fredag 10. mars 2017

Oldemors Quiz 9. mars 2017

Jeg slang med Bobla nok en gang på Oldemors, frista av at vinnerpoengsum forrige gang var 49p - noe som tyda på at quiz'en ikke inneholdt like mange lette spørsmål som forrige gang jeg deltok. Tja, hva skjedde denne kvelden? Du kan dømme sjøl.

Laget torsdag kveld besto av John Arne, Tone, Vidar, Knut, Johan og meg sjøl - i utgangspunktet et lag som muligens kunne hamle opp med lagene som har liggi i toppen her, som f eks A la Carte, Grå stær og A-Team. Her følger spørsmålene. Lenger ned finner du fasit og hva vi svarte.

Første runde
1. Navn på Scrabble-liknende spill utvikla av Håkon Berteussen, lanset i 2010 og er tilgjengelig for iPhone, Android og Windows Phone 7?
2. Hvilket firebokstavers forkortelse blei skapt i Storbritannia i 1966 og brukes som system for identifisering av bøker og er beregna for kommersiell bruk og hvor hver boktittel har en egen unik kode for hver variasjon eller utgivelse av boka?
3. Hvem var statsminister i Norge når Gro Harlem Brundtland blei minister for første gang?
4. I hvilket fylke ligger Frierfjorden?
5. I hvilke norsk tegneserie møter vi den kristne Bob Dylan-dyrkeren Tobben, hans kjæreste Ina-Stina og maneateren Magda?
6. Hva refererer en franskmann til når han nevner navnet Pére Noël?
7. Hva var det Washington Post-journalistene Bob Woodward og Carl Bernstein avslørte bl a i boka og filmen «Alle presidentens menn»? (Her var det mer tekst som jeg ikke rakk å notere, men dette bør vel være mer enn nok.)
8. Hva slags kosedyr har Mr Bean?
9. Hvilken fotballspiller har 1005 kamper i det engelske ligasystemet, i tillegg til at han har spilt 125 landskamper for England?
10. Hvilken norsk artist er kjent for sanger som «Gategutt», «Se alltid lyst på livet» og «Ola Tveiten»?
11. I hvilket område foregikk i perioden 1968-98 den indre konflikten som fikk tilnavnet The Troubles?
12. Mannlig artist, 1987? Klikk her for avspilling. NB! Unngå adressefeltet for fasit!
13. a) Hva er tittel på bokserien som består av romanene «Skogsmatrosen», «Skytteren», «Gullgutten, «Blodige Strender» og «Brennende skip» (2012-16)?
b) Hvilken norsk forfatter har skrivi de fire bøene «Om høsten», «Om vinteren», «Om våren» og «Om sommeren» (2015-16)?
14. a) Hva er tittel på komiserien som har gått på NRK siden 2013, som handler om familiene Kvåle, Lerke, Pedersen og  Kopperud, som alle bor i samme nabolag?
b) Hva er navnet på komiserien med start i 2009 som går på TV2, Zebra og TV2 Humor som handler om tre familier som er knytta sammen gjennom Jay Pritchett og hans barn Claire Dunphy og Mitchell Pritchett og som baseres på komiske situasjoner som mange kjenner igjen fra det virkelige liv?
15. Hvilket land blir ofte kalt Perlen i Indiahavet og Indias tåre?
16. Hvilket verdenberømt maleri blir også kalt La Gioconda?
17. I hvilken by arrangeres filmfestivalen hvor Gullpalmen er den mest prestisjefylte prisen? Cannes
18. Hva kalles landområdet ved en elvemunning og som også er navnet på en bokstav i det greske alfabetet?
19. Hvilket dyr (blir retta fra insekt) blir ofte omtalt som spinnkjerring, særlig i Nord-Norge – der uttrykket er mer vanlig enn i Sør-Norge?
20. Hva er den foreløpig siste norske skøyteløper som har satt verdensrekord?
21. Hva slags bær danner hovedingrediens i den bitre, alkoholholdige drikken Gammel Dansk?
22. Hvilken forfatter har skrivi eventyrene «Keiserens nye klær» og «Ole Lukkøye»? H C Andersen
23. Ranger disse byene fra flest til færrest innbyggere - Amsterdam, Kiev, Praha?
24. Hva kaller man et levende individ som er tvekjønna og har både mannlig og kvinnelig kjønnsorgan, noe som er vanlig for enkelt dyrearter som sengler, øster og reker, men hvor tilstanden er et avvik hos pattedyr?
25. Artist, 2016? Klikk her for avspilling. NB! Unngå adressefeltet for fasit!

Andre runde
26. Hva betyr ordet forvorpen?
27. Hva har Dolly Duck nesten alltid oppå hodet?
28. I hvilket land har både mor og sønn vært statsminister og der begge har blitt myrda?
29. I hvilket land er LOKoil det største oljeselskapet og den største oljeprodusenten?
30. a) I hvilken idrett vant amerikanske Todd Lodwick to VM-gull i 2009?
b) I hvilken idrett blei Lindsey Van verdensmester som første kvinne i 2007?
31. a) Hvilken artist platedebuterte i 1981 med albumet «Den du veit»?
b) Hvilken gruppe platedebuterte i 1986 med albumet «Alt kan repareres»?
32. Hvilket navn fikk det 47 millioner år gamle fossilet som blei finni av en samler under en privat ekspedisjon til Messelgruven ved Darmstadt i Tyskland i 1982, solgt til Naturhistorisk museum i 2006? (Mulig det var litt flere opplysninger, men dette bør vel holde.)
33. Hvilket pseudonym brukte den svensknorske stylisten Kjell Nordström fram til august 2008 før han starta konseptet DOBERMANN UND DOBERMANN i februar 2009?
34. Hva er fornavnet til den litterære skikkelsen Mesterdetektiv Blomqvist?
35. Hva er tittelen på den amerikanske TV-serien som handler om Don Drafter som er direktør for det fiktive reklamebyrået Sterling Cooper, med adresse Madison Avenue, NYC?
36. I hvilket fylke ligger stedene Sem, Skoppum og Melsomvik?
37. Hva heter firmaet grunnlagt i Metzingen i Tyskland i 1924 som opprinnelig produserte moteklær og som er blitt en av verdens ledende på eksklusive herreklær, men som også produserer kosmetikk?
38. Hva heter komplekset av kontor- og forretningsbyg i New York som består av 19 bygninger og som strekker seg flere kvartaler mellom 48-51. gate og mellom 5.-7. avenue og som er oppkalt etter en av USAs rikeste familier?
39. a) Hvilken dagligvarekjede har slagordet «Vi gir oss aldri på pris»?
b) Hvilken dagligvarekjede har slagordet «Alltid tilbud på noe godt»?
c) Hvilken dagligvarekjede har slagordet «Gule priser = lave priser»?
40. Artist, 2002? Klikk her for avspilling. NB! Unngå adressefeltet for fasit!
41. a) Hvem spilte Jackie Kennedy Onassis i dramafilmen «Jackie» fra 2016?
b) Hvem spilte tittelrolla som sopranen Florence Foster Jenkins i dramafilmen med samme navn fra 2016?
42. a)  Hvilken politiker blei første kvinnelige leder i Høyre i 1991?
b) Hvilken politiker blei første kvinnelige leder i Senterpartiet i 1991?
43. Hvilken svensk by kjempa og tapte mot Lillehammer i kampen om å få arrangere OL i 1994?
44. Hvilken bilfabrikant står bak modellen Corsa?
45. Hva slags levende skapning er en papirbåt? Blekksprut
46. Hvilken synd var menneskets første, i følge Biblen?
47. Nevn to av de fire amerikanske presidentene som har mottatt Nobels fredspris?
48. a) Hva er det eneste landet i Amerika som begynner på bokstaven V?
b) Hva er det eneste landet i Asia som begynner på bokstaven V?
49. a) Hva kalles sjakkbrikka som kan flyttes overalt på brettet i sjakk (trolig noe mer info her, men dere skjønner nok hva som menes)?
b) Hva kalles sjakkbrikka som har fasong som en hest og som kan flyttes ett felt fram og to til en av sidene eller to felt fram og ett til hver av sidene (det blei opplyst at vi ikke skulle fram til ordet hest)?
50. Artist, 1998? Klikk her for avspilling. NB! Unngå adressefeltet for fasit!

Fasit

-------------------------------------------

Feite, svarte typer = fasit, feite, røde typer = det vi svarte når vi svarte feil.

Første runde
1. Navn på Scrabble-liknende spill utvikla av Håkon Berteussen, lanset i 2010 og er tilgjengelig for iPhone, Android og Windows Phone 7? Det begynte veldig lett og ledig, mange planker som ikke krevde noen form for diskusjon: Word Feud. Så nedover oppgir jeg derfor bare svaret på de breie plankene siden vi ikke diskuterte noe her.
2. Hvilket firebokstavers forkortelse blei skapt i Storbritannia i 1966 og brukes som system for identifisering av bøker og er beregna for kommersiell bruk og hvor hver boktittel har en egen unik kode for hver variasjon eller utgivelse av boka? ISBN.
3. Hvem var statsminister i Norge når Gro Harlem Brundtland blei minister for første gang? Trygve Bratteli.
4. I hvilket fylke ligger Frierfjorden? Denne bød på problemer, de fleste av oss kobla ikke noe til dette og vi hadde framme Rogaland, Hordaland og Sogn og fjordanen. Etter hvert fikk Vidar og Johan gravd fram litt om mulig forurensning og at det kanskje kunne være Telemark, bra jobba fra der.
5. I hvilke norsk tegneserie møter vi den kristne Bob Dylan-dyrkeren Tobben, hans kjæreste Ina-Stina og maneateren Magda? Kollektivet.
6. Hva refererer en franskmann til når han nevner navnet Pére Noël? Julenissen.
7. Hva var det Washington Post-journalistene Bob Woodward og Carl Bernstein avslørte bl a i boka og filmen «Alle presidentens menn»? (Her var det mer tekst som jeg ikke rakk å notere, men dette bør vel være mer enn nok.) Bare litt diskusjon om hvordan vi skulle formulere det, hvor detaljert svaret skulle være, men bare navnet Watergate holdt visst i massevis, vi tok med noe om innbrudd på Watergate hotell.
8. Hva slags kosedyr har Mr Bean? Bjørn.


9. Hvilken fotballspiller har 1005 kamper i det engelske ligasystemet, i tillegg til at han har spilt 125 landskamper for England? LItt usikker på hvor mange på laget som tok denne, jeg har helt sikker på Peter Shilton.
10. Hvilken norsk artist er kjent for sanger som «Gategutt», «Se alltid lyst på livet» og «Ola Tveiten»? Lillebjørn Nilsen.
11. I hvilket område foregikk i perioden 1968-98 den indre konflikten som fikk tilnavnet The Troubles? Johan var kjappest, men vi hadde nok tatt Nord-Irland alle sammen.
12. Mannlig artist, 1987? Til tross for at anlegget på Oldemors gjør stemmen til George Harrison bortimot ugjenkjennelig kjente vi jo igjen låta, igjen var Johan kjappest ute. «Got my mind set on you».
13. a) Hva er tittel på bokserien som består av romanene «Skogsmatrosen», «Skytteren», «Gullgutten, «Blodige Strender» og «Brennende skip» (2012-16)? Litt småjustering før vi blei enig om helt presis tittel: En sjøens helt.
b) Hvilken norsk forfatter har skrivi de fire bøene «Om høsten», «Om vinteren», «Om våren» og «Om sommeren» (2015-16)? Denne tok jeg kjappest, sikkert flere som hadde gravd fram Karl Ove Knausgård etter hvert.
14. a) Hva er tittel på komiserien som har gått på NRK siden 2013, som handler om familiene Kvåle, Lerke, Pedersen og  Kopperud, som alle bor i samme nabolag? Side om side.
b) Hva er navnet på komiserien med start i 2009 som går på TV2, Zebra og TV2 Humor som handler om tre familier som er knytta sammen gjennom Jay Pritchett og hans barn Claire Dunphy og Mitchell Pritchett og som baseres på komiske situasjoner som mange kjenner igjen fra det virkelige liv? Modern family.
15. Hvilket land blir ofte kalt Perlen i Indiahavet og Indias tåre? Vi hadde nok ikke hørt uttrykkene før, men var sikre på at det måtte være Sri Lanka.
16. Hvilket verdenberømt maleri blir også kalt La Gioconda? Mona Lisa.
17. I hvilken by arrangeres filmfestivalen hvor Gullpalmen er den mest prestisjefylte prisen? Cannes.
18. Hva kalles landområdet ved en elvemunning og som også er navnet på en bokstav i det greske alfabetet? Delta.
19. Hvilket dyr (blir retta fra insekt) blir ofte omtalt som spinnkjerring, særlig i Nord-Norge – der uttrykket er mer vanlig enn i Sør-Norge? Edderkopp.
20. Hva er den foreløpig siste norske skøyteløper som har satt verdensrekord? Her begynte vi å snakke om Ervik og Søndrål, men jeg spilte inn at jeg mente å huske at Håvard Holmefjord Lorentzen hadde hatt sammenlagt verdensrekord i sprint i noen få minutter, samme tanker hadde Vidar.
21. Hva slags bær danner hovedingrediens i den bitre, alkoholholdige drikken Gammel Dansk? Her sleit vi mye mer, vi kom ikke til annet enn einebær sjøl om vi visste at det brukes i både gine og genever. Det viser seg at drikken inneholder 29 bær, urter, osv - men det er ingen tvil om at hovedbæret er rognebær.
22. Hvilken forfatter har skrivi eventyrene «Keiserens nye klær» og «Ole Lukkøye»? H C Andersen.
23. Ranger disse byene fra flest til færrest innbyggere - Amsterdam, Kiev, Praha. Her var vi mer usikre, vi var ganske sikre på at Kiev var størst, men usikker på de to andre. Vi gikk etter befolkningstall pr land og endte på Kiev - Amsterdam - Praha, men korrekt var Kiev - Praha - Amsterdam.
24. Hva kaller man et levende individ som er tvekjønna og har både mannlig og kvinnelig kjønnsorgan, noe som er vanlig for enkelt dyrearter som sengler, øster og reker, men hvor tilstanden er et avvik hos pattedyr? Hermafroditt.
25. Artist, 2016? Knut var kjapt frampå med President og vi andre hadde ikke peiling - bare letta over at vi hadde et svar, det var visst Desiigner.

God innsats i første omgang, med litt flaks kunne vi hatt rekkefølge på hovedsteder - det to siste var vi ikke i nærheten av. Det holdt til delt ledelse med 24p sammen med Quizzer i motvind som for første gang lå i ledelsen. Mulig at det hadde litt å gjøre med at de hadde med to forsterkninger, bl a en av de som flere ganger har figurert på TV-skjermen under QuizDan. Vi var uansett fornøyd med å ha de andre lagene minst 2p bak oss. Veldig mange planker som nok mange lag tok, derfor vanskelig å dra fra mye - spesielt når vi bommer på et par av de vanskeligere + en musikk. Ikke lett å ta igjen noe når såpass mange spørsmål er såpass lette.

Andre runde

26. Hva betyr ordet forvorpen? Litt diskusjon her, men QM opplyste om at han sikkert kom til å godta minst 30 svar, så uoppdragen fant vi ut kunne dekke mye av det. Her er definisjonen i Bokmålsordboka:
 
27. Hva har Dolly Duck nesten alltid oppå hodet? Sløyfe.
28. I hvilket land har både mor og sønn vært statsminister og der begge har blitt myrda? India.
29. I hvilket land er LOKoil det største oljeselskapet og den største oljeprodusenten? Både Johan og Knut kom veldig kjapt opp med Russland, dette var det nok flere av oss på laget som ikke betrakta som en planke ...
30. a) I hvilken idrett vant amerikanske Todd Lodwick to VM-gull i 2009? Kombinert.
b) I hvilken idrett blei Lindsey Van verdensmester som første kvinne i 2007? Gitt årstall og første kvinne kunne det vel ikke være noe særlig annet enn skihopp.
31. a) Hvilken artist platedebuterte i 1981 med albumet «Den du veit»? Marius Müller.
b) Hvilken gruppe platedebuterte i 1986 med albumet «Alt kan repareres»? Jokke & Valentinerne.
32. Hvilket navn fikk det 47 millioner år gamle fossilet som blei finni av en samler under en privat ekspedisjon til Messelgruven ved Darmstadt i Tyskland i 1982, solgt til Naturhistorisk museum i 2006? (Mulig det var litt flere opplysninger, men dette bør vel holde.) Ida.
33. Hvilket pseudonym brukte den svensknorske stylisten Kjell Nordström fram til august 2008 før han starta konseptet DOBERMANN UND DOBERMANN i februar 2009? Vi diskuterte ikke så mye her heller, men det var mer fordi vi ikke hadde peiling i det hele tatt, vi greide ikke å koble et bikkjenavn til et annet for å få Baron von Bulldog og endte opp med å svare noe vi visste var feil, El Jono Grande.
34. Hva er fornavnet til den litterære skikkelsen Mesterdetektiv Blomqvist? Her var vel jeg kjappest ute med Kalle, regner med at flere på laget kunne denne.
35. Hva er tittelen på den amerikanske TV-serien som handler om Don Drafter som er direktør for det fiktive reklamebyrået Sterling Cooper, med adresse Madison Avenue, NYC? Mad men.
36. I hvilket fylke ligger stedene Sem, Skoppum og Melsomvik? Vestfold.
37. Hva heter firmaet grunnlagt i Metzingen i Tyskland i 1924 som opprinnelig produserte moteklær og som er blitt en av verdens ledende på eksklusive herreklær, men som også produserer kosmetikk? Knut var først til å dra fram Hugo Boss og det var vi enige om kunne være korrekt - vi visste jo at det var firmaet som bl a laga naziuniformene.
38. Hva heter komplekset av kontor- og forretningsbygg i New York som består av 19 bygninger og som strekker seg flere kvartaler mellom 48-51. Date og mellom 5.-7. Avenue og som er oppkalt etter en av USAs rikeste familier? Bitelitt diskusjon om siste ord, men vi blei skjønt enige her også: Rockefeller Center.
39. a) Hvilken dagligvarekjede har slagordet «Vi gir oss aldri på pris»? Kiwi.
b) Hvilken dagligvarekjede har slagordet «Alltid tilbud på noe godt»? Noen av oss hadde nok sliti med denne, men Knut kom opp med Spar med en gang.
c) Hvilken dagligvarekjede har slagordet «Gule priser = lave priser»? Coop Prix.
40. Artist, 2002? Knut var først ute igjen, muligens jeg kunne dratt denne hvis anlegget hadde tillatt at en fikk høre noe av det som blei sunget - må si at lyden er under enhver kritikk på Oldemors. Det er ikke bare mine rockeslitne ører som føler det sånn, mange andre opplever det samme. Kanskje det er derfor veldig mange av musikkspørsmålene er lette. Dette frustrerer jo noen av oss som håper på å gå ifra med 1p eller 2 med vår kunnskap der - Beatles forrige gang jeg var med f eks, eller George Harrison, Lillebjørn Nilsen, Marius Muller og Jokke - eller som her: Justin Timberlake "Cry me a river".
41. a) Hvem spilte Jackie Kennedy Onassis i dramafilmen «Jackie» fra 2016? Jeg mener jo sjøl at jeg kan litt om film, men må dessverre innse at jeg ikke greier å henge helt med når det gjelder filmer fra de siste årene - her bør jeg skjerpe med. Johan dro lett fram Natalie Portman.
b) Hvem spilte tittelrolla som sopranen Florence Foster Jenkins i dramafilmen med samme navn fra 2016? Også her var Johan sikker på Meryl Streep.
42. a)  Hvilken politiker blei første kvinnelige leder i Høyre i 1991? Kaci Kullmann Five.
b) Hvilken politiker blei første kvinnelige leder i Senterpartiet i 1991? Anne Enger Lahnstein.
43. Hvilken svensk by kjempa og tapte mot Lillehammer i kampen om å få arrangere OL i 1994? Østersund.
44. Hvilken bilfabrikant står bak modellen Corsa? Opel.
45. Hva slags levende skapning er en papirbåt? Her var det i alle fall  noe vi kunne diskutere, men vi var ikke nærmere enn manet på blekksprut - vi endte opp med å svare sommerfugl trur jeg.
46. Hvilken synd var menneskets første, i følge Biblen? Blei frista til å spise eple fra kunnskapens tre.
47. Nevn to av de fire amerikanske presidentene som har mottatt Nobels fredspris? Vi dro fram alle fire og svarte vel de to siste av Th Roosevelt, Woodrow Wilson, Jimmy Carter og Barack Obama.
48. a) Hva er det eneste landet i Amerika som begynner på bokstaven V? Venezuela.
b) Hva er det eneste landet i Asia som begynner på bokstaven V? Vietnam.
49. a) Hva kalles sjakkbrikka som kan flyttes overalt på brettet i sjakk (trolig noe mer info her, men dere skjønner nok hva som menes)? Dronninga.
b) Hva kalles sjakkbrikka som har fasong som en hest og som kan flyttes ett felt fram og to til en av sidene eller to felt fram og ett til hver av sidene (det blei opplyst at vi ikke skulle fram til ordet hest)? Springer.
50. Artist, 1998? Cher, "Believe" (ref det jeg skriver under nr 40 ...)

To feil holder normalt til seier når vi leder etter første runde, men nå leda vi sammen med Quizzer i motvind. Når det blir så mange lette spørsmål må en klare de få vanskelige som er og det greide vi ikke i dag med designeren og papirbåten. Derfor endte vi med våre 55p på andreplass, 1p bak - vel undt at Quizzer i motvind tok sin første seier, grattis! De andre lagene var noen poeng bak oss igjen, så andreplassen var vi aldri i tvil om.

Litt synd at en ikke kan bomme på enkelte av de vanskelige, men likevel kunne karre seg til seier ved hjelp av noen flere spørsmål av en viss vanskegrad. Jeg mener ikke at en skal ha mange veldig vanskelige spørsmål, men jeg tenker at en del av de aller letteste med fordel kunne vært bytte ut med noen litt vanskeligere. Nå har nok jeg vært uheldig de to siste gangene jeg har vært med, vinnerpoengsummene når jeg ikke har deltatt vitner om at QM har gjort nettopp dette når jeg ikke har vært med - uansett moro å quizze sammen med den trivelige Modum-gjengen, snakkes!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar