tirsdag 16. oktober 2018

Oldemors Quiz 4. oktober 2018

Etter å ha vært opptatt to torsdager på rad, blei jeg igjen med Bobla på quiz. De to rundene jeg var borte hadde de én ganske dårlig runde (44p) og én seier (52p) etter utslag. Denne gangen var vi kun fem stk; Anders x 2, Tom, Knut og meg. Det å mangle en person betyr ofte tap av noen poeng.

Runde 1
1. Hva er tittel på Espen Eckbos nye underholdningsserie, som hadde premiere 17.9.18 på TVNorge?
2. Hva er tittel på den amerikanske science fiction / action-filmen fra 2009, skrivi og regissert av James Cameron, med handling lagt til 2154 og den fiktive månen Pandora? Filmen vant tre Oscar og er historiens mest innbringende film
3. Hva heter det italienske motehuset, grunnlagt av to personer i Milano i 1985, og som er kjent for å lage eksklusive og dyre klær, sko, solbriller, møbler og mobiler?
4. Hvem blei norsk statsminister etter den såkalte Soria Moria-erklæringa?
5. Hvilken kvinnelig britisk artist ga ut albumet «25», som var verdens mest solgte album i 2015?
6. Hva kaller man en liten, enkel restaurant eller kafé med franskinspirert innredning og/eller meny?
7. Hva er kallenavnene til de to hovedpersonenen i en serie på ti, med titler som «Kjempene faller» (1987), «De blå ulvene» (1991) og «Mordet på Aker Brygge» (1995)?
8. Hva kaller man et stativ i messing, stål eller tre, som brukes til ppheng av klær, spesielt ytterklær og som vanligvis består av en lang, loddrett stang med fot nederst og anretning med kroker eller knagger øverst?
9. Hvilken tidligere norsk skihopper (f 1958) og som representerte Lensbygda IL, vant ni individuelle WC-renn og blei nr 2 i WC sammenlagt, vant NM i 1981, 1982 og 1986 og har i tillegg tre NM-titler i roadracing?
10. a) Hva heter samlingen av fornøyelsesparker utafor Orlando i USA, som er den største fornøyelsesparken i verden og som åpna i 1971?
b) Hva heter underholdningskomplekset som åpna i Anaheim i 1955 med mer enn 90 attraksjoner og som har parker med samme navn i Paris, Tokyo og Hong Kong og med en tilsvarende som åpner i London i 2021?
11. a) I hvilket fylke ligger kommunene Dyrøy og Skånland?
b) I hvilket fylke ligger kommunene Hamarøy og Sømna?
12. Gruppe (2002)?
13. Hva heter lagmannsretten med sete i Skien, som dekker Vest-Agder, unntatt Sirdal kommune, Aust-Agder, Telemark og Vestfold, unntatt kommunene Svelvik og Sande?
14. Hva slags type mat er fettuccine?
15. Hva het skipet tilhørende W Wilhelmsen med Arne Rinnan som kaptein, som 26.8.2001 redda 438 flyktninger utafor kysten av Christmas Island i Indiahavet?
16. Hvilken britisk actionhelt har hovedrolla som kurer i tre filmer med hovedtittel «Transporter» (2002, 2005 og 2008), i tillegg til at han har vært med i tre filmer med hovedtittel «The Expendables»?
17. Hvilket opprinnelig gresk ord brukes som et moteord bl a i økonomi og politikk om mereffekten som oppnås ved at to eller flere tiltak til sammen gir større eller bedre resultat enn summen av tiltakene hver for seg?
18. Hvilket politisk verv er felles for Marvin Wiseth, Anne Kathrine Slungård og Rita Ottervik?
19. Hvilken kvinnelig, norsk forfatter har skapt den tidligere toppidrettsutøveren og stjerneadvokaten Selma Falck?
20. Hvilken programvareselskap har operativsystemet Windows?
21. Hvilket uttrykk betyr det motsatte av «å gni seg i hendene» og brukes for å klargjøre at man ikke har noen andel i en negativ hendelse og som heller er et tegn på likegyldighet og ansvarsfraskrivelse enn på glede?
22. Hvilken dagsavis med hovedkontor i Ålesund er den største på Nordvestlandet?
23. Nevn tre av de fire som regnes som de mest betydningsfulle innen tennissporten og inngår i Grand Slam?
24. Hva kalles skjørtet som brukes av ballettdansere?
25. Gruppe (1969)?

Runde 2
26. Hvilken betegnelse brukes om en advokat som er den offentlige anklageren som representerer påtalemyndighetene i en straffesak?
27. Ranger følgende personer i katolsk kirkes hierarki i riktig rekkefølge fra høy til lav: abbed, patriark, storerkebiskop
28. Hva er 'Ndrangheta, Camorra, Genovese, Gambino og Bonnano eksempler på?
29. Hvor mange muskler er det i kroppen – 56, 656, 1656?
30. Hvilke to tvillingbrødre er hovedpersoner i tegneserien hvor vi møter den strenge Frøken Spjåk?
31. Hva er et gespenster?
32. Hva slags industri finnes det to fabrikker av i Norge, hhv på Mongstad utafor Bergen og Slagentangen utafor Tønsberg?
33. I hvilken dataanimert barnefilm (2002) møter vi sabeltanntigeren Diego, dovendyret Sid og mammuten Manny?
34. Hva var etternavnet på forfatterekteparet som bodde på gården Midtbø hvor de flytta inn etter å ha gifta seg i 1934 og hvor gården fortsatt er i familiens eie?
35. Hvilken idrett forbindes med Eldrick Tont Woods, som i mange år var verdens beste?
36. Beklager - har ingen notater til dette spørsmålet. Siden jeg ikke noterte ned, var det nok en planke.
37. a) Hva er agat; potet, strømledning, halvedelstein, fisk?
b) Hva er bostkast; fugleart, hengeskap, ytterjakke, bildekk?
38. a) Hva heter den kvinnelige programlederen fra Nannestad som har leda «Jakten på kjærligheten», «Skal vi danse» og «Allsang på grensen»?
b) hva heter kvinnen (f 1973) som begynte sin TV-karriere som væranker hos Storm Weather Centre og var seinere programleder for «71 grader nord» på TVNorge og «Frokost-TV» på NRK og som i 2009 var deltaker i «Skal vi danse»?
39. a) I hvilket tidligere sovjetisk land ligger utbryterrepublikken Donetsk?
b) I hvilket tidligere sovjetisk land ligger utbryterrepublikken Nagoro-Karabakh?
c) I hvilket tidligere sovjetisk land ligger utbryterrepublikken Abkhasia?
40. Gruppe (1984)?
41. Hva slags IKEA-produkt er «Billy»?
42. a) I hvilken barnebok fra 1964 av Roald Dahl møter vi den fattige gutten Charlie Bucket?
b) I hvilken roman fra 1838 av Charles Dickens, som handler om en foreldreløs gutt, født i et fattighus i en by uten navn, hvor vi følger gutten gjennom mange lidelser og som ender godt ved at han får bo hos sine besteforeldre?
43. I hvilke land var diplomaten Jiri Hajek utenriksminister april – desember 1968?
44. Hva kalles en type bildekk som benyttes i motorsport, som er uten mønster for å gi best mulig kontaktflate mot underlaget og som passer utmerket på tørr asfalt, men som ikke er like bra på vått underlag?
45. Fra hvilket land kom komponisten og pianisten Johannes Brahms?
46. Hva er de fire viktigste og som oftest de eneste ingrediensene i mørdeig?
47. a) Fra hvilken by kommer ishockeyklubben Blackhawks?
b) Fra hvilken by kommer ishockeyklubben Coyotes?
48. a) Hva slags produkt lages hos Brunstad AS, fabrikk i Sykkulven i Møre og Romsdal?
b) Hva slags produkt lages i hovedsak av firmaet Alcoa Norway, med fabrikker i Mosjøen og på Lista?
49. a) I hvilken by ligger herregården Ledaal, som er konges offisielle residens?
b) I hvilken by ligger Gamlehaugen, som er kongens offisielle residens?
50. Artist (2018)?


---------------------------------------------------------------------------

Fasit

Feite, svarte typer = fasit, feite, røde typer = det vi svarte når vi bomma.


Runde 1
1. Hva er tittel på Espen Eckbos nye underholdningsserie, som hadde premiere 17.9.18 på TVNorge? Det kunne vært verre.
2. Hva er tittel på den amerikanske science fiction / action-filmen fra 2009, skrivi og regissert av James Cameron, med handling lagt til 2154 og den fiktive månen Pandora? Filmen vant tre Oscar og er historiens mest innbringende film. Avatar.
3. Hva heter det italienske motehuset, grunnlagt av to personer i Milano i 1985, og som er kjent for å lage eksklusive og dyre klær, sko, solbriller, møbler og mobiler? Første utfordring, Knut visste at Gucci lager både briller og mobiltelefoner og vi slo oss til ro med å svare det. Men det var ting som skurra og vi tok opp igjen spørsmålet, først med fokus på at det blei opplyst at to personer grunnlag motehuset. Deretter mente vi nok at Gucci var eldre enn fra 1985. I siste lita endra vi derfor heldigvis til Dolce & Gabbana. (Og Gucci BLEI grunnlagt tidligere, 1921 ...)
4. Hvem blei norsk statsminister etter den såkalte Soria Moria-erklæringa? Jens Stoltenberg.
5. Hvilken kvinnelig britisk artist ga ut albumet «25», som var verdens mest solgte album i 2015? Adele.
6. Hva kaller man en liten, enkel restaurant eller kafé med franskinspirert innredning og/eller meny? Bistro.
7. Hva er kallenavnene til de to hovedpersonenen i en serie på ti, med titler som «Kjempene faller» (1987), «De blå ulvene» (1991) og «Mordet på Aker Brygge» (1995)? Pelle & Proffen.
8. Hva kaller man et stativ i messing, stål eller tre, som brukes til oppheng av klær, spesielt ytterklær og som vanligvis består av en lang, loddrett stang med fot nederst og anretning med kroker eller knagger øverst? Stumtjener.
9. Hvilken tidligere norsk skihopper (f 1958) og som representerte Lensbygda IL, vant ni individuelle WC-renn og blei nr 2 i WC sammenlagt, vant NM i 1981, 1982 og 1986 og har i tillegg tre NM-titler i roadracing? Roger Ruud.
10. a) Hva heter samlingen av fornøyelsesparker utafor Orlando i USA, som er den største fornøyelsesparken i verden og som åpna i 1971? Disney World.
b) Hva heter underholdningskomplekset som åpna i Anaheim i 1955 med mer enn 90 attraksjoner og som har parker med samme navn i Paris, Tokyo og Hong Kong og med en tilsvarende som åpner i London i 2021? Disneyland.
11. a) I hvilket fylke ligger kommunene Dyrøy og Skånland? Med meget solide geografikunnskaper hos Tom og Anders er slike spørsmål ganske trygge: Troms.
b) I hvilket fylke ligger kommunene Hamarøy og Sømna? Nordland.
12. Gruppe (2002)? Foo Fighters- Times like this.
13. Hva heter lagmannsretten med sete i Skien, som dekker Vest-Agder, unntatt Sirdal kommune, Aust-Agder, Telemark og Vestfold, unntatt kommunene Svelvik og Sande? Agder.
14. Hva slags type mat er fettuccine? Pasta.
15. Hva het skipet tilhørende W Wilhelmsen med Arne Rinnan som kaptein, som 26.8.2001 redda 438 flyktninger utafor kysten av Christmas Island i Indiahavet? Anders greide å grave fram Tampa.
16. Hvilken britisk actionhelt har hovedrolla som kurer i tre filmer med hovedtittel «Transporter» (2002, 2005 og 2008), i tillegg til at han har vært med i tre filmer med hovedtittel «The Expendables»? Spørsmål som frustrerte meg resten av runden, jeg veit hvordan han ser ut, jeg har sett en film av han ("Crank", forøvrig dårlig film), men greide ikke å komme på navnet. For bare å svare noe trur jeg vi svarte Gerard Butler. Det var Jason Statham jeg ikke greide å grave fram.
17. Hvilket opprinnelig gresk ord brukes som et moteord bl a i økonomi og politikk om mereffekten som oppnås ved at to eller flere tiltak til sammen gir større eller bedre resultat enn summen av tiltakene hver for seg? Synergieffekt.
18. Hvilket politisk verv er felles for Marvin Wiseth, Anne Kathrine Slungård og Rita Ottervik? Ordfører i Trondheim.
19. Hvilken kvinnelig, norsk forfatter har skapt den tidligere toppidrettsutøveren og stjerneadvokaten Selma Falck? Her var jeg ganske blank og begynte å dra fram noen norske krimforfattere bare for å skrive noe, men Anders visste råd: ei jeg ikke har lest noe av på snart 25 år, Anne Holt.
20. Hvilken programvareselskap har operativsystemet Windows? Vel .... Microsoft.
21. Hvilket uttrykk betyr det motsatte av «å gni seg i hendene» og brukes for å klargjøre at man ikke har noen andel i en negativ hendelse og som heller er et tegn på likegyldighet og ansvarsfraskrivelse enn på glede? Å toe sine hender.
22. Hvilken dagsavis med hovedkontor i Ålesund er den største på Nordvestlandet? Sunnmørsposten.
23. Nevn tre av de fire som regnes som de mest betydningsfulle innen tennissporten og inngår i Grand Slam? Vi var sef ikke i tvil om noen av de fire: Australian Open, French Open, Wimbledon, US Open.
24. Hva kalles skjørtet som brukes av ballettdansere? Vi leita etter ordet, men fant det ikke og svarte plisseskjørt. Noen fant fram at det kunne kobles til ballett, så vår (og flere andre lags) svar blei godkjent. QM var nok først og fremst ute etter tutu.
25. Gruppe (1969)? The Archies - Sugar, sugar

Èn feil må være mer enn godkjent, og med det leda vi med 1p (?) på neste lag. Hadde jeg huska engelske halvdårlig actionskuespillere litt bedre hadde vi hatt full pott.

Runde 2
26. Hvilken betegnelse brukes om en advokat som er den offentlige anklageren som representerer påtalemyndighetene i en straffesak? Aktor.
27. Ranger følgende personer i katolsk kirkes hierarki i riktig rekkefølge fra høy til lav: abbed, patriark, storerkebiskop. LItt diskusjon, men både Anders og jeg var ganske sikre på at patriark var det høyeste, og da ga storerkebiskop og abbed seg sjøl.
28. Hva er 'Ndrangheta, Camorra, Genovese, Gambino og Bonnano eksempler på? Mafia.
29. Hvor mange muskler er det i kroppen – 56, 656, 1656? 656.
30. Hvilke to tvillingbrødre er hovedpersoner i tegneserien hvor vi møter den strenge Frøken Spjåk? Knoll & Tott.
31. Hva er et gespenster? Igjen var det Anders som tok merkelige ord: spøkelse.
32. Hva slags industri finnes det to fabrikker av i Norge, hhv på Mongstad utafor Bergen og Slagentangen utafor Tønsberg? Oljeraffineri.
33. I hvilken dataanimert barnefilm (2002) møter vi sabeltanntigeren Diego, dovendyret Sid og mammuten Manny? Istid.
34. Hva var etternavnet på forfatterekteparet som bodde på gården Midtbø hvor de flytta inn etter å ha gifta seg i 1934 og hvor gården fortsatt er i familiens eie? Vesaas var både Anders og jeg sikre på.
35. Hvilken idrett forbindes med Eldrick Tont Woods, som i mange år var verdens beste? Vi har golfkjenner i form av Knut på laget, men dette tok vel alle i lokalet?
36. ??
37. a) Hva er agat; potet, strømledning, halvedelstein, fisk?
b) Hva er bostkast; fugleart, hengeskap, ytterjakke, bildekk? Ansvarlig for rare ord tok igjen ansvar og prikka inn både a og b (sjøl om nok flere av oss var rimelig sikre på a).
38. a) Hva heter den kvinnelige programlederen fra Nannestad som har leda «Jakten på kjærligheten», «Skal vi danse» og «Allsang på grensen»? Katrine Moholt.
b) hva heter kvinnen (f 1973) som begynte sin TV-karriere som væranker hos Storm Weather Centre og var seinere programleder for «71 grader nord» på TVNorge og «Frokost-TV» på NRK og som i 2009 var deltaker i «Skal vi danse»? Elin Tvedt.
39. a) I hvilket tidligere sovjetisk land ligger utbryterrepublikken Donetsk? Vi var enige om Ukraina.
b) I hvilket tidligere sovjetisk land ligger utbryterrepublikken Nagoro-Karabakh? Vi var ikke like enige her, ikke Tom og Anders en gang, men Tom er utrolig stødig på slikt og når han først (nesten) insisterer så gjør vi klok i å skrive ned Aserbajdjsan.
c) I hvilket tidligere sovjetisk land ligger utbryterrepublikken Abkhasia? De to ovennevnte var dog helt samstemte i Georgia.
40. Gruppe (1984)? Wham - Freedom.
41. Hva slags IKEA-produkt er «Billy»? Hylle.
42. a) I hvilken barnebok fra 1964 av Roald Dahl møter vi den fattige gutten Charlie Bucket? Charlie og sjokoladefabrikken.
b) I hvilken roman fra 1838 av Charles Dickens, som handler om en foreldreløs gutt, født i et fattighus i en by uten navn, hvor vi følger gutten gjennom mange lidelser og som ender godt ved at han får bo hos sine besteforeldre? Her gjorde vi ei tabbe vi har gjort en del ganger, skreiv ned David Copperfield umiddelbart, men litt skurra - og sjøl om vi var innom Oliver Twist kjenner vi nok ikke den historien godt nok til å endre. Årstallene hjalp oss ikke (Copperfield kom i 1850).
43. I hvilke land var diplomaten Jiri Hajek utenriksminister april – desember 1968? Tsjekkoslovakia.
44. Hva kalles en type bildekk som benyttes i motorsport, som er uten mønster for å gi best mulig kontaktflate mot underlaget og som passer utmerket på tørr asfalt, men som ikke er like bra på vått underlag? Slicks (husker ikke helt hvem som tok det, kanskje Knut? Ikke meg i alle fall ...)
45. Fra hvilket land kom komponisten og pianisten Johannes Brahms? Mer usikkerhet igjen. Både Anders og jeg hadde mest magefølelse for Tyskland (og jeg har da lest mine Historien om ... - bøker, sjøl om det er forferdelig mange år siden), men vi resonnerte jo også med at han er kjent for bl a 21 ungarske danser - og sånt gjør oss usikre: skulle vi svare Østerrike-Ungarn? Heldigvis holdt vi på magefølelsen.
46. Hva er de fire viktigste og som oftest de eneste ingrediensene i mørdeig? Begge Anders'er var sikre på smør, mel, egg, sukker.
47. a) Fra hvilken by kommer ishockeyklubben Blackhawks? Chicago.
b) Fra hvilken by kommer ishockeyklubben Coyotes? Mer usikre, men jeg endte opp med å være ganske sikker på Phoenix.
48. a) Hva slags produkt lages hos Brunstad AS, fabrikk i Sykkulven i Møre og Romsdal? Møbler.
b) Hva slags produkt lages i hovedsak av firmaet Alcoa Norway, med fabrikker i Mosjøen og på Lista? Aluminium.
49. a) I hvilken by ligger herregården Ledaal, som er konges offisielle residens? Stavanger.
b) I hvilken by ligger Gamlehaugen, som er kongens offisielle residens? Bergen.
50. Artist (2018)? Julia Michaels - Heaven var vi ikke innom, husker ikke hva vi svarte.

Kun to feil i andre omgang ga oss hele 57p, slett ikke dårlig! Det holdt til seier, men kun 1p foran Per & Co. Oliver Twist burde vi tatt, men vi må også innrømme at vi hadde flere stang inn i løpet av quizen. Uansett, veldig greit å gå rett forbi kassa uten å betale. 

Jeg var med Bobla også uka etter, nytt innlegg kommer plutselig - og det gjør nok også Peppes Quizer fra i høst, de har jeg ikke begynt å legge ut ennå, snakkes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar