fredag 13. mai 2016

OldemorsQuiz 12. mai 2016

Dette blei kvelden for stang ut, i alle fall i første omgang. Jeg kommer tilbake til det under spørsmålene. Rookiene stilte med nesten fast mannskap, kun Inger A kom inn som reserver for "sykmeldt" Kristin. Quiz'en var en typisk Arvid-quiz, litt tilbake til det gamle med en ganske enkel quiz med en del lette spørsmål - sjøl om utslagene etter hvert blei store. Som vanlig var det mange (i alle fall etter min smak) geografispørsmål i ulike varianter, og ellers en del enkelt og greit. Hvordan det gikk til slutt? Les nedover i innlegget.

Her kommer spørsmålene. Svarene må du som vanlig ned i kommentarfeltet for å finne, hvis du trenger fasiten, vel å merke. Merk at noen av de lengste tekstspørsmålene nok ikke er helt korrekt gjengitt. * indikerer hvilke spørsmål vi bomma på.

Runde 1:
  1. Hvilken europeisk monark fylte 70 år 30. april i år?
  2. Hva er tittel på sangen som starter med følgende linjer:
    "Hører du fjellet kaller høyt over fjell og daler,
    Alle skåler inni hytter og barer"?
    Her sto det mellom to svar, vi valgte feil sjøl om det vi svarte dukka opp igjen mot slutten av første runde i spørsmål 25, urutinert å ikke bytte når vi (les Hanne) hadde korrekt tittel på blokka. *
  3. a.) Hva het den svenske tenoren, regna som en av verdens største i sin tid? Døde 1960, 49 år gammel.
    b) Hva het de to spanske tenorene som sammen med Luciano Pavarotti utgjorde trioen som ofte blei omtalt som "De tre tenorer"?
  4. Hva er makrell-,  spottet-, tabby-, ticket og tigré hos katter?
  5. Hvilke to klubber møtes i neste uke i finalen i Europaligaen i fotball?
  6. I hvilket departement var Mona Røkke minister i perioden 1981-1985?
  7. Hva heter området som er kjent for tettstedene Helgeroa, Nevlunghavn, Hallevannet og den store morenen Raet som går ut i havet ved Mølen og hvor det finnes mange ... bl a fra jern- og bronsealderen?
  8. Hva heter kryddersausen som har navn etter en delstat i Mexico, som er rød og er en av de sterkeste og som består av cayennepepper, chili og paprika?
  9. I hvilken by lå Lenin-verftet der Lech Walesa arbeidet som elektriker og hvor fagforeningen Solidaritet blei grunnlagt sommeren 1980?
    Her en kar som synger om fagforeningen ...
  10. a.) Ranger følgende personer i riktig rekkefølge etter når de var konger i Norge: Sverre Sigurdsson, Harald Hardråde, Sigurd Jorsalfare.
    b.) Ranger følgende personer i riktig rekkefølge etter når de var konger i England:  Henrik 8, Vilhelm Erobreren, Johan Uten Land.
  11. Hva kalles de to middelalderske kirkene Nikolaikirken og Mariekirken som er oppført ved siden av hverandre vest for Gran sentrum i Oppland?
  12. Artist 1970? "Foxy Lady" blei spilt.
  13. Hva kaller man en hannhval?
  14. Hvilket europeisk land har grense til bare tre land, og alle de tre nabolandene har forskjellig tidssone? Her var vi tidlig ute med et svar vi slo oss til ro med, helt til 10 sekunder før arket blei samla inn. Da oppsto panikk når vi skjønte at vi hadde feil. 10 sekunder etter at arket var samla inn kom Anders med korrekt svar ... *
  15. Hvilken fransk betegnelse brukes om en meny hvor gjestene kombinerer rettene sjøl fra alt som tilbys på spisekartet og som er en motsetning til uttrykket table d'hote?
  16. Hva slags forretningsvirksomhet driver det norske firmaet BA-HR?
  17. I hvilken ørken ligger oasebyen Tamanrasset med flyplass og 76 000 innbyggere?
  18. I hvilket land er Bohuslav Sobotka statsminister og Milos Zeman president? Her sto det mellom to naboland, vi valgte selvfølgelig feil *
  19. Hva kjennetegner en såkalt klassiker innafor proffsykling og som er en motsetning til et etapperitt?
  20. I hvilket år møtte Di Derre ei jente på St. Hanshaugen?
  21. Hva heter den amerikanske forfatteren som i 2016 skreiv "Mysterieavenyen"?
  22. Hvilken farge har vanligvis fruktmassa i vannmelonen?
  23. Hvilket land heter offisielt Al-Mamlakah al-Urdunnya al Hashimiyah og blir på norsk kalt Det hasjimittiske kongeriket? Vi var innom svaret, men endte på Brunei *
  24. Hva betegner en geometrisk figur som er konisk?
  25. Hvilken kvinnelig artist synger her sammen med Broiler? Her burde det ringt opp til flere bjeller slik at vi hadde endra svar på nr 2 til det korrekte, men det gjorde vi ikke ... Uansett var vi sjanseløse på å gjette syngedama i denne oppgaven. *

    Disse feilene og stang-ut'ene gjorde at vi havna nede på sjetteplass (trur jeg) etter første runde, men 1p foran de vi kniver om andreplass sammenlagt med, A-Team.

    Runde 2 gikk nok litt bedre:
  26. a.) Hvilken kommune har ca 1000 innbyggere, areal på 1437m2, grenser til Tana i nord, Vadsø og Sør-Varanger i øst og har en kort grense mot Finland i sør? 28.4.80 fikk kommunen sitt offisielle samiske navn Unjárgga.
    b.) Hvilken kommune har ca 1150 innbyggere og i kommunebarometeret for 2016 er dette den nest beste bokommunen i landet. Den grenser i nord til Kongsberg, i øst til Lardal, i sørøst mot Larvik, i sør mot Porsgrunn og i vest mot Skien og er en del av området Grenland?
  27. Hvilken farge er den dominerende på hodet og kroppen hos fuglearten pirol som bare unntaksvis hekker i Norge?
  28. Hvilke sykdom er dette? Kalles tabardillfeber i Mexico og forårsakes av bakterier som overføres til mennesker gjennom kroppslus og enkelte andre insekter. Sykdommen har en dødelighet på 40% uten behandling og gir feber, utslett og symptomer for mange organer. Sykdommen har ingen vaksine, (og her falt jeg litt av ... kanskje noe slikt:) men kan helbredes av antibiotika.*
  29. Hva slags bolig er en jurt?
  30. Hvilket departement blei oppretta 8.5.72 og nedlagt 1.1.90 med Inger Louise Valle og Eva Kolstad som de to første ministerne og Solveig Sollie og Kristin Clement som de to siste?
  31. Hva kalles stedet på "T" som i en kristen kirke bety takhimmelen over alteret, mens det i katolsk kirke betyr oppbevaringssted? (Mulig dette spørsmålet ikke er helt korrekt gjengitt.)
  32. a.) Hvilken amerikansk skuespiller født 15.7.61 har portrettert Charlie Parker i film fra 1998 og Idi Amin i 2006, og vært med i bl a "Panic Room" (2002) og "Two Men In Town" (2014)?
    b.) Hvilken britisk skuespiller født 10.6.60 har portrettert Johannes Vermeer (2003) og Kong George VI av Storbritannia (2011), samt spilt i "Muldvarpen" (2011) og "Railway Men" (2013)?
  33. a.) Hvilken Premier League-klubb spiller sine hjemmekamper på King Power Stadium?
    b.) Hvilken Premier League-klubb spiller sine hjemmekamper på Selhurst Park?
  34. I hvilken gruppe var Sting vokalist (og bassist, min komm.) 1977-1986?
  35. Hvilken betegnelse som henspiller på slekt brukes om skip av samme type, størrelse og som vanligvis er bygget ved samme verft?
  36. Hvilken kriminalforfatter har skrivi ni bøker i ungdomsserien CLUE og ni barnebøker i serien Detektivbyrå nr 2?
  37. Hva kalles det å gjøre reint bord i kortspillet Casino, dvs å stikke samtlige kort som ligger på bordet?
  38. Tittel på norsk folkeeventyr som sies å være en parodi på byråkrati, som handler om en ung mann som kommer til en herregård for å be om husly, men som må spørre diverse personer før han til slutt får lov til å overnatte?
  39. a.) Hvilken betydelig posisjon har Wollert Konow, Otto Blehr og Abraham Berge hatt?
    b.) Hvilken betydelig posisjon har James Madison, James Monroe og James Buchanan hatt?
    c.) Hvilken betydelig posisjon har Håkan Røde, Karl Sverkesson og Magnus Ladulås hatt?
  40. Gruppe 1986? "Harlem Shuffle" blei spilt.
  41. a.) Hva slags levende skapning er treklyper?
    b.) Hva slags levende skapning er pangasius?
  42. Hva kaller man med et opprinnelig polynesisk ord der en gjenstand, et begrep, en person eller ei gruppe ikke må nevnes?
  43. Hva betyr ordet forsorgen, som tidligere var en vanlig betegnelse på en statlig ytelse?
  44. a.) Hva slags type melk brukes for å lage den franske osten Chevre?
    b.) Hva slags type melk bruke for å lage den britiske osten Cheddar?
  45. Hva kaller man listen som kom ut første gang i 2007 som er en oversikt over de fremmede artene som utgjør en økologisk risiko på naturmangfoldet i Norge og som er en motsetning til norsk rødliste?
  46. Hva kalles musikken som blir spilt til underholdning under et festmåltid?
  47. a.) Hva heter journalisten fra Begnadalen i Valdres som i 1.10.79 blei den første kvinnelige programlederen i Sportsrevyen?
    b.) Hva heter TV2-personligheten, født 16.8.64, som var med i TV2-kanalen fra starten av i 1992, da som sportsanker, alpin- og fotballkommentator. I 1998-2006 var han ansatt i Canal + før han vendte tilbake til TV2 hvor han de siste årene (og her blir mine notater mangelfulle, men ett eller annet med at han kommenterer engelsk fotball - bør vel ikke være vanskelig dette.)?
  48. Hva heter oppfinneren, fysikeren og ingeniøren som levde i perioden 1856-1943, var født i daværende keiserdømme Østerrike, nå Kroatia? Kjent som en av de fremste vitenskapsmenn i USA og har bl a fått SI-enheten for det magnetiske felt oppkalt etter seg?
  49. Hvilken bilfabrikant lager modellene Beetle og Touran?
  50. Gruppe 2002? "You remind me" blei spilt.
Som dere ser, kun en * her - dvs 32 av max 33p korrekt. Det blei best i andre omgang, men fem poeng blei for mye å ta inn - så vi endte på andreplass. God margin til A-Team mtp andreplass sammenlagt, så den bør vel være noenlunde sikra nå?

Det skal vel mye til at det var lag som bomma på låta som blei spilt i oppgave 40? Her er videoen. Men hvem hadde originalen??


Oppsummert: flott andre omgang, udyktig og uheldig i første. Ni spørsmål om geografi denne gangen, fortsatt for mye etter min smak, sjøl om laget stort sett drar inn geo-spørsmål. Fotballspørsmålene er alt for lette etter min smak, det samme var musikken i dag (hvis en ser bort fra de jæ....e, nye norske det blei spurt om i nr 2 og 25). Vi hadde nok ikke tatt dama i nr 25 sjøl om lydanlegget hadde vært godt. Endelig var det Brooklyn East IPA å få kjøpt igjen, det har ikke vært tilgjengelig på Oldemors siden begynnelsen av februar. Det er for dårlig at en restaurant som ønsker å framstå som et sted du får god mat kun tilbyr øl fra boks som de heller over i halvliters glass. Her burde ølutvalget vært mye større, med øl som passer til de ulike rettene og som passer å kose seg med på quiz. Boksølen de serverer fortjener kanskje ikke bedre toalettforhold enn det det er på herretoalettet på Oldemors Karjol? Her et bilde fra i går:


Kun en runde igjen på Oldemors før sommeren, vi håper at vi stille og rolig kan ro i land en andreplass sammenlagt, slik at hele laget kan konsumere en to-retters middag seinere i sommer. Snakkes!

1 kommentar:

  1. Runde 1:
    1. Carl Gustav
    2. Pinne for Norge
    3. a.) Jussi Björling
    b.) Carreras og Domingo
    4. Pelsmønster
    5. Sevilla og Liverpool (møtes for å avgjøre hvem som er nr 33 i Europa i år)
    6. Justisdepartement
    7. Brunlanes
    8. Tabasco
    9. Gdansk
    10. a.) Harald Hardråde, Sigurd Jorsalfare, Sverre Sigurdsson
    b.) Vilhelm Erobreren, Johan Uten Land, Henrik 8.
    11. Søsterkirkene
    12. Jimi Hendrix
    13. Okse
    14. Norge
    15. A la carte
    16. Advokatfirma
    17. Sahara
    18. Tsjekkia
    19. Endagsritt
    20. 1989
    21. John Irving
    22. Rød
    23. Jordan
    24. Kjegleforma, kremmerhusforma
    25. Ina Wroldsen

    Runde 2:
    26. a.) Nesseby
    b.) Siljan
    27. Gul
    28. Flekktyfus
    29. Telt
    30. Forbruker og administrasjonsdepartementet
    31. Tabernakel
    32. a.) Forest Whitaker
    b.) Colin Firth
    33. a.) Leicester City
    b.) Crystal Palace
    34. The Police
    35. Søsterskip
    36. Jørn Lier Horst
    37. Tabbe
    38. Sjuende far i huset
    39. a.) Norske statsministre
    b.) Amerikanske presidenter
    c.) Svenske konger
    40. Rolling Stones
    41. a.) Fugl
    b.) Fisk
    42. Tabu
    43. Sosialstøtte, trygd, osv
    44. a.) Geit
    b.) Ku
    45. Norsk svarteliste
    46. Taffelmusikk
    47. a.) Karen Marie Ellefsen
    b.) Øyvind Alsaker
    48. Nikola Tesla
    49. VW
    50. Nickleback

    SvarSlett