onsdag 22. mai 2019

Oldemors Quiz 22. november 2018

Disse notatene har blitt liggende langt bak i bunken. Igjen er det fra Oldemors, igjen var jeg med Bobla. Har kikka litt på tidligere resultatlister og gjetter på at denne quizen foregikk 22. november 2018. Har ikke sjanse til å huske hvem som deltok for laget, men alle spørsmål og svar får dere i alle fall her.

Runde 1

1. Hvilken politiker skreiv høsten 2018 boka «Fremmede makter har flyttet inn»?
2. Hvilken farge er det på monsterfiguren Grichen?
3. Hva heter planten som blir hyppig brukt som grønnsak i det mediterrane kjøkken og er en viktig ingrediens i bl a moussaka?
4. Hva heter det litte rovpattedyret i halvbjørnfamilien som lever i skogområdene mellom Canada og nordområdene i Sør-Amerika, som er ca 55cm lang + hale 30cm, hjørnetennene er mindre spisse enn hos andre rovdyr og den er grå over de meste av kroppen, men har karakteristisk svart maske i ansiktet?
5. Hva heter den spanske fotballspilleren (f 1986) som spiller både for Real Madrid og det spanske landslaget og som ofte kommer i dommerens søkelys pga grisespill og som akkurat når har rekorden i antall røde kort i La Liga?
6. Hvem spilte hovedrolla som Joshua French i filmen «Mordene i Kongo» (2018)?
7. Hva heter den amerikanske detaljistkjeden med hovedkontor i Arkansas, verdens største bedrift målt etter omsetning og har nærmere 2 millioner ansatte?
8. Hva het det engelske rockebandet som Marc Bolan starta i 1967 og som holdt det gående til Bolan blei drept i ei bilulykke i 1977?
9. Ranger følgende SI-prefiks i SI-systemet i riktig rekkefølge fra størst til minst: tera, giga, zeta.
10. Hva heter hovedstaden som ligger 1029 moh og er den høyestliggende i Europa?
11. Hvilken bilfabrikk lagde modellen Bluebird fram til 2007?
12. Gruppe (1963)?
13. a) Hva het mannen som i Første Mosebok i Det Gamle Testamentet som bodde i den syndige byen Sodoma og som fikk sjansen til å redde seg sjøl, hustruen og døtrene, men som i stedet opplevde at hustruen blei til en saltstøtte og at døtrene skjenka han berusa på vin og deretter hadde sex med han?
b) Hva het kvinnen som i Kongebøkene i Det Gamle Testamentet framstilles som en ond og forførerisk hedning som til slutt blei drept fordi kon Jehu fikk henne kasta ut av et vindu før hun blei trampa i hjel av hester og spist av hunder?
14. Hva betyr verbet å besudle?
15. Hva heter den internasjonale TV-distrubutøren som eies av Modern Times Group, som bl a sender sport, film og naturprogrammer på sine kanaler og er hovedkonkurrent til Get, Altibox, Telenor, Riks-TV og Canal Digital?
16. Hva het det amerikanske romprogrammet som i 1977 sendte ut to romsonder, hvor nr 2 av dem blei den første som besøkte planeten Uranus (24.1.1986) og Neptun (25.8.1989)?
17. Hvilken artist spilte hovedrolla i filmen Pink Floyd – The Wall?
18. På hvilken gresk øy oppstod den minoiske kulturen ca 3500 år f Kr?
19. Hva heter den norske fossen som har størst vannføring i Europa, men som ikke har det høyeste fallet?
20. Hvilken norsk håndballklubb skal 29.12.2018 spille fin første cupfinale for kvinner, hvor Vipers er motstander?
21. Hvilket ord kan både være et finsk rugbrød med fyll og en kanoliknende båt?
22. a) Ranger følgende offisergrader i Sjøforsvaret i riktig rekkefølge fra høy til lav: flaggkommandør, orlogskaptein, kommandørkaptein.
b) Ranger følgende befalsgrader i Sjøforsvaret Sjøforsvaret i riktig rekkefølge fra høy til lav: skvadronmester, orlogsmester, kvartermester.
23. Hva kalles systemet som er forbudt i Norge som omhandler pengeoverføringer til land som har dårlig utbygd banksystem og som er basert på tillit uten at det gis kvittering for betalt beløp, men hvor det innbetalte beløpet er mottaker i hende kort tid etter?
24. I hvilket land er Miguel Mario Díaz-Canel Bermúdez president?
25. Gruppe (2007)? (Ikke brått sikker på at det var denne låta som blei spilt, men riktig gruppe og årstall.)

Runde 2

26. a) Hva kalles den tyrkiske folkegruppa som lever et asketisk liv og betegnes av ydmykhet og enkelet ift Allah, kjent for en spesiell dans?
b) Hva kalles en keltisk offer- eller orakelprest som er kjent fra Gallia og De Britiske Øyer fra ca 200 år f Kr og som i tillegg til presterolla hadde roller som spåmann, lærer, lege og danser?
27. a) Hvilken amerikansk artist har hatt kjempesuksess med album som «Encore» (2004), «Recovery» (2010) og «Kamikaze» (2018)?
b) Hvilken amerikansk artist, nå 75 år gammel, hadde stor suksess på 1970-tallet med «I wrote the song» (1975), «Weekend in New England» <81976) og «Copacabana» (1978)?
28. Hva kalles fenomenet som er en geometrisk formasjon som er danna av at et felt av planter eller en åker blir lagt ned og som oppsto mot slutten av 1800-tallet og økte markant på 1970-tallet og som mange setter i sammenheng med UFO’er?
29. Hva er den i særklasse mest berømte kampen som er blitt arrangert på Stade de 20 Mai, som i 1997 bytta navn til Stade Tate Raphaël?
30. Fra hvilket land kommer skuespilleren Russell Crowe?
31. Hva heter verdens femte største øy, hvor innsjøen Nettilling Lake ligger, som er verdens største innsjø på ei øy?
32. Hvilken fremmedord av fransk opprinnelse brukes om fullstendig seksuell løssluppenhet der man ikke følger noen normer for hvem man har sex med og som ikke er ansett som en normal samlivsform?
33. Hva slags dyr er Johannes Jensen som Henrik Hovland har skrivi flere barnebøker om?
34. Hva kalles den norrøne samlinga av gammelnordisk gudedikt og visdomsdikt, som består av 164 stofer som blei nedskrivi på Island på 1200-tallet og som betyr den høyes tale og handler om den høye, dvs Odin?
35. Hva het den amerikanske astronauten som var kommandør på Apollo 14-ferden, det femte menneske på Månen, hvor han bl a smugla med seg golfutstyr slik at han kunne bli det første menneske som spilte golf på Månen?
36. Fra hvilket land kommer Tata Group som er landet største konglomerat av foretak som bl a har datterselskapet Tata Motor og stålproduksjon i Tata Steel og som opererer innen de fleste bransjer og har i dag virksomhet i 40 land og eksporterer til 140 land?
37. Hva het den runde og pæreforma planta som vokser i subtropisk klima på et eviggrønt tre og som botanisk sett er et bær med bare ett frø og som benyttes som hovedingrediens i guacamole?
38. a) Hva er tittelen på den norske realityserien som gikk på TVNorge i perioden 2003-09 hvor unge, single kvinenr skulle prøve å gjøre seg attraktiv for en ung mann?
b) Hva var tittelen på den norske realityserien på NRK1 i 2003 med Sven Nordin, hvor en rekke mennesker på minst 62 år skulle sette sammen en revy på ti uker?
39. a) Hvilken tittel har førstefiolinisten i et symfoniorkester som er orkesterets kunstneriske talsmann mot dirigenten og orkesterets spillende leder?
b) Hva kalles slagverkinstrumentet som inngår i et symfoniorkester og består av en metallgryte med et trommeskinn av plast eller kalveskinn stukket med …..?
c) Hva heter fløyten som fikk navnet sitt fordi den holdes til siden når man spiller på den?
40. Artist (2017)?
41. Hvor mange steiner bruker hvert lag pr omgang i curling?
42. I hvilket land blei den første juntaen etablert 25.5.1810, hvor visekongen Baltasar Hidalgo de Cisneros blei fjerna og hvor denne dagen er blitt markert hvert år siden 1816 da landet erklærte seg uavhengig?
43. a) Hva kalles akselen som overfører effekt fra girkassa til drivaksel på en bil?
b) Hva kalles akselen som bår mellom girkassa og bakakselen i en bakhjulsdreven bil?
44. a) Hva er hovedtittel på suksessfilmen fra 2014 med undertittel The Winter Soldier hvor bl a Chris Evans, Samuel Jackson, Scarlett Johnson og Robert Redford har viktige roller?
b) Hva er hovedtittel på suksessfilmen fra 2018 med undertittel Fallen Kingdom, den andre i en triologi der den første kom i 2015 og den tredje skal komme i 2021?
45. Hva er den generelle betegnelsen på tyrkiske pai og bakeprodukter som lages av tynn filodeig eller gjærdeig og forekommer i ulike varianter og fasonger og som fylles med alt fra ulike oster, kjøttdeig, egg, grønnsaker, osv?
46. Hvilket etternavn brukes om kvinnelige sikher og tilsvarer Singh hos menn?
47. Nevn tre av fire land som Tsjekkia grenser mot.
48. Hva heter den idealistiske nærradioen i Oslo som blei etablert i 1982 med kontorer på Blitzhuset ogs om skal være verdens eldste kvinneradio med nærmere 100 frivillige medarbeidere?
49. a) Hvilket landslag kalles for Tre Kronor?
b) Hvilke landslag kalles for Three Lions?
50. Artist (2018)? (Ikke sikker på om det var denne låta som blei spilt, men riktig artist og årstall.)


------------------------------------------------------------------


Fasit

Runde 1
1. Hvilken politiker skreiv høsten 2018 boka «Fremmede makter har flyttet inn»? Per Sandberg.
2. Hvilken farge er det på monsterfiguren Grichen? Grønn.
3. Hva heter planten som blir hyppig brukt som grønnsak i det mediterrane kjøkken og er en viktig ingrediens i bl a moussaka? Aubergine.
4. Hva heter det litte rovpattedyret i halvbjørnfamilien som lever i skogområdene mellom Canada og nordområdene i Sør-Amerika, som er ca 55cm lang + hale 30cm, hjørnetennene er mindre spisse enn hos andre rovdyr og den er grå over de meste av kroppen, men har karakteristisk svart maske i ansiktet? Vaskebjørn.
5. Hva heter den spanske fotballspilleren (f 1986) som spiller både for Real Madrid og det spanske landslaget og som ofte kommer i dommerens søkelys pga grisespill og som akkurat når har rekorden i antall røde kort i La Liga? Sergio Ramos.
6. Hvem spilte hovedrolla som Joshua French i filmen «Mordene i Kongo» (2018)? Axel Hennie.
7. Hva heter den amerikanske detaljistkjeden med hovedkontor i Arkansas, verdens største bedrift målt etter omsetning og har nærmere 2 millioner ansatte? Walmart.
8. Hva het det engelske rockebandet som Marc Bolan starta i 1967 og som holdt det gående til Bolan blei drept i ei bilulykke i 1977? T Rex.
9. Ranger følgende SI-prefiks i SI-systemet i riktig rekkefølge fra størst til minst: tera, giga, zeta. Z – T – G.
10. Hva heter hovedstaden som ligger 1029 moh og er den høyestliggende i Europa? Andorra La Vella.
11. Hvilken bilfabrikk lagde modellen Bluebird fram til 2007? Nissan.
12. Gruppe (1963)? The Beatles – Birds in the sky.
13. a) Hva het mannen som i Første Mosebok i Det Gamle Testamentet som bodde i den syndige byen Sodoma og som fikk sjansen til å redde seg sjøl, hustruen og døtrene, men som i stedet opplevde at hustruen blei til en saltstøtte og at døtrene skjenka han berusa på vin og deretter hadde sex med han? Lot.
b) Hva het kvinnen som i Kongebøkene i Det Gamle Testamentet framstilles som en ond og forførerisk hedning som til slutt blei drept fordi kon Jehu fikk henne kasta ut av et vindu før hun blei trampa i hjel av hester og spist av hunder? Ikke Hora, men Jezabel.
14. Hva betyr verbet å besudle? Å grise til.
15. Hva heter den internasjonale TV-distrubutøren som eies av Modern Times Group, som bl a sender sport, film og naturprogrammer på sine kanaler og er hovedkonkurrent til Get, Altibox, Telenor, Riks-TV og Canal Digital? Ikke Discovery, men Viasat.
16. Hva het det amerikanske romprogrammet som i 1977 sendte ut to romsonder, hvor nr 2 av dem blei den første som besøkte planeten Uranus (24.1.1986) og Neptun (25.8.1989)? Ikke Enterprise, men Voyager.
17. Hvilken artist spilte hovedrolla i filmen Pink Floyd – The Wall? Bob Geldof.
18. På hvilken gresk øy oppstod den minoiske kulturen ca 3500 år f Kr? Kreta.
19. Hva heter den norske fossen som har størst vannføring i Europa, men som ikke har det høyeste fallet? Sarpefoss.
20. Hvilken norsk håndballklubb skal 29.12.2018 spille fin første cupfinale for kvinner, hvor Vipers er motstander? Storhamar.
21. Hvilket ord kan både være et finsk rugbrød med fyll og en kanoliknende båt? Pirog.
22. a) Ranger følgende offisergrader i Sjøforsvaret i riktig rekkefølge fra høy til lav: flaggkommandør, orlogskaptein, kommandørkaptein. F – K – O.
b) Ranger følgende befalsgrader i Sjøforsvaret Sjøforsvaret i riktig rekkefølge fra høy til lav: skvadronmester, orlogsmester, kvartermester. O – S – K.
23. Hva kalles systemet som er forbudt i Nroge som omhandler pengeoverføringer til land som har dårlig utbygd banksystem og som er basert på tillit uten at det gis kvittering for betalt beløp, men hvor det innbetalte beløpet er mottaker i hende kort tid etter? Ikke wasaba, men hawala.
24. I hvilket land er Miguel Mario Díaz-Canel Bermúdez president? Ikke Mexico, men Cuba.
25. Gruppe (2007)? Volbeat – What am I saying. Husker ikke hva vi svarte.

Seks feil er ikke hverdagskost etter en omgang på Oldemors, vi lå nok litt bak de som leda her, ja.

Runde 2

26. a) Hva kalles den tyrkiske folkegruppa som lever et asketisk liv og betegnes av ydmykhet og enkelet ift Allah, kjent for en spesiell dans? Ikke dervaj , men sufi.
b) Hva kalles en keltisk offer- eller orakelprest som er kjent fra Gallia og De Britiske Øyer fra ca 200 år f Kr og som i tillegg til presterolla hadde roller som spåmann, lærer, lege og danser? Druide.
27. a) Hvilken amerikansk artist har hatt kjempesuksess med album som «Encore» (2004), «Recovery» (2010) og «Kamikaze» (2018)? Eminem.
b) Hvilken amerikansk artist, nå 75 år gammel, hadde stor suksess på 1970-tallet med «I wrote the song» (1975), «Weekend in New England» (1976) og «Copacabana» (1978)? Barry Manilow.
28. Hva kalles fenomenet som er en geometrisk formasjon som er danna av at et felt av planter eller en åker blir lagt ned og som oppsto mot slutten av 1800-tallet og økte markant på 1970-tallet og som mange setter i sammenheng med UFO’er? Kornsirkel.
29. Hva er den i særklasse mest berømte kampen som er blitt arrangert på Stade de 20 Mai, som i 1997 bytta navn til Stade Tate Raphaël? Rumble in the jungle.
30. Fra hvilket land kommer skuespilleren Russell Crowe? Ikke Australia, men New Zealand.
31. Hva heter verdens femte største øy, hvor innsjøen Nettilling Lake ligger, som er verdens største innsjø på ei øy? Baffinøya.
32. Hvilken fremmedord av fransk opprinnelse brukes om fullstendig seksuell løssluppenhet der man ikke følger noen normer for hvem man har sex med og som ikke er ansett som en normal samlivsform? Promiskuøs.
33. Hva slags dyr er Johannes Jensen som Henrik Hovland har skrivi flere barnebøker om? Ikke katt, men krokodille.
34. Hva kalles den norrøne samlinga av gammelnordisk gudedikt og visdomsdikt, som består av 164 stofer som blei nedskrivi på Island på 1200-tallet og som betyr den høyes tale og handler om den høye, dvs Odin? Håvamål.
35. Hva het den amerikanske astronauten som var kommandør på Apollo 14-ferden, det femte menneske på Månen, hvor han bl a smugla med seg golfutstyr slik at han kunne bli det første menneske som spilte golf på Månen? Alan Shepard.
36. Fra hvilket land kommer Tata Group som er landet største konglomerat av foretak som bl a har datterselskapet Tata Motor og stålproduksjon i Tata Steel og som opererer innen de fleste bransjer og har i dag virksomhet i 40 land og eksporterer til 140 land? India.
37. Hva het den runde og pæreforma planta som vokser i subtropisk klima på et eviggrønt tre og som botanisk sett er et bær med bare ett frø og som benyttes som hovedingrediens i guacamole? Avokado.
38. a) Hva er tittelen på den norske realityserien som gikk på TVNorge i perioden 2003-09 hvor unge, single kvinenr skulle prøve å gjøre seg attraktiv for en ung mann? Ungkaren.
b) Hva var tittelen på den norske realityserien på NRK1 i 2003 med Sven Nordin, hvor en rekke mennesker på minst 62 år skulle sette sammen en revy på ti uker? Eldrebølgen.
39. a) Hvilken tittel har førstefiolinisten i et symfoniorkester som er orkesterets kunstneriske talsmann mot dirigenten og orkesterets spillende leder? Konsertmester.
b) Hva kalles slagverkinstrumentet som inngår i et symfoniorkester og består av en metallgryte med et trommeskinn av plast eller kalveskinn stukket med …..? Pauker.
c) Hva heter fløyten som fikk navnet sitt fordi den holdes til siden når man spiller på den? Tverrfløyte.
40. Artist (2017)? Zara Larson – fall in love
41. Hvor mange steiner bruker hvert lag pr omgang i curling? Åtte.
42. I hvilket land blei den første juntaen etablert 25.5.1810, hvor visekongen Baltasar Hidalgo de Cisneros blei fjerna og hvor denne dagen er blitt markert hvert år siden 1816 da landet erklærte seg uavhengig? Ikke Mexico, men Argentina.
43. a) Hva kalles akselen som overfører effekt fra girkassa til drivaksel på en bil? Mellomaksel
b) Hva kalles akselen som bår mellom girkassa og bakakselen i en bakhjulsdreven bil? Mellomaksel. Mener å huske at det var her var upresis spørsmålsstilling, flere mulige svar og at både a og b blei strøket?
44. a) Hva er hovedtittel på suksessfilmen fra 2014 med undertittel The Winter Soldier hvor bl a Chris Evans, Samuel Jackson, Scarlett Johnson og Robert Redford har viktige roller? The Avengers.
b) Hva er hovedtittel på suksessfilmen fra 2018 med undertittel Fallen Kingdom, den andre i en triologi der den første kom i 2015 og den tredje skal komme i 2021? Ikke Kingsman, men Jurassic World.
45. Hva er den generelle betegnelsen på tyrkiske pai og bakeprodukter som lages av tynn filodeig eller gjærdeig og forekommer i ulike varianter og fasonger og som fylles med alt fra ulike oster, kjøttdeig, egg, grønnsaker, osv? Børek.
46. Hvilket etternavn brukes om kvinnelige sikher og tilsvarer Singh hos menn? Kaur.
47. Nevn tre av fire land som Tsjekkia grenser mot. Slovakia, Østerrike, Pole, Tyskland.
48. Hva heter den idealistiske nærradioen i Oslo som blei etablert i 1982 med kontorer på Blitzhuset ogs om skal være verdens eldste kvinneradio med nærmere 100 frivillige medarbeidere? Radio Rakel.
49. a) Hvilket landslag kalles for Tre Kronor? Sveriges ishockeylandslag.
b) Hvilke landslag kalles for Three Lions? Englands forballandslag.
50. Artist (2018)? Julie Bergan.

Absolutt strykrunde, de som vant fikk 48p, og vi havna litt bak det (har ikke poengsummen tilgjengelig, det er nok like greit).

Sånn ... da har jeg vel ikke flere quizer fra 2018 liggende i alle fall, men fortsatt flere Oldemors fra 2019, samt de tidligere lovede Peppes Quizene. Nå ser det ut til at det blir litt quizzing fk fredag, da tager quizhungrige PanenKara turen til Vikersund og debuterer på quizavslutninga der. Deretter gjenstår min finale på Gledeshuset 28. mai, med premiedryss og mye moro - det er fortsatt plass til flere lag for de som ønsker seg en siste quiz før sommerlukking av quizene i distriktet, snakkes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar