tirsdag 9. oktober 2018

Oldemors Quiz 6. september 2018

Jeg var også denne torsdagen med Bobla på Oldemors Karjol. Og nå må jeg også beklage noen mangler i gjengivelsen av hva som skjedde underveis - det er en stund siden quizen blei avholdt. De som danna Bobla denne kvelden var Anders x 2, Ronny, Tone og Knut i tillegg til undertegnede.

Her følger alle spørsmålene, hvis bilder savnes så er det fordi quizen på Oldemors ikke inneholder bilder og videos, men fire lydoppgaver dukker opp - bare klikk på lenke, så spilles musikken. Fasit finner du lenger ned.

Runde 1

1. Hva heter den profilerte høyesterettsadvokaten og TV-personligheten som døde 22.7.18?
2. Hva slags innretning bruker supportergruppa Håndballens venner for å lage liv på tribunen?
3. Hva heter elva som flyter så stille i Mikhail Sjolokhovs firebindsroman (1831-40)?
4. Skuespiller (1922-2006), har spilt syersken Margit i Fredrikssons fabrik, Valborg i 15 Olsen-banden-filmer, og mange flere unødvendig opplysninger (bl a at hun spilte i «Norske Byggeklosser – noe flere i lokalet protesterte på, men det gjorde hun selvfølgelig – om ikke noen hovedrolle)?
5. Hva heter Norges landbruks- og matminister?
6. Hva slags fisk blir yngelen smolt til når den blir voksen?
7. Hvilke navn fikk revolusjonen som var en serie hendelser mellom 1987 og 1991 som medførte at de baltiske statene gjenvant sin uavhengighet fra Sovjet?
8. Hvilket navn bruker musikeren Petter Bjørklund Kristiansen?
9. Hva slags legofigurer er Lord Garmadon, Master Wu, Nuckal
Roll, og noen flere blei nevnt ...?
10. Hva er en norsk betegnelse på en natt der lufttemperaturen mellom kl 20.00 og 08.00 ikke går under 20 grader Celciius?
11. Hva betyr de engelske ordet penitentary?
12. Artist (2018)? QM skulle ikke ha featuringartist Sia.
13. Hva er tittelen på den dansk/svenske serien på TV2 som handler om et planlagt terrorangrep i Skandinavia, kidnappa i eget hjem, mm? (TV2 blei oppgitt, men serien har gått på NRK, uten at jeg trur det hadde hjulpet meg/oss så mye)
14. Navn på norsk professor, fjellklatrer og filosof og grunnlag dypøkologien, og som døde i 2009, nesten 97 år gammel?
15. Norsk dikter og forfatter som bodde en perioden på gården Venstøp like nord for Skien?
16. Beklager, her har jeg faktisk ikke notert ned spørsmålet ...
17. Fra hvilken sang?
«Han har kraftig kropp og halvlangt hår
Han er hele skolens Don Juan
Og jeg er bare 15 år
Hun sier: Kom tilbake om fire år»
18. Norsk politiker (1905-2009) fra Arbeiderpartiet, deltok aktivt i partibygginga før og etter andre verdenskrig, kjent for uforsonlig linje mot kommunisme og venstresida i eget parti?
19. Hvilke bilfabrikk lager modellene Kona og Nexo?
20. Hva heter bakparten på en fugl der halen vokster ut? Finnes i varianter over og under, og hvor fjærene hos mange fuglarter har en klart avvikende farge og tegning i forhold til fjærene og resten av …. ?
21. Bergenser (1926-2009), innflytelsesrik innafor norsk musikk, hvor han slo gjennom i Monn Keys, hadde egne hitlåter som «Den siste mohikaner» og «Davy Crockett» og lanserte artister som Hanne Krogh, Wenche Myhre og Kirsti Sparboe?
22. Tittel på radioprogram første gang sendt 1965, en oppfølger til Reiseradioen som kom to år tidligere og var Norges mest popluære radioprogram, har hatt programledere som Thue, Borge, Bjørnsen, Gunnar Haugan, Espen Thoresen og Gjessing Linhave?
23. a) Hvilke klubb blei Erling Braut Håland nylig solgt til?
b) Hvilke klubb blei Sivert Heltne Nilsen nylig solgt til?
24. a) Hva heter elva som renner gjennom 10 lang, nest lengst i Europa og lengst i EU?
b) I hvilket land er Den Gule Flod den nest lengste med 5464 km?
25. Gruppe (1958)?

Runde 2

26. På hva slags byggverk er det vanlig å finne en eller flere minareter?
27. a) Hva er tittelen på en film fra 2017 med Tom Cruise i hovedrolla som TWA-piloten Barry Seal, en narkosmugler på 1980-tallet som rekrutteres av CIA?
b) Hva er tittelen på en film fra 2004 regissert av Paul Haggis med Sandra Bullock, Brendan Frazer, Don Cheadle og Matt Dillon på rolleliste som beskreiv rasemotsetninger i Los Angeles?
28. Hvilken figur fra Barne-TV hadde etternavn Andre von Drei?
29. Hvilken trebokstavs forkortelse hadde det norske politiske partiet av den maoistiske varianten som blei stifta i 1973 med Sigurd Allern som første leder og nedlagt i 2007 da RV danna partidet Rødt?
30. Hvilket yrke er felles for Julie Strømvåg, Anne Sturød og Guro Fostervold Tvedten?
31. Fra hvilke land kommer El Chapo, leder av Sinaloa-kartellet?
32. a) Hvor på kroppen bærer man en beret?
b) Hvor på kroppen bærer man pumps?
33. Hva er det russiske navnet på byen Viipuri på Det Karelske Nes i Leningrad Oblast i Russland, som ligger i en del av området Finland måtte avstå til Sovjetunionen etter andre verdenskrig?
34. Hvilken artistnavn bruker den engelske musikeren George Alan O’Dowd som hadde suksess på 1980-tallet med et band han sjøl grunnlag i 1981?
35. Fiskeart? Populær i sushi, inneholder den uford. Fettypen voksestere, som kan gi fett….. og matforgiftning ved spising i større mengder og som Mattilsynet har advart mot å spise? Escolar
36. Hvilken nordmann blei den første løper til å vinne VM-gull i en løpsøvelse i friidrett (på bane) når han vant VM-gull på 400m hinder i London i 2017?
37. Hva het Tromsø-mannen som var Oslos politimester (1985-1994) og som hadde tilnavnet Jern-Willy?
38. a) Hvilken kvinnelig norsk forfatter ga i 2017 ut romanen «Dronen»?
b) Hvilken kvinnelig norsk forfatter ga i 2018 ut romanen «Formørkelsen»?
39. a) I hvilken land kan en kjøre The Ghan, Indian Pacific, The Oveland, alle blant verdens mest eksotiske togreiser?
b) I hvilket land kan du kjøre med The Blue Train, en av verdens mest luksuriøse togreiser?
c) Hva heter jernbanen som regnes for å være verdens mest berømte, i dag er hovedruten mellom London og Venezia, men har operert med andre destinasjoner, bl a Istanbul?
40. Artist (2000)?
41. Navn på journalist og programleder (1951), var leder for Aktuelt (2010-15) og fra 2016 har leda et debattprogram (ikke helt presist formulert …) som bærer hans etternavn?
42. a) Hvilket engelsk ord, som kommer av å fiske, brukes om digital snoking etter sensitiv informasjon som passord og kredittkort?
b) Hvilket opprinnelig italiensk ord betyr et frittstående klikketårn, spesielt i tilknytning til kirker og katedraler?
43. hva slags dagligvareprodukt er Ming og Geisha?
44. Hva heter høydedraget på Oslos vestkant som var åsted for flyulykke 18.12.1945, der 17 menn omkom da flyet ikke kom over åskammen?
45. Fra hvilket land kommer håndballaget Skjern hvor bl a Frank Løke, Bjarte Myrhol og Magnus Dahl spiller eller har spilt?
46. Navn på øy i Vest-Finnmark, kalt Den Grønne Øya I Nord, Norges fjerde største etter areal og den største i Norge uten fastlandsforbindelse (utenom Svalbard). Delt mellom Hassel og Hammerfest kommune?
47. I hvilken norsk dagsavis gikk legendariske John Arne Magnussen av som redaktør i april 2018 og blei erstatta av Beverfjord?
48. a) I hvilket tidligere sovjetrepublikk har Nursultan Abisjuly Nazarbajev vært president siden 1990?
b) I hvilken tidligere sovejtrepublikk blei Armen Sarkission innsatt som president 9.4.2018?
49. a) Hva slags dyr er tegnefilmfiguren Nysgjerrige Nils?
b) Hva slags dyr er Per, Lise og Tom som Klatremus skal sitte barnevakt for i Dyrene i Hakkebakkeskogen?
50. Gruppe (1978)?

-----------------------------------

Fasit


Feite, svarte typer = fasit, feite, røde typer = det vi svarte når vi svarte feil.

Som nevnt over: jeg husker ikke alt av hvem som tok hva, i tillegg var det mange spørsmål som ikke krevde diskusjon, men bare blei ført rett inn.

Runde 1

1. Hva heter den profilerte høyesterettsadvokaten og TV-personligheten som døde 22.7.18? Tor Erling Staff.
2. Hva slags innretning bruker supportergruppa Håndballens venner for å lage liv på tribunen? Kubjeller.
3. Hva heter elva som flyter så stille i Mikhail Sjolokhovs firebindsroman (1831-40)? Anders var sikker på Don.
4. Skuespiller (1922-2006), har spilt syersken Margit i Fredrikssons fabrik, Valborg i 15 Olsen-banden-filmer, og mange flere unødvendig opplysninger (bl a at hun spilte i «Norske Byggeklosser – noe flere i lokalet protesterte på, men det gjorde hun selvfølgelig – om ikke noen hovedrolle)? Aud Schönemann.
5. Hva heter Norges landbruks- og matminister? Bård Hoksrud.
6. Hva slags fisk blir yngelen smolt til når den blir voksen? Laks.
7. Hvilke navn fikk revolusjonen som var en serie hendelser mellom 1987 og 1991 som medførte at de baltiske statene gjenvant sin uavhengighet fra Sovjet? Denne derimot krevde mye diskusjon, vi var innom diverse blomstervarianter og mye annet, vi gikk for det Anders holdt på hele tida (sjøl om han nok ikke var helt sikker, da hadde det ikke blitt så stor diskusjon må vite)  - at det var noe i nærheten av Den syngende revolusjon.
8. Hvilket navn bruker musikeren Petter Bjørklund Kristiansen? Ronny mente han hadde hørt at det kunne være navnet til Katastrofe.
9. Hva slags legofigurer er Lord Garmadon, Master Wu, Nuckal
Roll, og noen flere blei nevnt ...? Mener det var Knut som visste Ninjago.
10. Hva er en norsk betegnelse på en natt der lufttemperaturen mellom kl 20.00 og 08.00 ikke går under 20 grader Celciius? Tropenatt.
11. Hva betyr de engelske ordet penitentary? Jeg var rimelig sikker på at det var fengsel.
12. Artist (2018)? QM skulle ikke ha featuringartist Sia. Tror vi spikra denne også, men husker ikke hvem som visste David Guetta (Flames).
13. Hva er tittelen på den dansk/svenske serien på TV2 som handler om et planlagt terrorangrep i Skandinavia, kidnappa i eget hjem, mm? (TV2 blei oppgitt, men serien har gått på NRK, uten at jeg trur det hadde hjulpet meg/oss så mye). Kveldens mest frustrerende for egen del. Jeg har sett serien (og visste den hadde gått på NRK), men var ikke i stand til å huske navnet på Greyzone som jeg bingewatcha på seinsommeren - dumt å skippe intro på episodene bør vel være min lærdom her ... Husker ikke helt hva vi svarte.
14. Navn på norsk professor, fjellklatrer og filosof og grunnlag dypøkologien, og som døde i 2009, nesten 97 år gammel? Arne Næss.
15. Norsk dikter og forfatter som bodde en perioden på gården Venstøp like nord for Skien? Henrik Ibsen.
16. Beklager, her har jeg faktisk ikke notert ned spørsmålet ... Jeg regner med at det var en planke,
at det var årsaken til at jeg ikke skreiv ned spørsmålet - og når jeg teller opp ser jeg at vi fikk poeng her.
17. Fra hvilken sang: «Han har kraftig kropp og halvlangt hår
Han er hele skolens Don Juan
Og jeg er bare 15 år
Hun sier: Kom tilbake om fire år»
Forelska i lærer'n.
18. Norsk politiker (1905-2009) fra Arbeiderpartiet, deltok aktivt i partibygginga før og etter andre verdenskrig, kjent for uforsonlig linje mot kommunisme og venstresida i eget parti? Håkon Lie.
19. Hvilke bilfabrikk lager modellene Kona og Nexo? Hyundai.
20. Hva heter bakparten på en fugl der halen vokster ut? Finnes i varianter over og under, og hvor fjærene hos mange fuglarter har en klart avvikende farge og tegning i forhold til fjærene og resten av …. ? Gomp. Anders og Anders (?) var sikre her.
21. Bergenser (1926-2009), innflytelsesrik innafor norsk musikk, hvor han slo gjennom i Monn Keys, hadde egne hitlåter som «Den siste mohikaner» og «Davy Crockett» og lanserte artister som Hanne Krogh, Wenche Myhre og Kirsti Sparboe? Arne Bendiksen.
22. Tittel på radioprogram første gang sendt 1965, en oppfølger til Reiseradioen som kom to år tidligere og var Norges mest popluære radioprogram, har hatt programledere som Thue, Borge, Bjørnsen, Gunnar Haugan, Espen Thoresen og Gjessing Linhave? Nitimen.
23. a) Hvilke klubb blei Erling Braut Håland nylig solgt til? Red Bull Salzburg.
b) Hvilke klubb blei Sivert Heltne Nilsen nylig solgt til? Horsens.
24. a) Hva heter elva som renner gjennom 10 lang, nest lengst i Europa og lengst i EU? Donau.
b) I hvilket land er Den Gule Flod den nest lengste med 5464 km? Kina.
25. Gruppe (1958)? Jeg har bemerka lydanlegget på Oldemors før, det er ikke godt .... Her mente vi å kunne høre kvinnestemmer og jobba ei stund ut fra det. (Det mente visst andre lag også at de hadde hørt). Vi var faktisk inne på om det kunne være Søstrene Bjørklund, men den engelske uttalen hørte vi i alle fall, og regna ikke med at søstrene var såpass gode i utenlandske språk! Når jeg nå leiter fram låta og hører på eget anlegg høres stemmene ganske så annerledes ut. Heldigvis var Tone klar i toppet og dro fram The Everly Brothers (I wonder if I care as much).

Til tross for min manglende korttidshukommelse på TV-serier (og filmer for den saks skyld, jr runde 2) leda vi med 26p i første runde (altså full score hvis Greyzone hadde ramla inn i min teflonhjerne), om vi leda aleine husker jeg ikke, men mange hadde høy score.

Runde 2

26. På hva slags byggverk er det vanlig å finne en eller flere minareter? Moske.
27. a) Hva er tittelen på en film fra 2017 med Tom Cruise i hovedrolla som TWA-piloten Barry Seal, en narkosmugler på 1980-tallet som rekrutteres av CIA? Mer jobbing på stakkars undertegnede. Ikke noe er mer frustrerende enn ikke å komme på ting som du har sett for litt siden. Denne filmen så jeg på min PC under sommerens Kypros-opphold, jeg visste tittelen besto av to ord, men greide ikke å komme på annet enn American, slang derfor på Seal i mangel av noe bedre. American Made heter selvfølgelig filmen.
b) Hva er tittelen på en film fra 2004 regissert av Paul Haggis med Sandra Bullock, Brendan Frazer, Don Cheadle og Matt Dillon på rolleliste som beskreiv rasemotsetninger i Los Angeles? Litt bedre humør når jeg kom på Crash.
28. Hvilken figur fra Barne-TV hadde etternavn Andre von Drei? Titten Tei.
29. Hvilken trebokstavs forkortelse hadde det norske politiske partiet av den maoistiske varianten som blei stifta i 1973 med Sigurd Allern som første leder og nedlagt i 2007 da RV danna partidet Rødt? AKP.
30. Hvilket yrke er felles for Julie Strømvåg, Anne Sturød og Guro Fostervold Tvedten? Sportsjournalister.
31. Fra hvilke land kommer El Chapo, leder av Sinaloa-kartellet? Mexico.
32. a) Hvor på kroppen bærer man en beret? Hode.
b)Hvor på kroppen bærer man pumps? Føttene.
33. Hva er det russiske navnet på byen Viipuri på Det Karelske Nes i Leningrad Oblast i Russland, som ligger i en del av området Finland måtte avstå til Sovjetunionen etter andre verdenskrig? Anders dro fram Vyborg.
34. Hvilken artistnavn bruker den engelske musikeren George Alan O’Dowd som hadde suksess på 1980-tallet med et band han sjøl grunnlag i 1981? Boy George.
35. Fiskeart? Populær i sushi, inneholder den uford. Fettypen voksestere, som kan gi fett….. og matforgiftning ved spising i større mengder og som Mattilsynet har advart mot å spise? Her gjetta vi nok ganske så vilt, vi var ikke innom escolar.
36. Hvilken nordmann blei den første løper til å vinne VM-gull i en løpsøvelse i friidrett (på bane) når han vant VM-gull på 400m hinder i London i 2017? Karsten Warholm.
37. Hva het Tromsø-mannen som var Oslos politimester (1985-1994) og som hadde tilnavnet Jern-Willy? Willy Haugli.
38. a) Hvilken kvinnelig norsk forfatter ga i 2017 ut romanen «Dronen»? Unni Lindell.
b) Hvilken kvinnelig norsk forfatter ga i 2018 ut romanen «Formørkelsen»? Karin Fossum.
39. a) I hvilken land kan en kjøre The Ghan, Indian Pacific, The Oveland, alle blant verdens mest eksotiske togreiser? Denne burde vi sikkert tatt, men vi gikk for det største innen det engelskspråklig  og sa USA, fasit viste Australia.
b) I hvilket land kan du kjøre med The Blue Train, en av verdens mest luksuriøse togreiser? Sør-Afrika.
c) Hva heter jernbanen som regnes for å være verdens mest berømte, i dag er hovedruten mellom London og Venezia, men har operert med andre destinasjoner, bl a Istanbul? Orientekspressen.
40. Artist (2000)? Madonna (American pie).
41. Navn på journalist og programleder (1951), var leder for Aktuelt (2010-15) og fra 2016 har leda et debattprogram (ikke helt presist formulert …) som bærer hans etternavn? Ole Torp.
42. a) Hvilket engelsk ord, som kommer av å fiske, brukes om digital snoking etter sensitiv informasjon som passord og kredittkort? Phishing.
b)Hvilket opprinnelig italiensk ord betyr et frittstående klikketårn, spesielt i tilknytning til kirker og katedraler? Mye mer jobbing her igjen, det var Anders som heldigvis gravde fram noe i nærheten av kampanile.
43. hva slags dagligvareprodukt er Ming og Geisha? Grøtris.
44. Hva heter høydedraget på Oslos vestkant som var åsted for flyulykke 18.12.1945, der 17 menn omkom da flyet ikke kom over åskammen? Anders var raskt ute med Skauganåsen, men kobla dessverre med feil ulykke - og ingen av oss var i stand til å si i mot. Ulykka det var snakk om skjedde ved Voksenkollen.
45. Fra hvilket land kommer håndballaget Skjern hvor bl a Frank Løke, Bjarte Myrhol og Magnus Dahl spiller eller har spilt? Danmark.
46. Navn på øy i Vest-Finnmark, kalt Den Grønne Øya I Nord, Norges fjerde største etter areal og den største i Norge uten fastlandsforbindelse (utenom Svalbard). Delt mellom Hassel og Hammerfest kommune? Mer usikkerhet, men heldigvis landa vi til slutt på Sørøya i mangel av andre alternativer.
47. I hvilken norsk dagsavis gikk legendariske John Arne Magnussen av som redaktør i april 2018 og blei erstatta av Beverfjord? Dagbladet.
48. a) I hvilket tidligere sovjetrepublikk har Nursultan Abisjuly Nazarbajev vært president siden 1990? Kasakhstan.
b) I hvilken tidligere sovejtrepublikk blei Armen Sarkission innsatt som president 9.4.2018? Trur det var Tom som dro Armenia. (Hvis Tom ikke var med, så tok Anders den ...)
49. a) Hva slags dyr er tegnefilmfiguren Nysgjerrige Nils? Ape.
b) Hva slags dyr er Per, Lise og Tom som … sitter barnevakt for i Dyrene i Hakkebakkeskogen? Ekorn.
50. Gruppe (1978)? Boney M (Brown girl in the ring).

Én feil i første omgang blei til fire feil i en noe vanskeligere andre omgang. Det hindra oss likevel ikke å gå fra Oldemors uten å betale for oss, 55p holdt oss 2p foran A la carte

Jeg har deltatt på noen flere Oldemors - de blir lagt ut etter hvert. Jeg regner med at noen også ser fram til at jeg får lagt ut Peppes Quizer så smått om senn også, snakkes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar