mandag 11. februar 2019

OldemorsQuiz 7. februar 2019

For andre torsdag på rad fikk jeg bli med Bobla på Oldemors. Denne torsdagen stilte Tom, Vidar, Knut, Anders, Ronny og undertegnede. Kunne vi greie hat trick i seire??


Runde 1

1. I hviket land sitter politikeren Leopold Lopez i husarrest, mens Juan Guaido 23. januar erklærte at han var midlertidig president i sammenheng med landets pågående presidentkrise?
2. I hva slags håndverk snakker man ofte om rett og vrang?
3. Hvilken litterær skikkelse som det også er laga filmer om er omtalt som «verdens sterkeste jente»?
4. a) Hvilken internasjonal turnøvelse er kun forbeholdt kvinner?
b) Nevn to av tre internasjonale turnøvelser som kun er forbehold menn?
5. Hvilken bilfabrikant lager sportsbilen Corvette, som regnes for å være den mest klassiske av amerikanske sportsbiler?
6. Hvilket etternavn benytta den tidligere statslederen døpt Josef Dzjugasjuli?
7. I hvilket fylke ligger kanalen hvor slusene Løveid, Vrangfoss, Kjeldet og Hogga befinner seg?
8. Hva kalles et næringsliv som utnytter naturen til å framstille råvarer og omfatter jordbruk, skogbruk, fiske, fangst og mineralutvinning?
9. Hva heter de to folkegruppene som i mange år har vært i konflikt med hverandre i Rwanda og Burundi og som var direkte involvert i folkemordet i 1994?
10. Hva er tittelen på realityserien på TV3 hvor kjendiser møtes i Portør for å kjempe om å bli den beste restaurantøren med mesterkokken Kjartan Skjelde som programleder?
11. Hvilken forkortelse brukes om motedopet som framstilles ved å bland kaustisk soda og gammabutyrolakton, som er ekstremt giftig og som det ikke finnes motgift mot?
12. Svar enten mannlig eller kvinnelig artist?
13. Hvilken kontroversiell idrettsutøver solgte i sin tid gule armbånd til inntekt for kreftsaken?
14. Hva heter organisasjonen som har forstander som leder og som har forsamlingslokaler som kalles Rikets Sal?
15. Hva er tittelen på Disneys animasjonsfilm (2004) som handler om tre kyr som må fange kvegtyven Alameda Slim for at gården deres ikke skal gå konkurs?
16. Hva kalles den alkoholholdige franske drikken som produseres etter champagne-metoden og har de klassiske boblene, men som ikke kan kalles champagne fordi den er produsert i andre distrikt?
17. Hvilket land blei gjenforent og blei en kommunistisk ettpartistat i 1975 etter at landet hadde vært delt i en nordlig og en sørlig del siden 1954?
18. Hvilket gresk ord på E kan brukes om en forskjønnende omskriving?
19. Hvilken svensk forfatter har skapt den litterære skikkelsen Gunnar Barbarotti som er kriminalbetjent i den fiktive byen Kymlinge?
20. Hva het dattera til en norsk megastjerne som synger på Alan Walkers «Darkside»?
21. Hvilket parti representerer Anette Trettebergstuen på Stortinget?
22. Hva het den berømte festningen i Paris som lå på Rue Saint Antoine 232 og spilte en viktig rolle i de interne konfliktene i Frankrike og som var best kjent som statsfengsel for kongene i landet?
23. Hvem blei norsk toppscorer med 59 mål i det nå nylige avslutta håndball-VM for menn?
24. a) Ranger følgende europeiske land fra størst til minst areal (kun fastland regnes fikk vi opplyst, det hadde kanskje ikke gjort noen forskjell …): Italia – Norge – Sverige.
b) Ranger følgende land fra flest til færrest innbyggere: Belgia – Danmark – Nederland.
25. Artist (1973)?

Runde 2

26. Hvilket ord betyr det motsatte av indukjson og beskriver innafor filosofien en slutning der bevegelsen fra premiss til konklusjon er slik at hvis premisset er sant må også konklusjonen vare sann?
27. Hvilket organ i kroppen blir angrepet hvis du får Creutzfeldt-Jacobs sykdom?
28. Hvem er dette? Født i 1970, døpt Marcos Evangelista de Moraes og har spilt fotball for Sao Paulo, Real Zaragosa, Palmeiras, Roma og AC Milan, har 142 landskamper og spilte tre VM-finaler fra 1994-2002.
29. I hvilken by blei godteriprodusenten Nidar grunnlagt i 1912?
30. Hvem var barne- og likestillingsminister i perioden 2012-13 og den eneste kvinnelige statsråden fra SV i denne stillingen?
31. Ranger følgende land fra størst til minst ut fra antall produserte fat olje pr dag i 2018? Norge, Russland, Venezuela.
32. Nevn fire av de fem verdensreligionene.
33. a) Hvilken tegneseriefigur skapt i 1934 har en nabo som heter Jensen som han har et ganske anstrengt forhold til?
b) Hvilken tegneseriefigur skapt i 1928 har to erkefineder som på engelsk heter Peg-Leg Pete og Phantom Blot og der den ene har kjæresten Petra?
34. a) Hva heter stavkirken innerst i Sognefjorden og som er en av Norges best bevarte stavkirker fra middelalderen?
b) Hva heter stavkirken som blei bygget på første halvdel av 1200-tallet og som er Norges største og som ligger i Notodden kommune?
35. a) Hvilket flyselskap blei etablert i Irland i 1984 og som nå opererer med nærmere 1000 ruter mellom 180 flyplasser i 28 europeiske land. I Norge opererer selskapet fra Gardermoen, Torp Sandefjord og Haugesund lufthavn?
b) Hva heter flyselskapet som blei etablert i Illinois, USA i 1934 og som etter fusjonen med Continental Airlines i 2012, blei verdens største med hovedsete ved O’Hare i Chicago, og under terrorangrepene i 2001 var det to av dette selskapets fly som blei kapra?
36. Hvilket dyr eller fugl brukes som symbol i logoen til industribedriften Jotun?
37. I hvilket fylket ligger Ørskog kommune?
38. Hvilken sport forbindes med Geir Vegard Gundersen, Eirik Høitomt og … et navn jeg ikke fikk med meg?
39. a) Hva heter den norske frivillige felleskirkelige humanitære organisasjonen som opprinnelig blei etablert innafor Den Norsk Kirke og som opererer i mer enn 30 land med bl al katastrofehjelp og langsiktig utviklingsarbeid og hvor Dagfinn Høybråten i april avløser Lisa Sivertsen som generalsekretær?
b) Hva heter fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon som er medlemsstyrt med 14 000 medlemmer og 2 200 personer som jobber i mer enn 30 land og hvor Henriette Killi Westhin er generalsekretær?
c) Hvilket nytt navn fikk Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring i 2016, da de samtidig fikk Ingvild Endestad som ny leder?
40. Gruppe (2017)?
41. Hvilken Sovjet-leder sto bak overføringa va Krim fra Den Russiske Sovjetrepublikk og til Den Ukrainske Sovjetrepublikk i 1954?
42. Hvilket ord kan være både en frukt, en fugleart og en norsk butikkjede?
43. a) Navn på kvinnelig amerikansk skuespillerinne med bakgrunn fra bl a «Ringenes herre» og med en far som er vokalist i et rockeband (popgruppe var betegnelsen QM brukte …)?
b) Hva heter den norske verdensmesteren i skihopp med en far som er kjent fra gruppene The Kids og TNT?
44. Hva heter den britiske jentegruppa (1994-2001) som var en av tidenes mest framgangsrike innafor sin sjanger og solgte mer enn 84 millioner album og hvor Geri Halliwell var den store frontfiguren?
45. Hva slags produkt får du dersom du er i Italia og kjøper gelato?
46. Hvilket konsern er det største i Norge målt etter omsetning?
47. a) Nevn navnet på én av de to turisthyttene som brukes av mange turister som går Besseggen
b) Hva heter det 2086 meter høye fjellet i Luster kommune, som er en av de vestligste i Jotunheimen, hvor DNT har en åpen sommerhytte som er Norges høyest beliggende overnattingssted?
48. a) Hvilken jobb var felles for Wild Bill Hickok, Bill Tilghman og Bat Masterson i Det Ville Vesten?
b) Hva het gambleren, revolvermannen og tannlegen som blei sheriff Wyatt Earps beste venn, men som døde av tuberkulose i 1887?
49. Hvilken Premier League-klubb spiller for tida sine hjemmekamper på Wembley i påvente av at deres nye stadion skal bli ferdig?
50. Til hvilken James Bond-film var denne låta (2007)?


---------------------------------------------------


Fasit

Feite, svarte typer = fasit, feite, røde typer = det Bobla svarte når vi svarte feil

Som vanlig en del spørsmål som er såpass enkle at det ikke var nødvendig med diskusjon (og kanskje enda flere enn vanlig denne kvelden?)

Runde 1
1. I hvilket land sitter politikeren Leopold Lopez i husarrest, mens Juan Guaido 23. januar erklærte at han var midlertidig president i sammenheng med landets pågående presidentkrise? Venezuela
2. I hva slags håndverk snakker man ofte om rett og vrang? Strikking
3. Hvilken litterær skikkelse som det også er laga filmer om er omtalt som «verdens sterkeste jente»? Pippi Langstrømpe
4. a) Hvilken internasjonal turnøvelse er kun forbeholdt kvinner? Bom
b) Nevn to av tre internasjonale turnøvelser som kun er forbehold menn? Vi var sikre på alle tre, svarte de to første: Ringer, bøylehest og svingstang
5. Hvilken bilfabrikant lager sportsbilen Corvette, som regnes for å være den mest klassiske av amerikanske sportsbiler? Chevrolet
6. Hvilket etternavn benytta den tidligere statslederen døpt Josef Dzjugasjuli? Stalin
7. I hvilket fylke ligger kanalen hvor slusene Løveid, Vrangfoss, Kjeldet og Hogga befinner seg? Litt usikkerhet for første gang denne kvelden, men jeg var rimelig sikker på å ha hørt Vrangfoss i denne forbindelse og Knut var nok enda mer sikker på  Telemark
8. Hva kalles et næringsliv som utnytter naturen til å framstille råvarer og omfatter jordbruk, skogbruk, fiske, fangst og mineralutvinning? Primærnæringer
9. Hva heter de to folkegruppene som i mange år har vært i konflikt med hverandre i Rwanda og Burundi og som var direkte involvert i folkemordet i 1994? Hutu og tutsi
10. Hva er tittelen på realityserien på TV3 hvor kjendiser møtes i Portør for å kjempe om å bli den beste restaurantøren med mesterkokken Kjartan Skjelde som programleder? Denne hadde ikke jeg tatt om jeg hadde tenkt til morgenen etter, men Vidar (og andre??) dro Camp Kulinaris
11. Hvilken forkortelse brukes om motedopet som framstilles ved å bland kaustisk soda og gammabutyrolakton, som er ekstremt giftig og som det ikke finnes motgift mot? GHB
12. Svar enten mannlig eller kvinnelig artist? Bradley Cooper & Lady Gaga «Shallow”
13. Hvilken kontroversiell idrettsutøver solgte i sin tid gule armbånd til inntekt for kreftsaken? Lance Armstrong
14. Hva heter organisasjonen som har forstander som leder og som har forsamlingslokaler som kalles Rikets Sal? Jehovas vitner
15. Hva er tittelen på Disneys animasjonsfilm (2004) som handler om tre kyr som må fange kvegtyven Alameda Slim for at gården deres ikke skal gå konkurs? Litt å jobbe med igjen, og litt godt lagarbeid. Jeg var helt sikker på at den på norsk het noe med Ku og etter hvert dro Vidar fra Gjengen, og vi endre Ku til Q så det blei Q-Gjengen (Home on the range)
16. Hva kalles den alkoholholdige franske drikken som produseres etter champagne-metoden og har de klassiske boblene, men som ikke kan kalles champagne fordi den er produsert i andre distrikt? Så stoppa det helt opp, i mangel av noe annet (vi visste vi ikke svarte riktig, men vi kan jo ikke svare blankt) så svarte vi sekt,  vi burde ha kommet på crémant
17. Hvilket land blei gjenforent og blei en kommunistisk ettpartistat i 1975 etter at landet hadde vært delt i en nordlig og en sørlig del siden 1954? Vietnam
18. Hvilket gresk ord på E kan brukes om en forskjønnende omskriving? Her var jeg som gammel norsklærer helt sikker på eufemisme
19. Hvilken svensk forfatter har skapt den litterære skikkelsen Gunnar Barbarotti som er kriminalbetjent i den fiktive byen Kymlinge? Her holdt flere av oss på å la oss lure av QM som jo hadde spørsmål om samme kar forrige gang, men Tom lot seg ikke lure - denne gangen spurt QM om Håkan Nessers andre krimhelt.
20. Hva het dattera til en norsk megastjerne som synger på Alan Walkers «Darkside»? Tomine Harket
21. Hvilket parti representerer Anette Trettebergstuen på Stortinget? AP
22. Hva het den berømte festningen i Paris som lå på Rue Saint Antoine 232 og spilte en viktig rolle i de interne konfliktene i Frankrike og som var best kjent som statsfengsel for kongene i landet? Bastille
23. Hvem blei norsk toppscorer med 59 mål i det nå nylige avslutta håndball-VM for menn? Her var det andre spørsmålet som førte til diskusjon, mest fordi vi ikke visste. Vi forsøkte å resonnere oss fram og endte opp med å svare Sagosen, mens Jøndal bare så vidt blei nevnt.
24. a) Ranger følgende europeiske land fra størst til minst areal (kun fastland regnes fikk vi opplyst, det hadde kanskje ikke gjort noen forskjell …): Italia – Norge – Sverige. S-N-I
b) Ranger følgende land fra flest til færrest innbyggere: Belgia – Danmark – Nederland. N-B-D
25. Artist (1973)? Inger Lise RypdalDet var en spennende dag for Josefine.

25 av 27p er slett ikke verst, og vi lå 1p bak lederlaget, men veldig mange hadde nødvendigvis veldig høye poengsummer i en lett omgang. De to vi bomma på måtte vi hatt en del flaks for at det skulle gått inn - vi håpa å spare flaksen til runde 2 ;-)

Runde 2

26. Hvilket ord betyr det motsatte av indukjson og beskriver innafor filosofien en slutning der bevegelsen fra premiss til konklusjon er slik at hvis premisset er sant må også konklusjonen vare sann? Deduksjon
27. Hvilket organ i kroppen blir angrepet hvis du får Creutzfeldt-Jacobs sykdom? Hjernen
28. Hvem er dette? Født i 1970, døpt Marcos Evangelista de Moraes og har spilt fotball for Sao Paulo, Real Zaragosa, Palmeiras, Roma og AC Milan, har 142 landskamper og spilte tre VM-finaler fra 1994-2002. Veldig bra oppgave! Her måtte det litt tenking til, men Tom var likevel kjapt ute med Cafu og fikk støtte av Ronny og oss andre.
29. I hvilken by blei godteriprodusenten Nidar grunnlagt i 1912? Trondheim
30. Hvem var barne- og likestillingsminister i perioden 2012-13 og den eneste kvinnelige statsråden fra SV i denne stillingen? Inga Marte Thorkildsen
31. Ranger følgende land fra størst til minst ut fra antall produserte fat olje pr dag i 2018? Norge, Russland, Venezuela. Denne bød på mer utfording, de fleste var ganske sikre på at Russland var størst, men hva med de to andre? Vi endte heldigvis opp med å svare R-V-N
32. Nevn fire av de fem verdensreligionene. Vi hadde alle fem inne, svarte de fire første: Kristendommen, hinduismen, buddhismen, islam og jødedommen
33. a) Hvilken tegneseriefigur skapt i 1934 har en nabo som heter Jensen som han har et ganske anstrengt forhold til? Donald Duck
b) Hvilken tegneseriefigur skapt i 1928 har to erkefineder som på engelsk heter Peg-Leg Pete og Phantom Blot og der den ene har kjæresten Petra? Litt forvirring hos undertegnede pga blandingen av engelske og norsk karakternavn, men jeg blei kjapt dratt inn av Ronny, Tom og flere og vi svarte sef Mikke Mus
34. a) Hva heter stavkirken innerst i Sognefjorden og som er en av Norges best bevarte stavkirker fra middelalderen? Borgund
b) Hva heter stavkirken som blei bygget på første halvdel av 1200-tallet og som er Norges største og som ligger i Notodden kommune? Heddal
35. a) Hvilket flyselskap blei etablert i Irland i 1984 og som nå opererer med nærmere 1000 ruter mellom 180 flyplasser i 28 europeiske land. I Norge opererer selskapet fra Gardermoen, Torp Sandefjord og Haugesund lufthavn? Ryan Air
b) Hva heter flyselskapet som blei etablert i Illinois, USA i 1934 og som etter fusjonen med Continental Airlines i 2012, blei verdens største med hovedsete ved O’Hare i Chicago, og under terrorangrepene i 2001 var det to av dette selskapets fly som blei kapra? Her var mange på laget usikre, men heldigvis ikke Vidar som var sikker på United Airlines
36. Hvilket dyr eller fugl brukes som symbol i logoen til industribedriften Jotun? Pingvin
37. I hvilket fylket ligger Ørskog kommune? Her tenkte noen av oss kjapt på Aurskog, men Anders dro oss fint i land med Møre og Romsdal
38. Hvilken sport forbindes med Geir Vegard Gundersen, Eirik Høitomt og … et navn jeg ikke fikk med meg? Trur det var Vidar og Knut som var sikre på trav
39. a) Hva heter den norske frivillige felleskirkelige humanitære organisasjonen som opprinnelig blei etablert innafor Den Norsk Kirke og som opererer i mer enn 30 land med bl al katastrofehjelp og langsiktig utviklingsarbeid og hvor Dagfinn Høybråten i april avløser Lisa Sivertsen som generalsekretær? Kirkens Nødhjelp
b) Hva heter fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon som er medlemsstyrt med 14 000 medlemmer og 2 200 personer som jobber i mer enn 30 land og hvor Henriette Killi Westhin er generalsekretær? Norsk Folkehjelp
c) Hvilket nytt navn fikk Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring i 2016, da de samtidig fikk Ingvild Endestad som ny leder?
Her blei det særdeles mye jobbing. Vi var meget frista til å svare LHBT, men siden det var et helt nytt navn fra 2016 dro vi i siste lita fram FRI, må innrømme at vi hadde litt flaks her :-)
40. Gruppe (2017)? Det samme kan sies her, vi var meget usikre. Vi hadde flere navn på blokka som vi ikke syntes stemte, men et par av oss hadde Maroon 5 - Cold nedskrevet - andre mente at det ikke hørtes ut som dem, men siden jeg ikke har så peiling på disse fant vi nå ut at vi skulle svare det likevel, spesielt siden de hadde utmerka seg negativt som pauseunderholdning nylig under Super Bowl. Dette må vi også betegna som en stang-inn.
41. Hvilken Sovjet-leder sto bak overføringa va Krim fra Den Russiske Sovjetrepublikk og til Den Ukrainske Sovjetrepublikk i 1954? Vi var vel ikke helt sikre her, men hvem andre kunne det være enn Nikita Khrutsjov?
42. Hvilket ord kan være både en frukt, en fugleart og en norsk butikkjede? Kiwi
43. a) Navn på kvinnelig amerikansk skuespillerinne med bakgrunn fra bl a «Ringenes herre» og med en far som er vokalist i et rockeband (popgruppe var betegnelsen QM brukte …)? Liv Tyler
b) Hva heter den norske verdensmesteren i skihopp med en far som er kjent fra gruppene The Kids og TNT? Tommy Ingebrigtsen
44. Hva heter den britiske jentegruppa (1994-2001) som var en av tidenes mest framgangsrike innafor sin sjanger og solgte mer enn 84 millioner album og hvor Geri Halliwell var den store frontfiguren? Spice Girls
45. Hva slags produkt får du dersom du er i Italia og kjøper gelato? Italiaeksperten var faktisk ikke aleine på laget om å ta iskrem
46. Hvilket konsern er det største i Norge målt etter omsetning? Equinor
47. a) Nevn navnet på én av de to turisthyttene som brukes av mange turister som går Besseggen. Gjendesheim svarte vi, i tillegg viste fasit Memurubu (som vi også hadde kontroll over)
b) Hva heter det 2086 meter høye fjellet i Luster kommune, som er en av de vestligste i Jotunheimen, hvor DNT har en åpen sommerhytte som er Norges høyest beliggende overnattingssted? Fanaråken
48. a) Hvilken jobb var felles for Wild Bill Hickok, Bill Tilghman og Bat Masterson i Det Ville Vesten? Sheriff (politi blei faktisk godkjent)
b) Hva het gambleren, revolvermannen og tannlegen som blei sheriff Wyatt Earps beste venn, men som døde av tuberkulose i 1887?

Jeg greide heldigvis å jobbe fram Doc Holliday
49. Hvilken Premier League-klubb spiller for tida sine hjemmekamper på Wembley i påvente av at deres nye stadion skal bli ferdig? T*ttenham
50. Til hvilken James Bond-film var denne låta (2007)? Ingen tvil om av Chris Cornells låt var til Casino Royale

Og flaksen vi håpa på i runde 2 kom faktisk, i alle fall i nr 39c og 40. Det resulterte i full pott i andre omgang, og det holdt greit til seier for tredje torsdag på rad, ikke verst - jeg trur jeg får bli med neste torsdag også, jeg! 

I mellomtida blir det å holde GledesQuiz på Gledeshuset tirsdag 12. februar, og jobbe med å få ferdig MusikkQuiz til Bassgarasjen 22. februar, bare å glede seg, snakkes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar