søndag 17. februar 2019

OldemorsQuiz 14. februar 2019

Nok en gang stilte jeg på Bobla på OldemoraQuiz. Laget denne kvelden var John Arne, Tone, Tom, Ronny, Anders og meg. Bobla har tatt hat-trick i seiere på Oldemors, kunne det bli fire seiere på rad?

Her følger alle spørsmål, deretter fasit.

Runde 1

1. Hvilken øvelse er den første av tre i triatlon?
2. Hva het den militære motstandsorganisasjonen som blei bygget opp i Norge under andre verdenskrig og som hadde til formål å forberede frigjøringa av landet og å støtte en evt alliert invasjon?
3. Hvilken aldrende skuespiller har hovedrolla som Earl Stone i «The Mule» (2018), hvor han spiller en blakk mann i 80-åra som tar jobb som sjåfør, men som ikke veit at han smugler narkotika for et meksikans kartell?
4. Hvilken forfatter og trubadur skreiv i 1932 sangen som begynner med følgende tekst: «I Roslagens famn på den blommade ö, där vågorna klucker mot strand»?
5. I hvilket land ligger byene Harbin og Wuhan med hhv 12 og 11 millioner innbyggere?
6. Hva slags dyr er Cavalier King Charles og Australsk Cobber?
7. Nevn et leveår for profeten Muhammed.
8. Hvem hadde sin første periode som svensk statsminister 1969-1976 mellom Tage Erlander og Thorbjørn Fälldins første periode som statsminister?
9. Hvor mange grader Celcius er kokepunktet for vann ved havets overflate?
10. Hvilken norsk forfatter ga i 2001 ut diktsamlinga «Mann for sin katt»?
11. Hvilket gammelt ord blei brukt om en andaktsbok som var en prekensamling som prestene brukte til høytlesing og som var en samling over alle kirkeårets tekster?
12. Artist (1985)?
13. Hvilken farge er karmin?
14. Hvilken sykkelfabrikk la ned drifta I 2000 som den siste i sitt slag etter at det hadde blitt produsert 20 millioner sykler i Norge siden slutten av 1800-tallet?
15. Fra hvilket land kommer bilmerket Aston Martin?
16. Hva er tittel på filmene fra 1990 og 1992 hvor Macaulay Culkin spiller rolla som den særdeles kreative og oppfinnsomme åtteåringen Kevin McCallister?
17. Hvilken nordmann har hoppa lengst på ski?
18. Hvilken by forbidnes med 28.6.1914 og navnet Gavrilo Princip?
19. Nevn fire av sju land hvor Alpene ligger?
20. Hvilken gruppe, grunnlagt i 1966 av Don Powell, Dave Hill, Jimmy Lea og Noddy Holder og som hadde en rekke hits i Storbritannia?
21. a) Hva er tittel på realityprogrammet som har gått på TV3 siden 2008, med Hallgeir Kvadsheim og Silje Sandmæl som programledere som gir økonomisk rådgiving til personer som har dårlig økonomi?
b) Hva er tittel på underholdningsprogrammet som har gått på TVNorge siden 2005 og som handler om fenomener og uforklarlige hendelser, som påstås å være overnaturlig, som de berørte ønsker å bli kvitt, og som ledes av Tom Strømness?
22. a) Hva kalles den indiske matretten på P som er laga av ost som ikke er i fast form, f eks naturlig økologisk ost gjort om fra melk?
b) Hva heter den tradisjonelle, kroatiske retten på P, som regnes som nasjonalrett og som har eksistert i mer enn 1000 år, hvor man putte alt i gryta, f eks fisk, krabbe, skalldyr, grønnsaker, kylling, lam, svin og kalv og som smaker aller best når den får koke langsomt?
23. Hva er felles for John Wilkes Booth, Jack Ruby, Lee Harvey Oswald og Charles Manson?
24. Fleip eller fakta? Lübeck, Hamburg og Preussen er navn på gamle husmannsplasser i Ringsaker kommune?
25. Gruppe (2015)?

Runde 2

26. Hva betyr det at en film er en såkalt blockbuster?
27. Hva heter den unge manne som var farao i oldtidens Egypt i 18. dynasti, som var sønn av Akhnaton og Den Yngre Dame, og ikke Nefertiti som tidligere antatt, og ….. …… hans grav funnet i 1922 (her glapp litt av teksten for meg, men jeg regner med at dere veit svaret likevel)?
28. Hva er tittel på de norske folkeeventyret hvor en mann og en bjørn tar seg inn i et hus, og hvor bjørnen legger seg under bordet og når trollene kommer for å spise trur de minste at bjørnene er en katt og mater de, noe som gjør bjørnen sint slik at han jager alle trollene bort?
29. I hvilken idrett har Magnus Abelvik Rød og Harald Reinkind vinni sølv i VM?
30. a) Hva heter popgruppa, starta av Arne Hurlen og fire andre NTNU-studenter i Trondheim i 1996 og som i dag består av Arne Hurlen, Nicolai Hauan, Nils Petter Time, Øyvind Kolset og Per Sarin Madsen?
b) Hva heter popgruppa, starta i Haugesund i 1991, som i dag består av medlemmene Øyvind Staveland, Odin Staveland, Jan Ingvar Toft, Bjørn Berge, Kjetil Dalland og Lars Eirik Støle?
31. Hvilken heks blei skapt av Ingunn Aamodt og opptrer i en rekke barnebøker for de minste?
32. I hvilken by ligger den østlige endestasjonen for Den Transsibirske Jernbanen?
33. Hvilken ministerpost er felles for Knut Storberget og Anders Anundsen?
34. Hva kalte man et fabeldyr fra Midtøsten og rundt Middelhavet, og som ofte er beskrivi som en løve med menneskehode?
35. Hva er tittel på filmen fra 2008 som handler om Vietnam-veteranen Four Leaf Tayback, spilt av Nick Nolte, hvor bl a Ben Stiller, Robert Downey jr og Jack Black har betydelige roller?
36. Hva heter den italienske dessertkaka som består av egg, sukker, fingerkjekst, masvarponeost og espressokaffe og som ofte smaksettes med konjakk eller likør?
37. a) Årstall? 133 omkom i flystyrt med Concorde i Paris, 155 omkom i ulykke med kabelvognbane som tar fyr i en tunnel i østerrikske Kaprun, USA avholder presidentvalg og George W Bush erklæres som vinner, Lærdalstunnelen åpnes og Joachim Nielsen dør.
b) Årstall? Statskraft åpner verdens første saltkraftverk i Hurum, Atlanterhavstunnelen på R64 åpnes, French og Moland dømmes til døden i Kongo, Barack Obama får Nobels fredspris, Aalesund vinner cupfinalen mot Molde og Arne Bendiksen dør.
38. I hvilket land ligger den 74,5m høyer Hallgrimskirkja som er sitt lands største og som er kjent for sitt spesielle utseende?
39. a) Hva er navnet på nordmannen som i 1958 blei døpt til livsvarig fengsel og 10 års sikring for et drap på en 16 år gammel jente i Skippergata i Oslo året før?
b) Hva er navnet på nordmannen som i 1970 blei dømt til livsvarig fengsel og 10 års sikring for to drap i Fredrikstad julaften 1969 og som flere ganger begjærte saken gjenopptatt og som i 1990 blei frikjent og løslatt og tilkjent erstatning i 1994?
c) Hva er navnet på nordmannen som i 1978 blei uskyldig dømt til 21 års fengsel og 10 års sikring for et mord i Trondheim og i 1981 dømt uskyldig for et mord i samme by, hvor han først blei frikjent for det ene drapet i 2004 og det andre etter sin død?
40. Artist (2002)?
41. Hva het obersten i det svenske luftforsvaret og storspionen (født 1906) som blei arrestert og dømt i 1963 for å ha avslørt hele det svenske forsvaret til Sovjet og løslatt når halve straffen var sona i 1974?
42. a) Hva kjennetegner en endoterm reaksjon som er det motsatte av en eksoterm reaksjon?
b) Hva kalles den tilstanden hvor fastfase, flytende fase og gassfase kan opptre i likevekt og som er avhengig av en bestemt temperatur?
43. Hva slags stappe er vanligst som tilbehør til pinnekjøtt?
44. a) Nevn tre av fire langrennsløpere som vant OL-gull for kvinner i 2018?
b) Nevn tre av fire langrennsløpere som vant OL-gull for menn i 2018? D
45. Hva kalles salta og tørka fisk, som helst produseres av torsk, men hvor man også kan bruke hyse, bromse, lange eller sei og som er et langt mer foredla produkt enn tørrfisk?
46. a) Nevn tre av fem hovedsteder på H.
b) Nevn tre av fem hovedsteder på W.
47. Hva kalles kirkeskattene som er omtalt i Det Gamle Testamentet som blei innført i Norge av Sigurd Jorsalfare og som i dag er avskaffa eller avløst av andre former for skatt?
48. a) Hvilken forfatter skreiv i 1923 en roman med handling lagt til tidlig på 1800-tallet, hvor vi møter hovedpersonen Benjamin Sigismund, hans kone Katrine, klokkeren Ol-Kanelesa, bergmannshustruen Gunhild Bonde og hennes ektemann David Finne?
b) Hvilken forfatter skapte studenten, sosialisten og kvinneforføreren Ask Burlefot, som er hovedperson i to romaner fra hhv 1954 og 1956?
49. Hva heter gatekjøkkenkjeden stifta av H D Sanders, kjent som Colonel Sanders, i 1952 i North Corbin, Kentucky, USA og som har bilde av stifteren i logoen og som i dag er en av verdens største?
50. Artist (2019)?


---------------------------------------------------

Fasit

Feite, svarte typer = fasit, feite, røde typer = hva Bobla svarte når vi svarte feil

På en del av de enkle spørsmålene var det ikke noe diskusjon. så her er kun fasit oppgitt. Jeg beklager overfor de andre på laget at det ofte er vanskelig å få med seg hvem som er først ute med svar, men også denne gangen kom det god bidrag fra alle :-)

Runde 1

1. Hvilken øvelse er den første av tre i triatlon? Svømming
2. Hva het den militære motstandsorganisasjonen som blei bygget opp i Norge under andre verdenskrig og som hadde til formål å forberede frigjøringa av landet og å støtte en evt alliert invasjon? Milorg
3. Hvilken aldrende skuespiller har hovedrolla som Earl Stone i «The Mule» (2018), hvor han spiller en blakk mann i 80-åra som tar jobb som sjåfør, men som ikke veit at han smugler narkotika for et meksikans kartell? Denne hadde ikke jeg hørt om, det hadde heldigvis Tom - og han fikk støtte av Anders til å svare Clint Eastwood
4. Hvilken forfatter og trubadur skreiv i 1932 sangen som begynner med følgende tekst: «I Roslagens famn på den blommade ö, där vågorna klucker mot strand»? Evert Taube
5. I hvilket land ligger byene Harbin og Wuhan med hhv 12 og 11 millioner innbyggere? Kina
6. Hva slags dyr er Cavalier King Charles og Australsk Cobber? Hund
7. Nevn et leveår for profeten Muhammed. 572-632 var tall vi (Anders) hadde inne og vi svarte midt i mellom 600
8. Hvem hadde sin første periode som svensk statsminister 1969-1976 mellom Tage Erlander og Thorbjørn Fälldins første periode som statsminister? Olof Palme
9. Hvor mange grader Celcius er kokepunktet for vann ved havets overflate? 100
10. Hvilken norsk forfatter ga i 2001 ut diktsamlinga «Mann for sin katt»? Så kom første vi sleit med. Det hørtes noe humoristisk ut og sjøl om det ikke hørtes nynorsk ut så svarte vi Arne Hjeltnes, jeg burde kanskje ha fanga opp at Lars Saabye Christensen hadde utgitt en slik samling.
11. Hvilket gammelt ord blei brukt om en andaktsbok som var en prekensamling som prestene brukte til høytlesing og som var en samling over alle kirkeårets tekster? Her måtte vi ty til Anders som visste postill (og noen andre også kanskje?)
12. Artist (1985)? Planke for min del, vokalisten fra The Undertones: Feargal SharkeyA good heart
13. Hvilken farge er karmin? Anders mente han hadde hørt om karminrosa og etter litt resonnering var det enighet om John Arnes ganske så sikre forslag, rød
14. Hvilken sykkelfabrikk la ned drifta I 2000 som den siste i sitt slag etter at det hadde blitt produsert 20 millioner sykler i Norge siden slutten av 1800-tallet? Øglænd
15. Fra hvilket land kommer bilmerket Aston Martin? Storbritannia
16. Hva er tittel på filmene fra 1990 og 1992 hvor Macaulay Culkin spiller rolla som den særdeles kreative og oppfinnsomme åtteåringen Kevin McCallister? 
Alene hjemme. Vi diskuterte litt først rekkefølgen på orda, men vi var egentlig ikke i tvil. Vi kunne gått for orignialtittel Home Alone også. Men her blei faktisk også Hjemme alene godkjent. Som QM kjenner jeg meg litt igjen i det å ikke skulle være urimelig streng, og jeg går i fella en del ganger jeg også - og du kan banne på at det slår tilbake på deg sjøl på andre spørsmål .... det gjorde det også denne kvelden. Men slike ting som filmtitler har kun én tittel og etter min mening er det kun med eller uten the som kan godkjennes på ting som dette, boktitler, musikkgrupper, osv - strengt, javel, men det oppleves som mer rettferdig på sikt. Likevel fortsetter jeg også å godkjenne ting jeg ikke burde for ikke å bli oppfatta som helt nazi. Jeg har derfor forståelse for at QM lot seg lokke til å godkjenne omstokkinga her.
17. Hvilken nordmann har hoppa lengst på ski? Robert Johansson
18. Hvilken by forbidnes med 28.6.1914 og navnet Gavrilo Princip? Sarajevo
19. Nevn fire av sju land hvor Alpene ligger? Av hadde alle og svarte de fire første: Sveits, Italia, Østerrike, Frankrike, Tyskland, Liechtenstein, Slovenia
20. Hvilken gruppe, grunnlagt i 1966 av Don Powell, Dave Hill, Jimmy Lea og Noddy Holder og som hadde en rekke hits i Storbritannia? Igjen, planke for meg, men kanskje ikke for så mange andre på laget? Slade tok nok en del andre lag også.
21. a) Hva er tittel på realityprogrammet som har gått på TV3 siden 2008, med Hallgeir Kvadsheim og Silje Sandmæl som programledere som gir økonomisk rådgiving til personer som har dårlig økonomi? Luksusfellen
b) Hva er tittel på underholdningsprogrammet som har gått på TVNorge siden 2005 og som handler om fenomener og uforklarlige hendelser, som påstås å være overnaturlig, som de berørte ønsker å bli kvitt, og som ledes av Tom Strømness? Åndenes makt
22. a) Hva kalles den indiske matretten på P som er laga av ost som ikke er i fast form, f eks naturlig økologisk ost gjort om fra melk? Her var vi helt blanke. Det eneste jeg visste om på P var papadam (men visste jo at det ikke var det det var snakke om her). Fasit viste panir / paneer
b) Hva heter den tradisjonelle, kroatiske retten på P, som regnes som nasjonalrett og som har eksistert i mer enn 1000 år, hvor man putte alt i gryta, f eks fisk, krabbe, skalldyr, grønnsaker, kylling, lam, svin og kalv og som smaker aller best når den får koke langsomt? Like blanke her, trur faktisk vi lot denne stå blank? Peka
23. Hva er felles for John Wilkes Booth, Jack Ruby, Lee Harvey Oswald og Charles Manson? Mordere
24. Fleip eller fakta? Lübeck, Hamburg og Preussen er navn på gamle husmannsplasser i Ringsaker kommune? På slike blir det diskusjon innad, flertallet valgte fakta
25. Gruppe (2015)? Litt fornøyd med meg sjøl her, etter hvert som jeg har begynt å lage en del musikkquizer og deltar på quizer har jeg i alle fall blitt litt bedre på å ta musikk jeg egentlig ikke kan så mye om, så sjøl om jeg ikke kjente låta her syntes jeg soundet kunne virke som Iron Maiden.

Tre feil og 24p holdt til delt ledelse (trur jeg), veldig tett mellom lagene etter første runde. Ingen stang-ut for oss, sjøl om noen (ikke jeg) hadde Saabye Christensen på blokka.

Runde 2

26. Hva betyr det at en film er en såkalt blockbuster? Storselger
27. Hva heter den unge manne som var farao i oldtidens Egypt i 18. dynasti, som var sønn av Akhnaton og Den Yngre Dame, og ikke Nefertiti som tidligere antatt, og ….. …… hans grav funnet i 1922 (her glapp litt av teksten for meg, men jeg regner med at dere veit svaret likevel)? Tutankhamon
28. Hva er tittel på de norske folkeeventyret hvor en mann og en bjørn tar seg inn i et hus, og hvor bjørnen legger seg under bordet og når trollene kommer for å spise trur de minste at bjørnene er en katt og mater de, noe som gjør bjørnen sint slik at han jager alle trollene bort? Dette eventyret kjente ingen av oss til, vi gjetta på Mannen og bjørnen, var ikke innom Kjetta på Dovre.
29. I hvilken idrett har Magnus Abelvik Rød og Harald Reinkind vinni sølv i VM? Håndball
30. a) Hva heter popgruppa, starta av Arne Hurlen og fire andre NTNU-studenter i Trondheim i 1996 og som i dag består av Arne Hurlen, Nicolai Hauan, Nils Petter Time, Øyvind Kolset og Per Sarin Madsen? Postgirobygget
b) Hva heter popgruppa, starta i Haugesund i 1991, som i dag består av medlemmene Øyvind Staveland, Odin Staveland, Jan Ingvar Toft, Bjørn Berge, Kjetil Dalland og Lars Eirik Støle? Vamp
31. Hvilken heks blei skapt av Ingunn Aamodt og opptrer i en rekke barnebøker for de minste? John Arne var vel først ute med å svare Pulverheksa
32. I hvilken by ligger den østlige endestasjonen for Den Transsibirske Jernbanen? Vladivostok
33. Hvilken ministerpost er felles for Knut Storberget og Anders Anundsen? Justisminister
34. Hva kalte man et fabeldyr fra Midtøsten og rundt Middelhavet, og som ofte er beskrivi som en løve med menneskehode? Noe usikkerhet her, men ikke hos Anders og vi gikk for sfinx
35. Hva er tittel på filmen fra 2008 som handler om Vietnam-veteranen Four Leaf Tayback, spilt av Nick Nolte, hvor bl a Ben Stiller, Robert Downey jr og Jack Black har betydelige roller? Vi visste hvilken film det dreide seg om og John Arne kom ganske tidlig på Thunder, og foreslo etter hvert å sette Green foran slik at det blei Green Thunder, uten at det egentlig falt helt på plass. Uten at jeg har sett filmen (så vel deler av traileren) burde jeg likevel ha kommet på Tropic, men … Og det var bl a her det blei litt reaksjoner etter quizen som jeg sier litt om nederst i innlegget her.
36. Hva heter den italienske dessertkaka som består av egg, sukker, fingerkjekst, masvarponeost og espressokaffe og som ofte smaksettes med konjakk eller likør? Tiramesu
37. a) Årstall? 133 omkom i flystyrt med Concorde i Paris, 155 omkom i ulykke med kabelvognbane som tar fyr i en tunnel i østerrikske Kaprun, USA avholder presidentvalg og George W Bush erklæres som vinner, Lærdalstunnelen åpnes og Joachim Nielsen dør. 2000
b) Årstall? Statskraft åpner verdens første saltkraftverk i Hurum, Atlanterhavstunnelen på R64 åpnes, French og Moland dømmes til døden i Kongo, Barack Obama får Nobels fredspris, Aalesund vinner cupfinalen mot Molde og Arne Bendiksen dør. 2009
38. I hvilket land ligger den 74,5m høyer Hallgrimskirkja som er sitt lands største og som er kjent for sitt spesielle utseende? Island
39. a) Hva er navnet på nordmannen som i 1958 blei døpt til livsvarig fengsel og 10 års sikring for et drap på en 16 år gammel jente i Skippergata i Oslo året før? Fredrik Fasting Torgersen
b) Hva er navnet på nordmannen som i 1970 blei dømt til livsvarig fengsel og 10 års sikring for to drap i Fredrikstad julaften 1969 og som flere ganger begjærte saken gjenopptatt og som i 1990 blei frikjent og løslatt og tilkjent erstatning i 1994? Per Kristian Liland
c) Hva er navnet på nordmannen som i 1978 blei uskyldig dømt til 21 års fengsel og 10 års sikring for et mord i Trondheim og i 1981 dømt uskyldig for et mord i samme by, hvor han først blei frikjent for det ene drapet i 2004 og det andre etter sin død? Fritz Moen
40. Artist (2002)? Eminem - Without me
41. Hva het obersten i det svenske luftforsvaret og storspionen (født 1906) som blei arrestert og dømt i 1963 for å ha avslørt hele det svenske forsvaret til Sovjet og løslatt når halve straffen var sona i 1974? Anders var først ute med å komme på Stig Wennerstrøm
42. a) Hva kjennetegner en endoterm reaksjon som er det motsatte av en eksoterm reaksjon? Anders visste godt hva det var, men vi sleit litt med hvordan vi skulle få sagt det. Anders forklarte at eksoterm sender varme ut og vi svarte vel noe sånt som at varmen går innover. Fasit viste temperaturen synker som jo er mye mer presist. Her blei nok litt av hvert godkjent, uten at jeg har oversikt over hva (eg var nok ikke oppmerksom under QMs gjennomgåelse her). Et slikt spørsmål er også ei felle som en QM lett kan gå i, jeg har gjort det mange ganger (seinest tirsdag 12. februar på Gledeshuset). Når en spør om forklaring på spesielle ord, så kommer en del av svarene til å være i grenseland. Jeg har jo egentlig lært meg at jeg bør snu spørsmålet (ikke sant, Johan), men likevel greide jeg å spørre om hva en metafor er sist tirsdag ... og fikk svar deretter som gjorde det vanskelig å sette ei grense for hva jeg skulle godkjenne eller ikke. Spørsmålet her er litt i samme gate.
b) Hva kalles den tilstanden hvor fastfase, flytende fase og gassfase kan opptre i likevekt og som er avhengig av en bestemt temperatur? Trippelpunkt tok Anders
43. Hva slags stappe er vanligst som tilbehør til pinnekjøtt? Kålrabistappe
44. a) Nevn tre av fire langrennsløpere som vant OL-gull for kvinner i 2018? Vi tok alle fire: Marit Bjørgen, Astrid U Jacobsen, Ingvild F Østberg, Ragnhild Haga
b) Nevn tre av fire langrennsløpere som vant OL-gull for menn i 2018? Her var vi også sikre på alle fire: Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen H Krüger, Johannes H Klæbo
45. Hva kalles salta og tørka fisk, som helst produseres av torsk, men hvor man også kan bruke hyse, bromse, lange eller sei og som er et langt mer foredla produkt enn tørrfisk? Klippfisk
46. a) Nevn tre av fem hovedsteder på H. Her hadde vi også god oversikt, trur vi svarte de tre første her: Harare, Hanoi, Helsinki, Havana, Honiara
b) Nevn tre av fem hovedsteder på W. Det samme her, sjøl om vi vel stoppa å tenke på denne før vi kom til Namibia: Wellington, Washington DC, Warzawa, Wien, Windhoek
47. Hva kalles kirkeskattene som er omtalt i Det Gamle Testamentet som blei innført i Norge av Sigurd Jorsalfare og som i dag er avskaffa eller avløst av andre former for skatt? Tiende
48. a) Hvilken forfatter skreiv i 1923 en roman med handling lagt til tidlig på 1800-tallet, hvor vi møter hovedpersonen Benjamin Sigismund, hans kone Katrine, klokkeren Ol-Kanelesa, bergmannshustruen Gunhild Bonde og hennes ektemann David Finne? Johan Falkberget
b) Hvilken forfatter skapte studenten, sosialisten og kvinneforføreren Ask Burlefot, som er hovedperson i to romaner fra hhv 1954 og 1956? Agnar Mykle
49. Hva heter gatekjøkkenkjeden stifta av H D Sanders, kjent som Colonel Sanders, i 1952 i North Corbin, Kentucky, USA og som har bilde av stifteren i logoen og som i dag er en av verdens største? Kentucky Fried Chicken
50. Artist (2019)? Anders er god å ha på VG-lista, men Ronny var minst like tidlig ute på å ta Ariana Grande - 7 rings

Det blei meget tett i toppen, ett lag blei utropt til vinner med 54p, 11p foran oss, og 2p foran laget på tredje. Vi burde nok ha greid å formulere 42a bedre, og jeg burde greid å grave fram filmen i 35, men eventyret var godt utafor vår rekkevidde denne kvelden.

Det blei som tidligere nevnt litt ulike protester når ulike lag etter hvert fikk høre hva som var blitt godkjent og ikke. Det ene gikk på at vinnerlagets svar Trophic of Thunder blei godkjent. Laget som retta og gitt korrekt fulgte bare logikken fra første runde (Hjemme Alene Hjemme) og sjekka vel også dette med QM. Det var veldig tett mellom lederlagene denne kvelden og når andre hørte om denne rettinga (og vel også om ulike godkjente svar på 42a - uten at jeg veit akkurat hva dette dreide seg om), kom det noen reaksjoner. Laget på tredjeplass mente at de hadde fått 1p for lite (jeg fikk ikke med meg for hva - men ser at QM har justert dem opp 1p i etterkant). Så her kunne det fort ha blitt utslag mellom tre lag. Og da er vi nettopp kommet opp i uføre som blei nevnt i oppg 16. Ikke noen ok situasjon for en QM, jeg kjenner godt til det fra egne quizer. Og lagene som argumenterer for det ene eller det andre har alle sin kjære mor å tenke på, det blir QMs lodd å ta avgjørelse. Så uansett QMs avgjørelse her har jeg forståelse for den.

Men kanskje det kan hindres ved at de gangene det er veldig tett så kan QM se over alle andrerundesvarene til lagene som ligger poengmessig 2-3 poeng fra hverandre i toppen og ta avgjørelsen om hva som er korrekt eller ikke på egenhånd - uten nødvendigvis trekke lag for feilretting i tilfeller som er diskutable? De gangene det er så tett, tåler helt klart lagene å vente noen få minutter til slik at QM kan gå over andre rundes svar slik at en med sikkerhet kan utrope korrekt vinner. 

For min del er ikke 1p eller to hit eller dit så farlig, det er verre å måtte gjøre opp regninga si ... ;-) - neida, bare tulla Vi møter opp igjen neste torsdag like blide og er fullstendig klar over alle finurligheter som en QM må ta hensyn til. 

For min egen del som QM har tre ting blitt enda klarere at jeg må ha i mente når jeg sjøl holder quiz:
1. Se alltid over lederlaget og de som er maks 2-3p bak før jeg kårer vinner (jeg mener å huske at jeg bomma på det en eller to ganger, det er ikke moro). Lagene tåler å vente på det
2. SNU spørsmål om f eks fremmedord, slik at svaret kun kan være det ene ordet du spør etter. Jeg nevnt mitt eksempel der jeg spurte om hva er en metafor. Jeg burde formulert det slikt: hvilket fremmedord på M kan brukes om et språklig bilde?
3. Følg quizforbundets retteregler (det står litt om det her i mitt innlegg før første GledesQuiz) så langt en klarer (f eks ifb navn på personer - mens titler på romaner, filmer, osv bør være pinlig nøyaktig - her er jeg kanskje noe sær, men hva da hvis en overfører til andre typer spørsmål, er ett år fra eller til på årsoppgave så farlig? Er det så farlig å ha presist navn på land så lenge en får fram at en tenker på riktig land? F eks skal Ingvild Bryn få lov til å være med på Dagsrevyens geografiquizlag lenger etter denne som blei framvist på fredagens Nytt På Nytt? Jeg problematiserer nok mer enn jeg må her, men poenget er at det uansett er vanskelig å få til felles forståelse for hva som skal godtas og ikke - og ingen (vel ikke alle i alle fall) spørsmål er like), sjøl om en kan godta stavefeil så lenge det er lydriktig. (Her har jeg vel satt norgesrekord i lang, rotete setning .... ) 

Jeg tenker altså at jeg må være det som vår blåblåbrune-regjering til stadighet messer om når det gjelder innvandringspolitikken - streng, men rettferdig. Dette høres jo greit ut i teorien, men praksis kommer nok også i framtida til å vise at det nok ikke er så lett ;-)

Quizer framover? Ja, det blir det jo. Jeg håper å kunne være med og reise kjerringa på Oldemors 21. februar, som en oppvarming til månedens høydepunkt for egen del: Dahlbergs MusikkQuiz i BassGarasjen på Ringerike kultursenter 22. februar kl 1930. 15 lag har meldt sin ankomst så langt, her kan du melde på lag og se hvilke lag som allerede har sagt at de stiller. Jeg veit folk utsetter vinterferieavreise til 23. for å få vært med, det varmer en QMs hjerte - rock on! og tirsdagen i vinterferien (26.2.) stiller 23 av 24 faste lag på min GledesQuiz - kanskje i tillegg til noen etternølere (her kan det meldes på), vi snakkes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar