tirsdag 11. juni 2019

Oldemors Quiz 21. februar 2019

Det er tynt med notater fra runden (bortsett fra sjølve spørsmålene, da), men jeg trur at følgende deltok for Bobla: Tom, John Arne, Vidar, Anders, Tone og undertegnede. For å være helt ærlig så husker jeg ikke om det er korrekt dato heller, men ut fra summering av våre poeng sammenholdt med QMs regneark så bør det være denne datoen.

Her følger alle spørsmål + svar.

Runde 1
1. Hvilken grønnsak inneholder 97% vann og er den mest vannholdige?
2. I hvilket fylke ligger stedene Dritrenna og Rompeporten?
3. Hvem skreiv i 1835 eventyret «Fyrtøyet»?
4. Hvilken tidligere engelsk fotballspiller er gift med en tidligere popartist og har fire barn som heter Brooklyn, Romeo, Cruz og Harper?
5. Hvilket opprinnelig japansk ord brukes om et bidetegn, f eks et smilefjes, som benyttes i elektroniske medier eller på nettsteder?
6. Hvem av disse var ikke komponist – Edward Elgar, Claude Debussy, Harper Lee, Paul Hindemith?
7. a) Hvilken gruppe ga i 1973 ut et album hvor det på det mørke coveret er avbilde en prisme …..?
b) Hvilken gruppe ga i 1991 ut et album hvor det på coveret er avbilda en naken baby som svømmer under vann?
8. a) Hva er den norske tittelen på serien som er sendt på NRK hvor politimannnen Andri Ólafsson bl a etterforsker drapsforsøk på den islandske industrisministeren?
b) Hva er norsk tittel på den svenske slekskrøniken fra etterkrigsårene som handler om den besteborgelige stockholmsfamilien Löwander som driver restauranten Djurgårdskällaren?
9. Hva er etternavnet til mafiafamilien i filmene om «Gudfaren»?
10. I hvilket fylke kan du kjøre ferje mellom Sulesund og Hareid?
11. Hva kaller man områder som ikke har fått sjølstendighet fra et land, men som har stor grad av sjølstyre, innafor enkelte områder, som f eks Færøyene, Åland, Nagorno-Karabakh og Dagestan?
12. Artist (2009)?
13. Hva er tittelen på boka med fortellinger lagt til orienten i middelalderen, hvor den persiske kongen «Shahryar» får en ny kone hver morgen fordi han er sikker på at alle kvinner er utro, men som til slutt får tre sønner med en kvinne …?
14. Hvor mange blader består en original Selburose av?
15. Hvem kommer du til hvis du ringer tlf nr 116117?
16. Hva heter den japanske planta i korsblomstfamilien hvor den grønne rota brukes til krydder og har ekstremt sterk smak, som er meget populær til sushi og kan kjøpes som ferdig rot eller pasta på tube og som raspes før bruk?
17. Nevn én av to amerikanske presidenter som har overlevd etter å ha blitt skutt i attentant?
18. Hva er det norske navnet på organisasjonen som internasjonalt heter Médecins Sans Frontiers?
19. Hvem ga i 1999 ut albumet «Spiritual Black Dimensions»?
20. Hvor mange spillere er det på et lag i sandvolleyball?
21. Hva het hovedpersonen i historien hvor vi møter karakterer som på norsk heter Noldus, Lulla Lunekjær, Nymfadora Dult, Krynkel og Gnav?
22. Hvilken by ligger ved elva Ob, har 1,5 millioner innbyggere og er den tredje største i Russland og som bl a er kjent for sin verdensberømte dyrehage og Russlands største operahus?
23. Hva var det Askeladden lurte trollet til å tro at han gjorde med magen sin, slik at han skulle få plass til mer mat og som trollet så gjorde og dermed døde?
24. Hvilken særdeles giftig slange er verdens raskeste med toppfart på mellom 15 og 20 km/t?
25. Artist (1980)?

Runde 2

26. a) Hvilken ministerpost er felles for Sylvi Listhaug, Jon Georg Dale og Bård Hoksrud?
b) Hvilken ministerpost er felles for Marit Arnstad, Ketil Solvik-Olsen og Jon Georg Dale?
27. a) Hva er tittelen på den norske ungdomsromanen (1991), oversatt til nærmere 70 språk og solgt i mer enn 50 millioner eksemplarer og dermed en av verdens mest solgte bøker?
b) Hva heter den 83 år gamle Oslo-kvinnen som tidligere skreiv historiske bøker og barnebøker, men som i de seinere årene er mest kjent for sine serieromaner og har solgt over 6 millioner bøker, en av Norges mest leste forfattere?
28. a) Hva er tittel på agentfilmen (2015) med Pierce Brosnan og Milla Jovovich i hovedrollene og der Jovovich som Kate Abott greier å forhindre at en million …..?
b) Hvem spiller rolla som forbryterjegeren John Wick som det er laga tre filmer om (2014, 2017 og 2019 – premiere til sommeren)?
29. Hvilken nasjon har slått ut det norske herrelandslaget i fotball i alle tre VM-sluttspill (1938, 1994 og 1998)?
30. Hva kaller man ekstrasolare planter som går i bue rundt andre stjerner enn Sola og derfor tilhører andre solsystem enn vårt eget?
31. I hvilken hovedstad ligger bydelene Camden og Croyden?
32. Hva er felles for ordene Bravo, Delta, Echo, Foxtrot, Hotel og Kilo?
33. Hvilket år? Antonio Guterres blir ny generalsekretær i FN, første kirkevigsel av et likekjønna par finner sted i Eidsskog kirke, 22 personer dør etter et terrorangrep under konsert i Manchester Arena, Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen får Nobels fredspris, Kaci Kullmann Five dør.
34. Hvilket uttrykk på S brukes om kvinnelige cancan-dansere som opptrer som pauseunderholdning og mellom hovedinnslagene i kabaretforestillinger og som er iført perler og fjær og er noen ganger toppløse og som hadde sin opprinnelse på Moulin Rouge i Paris fra ca 1900?
35. Hvilken av disse personene har ikke blitt norgesmester i noen idrettsgren: Lotta Udnes Wang, Line Jahr, Robert Johanssen, Sander Sagosen?
36. Nevn ett av to land som bruker «frihet, likhet, brorskap» som motto.
37. Hva er et mer vanlig ord på den tyrkiske søtsaken Lokum som er basert på gele eller stivelse, sukker, ulike tuper fruktsalt og ulike typer nøtter som er bløte og geleaktige og som er forma som terninger?
38. Fleip eller fakta? Annie Edson Taylor seilte utafor Niagarafossen i ei tønne på sin 63-årsdag 24.10.1901 og overlevde.
39. a) Hva er navnet på sjokoladen som er laga av Mondelez International og som i Norge selges under merkenavnet Freia og består av melkesjokolade ylt med karamell og myk sjokolademarengs?
b) Hva er navnet på Nidars sjokolade, som tidligere het Geletrøffel, seinere oppkalt etter et russisk ord og består av bringebærgele, trøffel og marsipan?
c) Hva er navnet på sjokoladen, laga av Kraft Foods i Sveits som er kjent for sine triangelformede biter som skal likne på Matterhorn og som har en spesiell innpakning?
40. Navn på kvinnelig eller mannlig artist (60-tallet)?
41. Hvilken by i Tyskland har den største lufthavn målt etter årlig antall passasjerer? Frankfurt.
42. Hva heter hovedpersonen i Johan Falkbergets firebindsroman (1940-59), som vokste opp på Kjempeplassen sammen med sin bestefar fordi hennes ugifte mor hoppa i fossen da hun skulle settes i gapestokk?
43. Hvilken hunderase er verdens minste?
44. Hva er titteln på humor- og quizprogrammet som har vært sendt på TV siden 2012, først på NRK, siden 2013 på TVNorge med Harald Eia som programleder?
45. a) Hva er navnet på den 23 år gamle amerikanske alpinisten som har vinni omtrent alt i slalåm og storslalåm i år og som nå satser på fartsdisipliner?
b) Hva er navnet på den 34 år gamle amerikanske alpinistern som har både OL- og VM-gull og nest flest enkeltseire i WC og som legger opp etter årets sesong pga omfattende skadehistorie?
46. a) I hvilken delstat ligger San Antonio, den åttende største by?
b) I hvilken delstat ligger Memphis med ca 650 000 innbyggere?
47. a) Hva slags framkomstmiddel er Aprilia, Ducati og Indian?
b) Hva slags framkomstmiddel er Bianchi, Merida og Giant?
48. Hvem hadde jobben som forsvarsminister i Norge før Frank Bakke-Jensen overtok 21.10.2017?
49. Hva slags vekst er haugmann, kaupanger og leinestrand?
50. Artist (2018)?

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Fasit

Feite, svarte typer = fasit, feite, røde typer = hva Bobla svarte når vi svarte feil.

Runde 1
1. Hvilken grønnsak inneholder 97% vann og er den mest vannholdige? Agurk.
2. I hvilket fylke ligger stedene Dritrenna og Rompeporten? Ikke Østfold, men Oppland.
3. Hvem skreiv i 1835 eventyret «Fyrtøyet»? H C Andersen.
4. Hvilken tidligere engelsk fotballspiller er gift med en tidligere popartist og har fire barn som heter Brooklyn, Romeo, Cruz og Harper? David Beckham.
5. Hvilket opprinnelig japansk ord brukes om et bidetegn, f eks et smilefjes, som benyttes i elektroniske medier eller på nettsteder? Emoji.
6. Hvem av disse var ikke komponist – Edward Elgar, Claude Debussy, Harper Lee, Paul Hindemith? Harper Lee (skreiv «To kill a mockingbird»).
7. a) Hvilken gruppe ga i 1973 ut et album hvor det på det mørke coveret er avbilde en prisme …..? Pink Floyd.
b) Hvilken gruppe ga i 1991 ut et album hvor det på coveret er avbilda en naken baby som svømmer under vann? Nirvana.
8. a) Hva er den norske tittelen på serien som er sendt på NRK hvor politimannnen Andri Ólafsson bl a etterforsker drapsforsøk på den islandske industrisministeren? Innesperret.
b) Hva er norsk tittel på den svenske slekskrøniken fra etterkrigsårene som handler om den besteborgelige stockholmsfamilien Löwander som driver restauranten Djurgårdskällaren? Vår tid er nå.
9. Hva er etternavnet til mafiafamilien i filmene om «Gudfaren»? Corleone.
10. I hvilket fylke kan du kjøre ferje mellom Sulesund og Hareid? Møre og Romsdal.
11. Hva kaller man områder som ikke har fått sjølstendighet fra et land, men som har stor grad av sjølstyre, innafor enkelte områder, som f eks Færøyene, Åland, Nagorno-Karabakh og Dagestan? Autonome.
12. Artist (2009)? Alexander Rybak - Funny little world.
13. Hva er tittelen på boka med fortellinger lagt til orienten i middelalderen, hvor den persiske kongen «Shahryar» får en ny kone hver morgen fordi han er sikker på at alle kvinner er utro, men som til slutt får tre sønner med en kvinne …? 1001 natt.
14. Hvor mange blader består en original Selburose av? Åtte.

15. Hvem kommer du til hvis du ringer tlf nr 116117? Legevakta.
16. Hva heter den japanske planta i korsblomstfamilien hvor den grønne rota brukes til krydder og har ekstremt sterk smak, som er meget populær til sushi og kan kjøpes som ferdig rot eller pasta på tube og som raspes før bruk? Wasabi.
17. Nevn én av to amerikanske presidenter som har overlevd etter å ha blitt skutt i attentant? Th Roosevelt og Ronald Reagan.
18. Hva er det norske navnet på organisasjonen som internasjonalt heter Médecins Sans Frontiers? Leger uten grenser.
19. Hvem ga i 1999 ut albumet «Spiritual Black Dimensions»? Ikke Metallica, men Dimmu Borgir.
20. Hvor mange spillere er det på et lag i sandvolleyball? To.
21. Hva het hovedpersonen i historien hvor vi møter karakterer som på norsk heter Noldus, Lulla Lunekjær, Nymfadora Dult, Krynkel og Gnav? Harry Potter.
22. Hvilken by ligger ved elva Ob, har 1,5 millioner innbyggere og er den tredje største i Russland og som bl a er kjent for sin verdensberømte dyrehage og Russlands største operahus? Novosibirsk.
23. Hva var det Askeladden lurte trollet til å tro at han gjorde med magen sin, slik at han skulle få plass til mer mat og som trollet så gjorde og dermed døde? Skar opp magen.
24. Hvilken særdeles giftig slange er verdens raskeste med toppfart på mellom 15 og 20 km/t? Svart mamba.
25. Artist (1980)? Bob MarleyCould you be loved.

25p, holdt til førsteplass, 1p foran neste lag.

Runde 2

26. a) Hvilken ministerpost er felles for Sylvi Listhaug, Jon Georg Dale og Bård Hoksrud? Landbruks- og matminister.
b) Hvilken ministerpost er felles for Marit Arnstad, Ketil Solvik-Olsen og Jon Georg Dale? Samferdselsminister.
27. a) Hva er tittelen på den norske ungdomsromanen (1991), oversatt til nærmere 70 språk og solgt i mer enn 50 millioner eksemplarer og dermed en av verdens mest solgte bøker? Sofies verden.
b) Hva heter den 83 år gamle Oslo-kvinnen som tidligere skreiv historiske bøker og barnebøker, men som i de seinere årene er mest kjent for sine serieromaner og har solgt over 6 millioner bøker, en av Norges mest leste forfattere? Frid Ingulstad.
28. a) Hva er tittel på agentfilmen (2015) med Pierce Brosnan og Milla Jovovich i hovedrollene og der Jovovich som Kate Abott greier å forhindre at en million …..? Survivor.
b) Hvem spiller rolla som forbryterjegeren John Wick som det er laga tre filmer om (2014, 2017 og 2019 – premiere til sommeren)? Ikke Jason Statham, men Keanu Reeves.
29. Hvilken nasjon har slått ut det norske herrelandslaget i fotball i alle tre VM-sluttspill (1938, 1994 og 1998)? Italia.
30. Hva kaller man ekstrasolare planter som går i bue rundt andre stjerner enn Sola og derfor tilhører andre solsystem enn vårt eget? Eksoplaneter.
31. I hvilken hovedstad ligger bydelene Camden og Croyden? London.
32. Hva er felles for ordene Bravo, Delta, Echo, Foxtrot, Hotel og Kilo? Fonetiske alfabet.
33. Hvilket år? Antonio Guterres blir ny generalsekretær i FN, første kirkevigsel av et likekjønna par finner sted i Eidsskog kirke, 22 personer dør etter et terrorangrep under konsert i Manchester Arena, Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen får Nobels fredspris, Kaci Kullmann Five dør. 2017.
34. Hvilket uttrykk på S brukes om kvinnelige cancan-dansere som opptrer som pauseunderholdning og mellom hovedinnslagene i kabaretforestillinger og som er iført perler og fjær og er noen ganger toppløse og som hadde sin opprinnelse på Moulin Rouge i Paris fra ca 1900? Sparkepiker.
35. Hvilken av disse personene har ikke blitt norgesmester i noen idrettsgren: Lotta Udnes Wang, Line Jahr, Robert Johanssen, Sander Sagosen? Ikke RJ, men SS.
36. Nevn ett av to land som bruker «frihet, likhet, brorskap» som motto. Frankrike og Haiti.
37. Hva er et mer vanlig ord på den tyrkiske søtsaken Lokum som er basert på gele eller stivelse, sukker, ulike tuper fruktsalt og ulike typer nøtter som er bløte og geleaktige og som er forma som terninger? Turkish delight.
38. Fleip eller fakta? Annie Edson Taylor seilte utafor Niagarafossen i ei tønne på sin 63-årsdag 24.10.1901 og overlevde. Fa.
39. a) Hva er navnet på sjokoladen som er laga av Mondelez International og som i Norge selges under merkenavnet Freia og består av melkesjokolade ylt med karamell og myk sjokolademarengs? Japp.
b) Hva er navnet på Nidars sjokolade, som tidligere het Geletrøffel, seinere oppkalt etter et russisk ord og består av bringebærgele, trøffel og marsipan? Troika.
c) Hva er navnet på sjokoladen, laga av Kraft Foods i Sveits som er kjent for sine triangelformede biter som skal likne på Matterhorn og som har en spesiell innpakning? Toblerone.
40. Navn på kvinnelig eller mannlig artist (60-tallet)? Jane Birkin og Serge Gainsbourg - Je t'aime.
41. Hvilken by i Tyskland har den største lufthavn målt etter årlig antall passasjerer? Frankfurt.
42. Hva heter hovedpersonen i Johan Falkbergets firebindsroman (1940-59), som vokste opp på Kjempeplassen sammen med sin bestefar fordi hennes ugifte mor hoppa i fossen da hun skulle settes i gapestokk? An-Magritt.
43. Hvilken hunderase er verdens minste? Chihuahua.
44. Hva er titteln på humor- og quizprogrammet som har vært sendt på TV siden 2012, først på NRK, siden 2013 på TVNorge med Harald Eia som programleder? Brille.
45. a) Hva er navnet på den 23 år gamle amerikanske alpinisten som har vinni omtrent alt i slalåm og storslalåm i år og som nå satser på fartsdisipliner? Mikaela Shiffrin.
b) Hva er navnet på den 34 år gamle amerikanske alpinistern som har både OL- og VM-gull og nest flest enkeltseire i WC og som legger opp etter årets sesong pga omfattende skadehistorie? Lindsey Vonn.
46. a) I hvilken delstat ligger San Antonio, den åttende største by? Texas.
b) I hvilken delstat ligger Memphis med ca 650 000 innbyggere? Tennessee.
47. a) Hva slags framkomstmiddel er Aprilia, Ducati og Indian? Motorsykler.
b) Hva slags framkomstmiddel er Bianchi, Merida og Giant? Sykler.
48. Hvem hadde jobben som forsvarsminister i Norge før Frank Bakke-Jensen overtok 21.10.2017? Ine Eriksen Søreide.
49. Hva slags vekst er haugmann, kaupanger og leinestrand? Epler.
50. Artist (2018)? Post Malone – Better now.

Kun to feil i runde 2, slett ikke verst. Da endte vi opp på 56p og det holdt til knepen seier.

Det er bare å følge med i bloggen framover, det dukker opp flere quizer her, både fra Oldemors og Peppes Quiz, snakkes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar