tirsdag 24. mai 2016

OldemorsQuiz 19. mai 2016

Så skulle vi ikke få seier i siste runde på Oldemors. Bittert tapt nok en gang, og igjen flere "nybegynner-feil." Men trøsten får være at vi var laget som dro i land flest seire i vårens runde, sjøl om vi havna på andreplass sammenlagt. Det var fast lag som stilte for Rookiene denne torsdagen. Her finner du spørsmålene, svarene finner du i hodet ditt, eller i kommentarfeltet.

         Runde 1:
  1. Hva heter det farlige viruset som herjer i Brasil og som har medført at flere OL-deltakere er redde for å reise til landet?
  2. Hva heter den levende traktoren med to svarte øyne malt på lyktene som det er lage flere sanger og TV-serier om og som også har hovedrollen i de to spillefilmene "Hemmeligheten på gården" (2004) og "... får en ny venn" (2011)?
  3. Hvor mange potter rømme blir nevnt i sangen "Kjerringa med staven"?
  4. I hvilket daværende rike som ligger i Asia, hersket Nebukadnesar I & II før Kristus?
  5. I hvilken gruppe er Øystein Paasche trommeslager?
  6. Hva heter den danske avisa som var den første til å trykke karaktaturtegninger av Muhammed?
  7. Hvilken av følgende øyer har størst flateinnhold: Malta, Rhodos, Jersey?
  8. Hvilket ord brukes om en liten stol uten rygg og som også brukes som en billedliggjøring for et statsembete?
  9. I hvilken norsk tegneserie finner vi Direktør Raptus, Jordmor Kake, Kjell Mangle og Dr Den van Dinky?
  10. a) Hva heter politikeren fra FrP (født 1969), nominert til førsteplass på Hordalands FrP-liste til Stortingsvalget i 2001, men som måtte trekke seg fra alle politiske verv etter en personlig tabbe (ja, det var dette uttrykket QM brukte)?
    b) Hva heter politikeren fra FrP (født 1973) i Porsgrunn og blei innvalgt på Stortingent fra telemark i 2005, gjenvalgt i 2009 og 2013 og som blei bøtelagt av politiet etter en episode (ja, det var uttrykket QM brukte) i Lativas hovedstad Riga i 2011?
  11. a) Hvilken fotballpersonlighet er hittil den eneste som har vinni Champions League både som spiller og trener? (Det blei presisert at det skulle være CL, altså ikke den tidligere Serievinnercup'en.)*
    b) Nevn tre av de seks europeiske klubbene som har vinni Serievinnercup'en eller Champions League tre ganger og dermed fått pokalen permanent? (Det blei opplyst etterpå at for å få pokalen permanent måtte en enten av vinni tre år på rad eller fem år totalt.)
  12. Kvinnelig artist 2000, "I'm Outta Love"?
  13. Hva er et mesén?
  14. Hva heter romanen som Tarjei Vesaas skreiv i 1940, som er en av forfatterens mest betydningsfulle og som handler om en ukjent mann som kommer til garden Li på ei lita øy og får skylda for et drap? Romanen blei filmatisert i 1974 med Helge Jordal i hovedrollen. Dere kan jo lide dere gjennom hele filmen her:
  15. Hvem er dette? Født 1966, regnes som en av Norges mektigste kvinner, vært leder i Unilever og Coca Cola og konsersjef i Scanpix Scandinavia, adm dir i Aftenposten, konserndirektør i Telenor og har siden 2012 hatt en av de viktigste jobbene i norsk næringsliv.
  16. Hva kalles prosessen når kroppen utlikner trykket ved oppstigning ved dykking eller når mang bringer kroppen tilbake til normalt trykk etter å ha vært satt under høyt trykk?
  17. Hvem spiller hovedrollen som svindleren "Nicky" i filmen "Focus" (2015)?*
  18. Hva er en arborist spesialist på?
  19. Hvilken politiker holdt 12. januar 1987 en tale fra Brandenburger Tor da han kom med oppfordringa "Tear down this wall" til Mikhail Gorbatsjov?
  20. Hvilken komiker skapte rollefiguren Ali Reza?
  21. I hvilket fylke ligger Marker kommune?
  22. Hvilket bein løfter statuen Sinnataggen"? (Har jeg gjengitt bilde under korrekt eller er det speilvendt, tru?)
  23. Hvilket engelsk ord som blei skapt i New York på 1830-tallet brukes spesielt i Nord-Amerika av engelsktalende for å referere til bykjerne eller sentrum?
  24. Hva slags kjøretøy er en McCormick?
  25. Hva heter denne gruppa, "Needles & Pins" (1977)? Dette var såpass lett at vi tok det på intro'en før folk satte igang å skravle.

    Vi lå på andreplass etter første omgang, 1p (?) bak A-team med 25 av 27 riktige. Fotball og film var det vi ikke kunne ....

    Runde 2:
  26. Hva heter bydelen med 16 000 innbyggere i Stockholm kommune som er kjent for sin meget høye andel av innvandrere og sin egen dialekt og som i det siste har vært mye omtalt i media, brukt som eksempel på feilslått integreringspolitikk?
  27. Hvem er president i Norges idrettsforbund, Norges olympiske komite og Norges paralympiske komite?
  28. Hvilket navn fikk krypteringsmaskinen som blei brukt av de fleste tyske militære styker til både kryptering og dekryptering av informasjon under andre verdenskrig og hvor kodene på tysk side blei antatt å være umulig å knekke?
  29. Hva er den korteste distansen i hekkeløp for kvinner?
  30. Hvilken svenske skreiv i 1900 skuespillet "Dødsdansen"?
  31. Hva kalles det når noen bruker forførelse til å lokke en person inn i en form for felle, særlig i forbindelse med spionasje utført av fremmede makter?
  32. I hvilken filmmusikal fra 1978 er "Summer Nights" en av de kjente sangene?
  33. Hvilket medisinsk uttrykk brukes om en kunstig kroppsåpning hvor tarmen er ført ut til overflaten av huden og til en pose, hvor hensikten er å erstatte et sykt eller skada organ ved å føre avføring ut gjennom denne?
  34. Hvilket kontinent/verdensdel ligger den aktive vulkanen Nyiragongo?* Her tenkte vi (som vanlig) for vanskelig
  35. Hvilket ord på S betyr forfølging og brukes om en syklig og tvangsmessig opptatthet av en anne eprson og innebærer at denne andre personen blir forfulgt og utsatt for uønska oppmerksomhet og annen plagsom adferd?
  36. a) Hvilken artist hadde i 1984 en kjempehit med sangen "I just called to say I love you"?
    b) Hvilken artist hadde i 2013 en kjempehit med sangen "Roar"?
  37. a) Hva i naturen er "froskebitt"?
    b) Hva slags levende skapning er en froskemunn?
  38. Meksikansk mat
    a) Hva kalles den tradisjonelle meksikanske matretten som består av en rulla og folda mail-tortilla med krydra kjøtt og grønnsaker?* Her tenkte vi i alle fall (som vanlig) for vanskelig
    b) Hva kalles den tradisjonelle meksikanske retten som består av en rulla og folda tortilla som er bretta eller rulla rundt et fyll, fyllet består i Mexico av bare stekte bønner og kjønn, mens det i USA består av spansk ris, bønner, salat, tomater, salsa, kjøtt, guacamole, ost og rømme?
  39. a) Hva heter den amerikanske TV-serien som gikk på NRK i 1983-1990, seinere i 2009, på TV3 i 1996, TV2 i 1998 og som var en av de første såpeseriene på norsk fjernsyn med hovedingrediensene champagne, rivaliserende familier, (og her datt jeg av ...?*
    b) Hva heter den amerikanske TV-serien det er laga over 7000 episoder av som hadde premiere på CBS i 1987? Handling er lagt til Los Angeles og er den mest sette såpeserien. Vi møter familiene Forrester, Logan og Spencer. Vist på TV-Norge 1993-2011.
    c) Hva er tittelen på norsk såpeserie lagt til oppdikta norsk småby, vist på TV-Norge 1998-99, handler om barndomsvennene Rikke, Pernille og Stine? Serien blei en stor fiasko.*
  40. Artist, norsk, dagsaktuell, mulig det var "Sangen du hater" som blei spilt - nesten umulig å høre med dårlig lydanlegg og høyt støynivå blant quizdeltakerne.
  41. a) I hvilket land er prins Hamlets mor dronning?
    b) Hva heter onkelen til prins Hamlet som drepte Hamlets far og deretter erobra trona og gifta seg med Hamlets mor?
  42. a) Øykommune i Nordland med 500 innbyggere, men bare Husøy, Selvær, Sanna, Sørsandøya og Nordsandøye er bebodd?
    b) Hva heter den nest minste og nest ytterste øykommunen i Lofoten med ca 800 innbyggere og som er kjent for sine 3000 år gamle hulemalerier oppdaga i 1994 og hvor den 450 meter .... (her datt jeg ut)?
  43. I hvilken fremgangsrik fotballklubb er argentineren Diego Simeone manager?
  44. I hvilket land var Enrico Letta statsminster fra 28.4.13 til 22.2.14?
  45. Hva er undertittelen på Captain America-filmen fra 2016 hvor stjerner som Chris Evans, Robert Downey jr, Don Cheadle, Scarlett Johansen & Jeremy Renner medvirker?
  46. Hvilket opprinnelig gresk ord brukes om at noe forekommer i en annen tid enn det normalt har eksistert?
  47. I hvilken by/tettsted ligger det ærverdige trehotellet Fleicher's som blie grunnlagt i 1864, gjenbygget i sveitserstil etter en brann i 1888?
  48. Hvor mange luftballonger synger den tyske artisten Nena om i en sang fra 1984?
  49. a) Hva kaller man en kuppelforma og oval hytte av forskjellig størrelse som blir brukt av indianere i Nord-Amerika?
    b) Hva kaller man en kjegleforma hytte opprinnelig laga av dyrehud og blei gjort populært av sletteindianere i Nord-Amerika?
    Hva er hva?
     

  50. Mannlig artist, dagsaktuell, sannsynligvis blei "Can't stop the feeling!" spilt. Igjen nesten umulig å kjenne igjen stemmen pga forferdelig mye støy og dårlig lyd. Likevel mente vår ekstpert på VG-lista at han kanskje hadde det, men har var usikker. Vi valgte dessverre å gå imot han. Hadde vi fått hørt ordentlig på låta hadde vi nok prikka inn denne.*
Dårlig andreomgang. Her burde vi faktisk lett ha greid fire til; meksikansk mat, amerikanske såpe, vulkan og dagsaktuell artist skulle enkelt vært innafor rekkevidde. Vi tenker for vanskelig, pluss at den siste musikken er umulig å høre. Anders A hadde vært sikrere hvis hadde hatt fått høre teksten og sangeren, og vi andre hadde sikkert støtta han i det hvis vi hadde fått hørt bedre. Litt bitter å bli slått med ett poeng når vi greit kunne vinni med tre.

Fordelinga av spørsmål var denne gangen ca 10 spørsmål som er av det helt enkle slaget (og etter vår smak for enkle), mens sju geografispørsmål er vel egentlig færre enn vanlig, og flaut å bomme på et av fotballspørsmålene når de endelig ikke er av det enkleste slaget. Så det var ikke den beste avslutninga for egen del etter mange sesonger på Oldemors. Fra høsten av kommer jeg nok bare til å dukke opp sporadisk her og heller delta på quiz'er i Hønefoss. Takk for mange intrikate spørsmål og mye moro, og en spesiell takk til alle de kunnskapsrike Rookiene som jeg har quizza sammen med her i mange år nå.

1 kommentar:

  1. Runde 1:
    1. Zika-virus
    2. Gråtass
    3. Åtte
    4. Babylonia
    5. De Lillos
    6. Jyllandsposten
    7. Rhodos
    8. Taburett
    9. Riskhospitalet
    10. a) Søviknes
    b) Hoksrud
    11. a) Frank Rijkaard
    b) AC Milan, Real Madrid, Barcelona, Bayern München, Ajax, Liverpool
    12. Anastasia
    13. Velgjører
    14. Kimen
    15. Kristin Skolen Lund
    16. Dekompresjon
    17. Will Smith
    18. Trær
    19. Ronald Reagan
    20. Lisa Tønne
    21. Østfold
    22. Høyre
    23. Downtown
    24. Traktor (skurtresker blei også godkjent, men det er vel strengt tatt ikke et kjøretøy men en landbruksmaskin, A-team?)
    25. Smokie

    Runde 2:
    26. Rinkeby
    27. Tvedt
    28. Enigma
    29. 100
    30. Strindberg
    31. Honningfelle
    32. Grease
    33. Stomi
    34. Afrika
    35. Stalking
    36. a) Stevie Wonder
    b) Katy Perry
    37. a) Plante
    b) Fugl (her blei fisk også godkjent)
    38. a) Taco
    b) Burrito
    39. a) Dynastiet
    b) Glamour
    c) Venner og fiender
    40. Katastrofe
    41. a) Danmark
    b) Claudius
    42. a) Træna
    b) Værøy
    43. Atletico Madrid
    44. Italia
    45. Civil War
    46. Anakronisme
    47. Voss
    48. 99
    49. a) Wig wam
    b) Tipi
    50. Justin Timerlake

    SvarSlett