fredag 19. oktober 2018

Oldemors Quiz 18. oktober 2018

Nok en gang har Bobla vært på Oldemors med meg som en av seks, de fem andre var John Arne, Ronny, Tom, Knut og Anders.

Runde 1
1. Hva het Norges første romrakett som blei skutt opp fra Andøya 27.9.18?
2. Hvem er dette?
Hun blei født 2.12.1981 og er en amerikansk artist og skuespiller, albumdebuterte i 1999 med «Baby one more time» og har til sammen utgitt 13 album, alle internasjonale bestselgere.
3. Hvilken norsk politiker har i høst utgitt boka «Det som betyr noe»?
4. Hva heter organisasjonen med hovedkontor på Bryne, hvor medlemmene får gratis rådgiving innen økonomi, juridisk bistand og tilgang til framforhandla avtaler som f eks billigere strøm og forsikring?
5. Hva heter den ene av de to avdelingene i National Hockey League, og som er delt inn i Pacific Division og Central Division?
6. Hvilken produkt danner grunnpillaren i det kinesiske kjøkken og brukes som tilbehør til nesten alle landets retter?
7. Hva blei Louise Joy Brown fra Storbritannia kjent som verdens første av 25.7.1978?
8. a) Hva er tittelen på TV-serien som det har blitt vist to sesonger av på NRK hvor – i sesong 1 -  Lars Mikkelsen har hovedrolla som politietterforsker Harald Bjørn, og andre medvirkende er Jasmin Gerat som Jackie Müller, Veerle Baetens som Alicia Verbeeck, Nicholas Ofczarek som Marius Loukauskis, Sunnyi Melles som Iris Gabler, Miriam Stein som Natascha Stark og Ida Engvoll som Kit Ekdal. I sesong to har Maria Bach hovedrolla som politietterforsker, andre roller besettes bl a av Jürgen Vogel og Lynn Van Royen?
b) Hvilket navn har Jakob Eklunds rollefigur i filmer og TV-serier der han spiller politimann som blir med i politihusets avdeling GSI, og der Joel Kinnaman spiller bareieren og politiinformatoren Frank Wagner?
9. a) Hvilket ord fra gresk brukes om et verdensbilde hvor oppfatninga er at sola er solsystemets sentrum og at jorda og de andre planetene går rundt sola?
b) Hva kaller man modellen som plasserer jorda som midtpunkt i universet og lar sola og de andre planetene rotere rundt jorda?
10. Hvilken elv har navn etter et land og er 4700 km lang og Afrikas nest lengste og verdens dypeste og har i vannføring som bare overgås av Amazonas?
11. Hvilken norsk forfatter mente at håpet er lysegrønt?
12. Artist (1954)?
13. Hvilket kunstnerisk navn brukte den engelske supermodellen (f 19.9.1949), døpt Leslie Hornby, som fikk sitt gjennombrudd på 60-tallet og som fikk sitt spesielle kallenavn fordi hun var radmager, hadde guttesveis og store øyne?
14. Hva er hovedtittel på 13 filmer i perioden 1979-2016, delt inn i The Original Series og Next Generation, som skildrer framtid hvor menneskene har overvinni sykdom, rasisme, fattigdom og krig, hvor hovedpersonene utforsker verdensrommet, oppdager nye sivilisasjoner og sprer fred og forståelse og som er blitt et av de mest populære verk innen science fiction?
15. Hvilken artist fikk kjempesuksess med sangene «Just Dance» og «Poker Face» i 2008?
16. I hva slags habitat lever en belge: på jorda, i lufta, i trærne eller i vannet?
17. Under hvilken krig var Alfred Jodl og Vilhelm Keitel øverstkommanderende for sitt land?
18. Hvilken bilfabrikant lager modellen Quattro?
19. I hvilket fylke ligger kommunene Sunndal og Halse?
20. Navn på en av de to eneste fotballspillerne som har blitt toppscorer i øverste divisjon for menn tre år på rad, den første i 1967-69 og den andre 1994-96.
21. Hva het den franske filosofen og forfatteren som skreiv bøkene «Lettres anglaises ou Lettres philosophiques» (1734), på norsk i 1990 med tittelen «Filosofiske brev» og som i 1759 skreiv «Candide ou l'Optimisme» som på norsk heter «Candide, eller Optimismen»?
22. Hvilken amerikansk delstat er den eneste på R?
23. Hva kalles den gamle kinesiske behandlingsformen hvor målet er å stimulerer kroppens selvhelbredelseskrefter ved å trykke og massere på bestemte punkter og som gjerne beskrives som akupunktur uten nåler?
24. Hva slags kake er kladdkake?
25. Artist (2018)? Selena Gomez

Runde 2
26. Hva er et pedometer?
27. Hvilket navn blei ofte brukt om Front National de Liberte som var Vietnams fremste opprørsbevegelse under Vietnam-krigen og som var strengt styrt av Hanoi og de nordvietnamesiske kommunistiske politikerne? (QM var ikke ute etter en forkortelse.)
28. I hvilket ferieland kommer du til hvis du bestiller et opphold på Golden Sands eller Sunny Beach?
29. Hvilken britisk popgruppe starta i 1980 og var populære på 80- og 90-tallet med bl a «The Reflex» (84) og «Ordinary world» (93)?
30. Hva heter passasjerbåten og bilferga tilhørende Stena Line som daglig trafikkerer strekningen Oslo – Fredrikshavn?
31. Hva slags dyr er leketøyfiguren Peppa, som det også er laga animasjonsfilmer av?
32. Hvilket italiensk ord som betyr liten bok brukes om tekst til opera, operette, musikal eller oratorium?
33. I hvilket fylke ligger Stureterminalen som mottar råolje gjennom rørledning fra Osebergområdet og Granefeltet?
34. Hvilke litterær skikkelse har en hest som heter Rosinante?
35. a) Hvilken filmhelt har blitt spilt av Val Kilmer, Christian Bale, George Clooney og Ben Affleck?
b) Hvilken filmhelt har blitt spilt av George Lazenby, Sean Connery, Pierce Brosnan og Timothy Dalton?
36. a) Ranger følgende øyer på Svalbard i riktig rekkefølge etter areal fra størst til minst: Nordaustlandet, Bjørnøya og Spitsbergen.
b) Ranger følgende land etter areal fra størst til minst: Norge, Polen, Finland.
37. a) Fra hvilket land kommer omeletten fritatta?
b) Fra hvilket land kommer desserten clafoutis?
38. a) Hvilken avis på Sørlandet har størst opplag (papiravis, ikke nasjonale aviser som f eks VG)?
b) Hvilken avis i Nord-Norge har størst opplag (samme avgrensing som i a)?
39. Disneyskikkelser på andre språk, hva heter figuren på norsk?
a) På engelsk Fethy Duck, Diedrik på nederlandsk, Fætter Vims på dansk
b) På engelsk Gyro Gearloose, Georg Gearløs på dansk, Daniel Düsentrieb på tysk
c) På engelsk Miss Quickfaster (seinere Miss Typefast), frk Rappesen på dansk, frk Näbblund på svensk
40. Gruppe (1979)?
41. Hvilken kvinne er den eneste som er nevn i Koranen?
42. Hvilken by kommer du til hvis du lander på Landevetter flyplass?
43. Hvilken norsk forfatter har skrivi romanen «Et hummerliv»?
44. Hvilket tegneserieblad som blei utgitt på Hjemmets forlag i perioden 1966-1979 og som dukka opp igjen for salg midt på 2010-tallet hvor vi møter karakterer som Bruno Brazil, Buddy Longway, Bernard Prince, Dan Cooper og Mark Breton?
45. Hvilken pH-verdi har en nøytral væske?
46. Hva slags dyr er en chiru: tibetansk antilope, asiatisk elefant, tiger?
47. Hvilket enklere og norsk ord kan brukes om natriumklorid?
48. a) Nevn en av de to kvinnelige tennisspillerne som har vinni en Career Grand Slam – som betyr seirer i de fire Grand Slam-turneringene, samt gullmedalje i OL, alt individuelt?
b) Nevn en av de to mannlige tennisspillerne som har vinni en Career Grand Slam – som betyr seirer i de fire Grand Slam-turneringene, samt gullmedalje i OL, alt individuelt?
49. a) I hvilket land ligger Kapp Trafalgar hvor det viktigste sjøslaget under Napoleonskrigen blei utkjempa 21.10.1805, hvor britenes leder Horatio Nelson ødela den fransk-spanske flåten?
b) I hvilket land ved Omdurman hvor den tallmessig overlegne styrken i landet blei knust av en mindre styrke britiske og egyptiske tropper og som markerte erobringa av dette landet?
50. Artist (2011)?


-------------------------------------------------------------------------------

Fasit

Runde 1
1. Hva het Norges første romrakett som blei skutt opp fra Andøya 27.9.18? Her hadde vi ikke peiling, gjetta på Viking og var ikke i nærheten av Nucleus.
2. Hvem er dette?
Hun blei født 2.12.1981 og er en amerikansk artist og skuespiller, albumdebuterte i 1999 med «Baby one more time» og har til sammen utgitt 13 album, alle internasjonale bestselgere. Britney Spears.
3. Hvilken norsk politiker har i høst utgitt boka «Det som betyr noe»? Knut Arild Hareide.
4. Hva heter organisasjonen med hovedkontor på Bryne, hvor medlemmene får gratis rådgiving innen økonomi, juridisk bistand og tilgang til framforhandla avtaler som f eks billigere strøm og forsikring? Mer å slite med .... Vi fant til slutt ikke noe bedre forslag enn Noreg Bondelag. Vi har aldri hørt om Norsk Familieøkonomi.
5. Hva heter den ene av de to avdelingene i National Hockey League, og som er delt inn i Pacific Division og Central Division? Vi var sikre på at det var delt inn i Eastern og Western, om med Pacific så var det greit å velge Western, Knut var i tillegg sikker på at hele navnet var Western Conference.
6. Hvilken produkt danner grunnpillaren i det kinesiske kjøkken og brukes som tilbehør til nesten alle landets retter? Ris.
7. Hva blei Louise Joy Brown fra Storbritannia kjent som verdens første av 25.7.1978? John arne var vel kjappest med å foreslå det sannsynlige første prøverørsbarn.
8. a) Hva er tittelen på TV-serien som det har blitt vist to sesonger av på NRK hvor – i sesong 1 -  Lars Mikkelsen har hovedrolla som politietterforsker Harald Bjørn, og andre medvirkende er Jasmin Gerat som Jackie Müller, Veerle Baetens som Alicia Verbeeck, Nicholas Ofczarek som Marius Loukauskis, Sunnyi Melles som Iris Gabler, Miriam Stein som Natascha Stark og Ida Engvoll som Kit Ekdal. I sesong to har Maria Bach hovedrolla som politietterforsker, andre roller besettes bl a av Jürgen Vogel og Lynn Van Royen? Etter tidligere bommerter fra  undertegnede side er det godt å kunne hjelpe til her med Mord uten grenser, men spesielt sesong to er ikke så mye å skryte av.
b) Hvilket navn har Jakob Eklunds rollefigur i filmer og TV-serier der han spiller politimannen som blir med i politihusets avdeling GSI, og der Joel Kinnaman spiller bareieren og politiinformatoren Frank Wagner? Og det samme her: Johan Falk (denne serie derimot kan anbefales).
9. a) Hvilket ord fra gresk brukes om et verdensbilde hvor oppfatninga er at sola er solsystemets sentrum og at jorda og de andre planetene går rundt sola? Heliosentrisme. Jeg fikk ikke helt med meg hvor mange på laget som tok dette, men det virka som om det var rimelig kjent blant flere.
b) Hva kaller man modellen som plasserer jorda som midtpunkt i universet og lar sola og de andre planetene rotere rundt jorda? Det samme kan sies om Geosentrisme.
10. Hvilken elv har navn etter et land og er 4700 km lang og Afrikas nest lengste og verdens dypeste og har i vannføring som bare overgås av Amazonas? Først noterte noen ned Niger, men Tom og jeg protesterte og var ganske sikre på at det var Kongo, noe resten av laget var enige i når forslaget lå på bordet.
11. Hvilken norsk forfatter mente at håpet er lysegrønt? Her var jeg dessverre blank, Anders jobba fælt med den og kom opp med to forslag. Først skreiv han ned Alexander Kielland, men hadde litt mer magefølelse for Nils Kjær. Han var ganske sikker på at det var ei novelle, og endte opp med å svare Nils Kjær. Novella er skrivi av Alexander Kielland, close but no cigar.
12. Artist (1954)? Frank Sinatra - The gal that got away. (Ikke brått sikkert det var denne låta som blei spilt.)
13. Hvilket kunstnerisk navn brukte den engelske supermodellen (f 19.9.1949), døpt Leslie Hornby, som fikk sitt gjennombrudd på 60-tallet og som fikk sitt spesielle kallenavn fordi hun var radmager, hadde guttesveis og store øyne? Twiggy.
14. Hva er hovedtittel på 13 filmer i perioden 1979-2016, delt inn i The Original Series og Next Generation, som skildrer framtid hvor menneskene har overvinni sykdom, rasisme, fattigdom og krig, hvor hovedpersonene utforsker verdensrommet, oppdager nye sivilisasjoner og sprer fred og forståelse og som er blitt et av de mest populære verk innen science fiction? Star Trek var både Knut og jeg enige om (og sikkert flere på laget også).
15. Hvilken artist fikk kjempesuksess med sangene «Just Dance» og «Poker Face» i 2008? Lady Gaga.
16. I hva slags habitat lever en belge: på jorda, i lufta, i trærne eller i vannet? John Arne var ganske sikker på i vannet, vi andre støtta oss til han - vi hadde ikke peiling sjøl.
17. Under hvilken krig var Alfred Jodl og Vilhelm Keitel øverstkommanderende for sitt land? Flere kom kjapt opp med Andre verdenskrig.
18. Hvilken bilfabrikant lager modellen Quattro? Audi.
19. I hvilket fylke ligger kommunene Sunndal og Halse? Møre og Romsdal.
20. Navn på en av de to eneste fotballspillerne som har blitt toppscorer i øverste divisjon for menn tre år på rad, den første i 1967-69 og den andre 1994-96. Vi var flere som var helt sikre på begge: Odd Iversen og Harald Martin Brattbakk.  Vi svarte Ivers.
21. Hva het den franske filosofen og forfatteren som skreiv bøkene «Lettres anglaises ou Lettres philosophiques» (1734), på norsk i 1990 med tittelen «Filosofiske brev» og som i 1759 skreiv «Candide ou l'Optimisme» som på norsk heter «Candide, eller Optimismen»? Han betegnes vel mer som historiker og forfatter enn filosof … Dette sleit vi mer med, vi forkasta Voltaire fordi vi mente det var for tidlig, vi skreiv ned Descartes, men mente det var for seint for han og vi endte opp med å svare Honoré de Balzac. Dette viser vel tydelig av franske filosofer ikke er vår sterke side.
22. Hvilken amerikansk delstat er den eneste på R? John Arne førte Rhode Island rett inn med blekk uten å konferere med oss andre.
23. Hva kalles den gamle kinesiske behandlingsformen hvor målet er å stimulerer kroppens selvhelbredelseskrefter ved å trykke og massere på bestemte punkter og som gjerne beskrives som akupunktur uten nåler? Mer å slite med. Flere på laget ville ha kinesiologi, Anders mente det kunne være akupressur, men ga seg for flertallet. Som vanlig hadde ikke jeg peiling på slikt.
24. Hva slags kake er kladdkake? Sjokoladekake.
25. Artist (2018)? Anders jobba lenge med denne, men endte opp som rimelig sikker på Selena Gomez - Back to you. (Ikke helt sikker på om jeg har riktig låt her, men artist og årstall stemmer.)

Fem feil i første omgang er ikke hverdagskost på Oldermors. Men dette var en vrien omgang, og våre 22p holdt til 2p-ledelse på et par andre lag. Likevel var vi ikke langt unna tre til; akupressur, Voltaire og Kielland kunne med litt flaks ha ramla inn, mens raketten og Norsk Familieøkonomi var langt utafor vår rekkevidde.

Runde 2

26. Hva er et pedometer? Det kunne vel ikke være annet enn en skritteller.
27. Hvilket navn blei ofte brukt om Front National de Liberte som var Vietnams fremste opprørsbevegelse under Vietnam-krigen og som var strengt styrt av Hanoi og de nordvietnamesiske kommunistiske politikerne? (QM var ikke ute etter en forkortelse.) Når det blei avklart at det ikke skulle være en forkortelse var Viet Cong et naturlig svar.
28. I hvilket ferieland kommer du til hvis du bestiller et opphold på Golden Sands eller Sunny Beach? Bulgaria.
29. Hvilken britisk popgruppe starta i 1980 og var populære på 80- og 90-tallet med bl a «The Reflex» (84) og «Ordinary world» (93)? Jeg skreiv først ned Frankie Goes To Hollywood, mens Knut var ganske sikker på Duran Duran. Jeg blei mer og mer overbevist om at jeg hadde kobla helt feil - og visste jo at Frankies frontfigur Johnson gikk solo på slutten av 80-tallet. Ikke innafor min musikkunnskap egentlig, godt Knut var med :-)
30. Hva heter passasjerbåten og bilferga tilhørende Stena Line som daglig trafikkerer strekningen Oslo – Fredrikshavn? Stena Saga.
31. Hva slags dyr er leketøyfiguren Peppa, som det også er laga animasjonsfilmer av? Ja, men denne grisen spilles jo titt og ofte for barnebarn, Knut kunne også dette greit.
32. Hvilket italiensk ord som betyr liten bok brukes om tekst til opera, operette, musikal eller oratorium? Libretto.
33. I hvilket fylke ligger Stureterminalen som mottar råolje gjennom rørledning fra Osebergområdet og Granefeltet? Her sto det mellom Rogaland og Hordaland, vi valgte feil.
34. Hvilke litterær skikkelse har en hest som heter Rosinante? Don Quixote.
35. a) Hvilken filmhelt har blitt spilt av Val Kilmer, Christian Bale, George Clooney og Ben Affleck? Batman.
b) Hvilken filmhelt har blitt spilt av George Lazenby, Sean Connery, Pierce Brosnan og Timothy Dalton? James Bond.
36. a) Ranger følgende øyer på Svalbard i riktig rekkefølge etter areal fra størst til minst: Nordaustlandet, Bjørnøya og Spitsbergen. Laget endte opp med å være rimelig sikre på Spitsbergen, Nordaustlandet og Bjørnøya.
b) Ranger følgende land etter areal fra størst til minst: Norge, Polen, Finland. Mer usikkerhet her - ikke altfor store forskjeller, vi endte til slutt opp med Norge, Polen, Finland.
37. a) Fra hvilket land kommer omeletten fritatta? Det ligger vel i navnet at det er italiensk?
b) Fra hvilket land kommer desserten clafoutis? Og samme her, Frankrike.
38. a) Hvilken avis på Sørlandet har størst opplag (papiravis, ikke nasjonale aviser som f eks VG)? Fædrelandsvennen.
b) Hvilken avis i Nord-Norge har størst opplag (samme avgrensing som i a)? Nordlys.
39. Disneyskikkelser på andre språk, hva heter figuren på norsk?
a) På engelsk Fethy Duck, Diedrik på nederlandsk, Fætter Vims på dansk. Klodrik.
b) På engelsk Gyro Gearloose, Georg Gearløs på dansk, Daniel Düsentrieb på tysk. Litt mer usikre her, mest pga at jeg kobla feil og blanda inn en annen, men Petter Smart kom ganske raskt opp fra flere.
c) På engelsk Miss Quickfaster (seinere Miss Typefast), frk Rappesen på dansk, frk Näbblund på svensk. Frk Vable.
40. Gruppe (1979)? Electric Light Orchestra - Don't bring me down.
41. Hvilken kvinne er den eneste som er nevn i Koranen? Ganske usikre her, Maria blei nevnt, men vi fulgte en annen hunch og svarte Hagar.
42. Hvilken by kommer du til hvis du lander på Landevetter flyplass? Göteborg.
43. Hvilken norsk forfatter har skrivi romanen «Et hummerliv»? Her var det faktisk jeg som huska at det var Erik Fosnes Hansen, og fikk støtte fra Anders i det.
44. Hvilket tegneserieblad som blei utgitt på Hjemmets forlag i perioden 1966-1979 og som dukka opp igjen for salg midt på 2010-tallet hvor vi møter karakterer som Bruno Brazil, Buddy Longway, Bernard Prince, Dan Cooper og Mark Breton? Mer elementær kunnskap for meg, Tempo.
45. Hvilken pH-verdi har en nøytral væske? 7.
46. Hva slags dyr er en chiru: tibetansk antilope, asiatisk elefant, tiger? Uten at vi visste helt hvordan denne så ut, fant vi ut at det ikke kunne være de to andre og svarte antilope.
47. Hvilket enklere og norsk ord kan brukes om natriumklorid? Salt.
48. a) Nevn en av de to kvinnelige tennisspillerne som har vinni en Career Grand Slam – som betyr seirer i de fire Grand Slam-turneringene, samt gullmedalje i OL, alt individuelt? Litt diskusjoner her, men vi var rimelig sikre på at Serena Williams var den ene, og svarte det. Den andre var Steffi Graf.
b) Nevn en av de to mannlige tennisspillerne som har vinni en Career Grand Slam – som betyr seirer i de fire Grand Slam-turneringene, samt gullmedalje i OL, alt individuelt? Her sto diskusjonen om vi skulle svarte Rafael Nadal eller Roger Federer (vi valgte som du ser feil), mens også andre navn var inne i bildet. Andre Agassi var ikke en av de vi nevnte. Morsomt spørsmål!
49. a) I hvilket land ligger Kapp Trafalgar hvor det viktigste sjøslaget under Napoleonskrigen blei utkjempa 21.10.1805, hvor britenes leder Horatio Nelson ødela den fransk-spanske flåten? Spania.
b) I hvilket land ved Omdurman hvor den tallmessig overlegne styrken i landet blei knust av en mindre styrke britiske og egyptiske tropper og som markerte erobringa av dette landet? Endelig kunne jeg bidra med et historiesvar som ikke så mange andre kunne! Jeg hadde lest om dette slaget i Sudan (Anders hadde nok svarte dette uansett, men ...)
50. Artist (2011)? Veronica Maggio - Måndagsbarn. Ronny, John Arne, m fl tok denne rimelig kjapt.

Tre feil i andre runde var slett ikke verst, i tillegg var faktisk alle tre vi bomma på det en kan betegne som 50/50-svar, alle tre vippa denne gangen feil for oss - mens arealene på de tre landene var stang-inn. Vi holdt unna (dro i fra med 1p til, faktisk), og vant på 52p. Moro når hele laget bidrar så godt som en del av gangene vi har vært på Oldemors i høst!

Neste quiz for undertegnede er å ta en tur på den fryktede Peppes Quiz (forrige runde er ikke lagt ut her ennå, den så ikke pen ut for PanenKara), og håpet er jo å ta høstens første seirer der. Deretter blir det å holde NorsiaQuiz på Kooperativen kl 1830 mandag 22. oktober, og begynne å glede seg til Dahlbergs MusikkQuiz på Bassgarasjen fredag 26. oktober kl 1930 (meld deg på, meld deg på!), snakkes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar