søndag 15. mars 2020

OldemorsQuiz 5. mars 2020

Det er stille på quizfronten for tida. Innimellom karantene skal jeg forsøke å legge ut noen av quizene jeg har vært på for de med de aller største quizabstinensene. Her er siste runde fra Oldemors, som sjølsagt også har tatt Korona-ferie inntil videre. Bobla stilte denne torsdagen med John Arne, Tom, Tone, Knut, Anders og undertegnede.

Som vanlig ingen bilder under quizen, kun fire lydspor. Også dette innlegget er laga ved hjelp av diktering i Word, så muligens noen flere rare skrivefeil enn normalt.

Runde en 

1. Hvilken norsk illustratør og maler har laga Soria Moria slott?
2. Hvilket departement overtok Tina Bru etter rokeringene i regjeringen 24.1.20?
3. a) Hva heter den spanske motekjeden som er Europas største målt i antall butikker og som bruker kort tid fra design til ferdig produkt, og som ikke reklamerer og som åpna sin første butikk i Norge i 2006?
b) Hva heter den svenske motekjeden som selger dameklær (etablert i 1997) og som har butikker i hele Norden og som sjøl hevder at de « selger feminin mote til kvinner uten å komplisere det»?
4. Hva heter den miljøbevisste blekkspruten, skapt av Beate Roestad i 1987 som det er skrivi en rekke bøker om, og som har blitt vist som opplesingsserie på NRK og NRK Super?
5. Hva heter haiarten som har øynene ytterst og i to utvekster og hver side av hodet?
6. Hvilken idrett forbindes med klubbene Jacksonville Jaguars, Chicago bBears, Minnesota Vikings og Miami Dolphins?
7. Hvilken by er en av verdens eldste med sammenhengende bosetning i mer enn 8000 år og er verdens eldste hovedstad? Den har drøyt to og en halv million innbyggere og ligger i skjæringspunktet ha gamle karavaneveier mellom Middelhavet og Arabia?
8. I hvilken europeisk by, som ikke er hovedstad, legger flyplassen Kloten?
9. Hva heter det kinesiske sosiale mediet eid av ByteDance hvor brukerne kan dele videosnutter med sang og dans og vise fram sitt talent?
10. Hvem forsøkte oberst Grev Claus von Stauffenberg å myrde i kuppet som fikk kodenavnet «Operasjon Valkyrie» 20.7.1944?
11. I hvilken by ligger tvillingfortene Vardåsen og Gullbekkåsen?
12. Artist 2019?
13. Hva heter filmen (2003) hvor Antonio Banderas skal forhindre et attentat mot Mexicos president og hvor vi finner Johnny Depp, Selma Hayek, Willem Defoe, Mickey Rourke, Eva Mendez og Enrique Iglesias på rollelista?
14. Hva kalte man en to-hjulet hestekjerre med foroverlent polstret benk for én til to passasjerer, med skvettskjerm foran og plass til reisekoffert bak, ofte utstyrt med en nedfellbar kalesje?
15. Hva kalles den paddeflate og rektangulære kaka med mønster som steikes i eget jern og består av ingrediensene mel, egg, smør, sukker og fløte?
16. Hva heter brettspillet hvor deltakerne svarer på vanlige spørsmål i tillegg til såkalte kake-spørsmål før en avslutter med et finalespørsmål?
17. Hva er fornavnet til den mannlige hovedpersonen i KnutHhamsuns «Victoria» (1898) som er forelska i Victoria, men aldri får henne fordi hun gifter seg med den rike Otto?
18. Hva heter det amerikanske plateselskapet etablert i Detroit i 1959, drivkraft for afroamerikansk musikk med popinspirert soul og blei et samlingssted for svarte artister som blant annet Stevie Wonder og Diana Ross?
19. Under hvilket annet navn kjenner vi skuespiller og politikerfrue Maria Eva Duarte?
20. Hvilken komiserie fra 2016 på NRK, med handling lagt til hverdagslivet til vikingene i landsbyen Norheim like før år 800 med blant annet Kåre Conradi , Nils Jørgen Kaalstad, Silje Torp, Jon Øigarden og Henrik Mestad?
21. Ranger følgende italienske byer fra nord til sør: Calgary - Napoli – Palermo.
22. Hva kalles NRKs barnesatsing på YouTube som starta i 2015 og som nå har mer enn hundre tusen medlemmer og har Victor Sotberg som programleder ?
23. a) Hvilken nasjon har deltatt i samtlige VM-sluttspill i fotball for herrer og er første nasjon som har vinni VM i fire forskjellige verdensdeler?
b) Hvilken nasjon har blitt verdensmester i fotball for herrer fire ganger, én gang i sitt eget hjemland og de tre andre på samme kontinent, bortsett fra Tyskland?
24. Hvilket bein i kroppen kalles femur på latin?
25. Artist 1977?

Runde to

26. Innafor hva slags kultur hadde den nylig avdøde amerikanske kvinnen Mary Higgins Clark sitt virke?
27. Hva heter karakteren som spiller bestyrer ved Hurumhei høyfjellshotell i film fra 19:7?
28. a) I hvilken by ligger brua som på landets eget språk heter Karluv most?
b) Hva heter brua som på sitt eget språk heter Stari most?
29. Hva het den svenske popgruppa danna i Göteborg 1996 av de tre søsknene Jonas, Malin, og Jenny Berggren?
30. Hvilken betegnelse brukes som en brunbjørn som tar vilt eller husdyr?
31. Hva kaller den en strikka trøye eller genser med ermer, men uten knapper eller glidelås og derfor trekkes over hodet før bruk?
32. Hva kaller den i det japanske kjøkken mat som først er panert og deretter frityrstekt i olje og serveres med dipp saus og som passer godt til fisk, reker og blekksprut?
33. Hva heter den kvinnelige karakteren som opprinnelig var en bifigur i tegneserien Batman og som vi i Batman-filmene er blitt spilt av bl a Michelle Pfeiffer og Anne Hathway?
34. Hva het partneren til Kjetil Borch da han ble verdensmester i dobbeltsculler i 2013?
35. Hva het den russiske journalisten og fredsaktivisten som blant annet var særdeles kritisk til Putin-regimet, som ble myrda i sitt hjem i Moskva 7.3.06?
36. Hva kaller det en halvannen meter høy søylen av magnetisk materiale som normalt er plassert på styrhustaket på skip og som skal holde magnetkompasset på plass?
37. a) Hvilken betegnelse brukes om stridsvognsperringer framstilt av V-profiler i stål eller kraftig vinkeljern?
b) Hvilken betegnelse brukes om stridsvognesperringer som er flyttbare hindre som består av to eller flere kryss av spisse jern eller stokker, beregneapå å hindre panser og/eller infanteri, og som vanligvis er 1-2 meter høy og 2-3 meter bred?
38. Hva er Xerxes, Nektanebus, Amenhotep og Pfotemaios eksempler på?
39. a) Hvem delte Nobels fredspris med Nelson Mandela i 1993?
b) Yitzak Rabin Shimon Peres var to av tre som delte Nobels fredspris i 1994, hvem var den tredje?
b) Tawakkol Karman fra Jemen og Leymah Roberta Gbowee fra Liberia var to tredeler av kvinnene som delte Nobels fredspris i 2014. Hva het den tredje kvinnen som også kom fra Liberia?
40. Gruppe?
41. Hva heter den fiktive datamaskinen som spiller en viktig rolle i romanserien «Hitchhiker’s Guide To The Galaxy» (filmatisert i 2005)?
42. Hvilke særnorsk ord blei tidligere brukt om en alkoholholdig drikk av billig, brunt (QM retta dette til også å gjelde blankt) brennevin som blant annet blei blanda med soda eller selters?
43. a) Fra hvilket nåværende land kom folkeslaget jyder?
b) Fra hvilket nåværende land kom folkeslaget saksere?
44. a) Hva heter kalenderen som ifølge legenden blei innført av Romulus i ca 753 tre før Kristus og ble benytta til ca 46 før Kristus ?
b) Hva heter kalenderen som blei brukt fra 46 før Kristus og fram til 1582 da den gregorianske kalender blei innført?
45. Hva heter treneren for VIF Hockey?
46. På hvilken øy på Svalbard ligger Longyearbyen?
47. Hvilke fransk ord på tre bokstaver brukes ofte i kryssord om ordet gate eller vei?
48. a) Hva heter bestevennen til Peppa gris?
b) Hva heter lillebroren til Peppa gris?
49. a) Hva heter Norges fiskeriminister?
b) Hva heter Norges samferdselsminister?
50. Artist 1989?


-------------------------------------------------------

Fasit

Feite, svarte typer = fasit, feite, røde typer = det Bobla svarte når vi svarte feil.

Runde én 

1. Hvilken norsk illustratør og maler har laga Soria Moria slott? Theodor Kittelsen.
2. Hvilket departement overtok Tina Bru etter rokeringene i regjeringen 24.1.20? Olje. og energi.
3. a) Hva heter den spanske motekjeden som er Europas største målt i antall butikker og som bruker kort tid fra design til ferdig produkt, og som ikke reklamerer og som åpna sin første butikk i Norge i 2006? Zara.
b) Hva heter den svenske motekjeden som selger dameklær (etablert i 1997) og som har butikker i hele Norden og som sjøl hevder at de « selger feminin mote til kvinner uten å komplisere det»? Her kom første feil, vi hadde ikke peiling, men syntes Zavanna var et godt forslag. Fasit viste Gina Tricot.
4. Hva heter den miljøbevisste blekkspruten, skapt av Beate Roestad i 1987 som det er skrivi en rekke bøker om, og som har blitt vist som opplesingsserie på NRK og NRK Super? Blekkulf.
5. Hva heter haiarten som har øynene ytterst og i to utvekster og hver side av hodet? Hammerhai.
6. Hvilken idrett forbindes med klubbene Jacksonville Jaguars, Chicago Bears, Minnesota Vikings og Miami Dolphins? Amerikansk fotball.
7. Hvilken by er en av verdens eldste med sammenhengende bosetning i mer enn 8000 år og er verdens eldste hovedstad? Den har drøyt to og en halv million innbyggere og ligger i skjæringspunktet ha gamle karavaneveier mellom Middelhavet og Arabia? Litt mer utfordrende spørsmål dette, men geo-gutta landa etter hvert ganske sikkert på Damaskus.
8. I hvilken europeisk by, som ikke er hovedstad, legger flyplassen Kloten? Mer vi ikke visste, mye fram og tilbake. Vi landa på Toms gode forslag om Zürich.
9. Hva heter det kinesiske sosiale mediet eid av ByteDance hvor brukerne kan dele videosnutter med sang og dans og vise fram sitt talent? Tik tok.
10. Hvem forsøkte oberst Grev Claus von Stauffenberg å myrde i kuppet som fikk kodenavnet «Operasjon Valkyrie» 20.7.1944? Adolf Hitler.
11. I hvilken by ligger tvillingfortene Vardåsen og Gullbekkåsen? Ikke Moss, men Kongsvinger.
12. Artist 2019? Anders tro til med Dua Lipa - Don't start now.
13. Hva heter filmen (2003) hvor Antonio Banderas skal forhindre et attentat mot Mexicos president og hvor vi finner Johnny Depp, Selma Hayek, Willem Defoe, Mickey Rourke, Eva Mendez og Enrique Iglesias på rollelista? Her gikk vi på en flau smell, forslaget "Zorro" kom kjapt på bordet og vi slo oss til ro med det, sjøl om den nye versjonen av El Mariachi surra langt, langt bak i hodet mitt. Her burde jeg ha tatt "Once upon a time in Mexico".
14. Hva kalte man en to-hjulet hestekjerre med foroverlent polstret benk for én til to passasjerer, med skvettskjerm foran og plass til reisekoffert bak, ofte utstyrt med en nedfellbar kalesje? Mye diskusjon her etter hvert, det enkle svaret ville være karjol, men etter beskrivelsen som var gitt så mente Anders bestemt at det i alle fall passa på en rigg - han var ikke like sikker på karjol. Vi gikk derfor for karjol. QM ville ikke godkjenne gigg. Her ser dere bilder av de to, ikke lette å se forskjell her - og i ulike beskrivelser står det ulike ting, de blei sannsynligvis bygget i ulike varianter. Noe strengt syntes vi sammenlikna med en del annet som glir gjennom. En karjol kan forøvrig også være med fire hjul ...
Først to bilder av karjol ...



Så to av gigg ...



15. Hva kalles den paddeflate og rektangulære kaka med mønster som steikes i eget jern og består av ingrediensene mel, egg, smør, sukker og fløte? Goro.
16. Hva heter brettspillet hvor deltakerne svarer på vanlige spørsmål i tillegg til såkalte kake-spørsmål før en avslutter med et finalespørsmål? Trivial pursuit.
17. Hva er fornavnet til den mannlige hovedpersonen i Knut Hamsuns «Victoria» (1898) som er forelska i Victoria, men aldri får henne fordi hun gifter seg med den rike Otto? Dette klarte vi dessverre ikke å huske, vi ramsa opp en del navn, bl a Johannes, men endte på Jacob
18. Hva heter det amerikanske plateselskapet etablert i Detroit i 1959, drivkraft for afroamerikansk musikk med popinspirert soul og blei et samlingssted for svarte artister som blant annet Stevie Wonder og Diana Ross? (Tamla) Motown.
19. Under hvilket annet navn kjenner vi skuespiller og politikerfrue Maria Eva Duarte? Evita, Eva Peron.
20. Hvilken komiserie fra 2016 på NRK, med handling lagt til hverdagslivet til vikingene i landsbyen Norheim like før år 800 med blant annet Kåre Conradi , Nils Jørgen Kaalstad, Silje Torp, Jon Øigarden og Henrik Mestad? Vikingane.
21. Ranger følgende italienske byer fra nord til sør: Calgary - Napoli – Palermo. Her blei det bom også, vi svarte CNP, det var NCP.
22. Hva kalles NRKs barnesatsing på YouTube som starta i 2015 og som nå har mer enn hundre tusen medlemmer og har Victor Sotberg som programleder? Knut imponerte med FlippKlipp.
23. a) Hvilken nasjon har deltatt i samtlige VM-sluttspill i fotball for herrer og er første nasjon som har vinni VM i fire forskjellige verdensdeler? Brasil.
b) Hvilken nasjon har blitt verdensmester i fotball for herrer fire ganger, én gang i sitt eget hjemland og de tre andre på samme kontinent, bortsett fra Tyskland? Italia.
24. Hvilket bein i kroppen kalles femur på latin? Lårbeinet.
25. Artist 1977? Meat Loaf - Paradise by the dashboard light.

Hele seks feil i første runde er ikke hverdagskost! Vi lå likevel ikke langt bak de som leda med våre 21p. Vi mente sjøl vi burde fått for gigg, mens de andre er helt greie feil - vi ser at det er fullt mulig å i alle fall få 4p mer enn vi tok ...

Runde to

26. Innafor av hva slags kultur hadde den nylig avdøde amerikanske kvinnen Mary Higgins Clark sitt virke? Litteratur.
27. Hva heter karakteren som spiller bestyrer ved Hurumhei høyfjellshotell i film fra 1957? Poppe.
28. a) I hvilken by ligger brua som på landets eget språk heter Karluv most? Praha.
b) Hva heter brua som på sitt eget språk heter Stari most? Mostar.
29. Hva het den svenske popgruppa danna i Göteborg 1996 av de tre søsknene Jonas, Malin, og Jenny Berggren? Her var det vel jeg som mente det måtte være Ace of Base.
30. Hvilken betegnelse brukes som en brunbjørn som tar vilt eller husdyr? Slagbjørn.
31. Hva kaller den en strikka trøye eller genser med ermer, men uten knapper eller glidelås og derfor trekkes over hodet før bruk? Pullover.
32. Hva kaller den i det japanske kjøkken mat som først er panert og deretter frityrstekt i olje og serveres med dipp saus og som passer godt til fisk, reker og blekksprut? Her hadde vi ikke peiling, husker ikke hva vi svarte. Vi burde ha vært innom tempura.
33. Hva heter den kvinnelige karakteren som opprinnelig var en bifigur i tegneserien Batman og som vi i Batman-filmene er blitt spilt av bl a Michelle Pfeiffer og Anne Hathway? Catwoman.
34. Hva het partneren til Kjetil Borch da han ble verdensmester i dobbeltsculler i 2013? Mer å diskutere, var det kjæresten til Therese Johaug eller var det Olaf Tufte, som dere ser valgte vi feil, det var Nils Jakob Hoff.
35. Hva het den russiske journalisten og fredsaktivisten som blant annet var særdeles kritisk til Putin-regimet, som ble myrda i sitt hjem i Moskva 7.3.06?  Etter meget god jobbing av Tom dro han fram neste helt korrekt staving på Anna Politkovskaja. Vi mangla én konsonant, og fikk feil av laget som retta oss. Ikke noe å si på det, men QM burde ha sjekka før stillingen blei offentliggjort (kommer tilbake til det om litt). Men QM retta det i alle fall opp, så poeng blei det!
36. Hva kaller det en halvannen meter høy søylen av magnetisk materiale som normalt er plassert på styrhustaket på skip og som skal holde magnetkompasset på plass? Ikke peiling her heller, vi gjetta vel noe slikt som frontmast, men det var nathus.
37. a) Hvilken betegnelse brukes om stridsvognsperringer framstilt av V-profiler i stål eller kraftig vinkeljern? Mye å slite med denne kvelden - det liker vi! To morsomme spørsmål her, men vi greide dessverre ikke å dra dem i land. Vi var ikke innom tsjekkiske pinnsvin.
b) Hvilken betegnelse brukes om stridsvognesperringer som er flyttbare hindre som består av to eller flere kryss av spisse jern eller stokker, beregneapå å hindre panser og/eller infanteri, og som vanligvis er 1-2 meter høy og 2-3 meter bred? Og for de som kan slik var det helt sikkert en stor hjelp at det både var et a og et b-spørsmål - siden disse er såpass like. Svaret i a er det noen som feilaktig kaller for spanske ryttere, men det er altså svaret i b. Vi hadde ikke peiling .... før fasit kom ...
Her kan dere først skue a, deretter b:



38. Hva er Xerxes, Nektanebus, Amenhotep og Pfotemaios eksempler på? Mer vi rota til, av en eller annen merkelig grunn pensa jeg laget inn på verdensrommet, og egyptiske faraoer blei dermed forkasta.
39. a) Hvem delte Nobels fredspris med Nelson Mandela i 1993? Frederik Willem de Klerk.
b) Yitzak Rabin Shimon Peres var to av tre som delte Nobels fredspris i 1994, hvem var den tredje? Yasser Arafat.
b) Tawakkol Karman fra Jemen og Leymah Roberta Gbowee fra Liberia var to tredeler av kvinnene som delte Nobels fredspris i 2014. Hva het den tredje kvinnen som også kom fra Liberia? Ellen Johnson-Sirleaf.
40. Gruppe? Rammstein.
41. Hva heter den fiktive datamaskinen som spiller en viktig rolle i romanserien «Hitchhiker’s Guide To The Galaxy» (filmatisert i 2005)? Her fikk jeg litt å jobbe med ... morsomt spørsmål, ingen på laget hadde peiling. Jeg måtte jobbe og jobbe for å dra i land denne, har lest romanene flere ganger, sett film, var det ikke noe på Deep .... jo, nei ikke throat, nei .... Deep thought, ja!
42. Hvilke særnorsk ord blei tidligere brukt om en alkoholholdig drikk av billig, brunt (QM retta dette til også å gjelde blankt) brennevin som blant annet blei blanda med soda eller selters? Pjolter.
43. a) Fra hvilket nåværende land kom folkeslaget jyder? Danmark.
b) Fra hvilket nåværende land kom folkeslaget saksere? Tyskland.
44. a) Hva heter kalenderen som ifølge legenden blei innført av Romulus i ca 753 tre før Kristus og ble benytta til ca 46 før Kristus? Romerske.
b) Hva heter kalenderen som blei brukt fra 46 før Kristus og fram til 1582 da den gregorianske kalender blei innført? Julianske.
45. Hva heter treneren for VIF Hockey? Roy Johansen.
46. På hvilken øy på Svalbard ligger Longyearbyen? Spitsbergen.
47. Hvilke fransk ord på tre bokstaver brukes ofte i kryssord om ordet gate eller vei? Rue.
48. a) Hva heter bestevennen til Peppa gris? Suzy sau, Knut imponerte igjen ...
b) Hva heter lillebroren til Peppa gris? Denne kunne faktisk jeg også, George.
49. a) Hva heter Norges fiskeriminister? Han hadde allerede gått av når spørsmålet blei stilt, men vi visste alle hvem QM mente, Geir Inge Sivertsen.
b) Hva heter Norges samferdselsminister? Knut Arild Hareide.
50. Artist 1989? Etter min smak er musikkspørsmålene ofte altfor lette, og Halvdan Sivertsens "Førr ei dame" må vel være et godt bevis på det ....

Seks feil også i andre runde, og da tenkte vi at her er løpet kjørt, men den gang ei. QM leste det opp som om det var to lag som måtte ut i utslag med 47p, men det var da vi protesterte og ville ha poeng for den russiske journalisten. Det fikk vi og det blei dermed ingen utslagsrunde. Litt surt for laget som ført blir fortalt at de skal i utslag, her kunne QM gjerne gjort det jeg pleier å gjøre når det er tett: for de lagene i toppen som kun har 1-3 poeng forskjell blir runde to nøye gått gjennom av qm - det pleier ikke ta mer enn 2-3 minutter. Da sikrer en at korrekt vinner blir kåra, de lagene som er litt lenger ned må gjerne si i fra om feilretting, og dette blir retta opp i etterkant - men vinneren blir korrekt med en gang :-)

Jeg skal forsøke å legge ut noen flere quizer i denne karantenetida, men det har i alle fall ikke blitt mindre arbeid på jobben for tida - så vi får se, snakkes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar