mandag 14. januar 2019

Litt info før premiere på GledesQuiz 15. januar 2019

Da er det straks klart for premieren på allmennquizen GledesQuiz på Gledeshuset. Og ja .... jeg gleder meg! Responsen har vært overveldende, i skrivende stund har 20 lag meldt sin ankomst, veldig bra :-)

For å unngå å ta alt for mye informasjon før vi går i gang med sjølve quizen i morra (det er jo sjølve quizen som er moro), så legger jeg ut en del info her og nå:

Oppstart

Quizstart er kl 1900. Til første runde blir det ikke holdt av bord til noen, førstemann til mølla får velge bord (som faste lag kan få beholde framover). I de neste rundene kommer vi til å reservere bord til alle som har meldt seg på (faste og de som melder seg på til en runde). Her er lenke til påmelding enten som fast lag eller til enkeltrunder. Men vi garanterer plass til alle, også de som dropper inn rett før kl 1900. Men merk at quizstart er presis kl 1900, så kan det være lurt å få skaffa seg plass og litt vått (og evt tørt) i baren i god tid før start - det har en tendens til å bli kø i baren rett før kl 1900. Det tar også litt tid å rigge til flere bord dersom mange ikke har meldt seg på i forkant. Svarark, kladdeark og penner finner du på bardisken. Normalt vil en quiz være ferdig ca kl 2145.

Fra kl 1800 vil det være mulig å kjøpe QuizBurger (med pommes frites) til den hyggelige prisen av kr 89. Denne kan også bestilles ved quizstart, da serveres maten i pausa.

Quizen består av to runder av 25 spørsmål, med høyest oppnåelige poengsum i første omgang er 28 poeng, 32 poeng i andre omgang, til sammen 60 poeng. Et eksempel på en slik quiz finner du f eks i dette blogginnlegget.


Her en liten stemningsvideo fra samme quiz.

Skriv navn på laget deres på begge sider av svararket, vi retter for hverandre. (NB! Feilretting betyr minuspoeng!) Etter hver omgang leveres svarark inn til QM innen en gitt frist. I løpet av første omgang kommer betjeninga rundt og samler inn kr 200 pr lag (40 kr pr deltaker.)

Følg gjerne denne bloggen og DahlbergQuiz på Facebook for mer info.

Utregning og premiering

Det er 10 runder i vårens quiz, de åtte beste blir tellende i sammendraget. Datoer finner du til venstre i margen på bloggen her, og som Facebook-arrangementer både på DahlbergQuiz og Gledeshusets sider. På GledesQuiz regnes vinnerlagets poengsum om til 100, og de andre tilsvarende. (Normalt ligger vinnerlag hos meg på 45-50 poeng.) Hvis vinnerlaget får 50p, og de på andre 49p, blir det altså 100p og 98p. Dette for å slippe å være avhengig av at spørsmålvanskegraden skal være lik fra gang til gang, et lag får like mye uttelling hvis de vinner en runde på 40p som de gjør hvis de vinner med 55p. Det er ikke lett å ha akkurat samme vanskenivå hver eneste gang.

Det blir premiering pr runde til vinnerlag og til et uttrekkslag, hhv gavekort kr 500 og fem drikkesjetonger. Det vil bli sammenlagtpremier til de tre beste lagene + ett av de som har stilt på alle 10 runder i vår. Vi regner med at vi kan opplyse om hva det blir på en av rundene i februar.


Regler

Det sier seg vel sjøl, men kan jo nevnes for sikkerhets skyld: søking på nett eller kontakt med andre personer enn de fem på eget lag underveis er ikke lov.

Hvis et lag stiller med mer enn fem personer, trekkes 2p pr omgang pr ekstra deltaker, og laget kan ikke vinne kveldens quiz – og en runde med mer enn fem personer kan heller ikke telle i sammendraget.

Etter noen år med erfaring som QM kjenner en jo godt til at det noen ganger blir diskusjoner, det være seg om at det kan være flere svar enn QM har oppgitt, upresise svar - og spørsmål (ikke minst). Hovedregel er at QMs fasit og avgjørelse (evt justering etter at internettet kommer opp med utvetydige nye/flere opplysninger) gjelder.

Vi kan sikkert minne om at dette er en vennskapelig allmennquiz der en først og fremst skal ha det hyggelig, sjøl om rett skal være rett også. Rett dine kollegaer med godviljen til :-)

Lagene må sjøl følge med på om de får den poengsummen de mener de skal ha. Når resultater etter første omgang blir lest opp, må evt protester komme før andre omgang starter. Etter det er det for seint. Det samme gjelder etter andre omgang. Er vil imidlertid QM se over slik at korrekt vinner blir kåra. Uttrekket av fem drikkesjetonger til et annet lag er ikke avhengig av poengsummet, dette skjer via digitalt lykkehjul.

Når det blir spurt om navn på person holder det med etternavn (evt kunstnernavn) hvis annet ikke blir oppgitt.

For et års tid siden fant jeg fram regler fra Norsk Quizforbund og skreiv litt om det i et blogginnlegg. Jeg har henta opp en del av det her, som er regler vi også forsøker å følge så godt det lar seg gjøre:

– Ordene «sport» og «idrett» skal forstås i vid forstand, og refererer til det samme. Hvorvidt det ene eller andre ordet brukes kan altså ikke nødvendigvis brukes som pekepinn på hvilket svar QM er ute etter, og protester som baseres på et betydningsskille mellom begrepene vil ikke bli tatt til følge. 

– Betydningen av ord som «land» og «landslag» skal forstås innen konteksten av den sporten det spørres om. I fotball er Skottland et land (unntatt i OL), i cricket har Vest-India et landslag. Utenom spesielle kontekster kan «land» i denne quizen ellers forstås som de stater som er fulle FN-medlemmer. 

– Det er sju verdensdeler: Afrika, Antarktis, Asia, Europa, Nord-Amerika, Oseania, Sør-Amerika. 

– Et problem man av og til kommer ut for som er spesielt for sportsspørmål, er definisjonsspørsmålet om hva som utgjør forskjellige sporter/idretter kontra hva som bare er disipliner innen samme sport. I mange tilfeller er det en allmenn forståelse om hvor skillet går; ellers skal QM forsøke å formulere spørsmålene slik at tvetydigheter unngås. Ordet «øvelse» angir det mest detaljerte nivået, og er det det deles ut et sett medaljer i under et sportsarrangement. 

– Dersom det er tvil, anbefales det å svare så spesifikt man kan; man blir ikke straffet for overspesifisering i svarene. 

– De vanlige rettereglene sier at til og med fem bokstaver i fasitsvaret skal svaret være lydlikt riktig. Fra og med seks bokstaver i fasitsvaret skal åpningslyden være riktig, og ellers aksepteres én lydfeil eller ombytte av to lyder, dersom svaret da ikke er eller blir liggende like nær et aktuelt feilsvar. Dette siste forbeholdet faller bort ved personnavn, da gjelder én-lyd-eller-ombytte-aksepten uten unntak.

Spesielt dette siste bør vi merke oss når vi retter. Det er altså lov med litt feil så lenge det er lydriktig og litt ombytting av lyd hvis svaret er over fem bokstaver. Greier vi å holde oss sånn noenlunde innafor dette? Reglene over vil bli tatt opp før vi starter opp femte runde 5. mars. (Se også oppdatering nederst i dette innlegget.)

§C3 Rettskrivning

1. Quiz er en kunnskapstest, ikke en stavetest. Et svar som er fonetisk riktig, er riktig.

2. Ved tvilstilfeller ved nærliggende svar brukes følgende regler (basert på VMs
retteregler) som hovedretningslinjer, som dog ikke er ment fullstendig å erstatte
fornuftig skjønn:

A) Hvis et svar har færre enn 6 bokstaver/lyder, skal svaret være fullstendig fonetisk
riktig (innen et rimelig spenn av uttalekonvensjoner).
Eksempel: Svaret er CUZCO.
Aksepterte svar: Cusco, Quzkoo.
Ikke aksepterte svar: Cezco, Cupco (én bokstav/lyd feil i svar på færre enn 6).

B) Hvis svaret har 6 eller flere bokstaver, kan én bokstav/lyd avvike, eller to
nærliggende riktige bokstaver/lyder være byttet om, unntatt når

B1) det er den første bokstaven/lyden i svaret;
B2) svaret er et annet mulig svar;
B3) svaret er svært nær et annet sannsynlig men helt feil svar;
B4) bokstaven/lyden som avviker er i den mest meningsbærende delen av
svaret, som i seg selv har færre enn 6 bokstaver.

Eksempel: Svaret er ROVANIEMI.
Akseptert svar: Rovamieni (nærliggende ombytting av to bokstaver).

Eksempel: Svaret er Homer SIMPSON.
Ikke aksepterte svar: Howard Simpson (feil fornavn), Kimpson (B1, første lyd feil),
Silpton (to bokstaver feil), Sampson (B2, annet vanlig engelsk etternavn).

Eksempel: Svaret er SUHARTO (tidligere indonesisk president).
Ikke aksepterte svar: Sukarto, Suharno (B3, begge er bare én bokstav unna, men også
bare én bokstav unna Sukarno, en annen indonesisk president; retter kan ikke vite om
det er en genuin feilskriving eller en gardering).

Eksempel: Svaret er PETER DEN STORE (alle deler trengs).
Ikke akseptert svar: Peker den store (B4, hele svaret er lengre enn 5 bokstaver, men
delen som er feil er i den mest meningsbærende delen, som er på færre enn 6).

C) Noe mer slingringsmonn gis når svaret er transkribert fra ikke-latinsk skrift. (Rene
alternativer som Beijing/Peking er opplagt, men også forskjellige vokallyder eller
«ibn» versus «bin» i arabisk, lyder som er fremmede i Vesten, med mer.)

Hele quizen og resultatene blir lagt ut her på bloggen noen dager etter avholdt quiz. Da gleder vi oss alle til i morra og håper på en festlig tirsdagsquizkveld, vi snakkes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar