lørdag 26. desember 2020

Allmennquiz med Geir Dahlberg 16. desember 2020

Høstfinalen er avvikla, vi har fått kåra vinnere og trukket andre premievinnere til tross for Korona-trøbbel og andre hindringer. Sju runder har blitt avvikla, de to siste med begrensa antall lag - men alle som har ønska å delta har fått plass. Den dårligste runden var allerede strøket før finalen, siden finalerunden skulle telle uansett.

Allmennquizene i høst avslutta med seier til Hanne & Hannene. Men det har vært ett lag som har utmerka seg særskilt i høst og som nok ikke var veldig nervøse for sammenlagtseieren før finalen, Midt På Treet. Det har vært fire forskjellige rundevinnere i de sju omgangene, såpass mange at QM er fornøyd med spredninga.

Til tross for en vanskelig høst var premiebordet solid:

Førstepremie sammenlagt,  gavekort på kr 3000 fra Kremmertorvet Sport & Fritid ved kjøp av EL-sykkel gikk til Midt På Treet.
Andrepremie sammenlagt, 10 billetter til valgfire arrangement fra Agora Kulturkafe i 2021 gikk til Hanne & Hannene og 
Tredjepremie sammenlagt, gavekort på stor pizza fra Pizzabakeren, gikk til NoName.

Noname blei også trukket ut blant lagene som har stilt opp på alle høstens runde, og kunne med det få med seg gavekort på kr 3000 fra Kremmertorvet Sport & Fritid ved kjøp av EL-sykkel i tillegg til pizzaen.

Rundevinnerne Hanne & Hannene fikk med seg gavekort på kr 300 fra Kremmertorvet Sport & Fritid + gavekort på kr 200 fra Cafe Clint, mens ??? (husker i skrivende stund ikke hvem som vant disse, dere som husker - gi meg gjerne et tips, så retter jeg opp her i bloggen) blei trukket ut til å vinne fem valgfrie billetter til arrangement fra Agora Kulturkafe i 2021.

En stor takk til alle som sponser quizen med premier - dere er med på å holde liv i quizen, det er Ringerike kultursenter , quizdeltakerne og QM meget takknemlig for!

Sammenlagtresultater.


Runderesultater.


Før dere får alle spørsmål og svar fra finalen og årets siste DahlbergQuiz gjentar jeg litt info ang mine quizer i 2021 fra forrige innlegg:

Quizåret er nå slutt, bortsett fra Humbars musikkquiz 4. juledag - det gledes til denne! Hva neste år bringer er litt vanskelig å si. Jeg har spikra alle datoer for mine allmennquizer og musikkquizer, men med nåværende smittevernregler i Ringerike kan det være noe usikkerhet om de første etter nyttår. Jeg legger ut info så snart vi veit om Ringerike kultursenter ser seg i stand til å avvikle + at det også spiller inn hvor mange lag som melder seg. Så viktig å melde seg på for at vi i det hele tatt kjører quiz. (og det er førstemann til mølla). For allmennquizen sin del så forventer vi at det blir nok lag. Her er de seks som uansett er sikra plass (hvis de da sjøl ikke melder seg av) når vi starter opp igjen 13. januar:

Det betyr at det er plass til fire lag til (de som melder seg som fast lag har fortrinn), de fire første som melder seg her får plassen.

Når det gjelder musikkquizen så stiller det seg litt annerledes, trolig vil vi ikke ha lang venteliste - men vi kan ikke garantere alle lag plass likevel. Her har vi satt en frist til 2. januar med å melde seg på. Deretter blir det tatt en avgjørelse på om det er nok lag påmeldt til å holde quiz. Blir det quiz kan folk selvfølgelig melde seg på helt fram til runden 8. januar, men flott hvis de som har tenkt seg det melder sin interesse før 2. januar slik at beslutningsgrunnlaget blir så godt som mulig. Du melder på lag her (og kan se hvilke andre lag som er påmeldt så langt). 

Håper vi ikke behøver å endre noe pga smitterverntiltak, og håper vi ses i januar - godt nytt quizår til dere alle sammen, snakkes!

Så var det spørsmålene, fasit dukker opp nederst.

(Som vanlig må det bemerkes at quizene jeg legger ut her er litt forringa sammenlikna med "the real thing". Det gås glipp at mange morsomme innslag og lydopplevelser. Derfor har jeg også muliggjort at de som i disse tider ønsker å ta en quiz så nært opp til originalen som mulig i hjemmets lune rede kan gjøre det ved at de får PowerPoint-fila av meg mot et symbolsk (?) beløp, les mer her). Men her får du alt gratis:

Første omgang

1. Hvor mange ulike sjakkbrikker finner du på et sjakkbrett? (Svart og hvit konge regnes som én brikke) 

2. Hva er BNT162b2?

3. I hvilket OL vant Tor Heiestad OL-gull på Løpende villsvin? Svar årstall.

4. I hvilket tiår blei Norges første prøverørsbarn født?  

5. Hvilket ord som med sanskrittegn betyr «lykkebringer» er også et annet ord for hakekors?

6. Hvilken stat er den eneste som har latin som offisielt språk? 

7. Hva heter langrennstreneren til kvinnelandslaget som kommer fra langrennstrenerjobb for Slovenias landslag og jobber sammen med Ole Morten Iversen? 

8. Hva slags verktøy er en feisel?

9. Komiker-anagram LACK NOSE 

10. Hvem mangler? (2x1p)

1968–1978: Aase Lionæs
1979–1981: John Sanness
1982–1990: Egil Aarvik
1990–1990: Gidske Anderson
1991–1999: ??? 
2000–2002: Gunnar Berge
2003–2008: Ole Danbolt Mjøs
2009–2015: Thorbjørn Jagland
2015–2017: ???
2017– d.d.: Berit Reiss-Andersen

11. Hvor mange ganger i året kan man maksimalt gi blod? 

12. Hvem er dette?

Har spilt fotball for Strømsgodset, Lillestrøm, Panathinaikos, Apollon, Rosenborg. 24 landskamper. Har vært trener og/eller i ledelsen i fotballklubber som Rosenborg, Åssiden, Hønefoss Ballklubb, Strømsgodset og Sandefjord.

13. Artist?  


14. Hva fjernes ved brasiliansk voksing? (Det blei ikke vist bilde under quizen.)

15. Nevn et leveår for Giuseppe Garibaldi.

16. Kunstner?  Solgt av Astrup Fearnley-museet for 84,6 millioner dollar. 

17.
a) Navn på lite strengeinstrument som stammer fra Hawaii? 

b) Navn på strengeinstrument som stammer fra Hellas? 


18. Hvilken batteristørrelse er størst: AA, AAA, C eller D? 

19. Hvem har skrivi bøkene som Amazon-/HBO-krimserien Bosch er basert på? 

20. Hvilken tegneseriehund vil heller være på taket av hundehuset enn inni? 

21. Fire låter fra Obamas liste over favorittsanger mens han var i Det Hvite Hus. Artistx4 (a-d) 4x0,5p

22. Hvem er dette? 

23. På hvilken TV-kanal går denne serien? (Video med ganske så morsomt poeng avspilt under quiz.)

24. Ordet «fylkesmann» skal nå byttes ut. Blant forslagene om kjønnsnøytralt navn som kom var «guvernør», «jarl» eller «fylkeshøvding», men hvilket annet ord skal nå brukes fra 1.1.21?

25. Gruppe

Andre omgang

26. (Klipp fra reklamevideo avspilt under quiz, her kun et stillbilde for ikke å røpe fasit.)

a) Reklame laga av hvilken filmregissør, født i Nederland i 1965, oppvokst i det som nå er Viken. Har laga åtte spillefilmer – norske og utenlandske -1997-2017?
b) Hva er det reklame for? (Hadde det vært VG, så hadde det ikke holdt med avis.)  

27. Fire ulike bokstaver, to vokaler (2 og 4) og to konsonanter (1 og 3) kan settes sammen på to måter og bli: Et instrument / Et ord som kan bety forbudt, Oppgi begge ord

28. Hvis du blir sikta for alfonseri, hvilken forbrytelse har du da begått? 

29. Hvilke to farger har dykkerflagget? 

30. Hva blei sendt først på NRK TV ifm jul? Dvs kalenderen som parodieres og det andre klippet.


31. Nevn fire av de landene som skal sitte i rådet fra 1.1.21 (enten nytt medlem eller midt i sin periode). DE FEM FASTE MEDLEMMENE AV SIKKERHETSRÅDET KAN DERE IKKE SVARE. (3r=0,5p) 

32. Hvilket dobbeltnavn bærer denne karakteren til fornavn? 

33. Hvilket engelsk uttrykk deler et suksessalbum med Rod Stewart fra 1976 og en fersk omdiskutert TV-dramaserie i åtte avsnitt som sendes på NRK? 

34. SJOKOLADE. Hvilke sjokolader?
a) Tennisuttrykk?
b) Bra korn?

35. Dersom du får åtte prikker i førerkortet ditt i løpet av en periode, mister du retten til å kjøre bil i seks måneder. Hvor lang er perioden for å sanke prikker? 

36. Nevn ett av de to nye medlemmene av den norske Nobelkomiteen. (Valgt desember 2020.)

37. Hvilke to disipler mangler?
(Simon, kalt) Peter
Jakob
Andreas
Filip
Bartolomeus
Tomas
Jakob, Alfeus' sønn
Taddeus
Simon Kananeos
Judas Iskariot

38. Originalgruppe? 

39. Hva heter fjellet der Moses visstnok skal ha mottatt steintavlene med de 10 bud? 

40. Hva er parafoni, som særlig rammer gutter? 

41. Hva heter tvillingene til fornavn?


42. Her er forkortelsene (både US Postal Service og US Coast Guard) til de åtte delstatene i USA som begynner på M. Gi meg navn på delstatene. 8x0,5p. (Skriv AK = Alaska) HER FØRT OPP ALFABETISK ETTER FORKORTELSENE: MA - MD – ME - MI – MN - MO – MS - MT 

43. Hvilket kvinnefornavn som er tittel eller del av tittel på noveller av Amalie Skram og Alexander Kielland - samt fornavn på kjent dansk forfatter - brukes som en nedsettende betegnelse i USA og andre engelsktalende land om en kvinne som fremstår som privilegert og selvopptatt, eller som stiller krav utover hva som er passende eller nødvendig i den aktuelle situasjonen? Begrepet brukes ofte om en stereotypisk, hvit kvinne som bruker sin privilegerte stilling i samfunnet til å hevde seg på andres bekostning, evt kan det være noen som krever å «få snakke med sjefen her», vaksineskepsis, rasisme, og en spesiell form for bob-frisyre. Per 2020 blei begrepet i økende grad brukt som et generelt uttrykk for motvilje overfor middelaldrende hvite kvinner. Opprinnelsen er ukjent,  men kan ha oppstått på Black Twitter (Twitter-fellesskap for afro-amerikanske brukere) som et mem for å beskrive hvite kvinner som «klager over svarte barn som selger saft til forbipasserende i nabolaget». Det har også blitt hevda at det var svarte kvinner som først begynte å bruke begrepet, men at det siden ble tatt i bruk av hvite menn. 

44. Hvilket nettsted kommer du til hvis du går inn på naaf.no? 

45. a) Pakistans statsminister Imran Khan er i hardt vær for tida. Innen hvilken idrett var han en stor stjerne før han gikk inn i politikken?

b) Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdoğan hadde en idrettskarriere innen hvilket idrett? 

46.  Artist/gruppe x 4 x 0,5p – der artisten eller et gruppmedlem har gått bort i år?

47. Hvem er både adm dir i Maskinentreprenørenes forening og leder av Kringkastingsrådet (oppnevnt i 2018, i alle fall til 2021)), samt har jobba som statssekretær og stabssjef ved Statsministerens kontor?

48. Med et ord på åtte bokstaver, hva kalles dette? 

49. Er det lov å jakte på ekorn i Norge? 

50. Artist fra VG-lista uke 46 i 2010? 


---------------------------------------------------------------------------------------------


Fasit


1. Seks

2. (Pfeizer/BioNTechs) Korona-vaksine

3. 1988

4. 1984

5. Swastika

6. Vakitanstaten

7. Ola Vigen Hattestad

8. En hammer

9. Sean Lock

10. 1991–1999: Francis Sejerstedt og 2015–2017: Kaci Kullman Five 

11. Fire

12. Arne Dokken

13. Eartha Kitt

14. Kjønnshår

15. 1807-1882

16. Francis Bacon

17. a) Ukulele 

b) Bouzouki 

18. D

19. Michael Connelly

20. Snoopy (Sniff)

21. a) Frank Sinatra b) Stevie Wonder c) Enimem d) Beyoncé

22. Trygve Slagsvold Vedum

23. TV2

24. Statsforvalter

25. Oslo Ess 


Andre omgang


26. a) Harald Zwart 

b) Folkeautomaten

27. Tuba - tabu

28. Hallikvirksomhet

29. Hvit og blå

30. Jul i Skomakergata (1979) – Grevinnen og hovmesteren (1980)

31. Nevn fire av disse: Estland, Niger, Saint Vincent og Grenadinene, Tunisia, Vietnam, Irland, India, Mexico, Norge og Kenya 

32. Ernst-Øyvind

33. Atlantic Crossing

34. a) Smash

b) Toppris

35. Tre år

36. Jørgen Watne Frydnes og Kristin Clemet

37. Paulus og Johannes

38. Men Without Hats

39. Sinaifjellet

40. Stemmeskifte

41. Vita og Wanda

42. ME – Maine

MD – Maryland

MA – Massachusetts

MI – Michigan

MN – Minnesota

MS – Mississippi

MO – Missouri

MT – Montana

43. Karen

44. (Norsk) Astma- og allergiforbund

45. a) Cricket

b) Fotball 

46. a) Midnight Oil b) Uriah Heep c) Jerry Jeff Walker d) Spencer Davis Group

47. Julie Brodtkorp

48. Periskop

49. Ja

50. Bruno Mars

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar