onsdag 13. februar 2019

GledesQuiz 12. februar 2019

Hele 23 lag trossa forkjølelse, en eller annen Champions League-kamp og kulde og stilte imponerende opp på Gledeshuset til tredje runde av vårens GledesQuiz.

Også denne gangen imponerte deltakerne med all sin kunnskap, og vi må få lov til å trekke fram Midt På Treet som kun bomma på spørsmål nr 1 i første omgang, og dermed leda med to poeng på neste lag. De greide å holde unna, men mange lag var like i nærheten.


Resultatliste runde 3.

QM hadde satt av en del tid før quizen til litt ny rigging av lokalet slik at flere lag kan sitte på vanlige stoler. Dette medførte at de aller fleste lagene fikk sine ønsker oppfylt, men for å få det til måtte vi gå ned til ett firkanta bord pr lag. Det virka som om quizzerne var fornøyde med det, ingen klager :-) Likevel må nok noen av de sist ankomne belage seg på å sitte i andre etasje, enten på barkrakker (ut mot elva) eller vanlige stoler (i passasjen inn mot storsalen) - alle kommer likevel til å se skjermen godt og lyden er som vanlig upåklagelig i hele lokalet!

Vi håper på like godt oppmøte om to uker, sjøl om enkelte kanskje har mulighet til å prioritere vinterferie, en quiz kan ikke ta slike smålige hensyn ;-) Vi minner om at de lagene som ikke har meldt seg på fast (her kan du se hvilke det er, de er merka med rødt), må melde seg på enten til den enkelte omgang eller melde seg på fast. For alle som er fast påmeldt gjelder regelen om at dersom de ikke kan stille i en runde, må de melde avbud for å kunne beholde sin faste plassering. Her er det beinhard disiplin som gjelder!

Når vi er inne på disiplin, så kan det jo også nevnes at QM er beinhard når det gjelder feilretting. Denne gangen gikk det ut over The Morons (som hadde gitt TE Super 2p for lite i første runde. The Morons mente seg sjøl feilretta, men min gjennomgang av svarark i etterkant viser at dette ikke stemmer - så poengsummene som er oppgitt i tabellen her er korrekte.

Var du en av de få som måtte melde avbud pga sykdom, så yter vi den ekstrasørvis her at du kan ta hele quizen i fred og ro i hjemmets lunde (v)rede. Dette gjelder ikke de som prioriterte en eller annen Champions League-kamp - de kan ikke scrolle lenger ned i dette innlegget.

Men uansett, her er quizen fra tirsdag 12. februar i sin helhet. Tidligere har fasit blitt lagt ut i kommentarfeltet, nå prøver jeg meg på å legge den nederst i innlegget her - skillet mellom quizen og fasit skal være godt merka.

Første omgang

1. Hva heter kiosken på Søndre Torg i Hønefoss som nå er til salgs?


2. Navn på personen i fron (som VGs Roar Hagen har hylla i denne tegninga)?


3. Hva er største kinesiske by etter folketall?

4. Navn på skuespiller?


5. Hva slags skapning er dansk spets og finsk spets eksempler på?

6. Hva er en metafor?

7. Hva heter instrumentet som ofte blir kalt tverrfløytas «lillesøster»?


8.

a) Hvilken militær grad er en del av navnet til denne karen?
b) Hvilken militær grad har denne karen i de fleste historiene om han?

9. Hva er The Pink Panther i Pink Panther-filmene?


10. Hvem har vært dronning av disse to lengst? (Navn på monark, please … tall ikke nødvendig.)

11. a) På hvilken øy finner vi Knossos?


b) Hva heter den sjølstyrte, demilitariserte øygruppa i Østersjøen mellom Finland og Sverige som består av over 6500 øyer?

12. Hvilket bilmerke har modellen Cactus?


13. Gruppe?

14. Hva kalles den typen bærekonstruksjon som fra vikingtiden og fram til midten av 1800-tallet var den dominerende måten å bygge trehus på i Norge? I en slik konstruksjon legges tømmerstokker horisontalt og stables oppå hverandre. Stokkene krysslegges så de ligger i samme nivå i to parallelle vegger, mens stokkene i de to mellomliggende veggene ligger en halv stokkhøyde høyere.

15. Norsk anagram GLINSA UNDERHOLDT – For- og etternavn.

16. Nevn to landslag Roy Hodgson har vært trener for.

17. Legemiddelen Concerta brukes i behandlingen av hvilken lidelse?

18. Hva het oppfølgeren til suksessromanen Beatles?


19. Hva heter steinen som gjorde det mulig å oversette hieroglyfer til andre skriftspråk?


20. Hvilke tre farger regnes som sekundærfargene både i Ittens fargesirkel og subtraktiv fargeblanding?

21. Cover Who? Vi så deler av to videos - her må jeg ty til stillbilde og lydfil for ikke å røpe fasit. Men jeg spør ikke etter originalartist, men hvem som hadde et hit i hhv 81 og 73, i tillegg til den artisten og den gruppa vi ser.
a) Artist 0,5p + Gruppe (1981) 0,5p?

b) Gruppe (0,5p) + Gruppe (1973) (0,5p)?


22. Hvilken finne vant hoppuka, tok to gullmedaljer under OL i Albertville og vant også verdens-cupen sammenlagt samme år – kun 16 år gammel?

23. Hvilket nr i rekka? (Kort trailer blei vist, her kun stillbilde for ikke å røpe fasit.)

24. Hva er en person som har studert toksikologi ekspert på?

25. Artist?




Andre omgang

26. Hvor mange gram kom Gunhild Stordalen med anbefaling om å spise pr DAG? ± 20%
NB! Dette spørsmålet burde QM aldri stilt! Det er feil i Dagbladets oppslag, der står det UKE og ikke DAG. Dette + det faktum at ulike medier har operert med ulike tall gjorde spørsmålet altfor upresist. Spørsmålet blei derfor strøket på den måten at alle lag fikk 1 poeng i oppgave 26. QM lover å skjerpe seg.


27. I hvilket lag er Tom Brady quarterback?


28. Hvilket nummer i rekken av olympiske vinterleker var lekene i Pyeongchang?

29. Hva heter den matematiske grenen hvor en blir kjent med Sinus, Cosinus og Tangens?

30. Hvilket år?
- Dilma Rousseff innsatt som Brasils første kvinnelige president
- Ola Borten Moe overtar som ny statsråd i Olje- og energidepartementet.
- Osama bin Laden drepes av amerikanske spesialstyrker i Pakistan.
- Jon Fosse overtar statens æresbolig, Grotten.
- Universitetet i Oslo feirer 200-årsjubileum.
- Helle Thorning-Schmidt blir Danmarks første kvinnelige statsminister.
- Fredpris til Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman
- Grete Waitz dør
- Aalesund slo Brann i cupfinalen (herrer) i fotball
- Denne låta kommer ut på single, og kommer ut på album året etter.


31. Hvilke store konkurrerende  mineralvannsselskap har hhv
a) Urge (eller Surge i USA)?
b) Mountain Dew?

32. a) Fra hvilket land kommer vinen Fetzer, som gjerne er laget av zinfandel-druen?
b)  Fra hvilket land kommer trappist-ølet La Trappe?


33. Hvilken viktig oppdagelse innen naturvitenskap gjorde Armauer Hansen?

34. Komiker-anagram HJONA VON RASSHOL


35. Hva heter filosofien? Dette er en filosofi som bygger bl a på gamle kinesiske qigong- og meditasjonsmetoder, og som blei lansert av Li Hongzhi i 1992. De to navnene som godkjennes som fasit betyr hhv «store Lovens hjul»  og «utøvelsen av Lovens hjul», og bevegelsen bygger på en tusenårs gamle mosjons- og meditasjonsteknikk. Gjennom fysiske øvelser, fire stående øvelser og én sittende meditasjonsøvelse, prøver utøverne å bedre helsa, styrke moralen og oppnå indre fred i overensstemmelse med Li Hongzhis lære.

36. Under hvilket tilnavn er Ted Kaczynski bedre kjent? Han soner resten av sitt liv i høysikkerhetsfengselet ADX Florence utenfor byen Florence i Fremont County i Colorado.


37. Nevn én av to engelsk fotballklubber Gordon Banks spilte hhv 293 og 194 kamper for.


38. Gruppe (0,5p) + Originalgruppe (0,5)? (Vi så video, her nøyer vi oss igjen med stillbilde og lydfil.)


39. a) Hva heter Tor Åge Bringsværds sjøorm som ikke kunne svømme? (Tegna av Thore Hansen)


b) Hvilken norsk forfatter skriver barnebøker om Samson og Roberto?

40. Navn på selskapsspill? Dette er en brettspillutgave av en populær aktivitet for vennegjenger og firmautflukter. I spillet er det fire scenarier, som hvert varer én time. Målet er, for spillerne i samarbeid, å komme seg ut av situasjonen de har havnet i ved å finne hint og løse snedige oppgaver før tiden renner ut. Dette er glimrende underholdning for alle som liker å bruke sin logiske og analytiske sans. Kåra til årets selskapsspill i 2017.


41. a) Hvem handler filmen om?


b) Hvem har spilt Sid Vicious, Ludwig van Beethoven, Lee Harvey Oswald, Winston Churchill, Grev Dracula, George Smiley and Sirius Svart på film?

42. Armenia, Øst-Timor, Usbekistan, Aserbajdsjan og Israel er fem av i alt 11 sjølstendige asiatiske stater (jf FN) som på norsk begynner på vokal. Hva er de seks andre? 6x0,5p

43. Hvilket annet navn går Runealfabetet under? Et navn du kan lese ut av det du ser her.


44. Denne tegneserien deler navn med et engelsk populærnavn på en betennelsessykdom. Hva heter tegneserien?


45. Hvilken norsk næringsmiddelprodusent - eid av TINE (51 %), Nortura (39 %) og HOFF (10 %) - lager Bremykt?


46. VG-Lista Uke 7 Artist/Gruppe? a-d: I kronologisk rekkefølge: 1964, 1974, 1984 (én av to artister) og 1994.

47. Hvilken norsk festning sørga for at «Blücher» blei senka 9. april 1940?


48. Hva slags app er dette? Sosialt medium,  Spill eller Oversettelsesapp


49. Navn på kunstner som har portrettert en ordfører?


50. Artist?

Ja, var du i nærheten av Midt På Treets imponerende 55p, eller lå du rundt Hurpenes 19p? Uansett, denne quizen er mest laga for å ha det gøy, ikke for å vinne. Vi håper alle trives uansett hvilken poengsum de oppnår, og at stillbilder, lyd- og videoinnslag er med på å gjøre kvelden morsom.


Sammenlagtliste etter tre runder. Vi minner om at de to dårligste av de ti rundene skal strykes, så det er fortsatt håp! ;-)

For egen del gjenstår det fortsatt to quizer denne uka, men da som deltaker og ikke QM. Oldemors på torsdag med Bobla og Peppes Quiz med PanenKara på fredag. På Oldemors er det nesten fullt (men hvis du melder fra i forkant så kan de nok gjøre plass), på Peppes er det plass til flere - og Fredriks quiz er absolutt å anbefale; morsomme, litt utenom-det-vanlige-quizspørsmål gjør disse fredagene i måneden trivelige. Men skal du kun på én fredagsquiz i februar, så er det neste fredag (22.2.) som gjelder - da holder jeg musikkquiz (påmelding) på Bassgarasjen, det er månedens mest morsomme fredag, ingen tvil, snakkes!



Fasit følger!
---------------------------------------------------------------


Fasit Runde 3 12. februar




1.       Kremmerhuset
2.       Per Jorsett
3.       Shanghai
4.       Simon Andersen
5.       Hunder
6.       Språklige bilder
7.       Pikkolofløyte
8.       a) Kaptein (Miki)
b) Løytnant Blueberry
9.       En diamant (edelstein)
10.   Elizabeth II
11.   a) Kreta
b) Åland
12.   Citroen
13.   Wig Wam
14.   Lafting
15.   Gunhild Stordalen
16.   De forente arabiske emirater, Finland, Sveits, England
17.   ADHD
18.   Bly
19.   Rosetta-steinen
20.   Grønn, lilla, oransje
21.   a) Marilyn Manson – Soft Cell
b) Metallica – Thin Lizzy
22.   Toni Nieminen
23.   Fire
24.   Gift
25.   Stan Ridgway
Andre omgang
26.   Alle fikk 1p her pga upresist spørsmål. Tallet som står i Dagbladet reportasje er 13 gram.
27.   New England Patriots
28.   23
29.   Trigonometri
30.   2011
31.   a) Coca Cola
b) Pepsi Cola
32.   a)USA
b) Nederland
33.   Leprabasillen (som forårsaker spedalskhet)
34.   Halvor Johansson
35.   Falun Gong / Falun Dafa
36.   Unabomber
37.   Leicester og Stoke
38.   One Direction - Blondie
39.   a) Ruffen
b) Ingvar Ambjørnsen
40.   Escape Room
41.   a) Dick Cheney
b) Gary Oldman
42.   Afghanistan, India, Indonesia, Irak, Iran, Oman
43.   Futhark
44.   Zitz
45.   Fjordland
46.   a) Bobby Bare
b) Suzi Quatro
c) Shakin Stevens & Bonnie Tyler
d) Aerosmith
47.   Oscarsborg festning
48.   Sosialt medium
49.   Håkon Bleken
50.   Toni Braxton

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar