fredag 29. april 2016

OldemorsQuiz 28. april 2016

Det går opp og ned her i verden. Dette var noe av det dårligere vi har prestert på OldermorsQuiz. Vi havna på delt femteplass på 46p med hederslaget Bobla (så det var ingen skam), mens vinnerlaget hadde 52p. For oss blir dette (sammen med bl a to av rundene vi har vinni) strykrunde. Hva var det da som svikta, hvor var det egentlig det butta .... Saabye Christensen spør og du får sjekke ut spørsmålene under og se om du kunne skåra mer enn våre skarve 46 poeng.

Vi stilte i dag med nesten fast mannskap (Anders, Ivar, Hanne, Gro og undertegnede), Kristin måtte kaste inn håndkleet pga sykdom og Hans N hoppa inn.

Her er spørsmålene, fra de helt banale til de som (i alle fall for oss denne kvelden) var alt for vanskelige. Hjem og lese!

Her kommer spørsmålene, noenlunde gjengitt - men mange av spørsmålene hadde veldig lang tekst, så forbehold om både presisjon og at alle detaljer er kommet med. * markerer de vi bomma på.

Runde 1:
  1. Hvilken norsk fotballdommer skal dømme under årets fotball-VM?*
  2. I hvilket land blei heis- og rulletrappbedriften KONE etablert i 1910?*
  3. Ved hvilken europeisk hovedstad er Zaventen Airport landets internasjonale flyplass?
  4. Hvilken bilfabrikant er kjent for 164, 360, 940 og p1800 sport?
  5. Hvem er dette? Født 25.9.65 i Odda. Innvalgt stortingsrepresentant for Høyre 1997-2009, direktør i Verdens økonomiske forum 2008-09, generalsekretær i Røde Kors 2009-11, miljøvernminister 01-04 og nærings- og handelsminister 2009-11?
  6. Hva kalles kortspillet der alle får utdelt fem kort og ved gjensidig bytting prøver å samle fem kort av samme farge?
  7. Nevn ett av leveårene til Florence Nightingale.
  8. a) Hvilket yrke har karakteren Kurt i bøkene av Erlend Loe?
    b) Hvilket yrke har karakteren Bjørn Beltø som Tom Egeland har skrivi flere bøker om?
  9. Hvem var statsminister i Norge samme år som Erik Huseklepp og Marion Ravn blei født, Andropov og Bratteli dør? (Mulig det var flere opplysninger, de rakk jeg i så fall ikke å skrive ned, men selvfølgelig god klaring her siden statsministeren det er snakk om satt fra 81-86.)
  10. Hva heter det 3479 meter høye fjellet i Sierra Nevada, det høyeste på det spanske fastland og det høyeste på den iberiske halvøy?*
  11. Nevn navnet til ett av barna til den danske kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. De er hhv 2, 3, 4 og 5 i den danske arverekkefølgen.*
  12. Musikk. Det blei opplyst at det var gruppe og at låta kom ut i 1988. Nå er lydforholdene på Oldemors Karjol meget dårlige, og folk snakker meget høyt - så det er nesten umulig å finne ut hva som er svaret hvis du ikke kjenner låta godt fra før. Vi trur vi hørte at de sang noe i nærheten av "Hangin' Tough" (fant i alle fall ut at denne gruppa hadde ei låt som het det det året).
  13. Navn på amerikansk IT-tekniker som var utplassert i NSA da han lekket graderte opplysninger om etterretnings.... PRISM til bl a The Guardian og Washington Post i 2013 og som nå har saksøkt den norske stat for ikke å bli utlevert til USA?
  14. Hva heter legemiddelet som er meget giftig og som i fortynna doser sprøytes inn i ansiktsmuskler for å glatte ut rynker?
  15. Ranger følgende besetningsmedlemmer fra høyest til lavest: jungmann, matros, førstestyrmann, båtsmann.
  16. Hvem spiller hovedrollen som Ludvig XIV og hans tvillingbrom i filmen "Mannen med jernmasken" (1998)?
  17. Hva het papirfabrikken i Skien eid av Norske Skog og som blei nedlagt i 2006 tross ville protester blant både ansatte og politikere?
  18. Hva heter tegneseriefiguren i Marvel-universet som beskrives som umenneskelig ond og verdens mektigste mutant, født i Egypt for 5000 år siden, som har enorm styrke, stor utholdenhet, energigenerende, telekinese, telepati og er nærmest usårbar og den mektigste fienden til X-men? (Det blei opplyst om at dette var i bøkene, ikke nødvendigvis i filmene.)*
  19. Hva kalles hatten med høy pull og som er svært vid, med rund brem, som vanligvis er laga av filt eller fletta halm og som er svært vanlig i Spania og latinamerikanske land?
  20. Hva kalles måleenheten for datalagringskapasitet som tilsvarer 1000 gigabyte, 1 million megabyte og 1 milliard kilobyte?
  21. På hvilket kontinent ligger det 3794 meter høye fjellet Mount Erebus og som også er verdens sydligste vulkan?
  22. Planter. Her var det voldsomt med opplysninger, så alt er nok ikke gjengitt her.
    a) Hvilken plante er svært giftig, 2-årig plante i maskeblomstfamilien. Blomst er purpurrød, men i noen populasjoner finned det planter med hvite og rosa blomster som følge av innblanding av hagerømlinger. På innsida av de 5-6 cm lange kronbladene har blomstene mørke flekker med lyse partier som fungere som .... her falt sekretæren ut.
    b) Hvilken plante er vakker og meget giftig, spesielt for denn planta der at den får purpurrøde blomster på bar stilk eller greiner før bladene kommer tidlig om våren. Seinere kommer det røde frukter på naken kvist der blomst har vært. Vokser oftest i skog og skogkant, pluss myrer. Finnes oftest på Østlandet, men finnes også i Trønderlag og Nordland.
  23. Hva er sandsmett og snerling?*
  24. Hvilket tilnavn fikk Oslos politimester Willy Haugli i perioden 1985-94 for sin opprydding internt i oslopolitiet og beredskapstroppen og for sin tøffe linje mot det radikale ungdomsmiljøet rundt Blitz-huset?
  25. Musikk. Vi fikk opplyst at det var kvinnelig artist med låt fra 2015. Her var det umulig å høre vokalen eller hva hun sang, så jeg har ingen forslag til hva låta het. Når jeg søker på hva artisten ga ut av singler i 2015 vil jeg tippe at låta het "Heartbeat Song" - igjen pga alt for mye støy fra lagene og for dårlig anlegg. Disse syngedamene er i tillegg helt umulig å skille fra hverandre dersom en ikke har bitt seg merke i låta fra før. Vi var sjanseløse.*
Dette ga oss 20 av 27 mulige poeng og delt 5. plass, 4 poeng bak lederlaget.

Runde 2:
  1. Hva kaller man med et fremmedord på T en generisk mutasjon som gir ett ekstra kromoson til det normale kromosonparet og at dette ekstra arvematerialet er opphav til varierende grad av fysisk og psykisk funksjonshemming?*
  2. Navn på lagmannsretter.
    a) Omfatter Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, samt Sirdal i Vest-Agder?
    b) Omfatter Buskerud, Østfold, Oslo, deler av Akershus og kommunene Sande og Svelvik?
  3. Hva het fjellnymfen i gresk mytologi som Apollon søkte å vinne, men hennes far elevguden Landon omdanna henne til et laurbærtre?*
  4. Hva er en latrine?
  5. Hva er tittelen på TV-serien som handler om krabbefiske i Beringhavet?
  6. Hvilken dansk forfatter har skrivi romanene "Washingtondekretet" (2006) og "Den grenseløse" (2014)?
  7. Hva heter kommunen med 5500 innbyggere og med et tettsted med samme navn som har 3500 innbyggere? Kommunen grenser til Sverige og er bl a kjent for sitt kobberverk, martnan, vinterfestspill og har to nasjonalparker (...) Sjølve tettstedet er kjent for sitt gamle preg (puh, der datt jeg av, det var flere opplysninger, men alle veit vel allerede hvilken kommune det er snakk om)
  8. Hva kalles et ring- eller hesteskoforma korallrev, som oftest omkranser en grunn lagune?
  9. Navn på fisken som figurerer i tittelen på en film av John Cleese (min bemerkning: det var vel Charles Crichton som er kredittert for å regisserte denne, ikke Cleese - sjøl om han var med å regisserte ukreditert) fra 1988 der Cleese sjøl har hovedrollen sammen med Jamie Lee Curtis?
  10. Hva er tittelen på boka  som er oversatt til flest språk hvor vi bl a finner kapitler som Torah, Nebiim og Ketubim?
  11. Hva kalles landmåling hvor man bestemmer høydeforskjellen mellom to punkter i terrenget?
  12. Hvilken gruppe gjorde hhv
    a) Robbie Williams og
    b) Geri Halliwell først kjent?
  13. Hva kalles en geometrisk figur der to sider er parallelle og hvor arealet av denne firkanten beregnes som produktet av høyden og middelverdien av de parallelle sidene?
  14. Alle tre er på UNESCOs verdensarvliste. Vi skulle ha land i alle tre.
    a) Den 412 km lang jernbanestrekningen Semmeringbanen, bygget 1848-54, på lista fra 1998?*
    b) Den ca 177 km lange Hadrians mur, påbegynt av romerne i 122, på lista fra 1987?
    c) Den tyske ordens slott i Malbork, som er verdens største mursteinsslott i gotisk stil, på lista fra 1997?*
  15. Musikk. Kvinnelig artist 2006. Igjen sleit vi med å høre, så tittelen på låta er meget usikkert, men artisten kjente vi igjen. Jeg sliter med å finne låt av artisten fra 2006, men trur det blei opplyst at det var snakk om en slags remix??
  16. Hvilket årstall? Mubarak går av etter revolusjon i Egypt, Steve Jobs trekker seg som sjef i Apple, Thorning-Smith blir første kvinnelige statsminister i Egypt, Langstad nasjonalpark opprettet og Wenche Foss og Grete Waits dør.
  17. a) I hvilket fylke starter elva Glomma
    b) I hvilket fylke starter elva Rauma?
  18. a) Hvilken fiskeart brukes for å lage matretten salma?
    b) Hvilken fiskeart (nå er nok ikke svare en fiskeart strengt tatt, det forvirra nok noen av de eldre på laget, men vi burde tatt denne likevel) brukes for å lage matretten sjøtunge?*
  19. a) I hvilken tippeligaklubb finner vi Jan Jørgen Salvesen?*
    b) I hvilken tippeligaklubb finner vi Kristoffer Tokstad?
  20. Hvilket land kommer vinsortene Berberana og Campo Viejo fra?
  21. Hva het den romerske keiseren (79-81) som storma Jerusalem og plyndra tempelt i år 70 og som seinere fikk ei bue oppkalt etter seg i Forum Romanum og som i 80 ferdigstilt Colosseum som hans far Vespasian hadde starta å bygge?
  22. Navn på svensk forfatter som sammen med Michael Hjort har skrivi flere romaner om kriminalpsykologen Sebastian Bergman?*
  23. I hvilket departement har Kristin Hille Valla, Thorbjørn Berntsen og Knut Arild Hareide vært minister?
  24. I hvilken fortelling møter vi karakterene Kong Louie og Obert Hathi? 
  25. Musikk. Vi skulle ha navn på hovedartist sjøl om dette var i ei gruppe fikk vi opplyst. Låta var fra 1977. Ikke vanskelig å kjenne igjen, tittel: "Mull of Kentyre". Se video under.
26 av 33 mulige i andre runde gjorde at vi havna på 46 poeng og 5. plass totalt.
Fasiten finner dere i kommentarfeltet.




Som nevnt gikk det dårlig for oss i kveld. Drøyt 1/5 av spørsmålene dreier seg om geografi i en eller annen form, det passer oss vanligvis bra, men ikke så bra i kveld. Vanskegraden på disse spørsmålene sammenlikna med f eks musikkspørsmålene og en del andre enkle spørsmål er veldig forskjellig. Meget lette musikkspørsmål og andre enkle (etter vår smak) gjør at vi ikke greier å jobbe inn noen poeng her når vi ryker på f eks vanskelige geografispørsmål. I kveld var en slik kveld og når vi da i tillegg har noen stang ut, og noe som vi bare roter til må det bare bli som det blir. Vi får bare lese mer, og komme sterkere tilbake om fjorten dager!

1 kommentar:

  1. Runde 1:
    1. Svein Oddvar Moen
    2. Finland
    3. Brüssel
    4. Volvo
    5. Børge Brende
    6. Gris
    7. 1820-1910
    8. a) Truckfører b) Arkeolog
    9. Kåre Willoch
    10. Mulachen
    11. Christian, Isabell, Vincent, Josephine
    12. New Kids On The Block
    13. Edward Snowden
    14. Botox
    15. 1 førstestyrmann, 2 båtsmann, 3 matros, 4 jungmann
    16. Leonardo DiCaprio
    17. Union
    18. Apocalypse
    19. Sombrero
    20. Terrabyte
    21. Antarktis
    22. a) Revebjelle b) Tysbast
    23. Fisk
    24. Jern-Willy
    25. Kelly Clarkson

    Runde 2:
    1. Trisomi
    2. a) Gulating b) Borgarting
    3. Dafne
    4. Do
    5. Livsfarlig fangst (Deadliest Catch)
    6. Jussi Adler-Olsen
    7. Røros
    8. Atoll
    9. Wanda
    10. Bibelen
    11. Nivellering
    12. a) Take That b) Spice Girls
    13. Trapes
    14. a) Østerrike b) Storbritannia (England) c) Polen
    15. Madonna
    16. 2011
    17. a) Sør-Trønderland b) Oppland
    18. a) Laks b) Flyndre
    19. a) Start b) Sarpsborg 08
    20. Spania
    21. Titus
    22. Hans Rosenfeldt
    23. Miljøverndep
    24. Jungelboken
    25. Paul McCartney (& Wings)

    SvarSlett