tirsdag 23. oktober 2018

Norsia Quiz 22. oktober 2018

Vi har hatt høyere vinnerspoengsum tidligere på NorsiaQuiz, men aldri har de 11 lagene prestert så bra til sammen! En snittscore på godt over 47p er all-time-high.

Alle spørsmål blei besvart. Vi kan likevel trekke fram noe av det som var mest vrient: Kun Midt På Treet og No Name visste mobil-landet i nr 16, De Utvalgte, Hanne & Hannene og Midt På Treet blinka inn tegneserien i nr 37, men kun Midt På Treet tok alle artister/grupper i den sammensatte musikkoppgaven i nr 44 - de slutter ikke å imponere når det gjelder musikk! Alle enkeltresultater kan skues her.

Ellers må det bemerkes av QM var litt ute og kjøre på et par av spørsmålene, spesielt ett. Vi røper ikke mer før etter at alle spørsmål er presentert, vi kommer inn på ulike nivåer av presisjonsnivå mot slutten av blogginnlegget , men kan allerede nå røpe at dette nok ikke hadde noe å si for sluttstillinga denne kvelden :-)

Kveldens seier gikk til Hanne & Hannene, tett fulgt av De Utvalgte og B-Gjengen som delte andreplassen. QMs ønske for neste runde 5. november er at noen bryter H&Hs seiersrekke, det er uvant på NorsiaQuiz at ett lag vinner såpass mange runder etter hverandre (sjøl om lagene bak har vært hakk i hel, i forrige runde var det like poengsummer, denne kvelden skilte 1p de tre øverste lagene. Slik blei stillinga når vi regne om til 100:



Her følger alle spørsmål. Bloggeren opplever litt problematikk for tida pga at YouTube har endra sine innstillinger. Det betyr at det blir vanskeligere å gjengi alle spørsmål slik de blei stilt under quizen. Det blir heretter løst med bl a at det blir tydd til andre videonettsteder som Vimeo, videoopplasting til bloggen, stillbilder, lydopptak, og annet. Videoene som blei vist (de som hadde relevans til oppgaveløsninga) blir lagt ut helt nederst i blogginnlegget - men merk altså at her vil fasit ofte bli røpa. Og hele fasiten finner du som vanlig i kommentarfeltet.

Første omgang
1. Hva heter kunstneren?


... og i en litt annen versjon .... (er nok ikke samme kunstnerens som fasit viser, dette)


2. a) Hva slags dyr gifter seg til slutt med Reveenka?
b) Hva heter jenta som spiser opp grøten og ligger i senga til tre bjørner av forskjellig størrelse?

3. Hvem har denne logoen?


4. a) Hvilke to lag ligger an til å rykke opp i Eliteserien i Norge pr i dag? (2x0,5p)
b) Hvem leder pr i dag Bundesligaen?

5. Filmer basert på bøker av hvilken forfatter?


6. Fullt navn på karen kongen hilser på?

... og som kjernekaren under hilser på ...


7. Hvilken øy (nå to) mellom Danmark og Tyskland har dette flagget? Øya nyter godt av skattefritak og store deler av økonomien er tufta på taxfree-salg av tobakk, alkohol og parfyme til turistene, øya er bilfri.


8. Hva betyr dette trafikkskiltet?


9. Fra hvilket land kommer rødvinen Barolo?

10. Hva er navnet på denne norske statlige etaten? Den ligger under Kulturdepartementet. Oppretta 1.1.05 ved en sammenslåing av de tidligere etatene Eierskapstilsynet, Statens filmtilsyn og Statens medieforvaltning. Etaten blei samlokalisert i Fredrikstad 20.3.06. Den første direktøren var Tom Thoresen, etterfulgt av Mari Velsand (se bilde under) i 2017. Etaten fører tilsyn med bl a kringkasting (allmennkringkastingsvilkårene, reklame og sponsing og beskyttelse av barn og unge) og er konsesjons- og registreringsmyndighet for lokalkringkasting og annen type kringkasting. Etaten håndterer også ulike tilskuddsordninger.


11. Hvem leder det nye musikkprogrammet «10 på topp» på NRK1 som en del av Gullrekka?


12. Navn på forfatter?


13. Artist?

14. I hvilken friidrettsøvelse har Norge hatt verdensrekorden for både menn og kvinner?

15. Hvem spiller Neil Armstrong i denne aktuelle filmen?


16. Fra hvilket land kommer smarttelefonen BlackBerry?

17. Hva (kalles det som) står på Saudi-Arabias flagg?


18. Navn på co-op overlevelsesspill satt i en åpen verden utvikla av Epic Games og People Can Fly? Spillet blei først gitt ut som et early access-spill 25. juli 2017.


19. Gi meg et prosenttall (med én desimal) på antall arbeidsledige i Norge mellom NAVs og SSBs tall for juni 2018.

20. Hva het radioprogrammet som fra 1960-1980 stort sett var leda av Oddvar Folkestad og Thorleif Karlsen, og som bl a inneholdt mye tango?

21. Hvilken duo ga ut albumet «Juba Juba» i 1983?

22. Hva slags dyr er gibboner?

23. Hva er det nærmeste felles opphavet til firmenninger?

24. a) Dette er vår olje- og energiminister. Hva heter han?

b) Hvem var den siste finansministeren fra Arbeiderpartiet?

25. Gruppe?

Andre omgang

26. Hva slags type produkt er dette reklame for? (Fasit blir røpa etter 18 sekunder.)

27. Hva heter det britiske selskapet som nå skal drive jernbane i Norge på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen?

28. Hvem er eldst av Donald Sutherland og Martin Sheen?


29. Hva heter kokkene?
a)


b)


30. Hvilket dyr med hale er med i navnet på denne pisken?


31. Fornavn på britisk prinsesse som gifta seg 12. oktober i år? Jeg mener det ene fornavnet som hun går under som prinsesse.


32. Cuba erklærte seg uavhengig fra hvilket europeisk land i 1868?

33. Nevn ett av de to årstallene skiballett var OL-demonstrasjonsgrein?


34. a) Hvilket land var den nederlandske danseren Mata Hari anklaga for å spionere for?
b) Hva het denne dama som var i KGBs tjeneste, avslørt i 1977?


35. Nevn et antall meter i sekundet som kommer innenfor kategorien storm (liten - sterk)
.
36. USA skal i 2020 etablere en ny grein i sitt militære, hvilken?


37. Denne tegneserien (utgitt av DC Comics) regnes som én av de viktigste seriene i moderne tid. Den mest kjente tegneren av serien heter Neil Gaiman, hva heter serien?


38. a) Artist?
b) Hovedrolleinnehaver i filmen der musikken blei brukt - som vi også ser glimt av i videoen?
Som nevnt tidligere har det blitt vanskelig å bake inn YouTube-video uten å røpe fasit, så her er lydfila, og en coverbilde av låta inkl referanse til filmen - dette bør vel kanskje være nok til å finne korrekt svar?
Vi tar med en bilde av artisten saksa fra samme video også ...

39. Forfatteren John Ronald Reuel er bedre kjent under sitt siste etternavn – hvilket?

40. I gravhaugen Jellhaugen har man finni et vikingskip. I hvilket fylke?


41. Hvor i terrenget finner vi landskapstypen marsk?

42. Hva er snoppen (eng: golden snitch) i Harry Potter-universet?

43. Hvilket land grenser til De Forente Arabiske Emirater og Saudi-Arabia i nord/nord-vest og Jemen i sørvest?

44. 6 x artist/gruppe? a-f 6 x 0,5p Ingen rød tråd, hulter til bulter.

45. Hvilket dyr som verken kan gå eller krabbe, drikker ikke vann?

46. Fra hvilket tre får vi terpentin?

47. Hva heter dette tyske brettspillet som er spesielt populært i Europa? Det er et strategispill med sivilisasjonsoppbyggning som tema. Klaus Teuber designa den første versjonen som ble utgitt av Kosmos i Tyskland i 1995. Det holder med navnet på fiktivt sted (det har kommet flere varianter etter hvert, men fiktivt sted er med i navnet på alle disse). Brettet består av 37 heksagoner, seks bunker forskjellige kort, nummererte brikker, hus, byer, veier og en røver.


48. a) Nevn ett av landene elva Zambezi renner gjennom.
b) Nevn fire av de seks landene elva Mekong renner gjennom (4x05p)

49. Etternavn på denne skuespilleren, kjent fra bl a The West Wing, Mad Men, Top of the lake, The Handmaid’s tale? Det er også navnet på en norsk by.


50. Offisiell video av hvilken gruppe? Igjen: denne kan ikke legges inn her uten å røpe fasit, så det blir et stillbilde fra tegnefilmen som utgjør den offisielle videoen - gruppa vises altså ikke i videoen som blei avspilt. Klikk her for lydfila.

Etter nøye opptelling vant altså Hanne & Hannene og det gir følgende tabell for høstrundene så langt, to runder skal strykes (men IKKE finalen 10. desember), her har jeg markert med blått hvert lags dårligste runde så langt - uten av noe er strøket ennå selvsagt.



Så til det som det blei litt diskusjon omkring. Spørsmål 45 var for upresist, såpass at fasit blei feil og at mange svar måtte godkjennes. Fasit viste fisk, mye annet måtte også godkjennes. Mange mener at fisk drikker vann. Her kommer nok det upresise inn, fisk får i seg vann. Dermed blir spørsmålet altfor upresist, QM beklager for dårlig research her. Sjekk utklipp fra Illustrert Vitenskap under. Men som nevnt lenger opp, hadde spørsmålet blitt strøket så hadde det likevel ikke blitt endringer i stillingen mellom lagene.


Det blei også noe diskusjon (om enn i roligere former ...) ang marsk i spørsmål 41. Igjen burde QM hatt et større presisjonsnivå i sin spørsmålsstilling for å få fram det ene svaret som han var ute etter. Slik det blei stilt måtte noe mer godkjennes, sjekk utklipp fra Wikipedia under. Men igjen, det hadde ikke gitt utslag på stillinga mellom lagene. QM tar alt til etterretning og lover å være enda mer skjerpa framover, men kan ikke garantere at presisjonsnivået vil være uklanderlig for all framtid!



Neste Norsia Quiz blir 5. november kl 1900 (heldigvis tilbake til normalt starttidspunkt!) Men før den tid skal vi ha mye moro på Bassgarasjen med Dahlbergs Musikkquiz fredag 26. oktober kl 1930, i skrivende stund har 15 lag meldt sin ankomst, vil du at vi reserverer bord for laget ditt bør du melde deg på i forkant, snakkes!

1 kommentar:

  1. Fasit
    Første omgang
    1. Banksy
    2. a) Rev
    b) Gullhår
    3. Norsk Tipping
    4. a) Aalesund og Mjøndalen
    b) Borussia Dortmond
    5. Knut Faldbakken
    6. Xi Jinping
    7. Helgoland
    8. (Fare for) kø
    9. Italia
    10. Medietilsynet
    11. Stian «Staysman» Thorbjørnsen
    12. Arto Paasilinna
    13. Vinni
    14. Spydkast
    15. Ryan Gosling
    16. Canada
    17. Den muslimske trosbekjennelsen / «Det finnes ingen Gud unntatt Allah, og Muhammed er Hans profet».
    18. Fortnite
    19. fra 2,2 – 3,9
    20. Trafikk og musikk
    21. Knutsen & Ludvigsen
    22. Ape
    23. Tippoldeforeldre
    24. a) Kjell-Børge Freiberg
    b) Sigbjørn Johnsen
    25. Slade

    Andre omgang
    26. Sun oppvasktabletter
    27. Go-Ahead
    28. Donald Sutherland
    29. a) Trond Moi
    b) Ole Martin Alfsen
    30. (Nihalet) katt
    31. Eugenie
    32. Spania
    33. 1988 og 1992
    34. a) Tyskland
    b) Gunvor Galtung Haavik
    35. Alt mellom 20 og 33 blei godkjent
    36. Space Force
    37. Sandman
    38. a) Glenn Frey
    b) Eddie Murphy
    39. JRR Tolkien
    40. Østfold (Halden)
    41. I området mellom flo og fjære (Sjekk nederst i blogginnlegget for annet som også blei godkjent)
    42. En flygende gullball i spillet Rumpeldunk
    43. Oman
    44. a) Diana Ross – Upside down
    b) Pink Floyd – Astonomy Domine
    c) M.I.A. – Paper planes
    d) Journey – Don’t stop believin’
    e) Marc Anthony – I need to know
    f) The Three Degrees – When will I see you again
    45. Fisk (her blei ganske mye annet også godkjent, alt som lever i vann stort sett, og litt til ….)
    46. Furu
    47. (The Settlers of ) Catan
    48. a) Angola, Botswana, Mosambik, Namibia, Zambia og Zimbabwe
    b) Burma, Kambodsja, Kina, Laos, Thailand og Vietnam
    49. Elisabeth Moss
    50. Radiohead

    SvarSlett