mandag 20. mai 2019

OldemorsQuiz 25. april 2019

Her kommer alle spørsmål og svar fra denne runden. Bobla stilte denne gangen med John Arne, Tom, Tone, Anders, Ronny og undertegnede.

Runde 1

1. Hvilken frukt kalles også alligatorpære?
2. Hva er kallenavnet på området vest i Nord-Atlanteren, Saragossahavet, nord for Karibia mellom Bermuda, Floridas sydspiss og Puerto Rico, som har fått navn pga en rekke uforklarlige skipsforlis, flystyrter og forsvinninger?
3. Ranger katastrofer i kronologisk rekkefølge: Alexander Kielland, Tretten, Vassdal.
4. Hva er det norske navnet på tegneseriefiguren Dogmatix?
5. Hva kalles byggematerialet som er sammensatt av mange trelameller til en lang drager, og som har så god bæreevne at den gjerne brukes i store konstruksjoner.
6. Hva slags dyr er TV-stjernene Beethoven og Båtsmann?
7. I hvilket land er Úrvalsdeild eller Pepsi-deild navnet på den øverste divisjonen i fotball for menn?
8. a) Hvilken artist skreiv «Because the night» som Patti Smith Group fikk en hit med?
b) Hvilken gruppa hadde i 1977 kjempesuksess med dobbeltalbumet «Out of the Blue»?
9. a) Hva slags skikkelser er Shimmer og Shine som er hovedkarakterer i en amerikanske animert serie som blir vist på Nickelodeon?
b) Hva heter bamsen som er vestevenn med rampejenta Masha i den russiske animerte serien på NRK Super?
10. Hva er dagens navn på den tyske byen som lå i det gamle Øst-Tyskland og som i 1953-1990 het Karl Marx Stadt?
11. Hva het den muslimske organisasjonen som oppsto som følge av Sovjets invasjon i Afghanistan i 1979 og som etter at Sovjet trakk seg ut i 1989 blei det i to fraksjoner som heter Taliban og Nordalliansen?
12. Gruppe (1973)?
13. Hvilken klubb blei seriemester i håndball for menn?
14. Nevn to av de fire statsrådpostene Grete Faremo har hatt.
15. Hvilken kvinnelig forfatter som vanligvis skriver romaner for voksne, debuterte nylig som krimforfatter for ungdom med romanen «Pyramidemysteriet»?
16. Hvilke maleri av Harald Sohlberg befinner seg i Nasjonalgalleriet og blei i 1995 kåra til Norges nasjonalmaleri av lytterne på NRK P1?
17. Hva kalles sitrusfrukten som i hovedsak dyrkes i Italia og Nord-Afrika som er gul eller grønn på fargen, sitrusaktig lukt og bitter smak, som gir en eterisk olje når frukten blir pressa og som brukes til framstilling av parfyme og smaktilsettig?
18. Hvilken artist døde i 2012, 48 år gammel, og blei portrettert i filmen «Can I be me?» fra 2017?
19. Hva kalles et notpose som ligger mellom 20-80 cm nede i vannet og som holdes utspent av et flytende rammeverk og brukes til oppdrett av fisk?
20. I hvilken kommune er Spikkestad administasjonssenter?
21. Hvilket betegnelse fikk det sosiologiske fenomenet i San Francisco sommeren 1967, da 100 000 mennesker, bl a mange hippier samla seg i en bydel for å skape et opprør med hovedfokus på musikk, seksuell frigjøring, kunst, osv …?
22. Hva heter det internasjonale selskapet innen revisjon, skatte- og avgiftsrådgiving og forretningsjus med 170 000 ansatte i mer enn 150 land, med hovedkontor i London og som i Norge er det største revisjonsselskapet med 1700 ansatte fordelt på 40 kontorer?
23. Hvilken type institusjoner er felles for Kroksrud i Ullensaker, Ilseng i Stange, Hof i Vestfold og Slidreøya i Vestre Slidre?
24. Hvem var president i USA når terrorangrepet mot World Trade Center fant sted?
25. Artist (2016)? Vi fikk beskjed om å ta med hele navnet.

Runde 2

26. Hva heter skikkelsen i gresk mytologi som har oksehode og – hale og kropp som et menneske og som oppholdt seg i sentrum av den kretiske labyrint?
27. Hva var Ramses, Kheops, Djoser og Hatshepsut eksempler på?
28. I hvilket fylke ligger Søre Osen, Jømna og Slåstad?
29. Hva het hovedkarakteren i dataspillet «Arkhan Asylum»?
30. Hva slags levende skapning er en brems?
31. a) Ranger følgende fotballstadioner fra størst til minst etter FIFAs tall for tilskuerkapasistet: Old Trafford, Allianz Arena, Santiago Bernabeu.
b) Det samme med følgende stadioner: Maracana i Rio, Estadio Azteka i Mexico, Wembley.
32. Hva heter det 10m2 store kapellet fra 1565 i Neidun i Finnmark, som er en av Norges minste gudshus?
33. Hvem skreiv sangen «Vår herres klinkekule» og ga den ut på plate og som i Dagbladet blei kåra til Norges beste sang?
34. Hvilket ord brukes om den frosne delen av jordas overflate hvor vannet finnes i fast form som f eks isbreer, tele, permafrost, havis, islagte innsjøer og snø?
35. a) Hvem er dette? F 1808 i Christianssand, d 1845 i Christiania, Teologisk embedseksamen og holdt flere gudstjenester I norske kirker, men er mest kjent som dikter. Faren svar eidsvollsmann og søstera kjent forfatter.
b) Hvem er dette? Født 1917 i Budapest, døde 2016 i Los Angeles. Reiste til USA i 1941 og var som skuespiller med i en rekkefilmer, men er også kjent for ni ekteskap og skandaler, skilsmisser og rettsaker. Blei i 2002 skadd i trafikkulykke og blei lenka til rullestol resten av livet.
36. Hva kalles den reisende norske folkegruppa som tradisjonelt ikke har hatt fast bostedsadresse og som er beslekta med det skandinaviske romfolket?
37. Nevn en av de to ingrediensene som legges inni sandwichen før de klemmes sammen og blir til søtsaken S’more?
38. Hvilken berømt kunstner malte i 1901 «La Gommeuse» som i 2015 blei solgt for 67,5 millioner dollar på Sotheby’s auksjon i New York og som dermed gjør maleriet til et av de dyreste som er solgt?
39. a) Hvilket europeisk land hadde tidligere herredømme over Uganda, Sierra Leone og Nigeria?
b) Hvilket europeisk land hadde tidligere herredømme over Elfenbenskysten, Mali og Senegal?
c) Hvilket europeisk land hadde tidligere herredømme over Guinea-Bissau, Mozambik og Angola?
40. Artist (2018)?
41. På hvilken jernbanestasjon ligger Sandermosen stasjon?
42. a) Hva slags klesplagg er en kveif, også kalt kveiv?
b) Hva slags kjøkkenredskap er en tvare?
43. Hvilken britisk politiker med karakteristisk hår (f 1964 i New York) blei utnevnt til utenriksminister i Theresa Mays regjering, og som trakk seg 9.7.2018 etter uenighet om statsministerens brexit-plan?
44. a) Nevn fire av seks hovedsteder i uavhengige land som begynner på R.
b) Hvilken av disse byene er ikke hovedstad? Castries, Djibouti, Karachi, Muskat, Tasjkent.
45. Hva heter nordmannen (1901-1929) med røtter i arbeiderklassen som skreiv bl a diktene «Jeg har tenkt», «På steingrunn» og «En sørgelig vise», som seinere blei utgitt på plate?
46. Hva er hovedtittelen på en norsk film fra 1997 med Stellan Skarsgård i hovedrolla som Jonas Engstrøm og en amerikansk innspilling av samme film med Al Pacino som Will Dormer?
47. Hva kalles et fysiologisk parameter som måler variasjoner i blodtrykk, puls, blodvolum, svette og åndedrett, mens en person blir stilt en rekke spørsmål?
48. a) Nevn tre av fire som utgjorde Gutta på tur for TV2 (1995-2000).
b) Hva heter den utenlandske OL-vinneren på 50 km langrenn og norgesvennen som deltar i Gutta på tur?
49. a) Ranger følgende land etter når de gikk over fra høyre- til venstrekjøring.
b) Nevn tre av fire uavhengige europeiske som fortsatt har høyrekjøring.
50. Artist (1977)?

Fasit 

Feite, svarte typer = fasit, røde, feite typer = hva Bobla svarte når vi svarte feil.



---------------------------------------------------------------------------------------
Runde 1

1. Hvilken frukt kalles også alligatorpære? Avokado.
2. Hva er kallenavnet på området vest i Nord-Atlanteren, Saragossahavet, nord for Karibia mellom Bermuda, Floridas sydspiss og Puerto Rico, som har fått navn pga en rekke uforklarlige skipsforlis, flystyrter og forsvinninger? Bermuda-triangelen.
3. Ranger katastrofer i kronologisk rekkefølge: Alexander Kielland, Tretten, Vassdal. T – A – V.
4. Hva er det norske navnet på tegneseriefiguren Dogmatix? Idefix.
5. Hva kalles byggematerialet som er sammensatt av mange trelameller til en lang drager, og som har så god bæreevne at den gjerne brukes i store konstruksjoner. Limtre.
6. Hva slags dyr er TV-stjernene Beethoven og Båtsmann? Hunder.
7. I hvilket land er Úrvalsdeild eller Pepsi-deild navnet på den øverste divisjonen i fotball for menn? Island.
8. a) Hvilken artist skreiv «Because the night» som Patti Smith Group fikk en hit med? Bruce Springsteen.
b) Hvilken gruppa hadde i 1977 kjempesuksess med dobbeltalbumet «Out of the Blue»? ELO.
9. a) Hva slags skikkelser er Shimmer og Shine som er hovedkarakterer i en amerikanske animert serie som blir vist på Nickelodeon? Ikke hunder, men noe annet vi var nesten innom (spøkelser): ånder.
b) Hva heter bamsen som er vestevenn med rampejenta Masha i den russiske animerte serien på NRK Super? Misha.
10. Hva er dagens navn på den tyske byen som lå i det gamle Øst-Tyskland og som i 1953-1990 het Karl Marx Stadt? Ikke Ingolfstadt, men Chemnitz.
11. Hva het den muslimske organisasjonen som oppsto som følge av Sovjets invasjon i Afghanistan i 1979 og som etter at Sovjet trakk seg ut i 1989 blei det i to fraksjoner som heter Taliban og Nordalliansen? Mujahedin.
12. Gruppe (1973)? Lynyrd SkynyrdGimme Three Steps, ikke Humble Pie. Denne burde jeg strengt tatt har jobba fram, men ...
13. Hvilken klubb blei seriemester i håndball for menn? Arendal.
14. Nevn to av de fire statsrådpostene Grete Faremo har hatt. Vi svarte de to første: Justis, forsvar, bistand og olje- og energi.
15. Hvilken kvinnelig forfatter som vanligvis skriver romaner for voksne, debuterte nylig som krimforfatter for ungdom med romanen «Pyramidemysteriet»? Ut fra spørsmålsstillinga forkasta vi forfattere som normalt skriver krim for voksne og svarte Vigdis Hjort eller Anne B Ragde (husker ikke helt hva vi landa på). Vi burde kanskje ikke blitt forvirra, men svaret var ei som skriver krim for voksne normalt, Hanne Kristin Rohde. Etter min mening er det nesten å gå litt for langt å kalle det hun smører sammen som romaner, men det er vel bare meg ….
16. Hvilke maleri av Harald Sohlberg befinner seg i Nasjonalgalleriet og blei i 1995 kåra til Norges nasjonalmaleri av lytterne på NRK P1? Vinternatt i Rondane.
17. Hva kalles sitrusfrukten som i hovedsak dyrkes i Italia og Nord-Afrika som er gul eller grønn på fargen, sitrusaktig lukt og bitter smak, som gir en eterisk olje når frukten blir pressa og som brukes til framstilling av parfyme og smaktilsettig? Ikke pomerans, men bergamott.
18. Hvilken artist døde i 2012, 48 år gammel, og blei portrettert i filmen «Can I be me?» fra 2017? Her var vi helt på viddene og gjetta på George Michael, av en eller annen grunn kom vi aldri på Whitney Houston.
19. Hva kalles et notpose som ligger mellom 20-80 cm nede i vannet og som holdes utspent av et flytende rammeverk og brukes til oppdrett av fisk? Merd, mær, mæl.
20. I hvilken kommune er Spikkestad administasjonssenter? Røyken.
21. Hvilket betegnelse fikk det sosiologiske fenomenet i San Francisco sommeren 1967, da 100 000 mennesker, bl a mange hippier samla seg i en bydel for å skape et opprør med hovedfokus på musikk, seksuell frigjøring, kunst, osv …? Her var det lett å trå feil, noe upresist stilt spørsmål, i alle fall hvis en ikke finleser teksten. Vi gikk for Flower Power, men QM skulle fram til The summer of love.
22. Hva heter det internasjonale selskapet innen revisjon, skatte- og avgiftsrådgiving og forretningsjus med 170 000 ansatte i mer enn 150 land, med hovedkontor i London og som i Norge er det største revisjonsselskapet med 1700 ansatte fordelt på 40 kontorer? Ernst & Young.
23. Hvilken type institusjoner er felles for Kroksrud i Ullensaker, Ilseng i Stange, Hof i Vestfold og Slidreøya i Vestre Slidre? Fengsel, soningsanstalter.
24. Hvem var president i USA når terrorangrepet mot World Trade Center fant sted? G W Bush.
25. Artist (2016)? Vi fikk beskjed om å ta med hele navnet. Det var ikke Lukas Graham (som vi visste var ei gruppe), men James TW.

En dårlig runde der vi var sjanseløse på noen, men burde jo ha dratt inn 17, 18 og 21. Åtte feil holder ikke i dette selskapet og 19p plasserte oss noe nede på lista, sjøl om de fleste lag sleit denne kvelden.

Runde 2

26. Hva heter skikkelsen i gresk mytologi som har oksehode og – hale og kropp som et menneske og som oppholdt seg i sentrum av den kretiske labyrint? Minotaurus.
27. Hva var Ramses, Kheops, Djoser og Hatshepsut eksempler på? Faraoer.
28. I hvilket fylke ligger Søre Osen, Jømna og Slåstad? Ikke Oppland, men Hedmark.
29. Hva het hovedkarakteren i dataspillet «Arkhan Asylum»? Ikke Hugo, men Batman.
30. Hva slags levende skapning er en brems? Insekt.
31. a) Ranger følgende fotballstadioner fra størst til minst etter FIFAs tall for tilskuerkapasistet: Old Trafford, Allianz Arena, Santiago Bernabeu. S – O – A.
b) Det samme med følgende stadioner: Maracana i Rio, Estadio Azteka i Mexico, Wembley. E – W – M, ikke M – E - W.
32. Hva heter det 10m2 store kapellet fra 1565 i Neidun i Finnmark, som er en av Norges minste gudshus? Tom dro fram St Georgs kapell.
33. Hvem skreiv sangen «Vår herres klinkekule» og ga den ut på plate og som i Dagbladet blei kåra til Norges beste sang? Erik Bye.
34. Hvilket ord brukes om den frosne delen av jordas overflate hvor vannet finnes i fast form som f eks isbreer, tele, permafrost, havis, islagte innsjøer og snø? Her var vi også sjanseløse, var ikke i nærheten av kryosfæren.
35. a) Hvem er dette? F 1808 i Christianssand, d 1845 i Christiania, Teologisk embedseksamen og holdt flere gudstjenester I norske kirker, men er mest kjent som dikter. Faren svar eidsvollsmann og søstera kjent forfatter. Henrik Wergeland.
b) Hvem er dette? Født 1917 i Budapest, døde 2016 i Los Angeles. Reiste til USA i 1941 og var som skuespiller med i en rekkefilmer, men er også kjent for ni ekteskap og skandaler, skilsmisser og rettsaker. Blei i 2002 skadd i trafikkulykke og blei lenka til rullestol resten av livet. Zsa Zsa Gabor.
36. Hva kalles den reisende norske folkegruppa som tradisjonelt ikke har hatt fast bostedsadresse og som er beslekta med det skandinaviske romfolket? Tatere.
37. Nevn en av de to ingrediensene som legges inni sandwichen før de klemmes sammen og blir til søtsaken S’more? Sjokolade og det vi svarte: mashmellow.
38. Hvilken berømt kunstner malte i 1901 «La Gommeuse» som i 2015 blei solgt for 67,5 millioner dollar på Sotheby’s auksjon i New York og som dermed gjør maleriet til et av de dyreste som er solgt? Ikke Manet, men Pablo Picasso.
39. a) Hvilket europeisk land hadde tidligere herredømme over Uganda, Sierra Leone og Nigeria? Storbritannia.
b) Hvilket europeisk land hadde tidligere herredømme over Elfenbenskysten, Mali og Senegal? Frankrike.
c) Hvilket europeisk land hadde tidligere herredømme over Guinea-Bissau, Mozambik og Angola? Portugal.
40. Artist (2018)? Unge Ferrari - Balkong.
41. På hvilken jernbanestasjon ligger Sandermosen stasjon? Gjøvikbanen.
42. a) Hva slags klesplagg er en kveif, også kalt kveiv? Ikke sjal, men lue.
b) Hva slags kjøkkenredskap er en tvare? Visp, stampe.
43. Hvilken britisk politiker med karakteristisk hår (f 1964 i New York) blei utnevnt til utenriksminister i Theresa Mays regjering, og som trakk seg 9.7.2018 etter uenighet om statsministerens brexit-plan? Boris Johnston.
44. a) Nevn fire av seks hovedsteder i uavhengige land som begynner på R. Vi hadde alle seks: Riyadh, Rabat, Roma, Riga, Reykjavik, Roseau.
b) Hvilken av disse byene er ikke hovedstad? Castries, Djibouti, Karachi, Muskat, Tasjkent. Karachi.
45. Hva heter nordmannen (1901-1929) med røtter i arbeiderklassen som skreiv bl a diktene «Jeg har tenkt», «På steingrunn» og «En sørgelig vise», som seinere blei utgitt på plate? Rudolf Nilsen.
46. Hva er hovedtittelen på en norsk film fra 1997 med Stellan Skarsgård i hovedrolla som Jonas Engstrøm og en amerikansk innspilling av samme film med Al Pacino som Will Dormer? Insomnia.
47. Hva kalles et fysiologisk parameter som måler variasjoner i blodtrykk, puls, blodvolum, svette og åndedrett, mens en person blir stilt en rekke spørsmål? Polygraf, løgndetektor.
48. a) Nevn tre av fire som utgjorde Gutta på tur for TV2 (1995-2000). Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie, Arne Hjeltnes og Arne Brimi.
b) Hva heter den utenlandske OL-vinneren på 50 km langrenn og norgesvennen som deltar i Gutta på tur? Vladimir Smirnov.
49. a) Ranger følgende land etter når de gikk over fra høyre- til venstrekjøring. Ikke S – P – I, men P – S – I.
b) Nevn tre av fire uavhengige europeiske som fortsatt har høyrekjøring. Også her hadde vi alle: Irland, Kypros, Storbritannia og Malta.
50. Artist (1977)? Her blei jeg meget forvirra. QM spilte sannsynligvis ska-versjonen fra 1965 (det er den jeg har lagt ut her - uansett var det i alle fall ikke versjonen fra 1977) og jeg visste jo at Marley hadde denne, men fant ut at jeg måtte gjette på noe annet siden det tydeligvis ikke var hans versjon fra 1977 og havna på Toots & The Maytals. Fasit viste Bob Marley, men dette var jo The Wailers versjon fra 1965 …

45p er helt klar strykrunde for oss, og de som vant hadde ikke mer enn 49p de heller. Bedre lykke neste gang! :-9


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar