søndag 11. september 2022

Løvstad-quiz @Humbar 9. september 2022

 Vi har hatt en meget god høst på Løvstad-quiz, seier i de to rundene som har blitt avholdt. Denne gangen stilte BadaBing! med Hanne, Kjetil, Hans, John Arne og undertegnede. Vi var spente på om fraværet til lagets nestor skulle sette oss tilbake, hvem skulle nå komme med svarene når allmennspørsmålene blei for vriene, hvem skulle komme på hva som sto i avisa for to uker siden eller dra inn artisten som toppa VG-lista i fjor på denne tida?

Her får du alle spørsmålene (som vanlig velvillig delt av QM) og deretter finner du ut om vi likevel klarte å besvare denne typen - og andre typer spørsmål :-)

Runde 1

1. Hva heter selskapet som etablerte seg på Jevnaker tidligere i år, som etter eget utsagn skulle drive med alt fra firma- og privatfester, til vannscootere og quiz, men som nå har lagt ned butikken? Navnet minner om en tidligere vinner av MGP junior. 

2. I hvilket tiår kunne vi se Norge rundt på NRK for første gang? 

3. Den tiende lengste elven i verden finner vi i Russland. Den deler navn med et norsk tettsted og en haug med norske damer (over 6000 kvinner hadde dette fornavnet i 2012). Hva heter elven? 

4. Fra hvilken by kommer ishockeylaget Stjernen? 

5. Den søramerikanske terroristen Ilich Ramirez Sanchez er kjent under to kallenavn. Hvilke? Det ene fikk han som dekknavn da han trente sammen med den palestinske frigjøringsfronten og det andre fikk han av media, angivelig på grunn av en roman som ble funnet på rommet hans under pågripelsen.  

6. Hvilken gresk bokstav (på fem bokstaver) benyttes i matematikken for å angi sum? 

7. Hvilken skuespiller finner vi i filmer som Falling Down, Days of Thunder, The Godfather og Gone in Sixty Seconds?

8. Hva er navnet på motkandidaten til Liz Truss som også kjempet om å overta etter Boris Johnson? 

9. Hva slags dyrehode hadde guden Apis i den egyptiske oldtiden? 

10. På hvilken øy ligger Indonesias hovedstad Jakarta? 

11. Hvilken norsk roman fra 1970-tallet, som senere har blitt filmatisert gjemmer seg bak anagrammet Stine Bolero?

12. Hva er tittelen på tv-programmet med Einar Tørnquist og Live Nelvik som går på NRK i høst? 

13. I hvilken organisasjon er Bernt Apeland generalsekretær? 

14. Hva heter fotografen som i 2021 ga ut boken Blodsbror om sitt vennskap med Ari Behn? 

15. For hvilken klubb spiller Ada Hegerberg? 

16. Hvem giftet seg først av Kong Carl Gustav av Sverige, Kong Harald av Norge eller Dronning Margrethe av Danmark? 

17. Hva heter NRK-programmet, ledet av Tarjei Strøm, hvor slektsforsker Kai Samuel Vigardt bistår med viktige bidrag. 

18. Er operasangeren Maria Callas på noen som helst måte i slekt med sangeren Freddy Kalas? 

19. I hvilket organ i kroppen kan det oppstå en betennelsesreaksjon som kalles encefalitt? 

20. Hvem er dette?


Runde 2

1. Hvem ble nylig tildelt Norsk PENs Ossietzky- pris 2022? 

2. I hvilken verdensdel lever fisken piraya fritt?

3. Hva het lederen av den såkalte 26. juli-bevegelsen, eller movimiento 26 de Julio. Personen jeg er ute etter styrte senere sitt land i flere tiår. 

4. Hva er tittelen på den siste Olsenbanden-filmen?

5. Lørdag 22. oktober arrangeres nok en gang Hytteplanmila, men hvilket nummer i rekken av arrangementer er 2022-utgaven? 

6. Hva er et mer vanlig navn på den svært giftige væsken hydrogencyanid? 

7. Hva heter den ferske boken som skildrer livet til Ghulam Abbas, tidligere leder av B-gjengen. Boken er skrevet av Abbas selv og medforfatter er Kjetil Østli.

8. Åge Hareide avslutter sin pensjonisttilværelse for å bli fotballtrener igjen. Hvilken klubb tar han over? 

9. I hvilken Disney-film møter vi den matglade vaskebjørnen Meeko?

10. Organisasjonen IAEA har hendene fulle i Zaporizjzja for tiden. Hva står forkortelsen IAEA for? 

11. Hvilken Netflix-dokumentar forbindes med Cecilie Fjellhøy?

12. Lars Saabye Christensen skrev i 1988 om en gutt som mistet håret. Hva het gutten (og romanen)?

13. På Hvervenmoen har vi Biltema, Europris, Jula, Power og Rustad liggende i kjede etter hverandre. Ranger disse butikkene i riktig rekkefølge fra nord til sør.  

14. Angi et år både Karsten Warholm og Frank Sinatra levde? 

15. I hvilket fylke ligger Folldal kommune? 

16. Hvilket land ble 11. mars 1990 den første sovjetrepublikk som erklærte seg selvstendig?

17. X er en nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg). Nervetråder fra nervecellene i sentralnervesystemet er kledd i en isolasjonskappe (myelinskjede) som gjør at signalene ledes raskere mellom sentralnervesystemet og resten av kroppen. Ved X blir selve ledningssystemet, både myelinskjeden og selve nervetrådene i hjernen og ryggmargen skadet. Dette gjør at nervesignalene forstyrres eller blokkeres. Hva slags sykdom er X? 

18. Hva heter sjokolademelkpulveret som markedsføres av Nestlé?

19. Hennes niende studioalbum hadde tittelen Such pretty forks in the road og hennes tiende og foreløpig siste album heter The storm before the calm. Hvilken artist er det snakk om?  

20. Hvem er dette?

Runde 3

Kun musikk (to fra før 70-tallet, deretter fire låter fra hvert tiår, avslutter med seks låter fra etter 2000).

1.-20. Hvem hører vi her?

Spilleliste på Spotify.


------------------------------------------------------


Fasit


Feite, svarte typer = fasit, feite, røde typer = det BadaBing! svarte når vi svarte feil.

Runde 1

1. Hva heter selskapet som etablerte seg på Jevnaker tidligere i år, som etter eget utsagn skulle drive med alt fra firma- og privatfester, til vannscootere og quiz, men som nå har lagt ned butikken? Navnet minner om en tidligere vinner av MGP junior. Kjetil var først på ballen her, og vi blei ganske sikre på Blacksheep når tilleggsopplysningen kom

2. I hvilket tiår kunne vi se Norge rundt på NRK for første gang? John Arne var sikker på årstallet til og med: 1976.

3. Den tiende lengste elven i verden finner vi i Russland. Den deler navn med et norsk tettsted og en haug med norske damer (over 6000 kvinner hadde dette fornavnet i 2012). Hva heter elven? Lena.

4. Fra hvilken by kommer ishockeylaget Stjernen? Fredrikstad.

5. Den søramerikanske terroristen Ilich Ramirez Sanchez er kjent under to kallenavn. Hvilke? Det ene fikk han som dekknavn da han trente sammen med den palestinske frigjøringsfronten og det andre fikk han av media, angivelig på grunn av en roman som ble funnet på rommet hans under pågripelsen. Sjakalen kom vi greit fram til, men irriterer med at jeg ikke kom på Carlos - det burde jeg. Vi prøvde oss med El Lupo. Vi måtte ha begge for å få uttelling, så her kom første 0p.

6. Hvilken gresk bokstav (på fem bokstaver) benyttes i matematikken for å angi sum? Litt fram og tilbake, men etter hvert blei vi ganske sikre på sigma.

7. Hvilken skuespiller finner vi i filmer som Falling DownDays of ThunderThe Godfather og Gone in Sixty Seconds? Spørsmål som dette er jeg veldig glad i. QM plukker ut filmer med skuespilleren der han ikke har hovedrolle. Det gjør det jo litt vanskeligere å komme opp med svaret, men desto mer moro når brikkene faller på plass. Her kom vi fram til Robert Duvall etter å ha vært innom et par andre vi måtte forkaste etter hvert som vi fant ut at de ikke var med i mer enn en eller to av filmene.

8. Hva er navnet på motkandidaten til Liz Truss som også kjempet om å overta etter Boris Johnson? John Arne var raskt frampå med Rishi Sunak.

9. Hva slags dyrehode hadde guden Apis i den egyptiske oldtiden? Litt diskusjon fram og tilbake her, men Hanne (og John Arne eller Hans) resonnerte seg fram til oksehode.

10. På hvilken øy ligger Indonesias hovedstad Jakarta? Både Java og Sumatra var oppe i diskusjonen, et flertall av oss gikk for feil svar.

11. Hvilken norsk roman fra 1970-tallet, som senere har blitt filmatisert gjemmer seg bak anagrammet Stine Bolero? Orions Belte, her slo jeg nesten Pedersens rekord på 2,1 sekund.

12. Hva er tittelen på tv-programmet med Einar Tørnquist og Live Nelvik som går på NRK i høst? Ingen av oss hadde sett programmet, men Kjetil kom likevel kjapt opp med Verdens beste venner

13. I hvilken organisasjon er Bernt Apeland generalsekretær? Dette visste vi ikke, vi var innom mye forskjellig og hadde Norges Røde Kors på blokka, men valgte det bort fordi vi trodde av vi ville ha hørt om det hvis han var i Røde Kors, vi gjetta derfor på Norsk Folkehjelp. Det var jo ikke særlig smart.

14. Hva heter fotografen som i 2021 ga ut boken Blodsbror om sitt vennskap med Ari Behn? Per Heimly.

15. For hvilken klubb spiller Ada Hegerberg? Lyon.

16. Hvem giftet seg først av Kong Carl Gustav av Sverige, Kong Harald av Norge eller Dronning Margrethe av Danmark? Denne var lei. Vi visste når bryllupene i Norge og Sverige sto, men var ikke sikre på Danmark. Vi tenkte at det kanskje var rundt 1970 og svarte derfor Norge. Bryllupet i Danmark sto i 1967.

17. Hva heter NRK-programmet, ledet av Tarjei Strøm, hvor slektsforsker Kai Samuel Vigardt bistår med viktige bidrag. Så et TV-program vi bomma på. Sjøl om John Arne var inne på Ukjent arving (men litt dårlig kommunikasjon innad i laget), valgte vi å svare Hvem er jeg?

18. Er operasangeren Maria Callas på noen som helst måte i slekt med sangeren Freddy Kalas? Nei!

19. I hvilket organ i kroppen kan det oppstå en betennelsesreaksjon som kalles encefalitt? Mer vi ikke visste .... vi gikk til slutt for huden, men hadde vært innom bl a hjernen.

20. Hvem er dette? Dette trudde jeg jeg visste siden jeg hadde lest noe i lokalavisa om ei dame som tidligere hadde vært sangstjerne i bl a Thailand, men jeg blanda saker - og blanda etternavn, Uansett totalbom med Wergeland for Susann Moen.

13 poeng i runde 1 er ganske mye lavere poengsum enn vi er vant til. Runden var nok litt mer vrien enn vanlig, men vi burde ha greid å kapre i alle fall 15p likevel. Det var ganske så tett mellom lagene, og vi lå ikke mer enn 1p bake de som leda.

Runde 2

1. Hvem ble nylig tildelt Norsk PENs Ossietzky- pris 2022? Husker ikke hvem som kjapt kom opp med Shabana Rehman.

2. I hvilken verdensdel lever fisken piraya fritt? Sør-Amerika.

3. Hva het lederen av den såkalte 26. juli-bevegelsen, eller movimiento 26 de Julio. Personen jeg er ute etter styrte senere sitt land i flere tiår. Her var vi innom flere, men fant ut at vi vel skulle til Cuba og Fidel Castro.

4. Hva er tittelen på den siste Olsenbanden-filmen? Olsenbanden - Siste Skrik.

5. Lørdag 22. oktober arrangeres nok en gang Hytteplanmila, men hvilket nummer i rekken av arrangementer er 2022-utgaven? Mye diskusjon her, var det et rundt tall eller ikke. Vi var ganske samstemte på at vi måtte gå for rundt tall, men Kjetil ga seg ikke - satt og telte og kom imponerende opp med 18, bra jobba!

6. Hva er et mer vanlig navn på den svært giftige væsken hydrogencyanid? Uten at vi var sikre hadde de fleste av oss blåsyre på blokka.

7. Hva heter den ferske boken som skildrer livet til Ghulam Abbas, tidligere leder av B-gjengen. Boken er skrevet av Abbas selv og medforfatter er Kjetil Østli. Den hadde vi ikke fått med oss, men gikk for noe som faktisk var litt i nærheten av fasit, Kongen. Fasit viste Gudfaren.

8. Åge Hareide avslutter sin pensjonisttilværelse for å bli fotballtrener igjen. Hvilken klubb tar han over? Malmø.

9. I hvilken Disney-film møter vi den matglade vaskebjørnen Meeko? Her var Hanne og John Arne kjapt ute med Pocahontas.

10. Organisasjonen IAEA har hendene fulle i Zaporizjzja for tiden. Hva står forkortelsen IAEA for? God lagarbeid gjorde at vi kom fram til International Atomic Energy Agency.

11. Hvilken Netflix-dokumentar forbindes med Cecilie Fjellhøy? Tindersvindleren.

12. Lars Saabye Christensen skrev i 1988 om en gutt som mistet håret. Hva het gutten (og romanen)? Herman.

13. På Hvervenmoen har vi Biltema, Europris, Jula, Power og Rustad liggende i kjede etter hverandre. Ranger disse butikkene i riktig rekkefølge fra nord til sør. Også her var vi etter hvert rørende enige om Power - Jula - Rustad - Europris - Biltema.

14. Angi et år både Karsten Warholm og Frank Sinatra levde? Vi måtte jobbe litt med denne også, jeg mente Sinatra døde på slutten av 90-tallet, men var ikke sikker på årstallet. Og vi mente Warholm måtte være mer enn 25 år. Vi endte derfor opp på 1997, 1996-1998 ga poeng.

15. I hvilket fylke ligger Folldal kommune? Her var det også dårlig kommunikasjon innad i laget, vi burde dratt inn Innlandet, men endte opp med å svare Trøndelag.

16. Hvilket land ble 11. mars 1990 den første sovjetrepublikk som erklærte seg selvstendig? Vi var enige om at det måtte være en av de baltiske stater, men valgte feil når vi gikk for Estland i stedet for Litauen.

17. X er en nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg). Nervetråder fra nervecellene i sentralnervesystemet er kledd i en isolasjonskappe (myelinskjede) som gjør at signalene ledes raskere mellom sentralnervesystemet og resten av kroppen. Ved X blir selve ledningssystemet, både myelinskjeden og selve nervetrådene i hjernen og ryggmargen skadet. Dette gjør at nervesignalene forstyrres eller blokkeres. Hva slags sykdom er X? Vi var innom ALS, Parkinsons og MS, også her valgte vi feil ...

18. Hva heter sjokolademelkpulveret som markedsføres av Nestlé? Etter tre litt stang ut var det i alle fall liten tvil om Nesquik.

19. Hennes niende studioalbum hadde tittelen Such pretty forks in the road og hennes tiende og foreløpig siste album heter The storm before the calm. Hvilken artist er det snakk om? Null peiling her, og vi gjetta på Sundfør bare for å svare noe. Det burde ha ringt ei bjelle hos meg på ... forks in the road, men jeg greide ikke å koble til Alanis Morisette.

20. Hvem er dette? Lars Nehru Sand.

Litt bedring fra første runde med 15p, men likevel fortsatt 1p bak de som leda. Innlandet burde vi ha dratt inn, og kunne gjerne ha flaksa inn Litauen og MS :-) 1p bak etter musikken lover ikke godt, men vi har jo gjort det bra på musikken en del ganger også - så vi hadde fortsatt trua.

Runde 3

Kun musikk (to fra før 70-tallet, deretter fire låter fra hvert tiår, avslutter med seks låter fra etter 2000).

1.-20. Hvem hører vi her?

1)                Little Richard.

2)               The Mamas and the Papas.

3)               Janis Joplin.

4)               Sex Pistols.

5)               Prudence.Meget grei skuring fram til nå, Prudence var det kanskje ikke så mange som tok - men er jo en av mine favoritter, da :-)

6)               Frank Zappa.

7)               Eric Clapton. Det tok litt tid før denne satt, kjente ikke låta, men vi tok det på stemmen hans.

8)               Cliff Richard. John Arne var klar på at det var Cliff'ern, men vi var ikke enige. Vi klarte ikke å komme opp med gode forslag til hvem det kunne være, så vi lot hans forslag stå - under sterk tvil. Han var ganske så fornøyd når fasit kom :-)

9)               A-ha.

10)           Guns n roses.

11)           Salt n Peppa. Som nevnt, mye grei skuring på musikken - men denne var det vel bare Kjetil som tok på vårt lag?         

12)           Whitney Houston.

13)           Pulp. Det var ikke Common People (som noen på laget mente ... neida, bare tuller - litt internt dette, da), men vi gikk likevel for Pulp.

14)           All Saints. Her kom faktisk første bommen på musikkrundet. Flere jentegrupper blei nevnt, men ikke All Saints. Vi gikk til slutt for Sugarbabes.

15)           The Strokes. Kjetil dro kjapt opp fasiten her.

16)           Snow Patrol. Her kom bom nr to, her hadde vi ikke sjans' - eneste låta jeg kjenner med dem er Chasing Cars, og tar dem ikke på sound'et. Bare for å svare noe gikk vi for 3 Doors Down.

17)           Bon Iver. Den stemmen går det i alle fall an å kjenne igjen!

18)           Kesha. Trur det var Kjetil som dro denne også, jeg?

19)           Beyonce. Her var vi mer i tvil, men kobla at det ikke var så lenge siden hun kom med nytt album - kan betegnes som stang-inn.

20)           Dagny. Rørende enighet i laget her også.

18p på en ganske snill musikkrunde (syntes vi i alle fall) er ikke å forakte. Men ville det holde når vi lå et poeng bak? Jada, vi tok 3p mer på musikken og vant med 2p sammenlagt. En fornøyd gjeng brukte nok opp bongene sine med en gang.

Dermed er BadaBing! faktisk ubeseira i høstens runder på Løvstad-quiz, måtte det vare lenge. Lagets nestor var selvfølgelig sterkt savna, men vi rodde det i land likevel, Anders! Vi satser på å stille med førsterekka neste gang ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar