lørdag 18. mai 2019

Oldemors Quiz 11. april 2019

Som tidligere lovet blir det lagt ut quizer jeg har deltatt på i vår. De kommer ikke akkurat med jevne mellomrom, men dukker opp når jeg har litt tid - og det har det vært dårlig med i det siste. Rundene vil nok heller ikke dukke opp kronologisk. Uansett her er en runde fra Jevnaker som jeg deltok på sammen med Bobla (John Arne, Tom, Vidar, Tone, Anders og undertegnede).

Når det begynner å bli såpass lenge siden svikter hukommelsen på mye av det jeg ikke har notert ned. Og til denne runden litt ekstra, siden jeg ankom et stykke ut i første omgang og jeg ikke fikk notert ned spørsmålene som da allerede hadde blitt lest opp. Men noen spørsmål er vel bedre enn ingen ...?

Runde 1

1. Hva heter vår nyeste justisminister?
2. …..
3. ……
4. Hvem har vunnet flest NM-titler i langrenn for menn?
5. ……
6. ………..
7. Svaret var fiolin
8. ……………….
9. Svaret var a) Smash b) Bamsemums
10. ……………….
11. …………………
12. ………………………
13. Svaret var Kolvereid
14. Svaret var Karl Johan
15. Hva kaltes den Sigmund Freund-inspirerte kunstformen innen billedkunst og litteratur som oppsto i begynnelsen av det 20. århundre og somv ar inspirert av det underbevisste?
16. Hvilken skuespiller hadde følgende berømte sitat i filmen Gudfaren 2 (1974): «Keep your friends close and your enemies closer»?
17. Nevn to av de fire skøyteløperne som har to verdensrekorder hver, ikke medregna sammenlagt.
18. Hvilket land blei sjølstendig i 2011, og med det verdens yngste stat som er anerkjent av FN?
19. Hva var fornavnet til rollefiguren Derrick?
20. Hvilken gruppe består av søstrene Johanna og Klara Søderberg?
21. Hvilken sjakkbrikke står ved spillets begynnelse mellom dronning og løper og på samme linje som disse brikkene?
22. Hva slags dyr er en trakehner?
23. Hva slags klesplagg er en black tie?
24. Hva heter den årlige prisen som filmbransjen deler ut, tilsvarende Hedda for teater og Spellemannsprisen for musikk?
25. Gruppe? ??

Runde 2

26. Hva er etternavnet på den svenske originalen av tegneseriefiguren 91 Stomperud?
27. Fikk ikke med meg spørsmålet
28. Hvilket fotballstadion i Europa er størst etter tilskuertall?
29. Hvilken fransk-algerisk forfatter (f 1913) skreiv «Den fremmede» (1942), som både blei hans debut og gjennombruddsroman?
30. Hva kaller man den type grafiske tegn som er plassert over eller under en bokstav, f ex akutt aksent som er tegna for «e» i ordet idé og circumfleks som er tegna over «o» i ordet fõr?
31. a) Nevn en av to uavhengige afrikanske land som bare grenser til ett land.
b) Nevn tre av seks afrikanske land som ikke har landegrense til andre land.
32. Hvilket engelsk or brukes om en militær domstol som dømmer og fastsetter straff for soldater ved brudd på den militære strafferetten og som på norsk kan oversettes med krigsrett? .
33. Hva kalles den frosne matretten av sukkerlake, smakstilsetning og eggehvite som brukes både som mellomrett og dessert?
34. Hvilken mannlig skiskytter har 1 OL-gull, 7 VM-gull og seier i WC sammenlagt og er med 16 seiere i en og samme sesong den som har flest av akkurat det?
35. a) Hva het kunstneren (f 1887 i Hviterussland) (d 1985 i Frankrike) som opprinnelige het Mojsje Hatskelevitsj Sjagalov?
b) Hvilken italiensk kunstner (begravd i Pantheon i Roma), malte bildet «Nymfen i Galatea» i perioden 1512-14?
36. Hva er fullt navn på skikkelsen i vise av Alf Prøysen som er brun over, grå under og lyserød på snuten?
37. I hvilket europeisk land var Simeon II regjerende monark som barn i perioden 1943-46 da monarkiet blei avvikla og seinere president i samme land 2001-05?
38. Hva er en Black Eyed Susan?
39. a) Hva heter den eldste bevarte brua over Seinen i Paris på 278 meter, og som sto ferdig i 1607?
b) Hva heter Europas eldste buebro over elva Arno i Firenze som er 95m lang og kjent for sine gullsmedforretninger og som etter en oversvømmelse i 1333 blei gjenoppbygget og sto ….?
c) Hva heter Londons eldste bru, som i dag ligger mellon Cannon St Railway Bridge og Tower of London og som etter å ha blitt ødelagt av krig, storm og brann blei gjenoppbygget og sto ferdig i 1209 og var den første brua over Themsen før Westminster Bridge blei åpna i 1750?
40. Artist (1974)?
41. Hvem er dette? Født 1848 i Evje, døde 1922. Representerte Venstre og var Norges siste statsminister i Stockholm før unionsoppløsningen og blei Norges første utenriksminister (1905), statsminister i 1907-08 og kirke- og undervisningsminister (1915-20)?
42. a) Gi meg ett av etternavnene til Bonnie & Clyde.
b) Hvem spiller hovedrolla som Frank Hamer i The Highwaymen (2019), den ene politimannet som eliminerte gangsterparet i a 23.5.1934 sammen med Maney Gault (spilt av Woody Harrelson)?
43. Hva kalles den muslimske badedrakta for kinner som likner en heldekkende våtdrakt med innebygd hette og som skjuler hele kroppen bortsett fra ansikt, hender og føtter?
44. a) Hvilken betegnelse fikk grøten om naboer og venner serverte for en nybakt mor?
b) Hva kalles tradisjonsrik norsk grøt bestående av smør, hvetemel og melk og kalles for smørgrøt enkelte steder, og som egentlig er en billigversjon av rømmegrøt?
45. Hva kalles fenomenet som opptrer mot slutten av levetida til ei stjerne og som ender med en gedigen eksplosjon og som sist oppsto i 2015?
46. Hvilken krimforfatter og tidligere journalist i TV2 har skapt den litterære skikkelsen Kajsa Koren?
47. Hva het den britiske skuerspilleren (f 1933) og er døt Maurice Joseph Micklewhite jr, og har vinni Oscar to ganger for beste mannlige birolle, og utnevnt til Commander of the British Empire?
48. a) Hvilken musikal av Ulvaeus, Andersson og Tim Rice (1986), utgitt som konseptalbum to år tidligere med bl a Tommy Körberg og Elaine Paige?
b) Hva heter musikalen av Benedicte Adrian, Ingrid Bjørnov og Ole A Sørlie, utgitt på album i 1987 og solte 120 000 ex, første gang oppført under Festspillene i Bergen samme år og i 1992 blei spilt på Piccadelly Theatre i London til veldig dårlige kritikker?
49. a) Hva kalles en golfkølle med åpen kile som brukes f ex for å slå i sand?
b) Hva kalles fordypningen på en golfbane hvor fairway og jord er erstatta med sand eller annet materiell?
50. Gruppe (1998)?

--------------------------------------------------------------

Fasit

De andre på laget får ha meg unnskyldt, men jeg er ikke kar om å gjengi hvem som tok hva etter såpass lang tid. Men det var mange som bidro med ting akkurat de kunne denne kvelden som dro i land en pen poengsum.

Feite, svarte typer = fasit, røde, feite typer = hva Bobla svarte når vi svarte feil.

Runde 1

1. Hva heter vår nyeste justisminister? Jøran Kallmyr.
2. …..
3. ……
4. Hvem har vunnet flest NM-titler i langrenn for menn? Martin Johnsrud Sundby.
5. ……
6. ………..
7. Svaret var fiolin
8. ……………….
9. Svaret var a) Smash b) Bamsemums
10. ……………….
11. …………………
12. ………………………
13. Svaret var Kolvereid.
14. Svaret var Karl Johan.
15. Hva kaltes den Sigmund Freund-inspirerte kunstformen innen billedkunst og litteratur som oppsto i begynnelsen av det 20. århundre og somv ar inspirert av det underbevisste? Surrealismen.
16. Hvilken skuespiller hadde følgende berømte sitat i filmen Gudfaren 2 (1974): «Keep your friends close and your enemies closer»? Ikke De Niro (jeg var meget i tvil og landa feil. Burde selvfølgelig resonnert meg fram til at dette var noe Michael hadde fått høre av faren sin og dermed svart Al Pacino).
17. Nevn to av de fire skøyteløperne som har to verdensrekorder hver, ikke medregna sammenlagt. Nuis, Bloemen, Sablikova. Her var det visstnok bare tre korrekte svar, QM hadde i tillegg Takagi, men det var tydeligvis feil.
18. Hvilket land blei sjølstendig i 2011, og med det verdens yngste stat som er anerkjent av FN? Sør-Sudan.
19. Hva var fornavnet til rollefiguren Derrick? Jeg kom til slutt på Stephan.
20. Hvilken gruppe består av søstrene Johanna og Klara Søderberg? First Aid Kit.
21. Hvilken sjakkbrikke står ved spillets begynnelse mellom dronning og løper og på samme linje som disse brikkene? Kongen.
22. Hva slags dyr er en trakehner? John Arne hadde en hunch på hest.
23. Hva slags klesplagg er en black tie? Smoking.
24. Hva heter den årlige prisen som filmbransjen deler ut, tilsvarende Hedda for teater og Spellemannsprisen for musikk? Amanda.
25. Gruppe? Beklager, har ikke notert noe ned, sannsynligvis fordi det var en planke som vi tok??

Jeg noterte heller ikke hvilken plass Bobla lå på etter første omgang, men trolig leda vi ikke. Etter å ha sett på hvor mange poeng vi fikk i andre omgang holdt opp mot vår sluttpoengsum (som jeg har sjekka mot QMs regneark) vil jeg tippe at vi fikk 24p.

Runde 2

26. Hva er etternavnet på den svenske originalen av tegneseriefiguren 91 Stomperud? Her mener jeg å huske at vi hadde flaks med gjetting på Karlsson.
27. Fikk ikke med meg spørsmålet.
28. Hvilket fotballstadion i Europa er størst etter tilskuertall? Nou Camp.
29. Hvilken fransk-algerisk forfatter (f 1913) skreiv «Den fremmede» (1942), som både blei hans debut og gjennombruddsroman? Albert Camus.
30. Hva kaller man den type grafiske tegn som er plassert over eller under en bokstav, f ex akutt aksent som er tegna for «e» i ordet idé og circumfleks som er tegna over «o» i ordet fõr? Morsomt spørsmål som vi dessverre ikke tok. Diakritisk tegn.
31. a) Nevn en av to uavhengige afrikanske land som bare grenser til ett land. Gambia og Lesotho.
b) Nevn tre av seks afrikanske land som ikke har landegrense til andre land. Vi tok nok alle sammen: Mauritius, Madagaskar, Seycellene, Sao Tome & Principe, Kapp Verde, Komorene.
32. Hvilket engelsk or brukes om en militær domstol som dømmer og fastsetter straff for soldater ved brudd på den militære strafferetten og som på norsk kan oversettes med krigsrett? Court-martial.
33. Hva kalles den frosne matretten av sukkerlake, smakstilsetning og eggehvite som brukes både som mellomrett og dessert? Sorbet.
34. Hvilken mannlig skiskytter har 1 OL-gull, 7 VM-gull og seier i WC sammenlagt og er med 16 seiere i en og samme sesong den som har flest av akkurat det? Johannes T Bøe.
35. a) Hva het kunstneren (f 1887 i Hviterussland) (d 1985 i Frankrike) som opprinnelige het Mojsje Hatskelevitsj Sjagalov? Marc Chagall.
b) Hvilken italiensk kunstner (begravd i Pantheon i Roma), malte bildet «Nymfen i Galatea» i perioden 1512-14? Rafael, ikke Michelangelo.
36. Hva er fullt navn på skikkelsen i vise av Alf Prøysen som er brun over, grå under og lyserød på snuten? Helene Harefrøken.
37. I hvilket europeisk land var Simeon II regjerende monark som barn i perioden 1943-46 da monarkiet blei avvikla og seinere president i samme land 2001-05? Mener å huske at det var Anders som insisterte på Bulgaria.
38. Hva er en Black Eyed Susan? Ikke en kanon, men plante/blomst.
39. a) Hva heter den eldste bevarte brua over Seinen i Paris på 278 meter, og som sto ferdig i 1607? Pont Neuf.
b) Hva heter Europas eldste buebro over elva Arno i Firenze som er 95m lang og kjent for sine gullsmedforretninger og som etter en oversvømmelse i 1333 blei gjenoppbygget og sto ….? Ponte Vecchio.
c) Hva heter Londons eldste bru, som i dag ligger mellon Cannon St Railway Bridge og Tower of London og som etter å ha blitt ødelagt av krig, storm og brann blei gjenoppbygget og sto ferdig i 1209 og var den første brua over Themsen før Westminster Bridge blei åpna i 1750? London Bridge. Trur John Arne var skråsikker på både a og c her, b tok nok flere av oss.
40. Artist (1974)? John Arne igjen: Cher Dark Lady.
41. Hvem er dette? Født 1848 i Evje, døde 1922. Representerte Venstre og var Norges siste statsminister i Stockholm før unionsoppløsningen og blei Norges første utenriksminister (1905), statsminister i 1907-08 og kirke- og undervisningsminister (1915-20)? Jørgen Løvland.
42. a) Gi meg ett av etternavnene til Bonnie & Clyde. Bonnie Parker og Clyde Barlow.
b) Hvem spiller hovedrolla som Frank Hamer i The Highwaymen (2019), den ene politimannet som eliminerte gangsterparet i a 23.5.1934 sammen med Maney Gault (spilt av Woody Harrelson)?Her var jeg sikker på Kevin Costner.
43. Hva kalles den muslimske badedrakta for kinner som likner en heldekkende våtdrakt med innebygd hette og som skjuler hele kroppen bortsett fra ansikt, hender og føtter? Burkini.
44. a) Hvilken betegnelse fikk grøten om naboer og venner serverte for en nybakt mor? Barselgrøt.
b) Hva kalles tradisjonsrik norsk grøt bestående av smør, hvetemel og melk og kalles for smørgrøt enkelte steder, og som egentlig er en billigversjon av rømmegrøt? Fløyelsgrøt.
45. Hva kalles fenomenet som opptrer mot slutten av levetida til ei stjerne og som ender med en gedigen eksplosjon og som sist oppsto i 2015? Ikke sort hull, men supernova. Denne burde vi absolutt tatt!
46. Hvilken krimforfatter og tidligere journalist i TV2 har skapt den litterære skikkelsen Kajsa Koren? Trude Teige.
47. Hva het den britiske skuerspilleren (f 1933) og er døt Maurice Joseph Micklewhite jr, og har vinni Oscar to ganger for beste mannlige birolle, kjent fra rolle som butler, utnevnt til Commander of the British Empire? En bommert til fra meg på film .... dette begynner å bli pinlig, men med en gang jeg hørte butler datt jeg inn på Sir John Gielgud uten å reflektere mer verken på alder aller annet. Det var selvfølgelig Michael Caine.
48. a) Hvilken musikal av Ulvaeus, Andersson og Tim Rice (1986), utgitt som konseptalbum to år tidligere med bl a Tommy Körberg og Elaine Paige? Chess.
b) Hva heter musikalen av Benedicte Adrian, Ingrid Bjørnov og Ole A Sørlie, utgitt på album i 1987 og solte 120 000 ex, første gang oppført under Festspillene i Bergen samme år og i 1992 blei spilt på Piccadelly Theatre i London til veldig dårlige kritikker? Which Witch.
49. a) Hva kalles en golfkølle med åpen kile som brukes f ex for å slå i sand? Wedge.
b) Hva kalles fordypningen på en golfbane hvor fairway og jord er erstatta med sand eller annet materiell? Bunker.
50. Gruppe (1998)? Denne sleit jeg lenge med, kom ikke på gruppenavnet og vi hadde Westlife notert ned, heldigvis kom jeg til slutt på gruppa som hadde denne cd-singelen (som fortsatt ligger hjemme hos oss etter eldstedatter ...) Boyzone - No matter what.

Bobla endte opp med 52p, noe som holdt til seier med 2p. Noen av spørsmålene/svarene som jeg ikke hadde notert ned var altså også blant de spørsmålene vi ikke tok.

Jeg har fortsatt en del notater fra quizer i vår liggende og slenge, følg med i bloggen her - de dukker plutselig opp! Det begynner jo å bli sommerstille på quizfronten, eneste som gjenstår for meg er å avholde finalen i GledesQuiz 28. mai - det gledes det til! Og håper jo at det kan dukke opp en slenger av en quiz i ny og ne for å holde formen ved like før høstens alle runder, snakkes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar