fredag 6. januar 2017

Oldemors Quiz 6. januar 2017

Årets første quiz for meg var som tiendereserve på Bobla på Oldemors Karjol. Hyggelig å ta noen gjesteopptredener på en quiz og med en quizmaster jeg deltok ukentlig på i mange år. Laget denne kvelden var John Arne, Tone, Lars, Ronny, Anders A og undertegnede. Hva kunne vi utrette mot lagene som vanligvis ligger i toppen her? Les og du får svar ...

Første omgang

1. a) Hvor mange ganger sparker hovmesteren borti tigerhodet i «Grevinnen og hovmesteren»-sketjsen?
       b) Hvilken av gjestene kommer med kommentaren «Ooh, I’ll kill that kat» i samme sketsj?
Hvis du gidder kan du jo sjekke fasit her med en gang :-)




2. Hvor i London står julegrana som er en gave fra Norge?
3. I hvilken kommune er Kolbotn administrasjonssenter?
4. For hvilken Premier League-klubb spiller brasilianske Robert Firmino Barbosa de Oliveria?
5. I hvilken by signerte 175 land den internasjonale klimaavtalen 22.4.16?
6. Hva er det norske navnet på reinsdyret i filmen «Frost»?
7. Hvilken norsk forfatter ga ut romanen «To søstre» i 2016?
9. Hvilken idrett forbindes med Dominik Hasek og Steve Yzerman, som begge var blant verdens beste på 1990-tallet og i en periode på 2000-tallet? .
10. Hva heter klesprodusenten som blei etablert i Stryn i 2003 av Stefan Dahlkvist, Peder Børresen og Simen Staalnacke?
11. Hva slags dyr er en wallaby nær beslekta med?
12. Gruppe (2000)? Klikk her for avspilling.
13. Hvilken TV-serie med Alan Alda i hovedrolla handler om Korea-krigen?
14. Hva heter fjellbygda hvor hotellene Bardøla, Dr Holms og Highland ligger?
15. Hva het nordmannen som var med på Terra Nova-ekspedisjonen (1910-13) som blei leda av Robert Falcon Scott?
16. Innafor hvilket felt har nordmannen Sophus Lie utmerka seg?
17. Hvilken land tilhører eksklaven Cabinda med grense til Republikken Kongo i nord og Den Demokratiske Republikken Kongo i sør, og som er adskilt fra hovedlandet i sør av elva Kongo og av en snaut fire mil brei korridor som sikrer DDRK adgang til havet?
18. Hva er depilering?
19. Hvem (svaret skulle være etternavn blei det presisert)? Født 23.3.70, har spilt i bl a Bare Egil Band, Hurra Torpedos, Black Debbath, Thulsa Doom og Gartnerlosjen.
20. Hva het den norske matvareprodusenten som blei etablert i Fredrikstad i 1943 av Gunnar Nilsen, som nå er en divisjon av Orkla Foods med hovedkontor i Kolbotn og som ved siden av frossenpizzaene Grandiosa og Big One produserer merkevarer som … (her hang jeg ikke med lenger på den meget lange teksten, med alle veit vel svaret likevel)?
21. I hvilken idrett er det forbudt med skjegg?
22. a) Hva slags brennevin er Glenfiddich?
        b) Hva slags brennevin er Amundsten Artic?
23. I hvilket land har Philippe vært konge siden 21.7.13?
24. Hva het krigsforbryteren født 19.3.06, d 1.6.62 som var en av de hovedansvarlige for logistikken under Holocaust og som etter andre verdenskrig rømte til Argentina hvor han blei fanga av israelske agenter og tatt med til Israel og henretta der?
25. Artist (2016)? Klikk her for avspilling. NB! Unngå adressefelt for fasit!

Andre omgang

26. Hva heter den norske kokken og restauranteieren født 18.6.63 i Arendal, tidligere kjøkkensjef på Annen Etage, Refsnes Gods, De Fem Stuer og som vant Bocuse d’or i 1993 og som siden 1994 har drivi Statholdergaarden i Oslo?
27. På hvilken radiokanal sendes programmet «Lønsj»?
28. Hva het personen, født 18.7.18, død 5.12.13, som blei tildelt Nobels fredspris og var president i sitt land og som tilhørte folkegruppa xhosa?
29. Hvilken fiskefamilie tilhører røye?
30. Nevn en av de to utdannelsene Margareth Thatcher hadde?
31. a) Tittel på film fra 2016 der Emilia Clarke spiller rolla som Louisa Clark, som mister jobben som servitør og får ny jobb som personlig assistent for Will Traynor?
        b) Hva heter den australske skuespiller som har hovedrolla som Jake Morrison i filmen "Independence Day: Resurgence" (film nr 2)?
32. a) I hvilken fransk by blei 84 mennesker drept i et terrorangrep 15.6.16, det var mer tekst her, sikkert noe om at det var en tunisier siden det dukka opp i b også.
        b) I hvilken tysk by blei 12 mennesker drept i et terrorangrep 19.12.16 da en tunisisk mann kjørte en lastebil inn i en folkemengde?
33. Hva blei i 2009 utnevnt til Norges første kvinnelige riksmekler?
34. Hva er den største byen i Norden utenom hovedstedene?
35. Hvem var president i USA da Fidel Castro overtok makta på Cuba?
36. Hva er et mer vanlig og dagligdags ord for amnionvæske?
37. Hvem har skrivi romanene «De udødelige» (2011) og «Veien til Mozart» (2015), samt gitt ut albumene «Grace» (2001) og «The Rainbow» (2009)?
38. Hva er magnolia?
39. a) I hvilken av Bibelens bøker finner vi Skapelsesberetningen?
        b) Hva står beskrivi i Lukas’ evangelium 2. kapittel, vers 1-20?
        c) I hvilken av Bibelens skrifter er dommedag beskrivi?
40. Artist (1970)? Klikk her for avspilling. NB! Unngå adressefelt for fasit!
41. Fra hvilket land kommer kleskjeden Gina Trikot?
42. Hvilken forkorting brukes om Stillehavsavtalen som Donald Trump har sagt at han skal trekke USA ut av når han blir president?
43. Hvilken avis har humoristisk blitt kalt «Tanta i Akersgata»?
44. a) Hva er formelen for å finne arealet i en trekant?
        b) Hvilke tre bokstaver angir de tre aksene i et koordinatsystem som består av tre akser?
45. a) Engelskmann f 6.1.43, spilte neste 500 ligakamper for Chelsea, T*ttenham og QPR og var manager i Crystal Palace to ganger, samt QPR, T*ttenham, Barcelona, England, Australia, Middlesborough og Leeds? .
        b) Hvilken tidligere norsk fotballspiller født 17.9.73 i Kristiansund, 46 landskamper, spilt for Molde, Gent, Perugia, Sheffield Wednesday, Lokeren, Germinal Beershot og Austria Wien?
46. a) Hvem er leder for den liberale tankesmia Civita?
        b) Hvem er generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS)?
47. Hva heter fjellområdet i Nordland som Polarsirkelen går igjennom?
48. Hva er hovedingrediensen i matretten Maki?
49. a) Hvilket instrument er Sigbjørn Bernoft Osa kjent for?
        b) Hvilket instrument er Sigmund Groven kjent for?
50. Gruppe (2011)? Klikk her for avspilling. NB! Unngå adressefelt for fasit!


---------------------------------------------------------------------------------------

Fasit

Feite, svarte typer = korrekt svar, feite, røde typer = hva vi svarte når vi svarte feil.

Første omgang

1. a) Hvor mange ganger sparker hovmesteren borti tigerhodet i «Grevinnen og hovmesteren»-sketjsen? Lars var helt sikker 11. Det var jo bra, for vi andre visste ikke.
        b) Hvilken av gjestene kommer med kommentaren «Ooh, I’ll kill that kat» i samme sketsj? Her blei det mere jobbing. Vi ramsa opp alle fire, Sir Toby, Admiral von Schneider, Winterbottom og Pommeroy – og i den rekkefølga. Og vi var ganske sikre på at det var den som satt ved grevinnens høyre hånd som uttalte det. Men noe skurra, det stod mellom W og P og et flertall på laget mente vi burde bytte. Det gjorde vi rett før QM kom og samla inn, det var ikke så dumt.
2. Hvor i London står julegrana som er en gave fra Norge? Ingen tvil om Trafalgar Square.
3. I hvilken kommune er Kolbotn administrasjonssenter? Ikke så mye tvil rundt bordet om Oppegård heller.
4. For hvilken Premier League-klubb spiller brasilianske Robert Firmino Barbosa de Oliveria? Har man hørt om PL, har man nok hørt at denne karen spiller for Liverpool.
5. I hvilken by signerte 175 land den internasjonale klimaavtalen 22.4.16? Liten tvil om Paris.
6. Hva er det norske navnet på reinsdyret i filmen «Frost»? Dette var det nok Ronny som kunne mest om, jeg huska vel bare navnet Elsa og visste ikke var et dyr …. Han endte med å foreslå Emil, men han syntes det også skurra. Det gjorde det, og Svein dukka opp i fasiten. Vi hadde jo hørt det navnet fra filmen, men greide ikke å koble.
7. Hvilken norsk forfatter ga ut romanen «To søstre» i 2016? Denne hadde jeg på min romjulsquiz, så grei skuring – men de fleste på laget visste nok at det var Åsne Seierstad uten at de hadde vært på min quiz :-)
8. Hva het Cecilie Skogs ektemann som omkom i ei klatreulykke på fjellet K2 1.8.08? Dette var det nok bare Anders som tok, Rolf Bae.
9. Hvilken idrett forbindes med Dominik Hasek og Steve Yzerman, som begge var blant verdens beste på 1990-tallet og i en periode på 2000-tallet? Her var både Ronny og jeg sikre på ishockey.
10. Hva heter klesprodusenten som blei etablert i Stryn i 2003 av Stefan Dahlkvist, Peder Børresen og Simen Staalnacke? Dette kan vel også betegnes som en planke, Moods of Norway.
11. Hva slags dyr er en wallaby nær beslekta med? Kenguru var det stor enighet om.
12. Gruppe (2000)? Lars var den som tok denne først, men faktisk tok jeg også denne når hun begynte å synge og refrenget nærma seg. Men hadde Frydenlund vært med er jeg sikker på at han hadde vært enda raskere ute ... De fleste lag tok nok Briskeby.
13. Hvilken TV-serie med Alan Alda i hovedrolla handler om Korea-krigen? M*A*S*H var en ny planke.
14. Hva heter fjellbygda hvor hotellene Bardøla, Dr Holms og Highland ligger? Når vi snakker om planker … dette er vel plankenes mor: Geilo.
15. Hva het nordmannen som var med på Terra Nova-ekspedisjonen (1910-13) som blei leda av Robert Falcon Scott? Dette var definitivt ikke en planke. Her også jobba vi lenge, det var Tone som tenkte mest på denne og hun gravde fram Skjeldrup og etter hvert Johansen (ikke Hjalmar) og vi endte opp med Johansen. Når fasit kom var det flere av oss som erindra langt baki hjernen at vi hadde hørt at Tryggve Gran hadde deltatt.
16. Innafor hvilket felt har nordmannen Sophus Lie utmerka seg? Anders var ganske sikker på at det var innafor naturvitenskap, men hva? Jeg foreslo å svare realfag, men vi visste vel at det ikke blei konkret nok – det sto derfor mellom fysikk og matematikk, vi valgte feil.
17. Hvilken land tilhører eksklaven Cabinda med grense til Republikken Kongo i nord og Den Demokratiske Republikken Kongo i sør, og som er adskilt fra hovedlandet i sør av elva Kongo og av en snaut fire mil brei korridor som sikrer DDRK adgang til havet? Uten å ha fått lest spørsmålsstillinga grundig begynte jeg og Anders å snakke om evt tidligere kolonimakt og endte derfor med Frankrike. Lars var mer observant og fant ut via spørsmålet at dette måtte var Angola, bra jobba!
18. Hva er depilering? Tone visste at epilering var hårfjerning, kunne det være det motsatte eller et annet ord som beskreiv det samme, vi endte på å svar det motsatte
19. Hvem (svaret skulle være etternavn blei det presisert)? Født 23.3.70, har spilt i bl a Bare Egil Band, Hurra Torpedos, Black Debbath, Thulsa Doom og Gartnerlosjen. Kunne ikke være andre enn Egil Hegerberg.
20. Hva het den norske matvareprodusenten som blei etablert i Fredrikstad i 1943 av Gunnar Nilsen, som nå er en divisjon av Orkla Foods med hovedkontor i Kolbotn og som ved siden av frossenpizzaene Grandiosa og Big One produserer merkevarer som … (her hang jeg ikke med lenger på den meget lange teksten, med alle veit vel svaret likevel)? Stabburet var det ingen tvil om.
21. I hvilken idrett er det forbudt med skjegg? Tone var helt sikker på boksing.
22. a) Hva slags brennevin er Glenfiddich? Ingen tvil om whisky.
        b) Hva slags brennevin er Amundsten Artic? Her foreslo flere cognac, men uten at jeg har drikki det innbilte jeg meg at det var vodka – Lars var enig med meg og vi endte opp med å svare rett.
23. I hvilket land har Philippe vært konge siden 21.7.13? Flere kom raskt opp med Spania, men han staver ikke navnet sitt slik (og blei også konge året før), så vi endra til Belgia.
24. Hva het krigsforbryteren født 19.3.06, d 1.6.62 som var en av de hovedansvarlige for logistikken under Holocaust og som etter andre verdenskrig rømte til Argentina hvor han blei fanga av israelske agenter og tatt med til Israel og henretta der. Liten tvil om at dette måtte være Adolf Eichmann.
25. Artist (2016)? Mange på laget var sikre på Alan Walker (ikke jeg …)

Med det så endte vi på 23p av 27 mulige i første omgang. Det holdt til delt andreplass sammen med A la carte, 1p bak Grå Stær som leda. Tett bakover også. Med mye flaks kunne vi hatt både 16 og 18, men litt stang-inn på noen andre oppveier for det. Greit resultat, ingen grove feil.

Andre omgang

26. Hva heter den norske kokken og restauranteieren født 18.6.63 i Arendal, tidligere kjøkkensjef på Annen Etage, Refsnes Gods, De Fem Stuer og som vant Bocuse d’or i 1993 og som siden 1994 har drivi Statholdergaarden i Oslo? Med en kokkelærer på laget var det liten tvil om at vi burde svare Bent Stiansen.
27. På hvilken radiokanal sendes programmet «Lønsj»? Dette hører vi på, så NRK P1 var planke for oss.
28. Hva het personen, født 18.7.18, død 5.12.13, som blei tildelt Nobels fredspris og var president i sitt land og som tilhørte folkegruppa xhosa? Sikkert planke for alle, og i alle fall for Anders og meg som har besøkt Nelson Mandelas celle på Robben Island – sterk opplevelse.
29. Hvilken fiskefamilie tilhører røye? Igjen helt enige om å svare laksefamilien.
30. Nevn en av de to utdannelsene Margareth Thatcher hadde? Dette hadde vi egentlig ikke peiling på, men mange av oss hadde advokat på blokka. Det holdt. I tillegg var hun kjemiker.
31. a) Tittel på film fra 2016 der Emilia Clarke spiller rolla som Louisa Clark, som mister jobben som servitør og får ny jobb som personlig assistent for Will Traynor. Jeg har ikke sett filmen (eller lest boka), men kjenner såpass til handlinga at «Et helt halvt år» kom ganske greit. Flere på laget visste nok også dette.
        b) Hva heter den australske skuespiller som har hovedrolla som Jake Morrison i filmen Independence Day: Resurgence (film nr 2). Her leita jeg litt etter australske skuespillere, kjenner ikke til filmen, endte opp med Hugh Jackman. Det var Liam Hemsworth.
32. a) I hvilken fransk by blei 84 mennesker drept i et terrorangrep 15.6.16, det var mer tekst her, sikkert noe om at det var en tunisier siden det dukka opp i b også. Svaret var planke, Nice.
        b) I hvilken tysk by blei 12 mennesker drept i et terrorangrep 19.12.16 da en tunisisk mann kjørte en lastebil inn i en folkemengde? Hvis a var planke, er i alle fall b det – Berlin.
33. Hva blei i 2009 utnevnt til Norges første kvinnelige riksmekler? Dette visste Anders (og kanskje flere – litt vanskelig slik vi satt å se/høre hva de på andre enden av borte diskuterte, spesielt i slike spørsmål vi var ganske sikre på svaret), Kari Gjesteby.
34. Hva er den største byen i Norden utenom hovedstedene? Stor enighet om Göteborg.
35. Hvem var president i USA da Fidel Castro overtok makta på Cuba? Stor enighet om Dwight Eisenhower.
36. Hva er et mer vanlig og dagligdags ord for amnionvæske? Vi endte opp med å svare salmiakk, det var fostervann
37. Hvem har skrivi romanene «De udødelige» (2011) og «Veien til Mozart» (2015), samt gitt ut albumene «Grace» (2001) og «The Rainbow» (2009)? Her stod det helt stille, og jeg endte opp med å foreslå Leonard Cohen, sjøl om det var mye som skurra. Anders sa etterpå at han hadde tenkt litt på Ketil Bjørnstad, men det blei med det …
38. Hva er magnolia? Dette har vi hatt på Oldemors før, og da blei alt fra tre, via busk og plante, ned til blomst godtatt. Vi svarte tre.
39. a) I hvilken av Bibelens bøker finner vi Skapelsesberetningen? Her var det ingen diskusjon om Første Mosebok, vi bare snakka om hva den heter på engelsk (Genesis).
b) Hva står beskrivi i Lukas’ evangelium 2. kapittel, vers 1-20? Ingen diskusjon her heller, Juleevangeliet.
c) I hvilken av Bibelens skrifter er dommedag beskrivi? Greit dette også, Johannes Åpenbaring.
40. Artist (1970)? Cat Stevens kjente nok alle igjen.
41. Fra hvilket land kommer kleskjeden Gina Trikot? Her hadde vi vel egentlig ikke peiling, flere land blei nevnt, men av en eller annen grunn skreiv både jeg og Lars (og en til?) ned Sverige. Flaks.
42. Hvilken forkorting brukes om Stillehavsavtalen som Donald Trump har sagt at han skal trekke USA ut av når han blir president? Dette hadde vi ikke peiling på, men forsøkte å resonnere oss fram via engelske bokstaver og endte på PCT. Det var TPP.
43. Hvilken avis har humoristisk blitt kalt «Tanta i Akersgata»? Ingen tvil om Aftenposten.
44. a) Hva er formelen for å finne arealet i en trekant? Flere på laget kunne dette, lengde (grunnlinje) x høyde deler på to.
b) Hvilke tre bokstaver angir de tre aksene i et koordinatsystem som består av tre akser? John Arne var også her helt sikker på x, y og z.
45. a) Engelskmann f 6.1.43, spilte neste 500 ligakamper for Chelsea, T*ttenham og QPR og var manager i Crystal Palace to ganger, samt QPR, T*ttenham, Barcelona, England, Australia, Middlesborough og Leeds? Masse opplysninger her, ingen tvil om at det måtte være Terry Venables.
        b) Hvilken tidligere norsk fotballspiller født 17.9.73 i Kristiansund, 46 landskamper, spilt for Molde, Gent, Perugia, Sheffield Wednesday, Lokeren, Germinal Beershot og Austria Wien? Igjen masse opplysninger, ingen problem å ta Petter Rudi.
46. a) Hvem er leder for den liberale tankesmia Civita? Kristin Clement har vært ganske profilert med denne smia.
        b) Hvem er generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS)? Her var de fleste av oss blanke, Anders klarte å grave fram Ann-Magrit Austenå.
47. Hva heter fjellområdet i Nordland som Polarsirkelen går igjennom? Det måtte være Saltfjellet.
48. Hva er hovedingrediensen i matretten Maki? Sjøl med en kokkelærer på laget blei det litt diskusjon, skulle vi svare ris eller fisk – men konkluderte egentlig ganske raskt med at det er fisk som gjør at det blir retten Maki, sjøl om det kanskje er mer ris enn fisk. Muligens QM kunne presisert litt i spørsmålsstillinga her, for det blei høylytte protester fra de lagene som hadde svart ris.
49. a) Hvilket instrument er Sigbjørn Bernoft Osa kjent for? Dette var også planke, hardingfele, i alle fall når både fiolin og fele også blei godkjent.
        b) Hvilket instrument er Sigmund Groven kjent for? Enda mer planke, munnspill. Sjekk ut glimrende video med Groven under!


50. Gruppe (2011)? Coldplay kjenner vel alle igjen (etter hvert jeg også).

Andreomgangen var vi førnøyde med. Det var egentlig ingen flere poeng vi kunne fått inn, det måtte evt vært Ketil Bjørnstad, mens vi hadde litt stang-inn bl a på Gina Trikot. 52p holdt til seier, 1p foran A la carte - det må være en bra åpning på quiz-året! Moro å quizze når vi tar hver våre ting på quiz'en og også sammen greier å resonnere oss fram til korrekte svar. 

Også fint å delta på Oldemors igjen. QM har lagt lista litt høyere, det er litt færre spørsmål som er helt opplagte planker, slike som alle veit at alle andre i lokalet også kan - det liker jeg godt, flott at noen slike blir luka bort, samt økt vanskegraden litt på noen flere spørsmål - uten å ha altfor mange som er umulige å svare på. Så når Bobla trenger reserver igjen, og har spurt de ti øverste på reservelista, så kan det hende jeg dukker opp igjen!

Mandag 9. januar starter jeg på med min NorsiaQuiz på Kooperativen igjen, og fredag 13. er Audun i gang på Eger & Co. Peppes starter opp igjen 17. januar.  Kan jo også tillate meg å minne om musikkquiz'en som skal være på BassGarasjen 17. februar - det blir moro, meld deg på! Snakkes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar