søndag 14. oktober 2018

Oldemors Quiz 13. september 2018

Nok en gang mangla Bobla folk, og jeg var ledig. Denne gangen besto laget av John Arne, Ronny, Vidar, Anders, Tom og meg.

Runde 1
1. Navn på svensk politisk parti? Leda av Jimmie Åkesson og Mathias Karlsson er gruppeleder i Riksdagen.
2. Navn på brettspill? Et av de eldste og mest populære, spill for to personer, 15 brikker hver som flyttes mellom 24 triangler etter verdien av to terninger og hvor vinneren er den som først greier å flytte alle brikkene ut av brettet.
3. Hvilke land representerte Vladimir Smirnov som langrennsløper etter at Sovjetunionen blie oppløst?
4. Hva kalles hvalens barn?
5. På hvilken av påskens dager vaska Jesus føttene til sine disipler?
6. Hvilket tilnavn hadde Harald III (1015-1066), sønn av Sigurd Syr og Åsta Gudbrandsdotter og halvbror av Olav den hellige, konge fra 1046 til han falt i et slag i 1066?
7. Hvilket ord brukes på norsk om en lengde på nøyaktig 30,48 cm?
8. I hvilket land ligger den 1776 km lange Keiserkanalen som er verdens lengste vannvei konstruert av mennesker?
9. a) Hvilken gruppe ga ut albumene «Splitter Pine» (1989) og «Pstereo» (1990)?
b) Hvilken gruppe ga ut albumene «Hybel» (1997) og «Feber» (1998)?
10. Hvilken skotsk forfatter skreiv den klassiske middelalderromanen «Ivanhoe» (1819)?
11. Hva slags figurer fra barne-TV leiker med kaniner, blomster, en vindmølle og rør som sitkker opp fra bakken og som har forskjellige slags TV-antenner på hodet?
12. Artist (1979)?
13. Hva heter den kritthvite kriken designa i romersk-bysantisk stil, som ligger på toppen av Montmartre i Paris?
14. Hva kalles stilarten hvor bl a villaer, stasjonsbygninger og landbruksbygninger blei bygget med stor takutstikk, framheving av gavler, rikt utskårete ornamenter og lister, høye grunnmurer og maling i tre-imiterte farger?
15. a) Hva er hovedtittel på filmen «Fallout» (2018) med Tom Cruise i hovedrollen?
b) Hvem spiller hovedrollen som Lena i thrilleren «Annihilation» (2018)?
16. Hvilket ord er felles for ei rockegruppe og en buddhistisk gjenfødsel?
17. Hvilket norsk brusmerke kommer i de sukkerfrie variantene «Super» og «Pluss»?
18. I hvilket land er Suuli Niiistö president?
19. Hva kaller man et mønstret veva sengeteppe, som har vært i bruk i Norge siden middelalderen og som i Setesdal kalles rugge og brosse?
20. Hva het den skotske misjonæren og oppdageren (1813-1873) kjent for sine lange reiser, som utforsket elever og sjøer i det indre Afrika og som etter eget ønske fikk hjertet begravet på det afrikanske kontinentet, mens de øvrige levningene blei begravet i Westminster Abby i London?
21. Hva heter vektklassen for mannlige, profesjonelle boksere mellom 79 og 91 kg og som ligger mellom lett tungvekt og tungvekt i henhold til WBC, WBA, IBF og WBOs regelverk?
22. Hva heter tegneseriekatten hvor vi møter dennes potensielle kjæreste Arlene, kosebamsen Teddy, kattungen Nermal, en postmann som hovedpersonen terroriserer og veterinæren Liz Wilson?
23. Hva heter den forfalne og fraflyttede spøkelsesbyen 10 mil nord for Kiev i Ukraina som blei grunnlagt for arbeidere i Sovjetunionen og hvor de fleste av de ansatte ved atomkraftverket i Tsjernobyl hadde sin arbeidsplass?
24. Hva kallen man et åpent fjellområde som generelt ligger høyere enn tregrensa og har begrensa vekst av trær og hvor kjente sådanne finnes i Hardanger og Finnmark?
25. Artist (2017)?

Runde 2

26. Hva står forkortelsen EDM for når det gjelder musikk?
27. Hva betyr ordet fjelg?
28. a) Hvilken hunderase? Opprinnelig fra Belgia, kalt St Hubertshund i deler av verden. Den er langstrakt med mye løshud, har rynker og slapp hud på hodet og langs hele halsen og et kjeveparti som har hengende løse lepper. Ørene er festet lavere enn øynene og er meget lefsete og har ikke brusk og henger derfor ned mot kjakene.
b) Hvilken hunderase? Opprinnelig fra Frankrike, en av verdens mest populære hunderaser, den blei tidligere regna som apporterende fuglehund, men klassifiseres i dag som selskapshund som ikke røyter, men som må klikkes og er tett og krøllete og bl a kjent for mange ekstreme frisyrer.
29. a) Hvilken norsk forfatter har skapt karakteren Simon Darre, også kjent som Simon Andressøn?
b) Hvilken norsk forfatter har skapt skikkelsen Bård Skolemester?
30. Ved hvilken millionby ligger flyplassen El Prat?
31. Hvilket tidligere navn hadde el-kjeden Power?
32. Hva heter den lille jenta i HC Andersens eventyr som blei til ved hjelp av et frø fra en heks, og som allerede første natta blei kidnappa av ei padde?
33. Hvilken tidligere amerikanske president har to døtre, Malia og Sasha, og ei kone som heter Michelle?
34. Hva het nordmannen som i 1888 blei den første som i sin helhet kryssa innlandsisen på Grønland?
35. Hva kalles hovedkirken i et bispedømme som skiller seg fra andre kirker ved at de kirkelige handlinger bare kan foretas av en biskop og at biskopen …. (fikk ikke notert mer)?
36. I hvilke hovedstad ligger teaterdistriktet West End?
37. Hvilken bryllupsdeltaker skal sørge for å hjelpe bruden med kjole og blomster og i tillegg holde dennes blomster under sjølve vielsen?
38. a) I hvilket fylke ligger øykommunen Sula?
b) I hvilken øykommune i Hordaland er Svortland administrasjonssenter og hvor tettstedene Mosterhamn og Rubbestadneset også ligger?
39. a) Hva er tittelen på serien so sendes på D-Play og FEM hvor ungdom plasseres på ei strand på Mauritius for å bade, feste og ha sex når ex-kjærester bukker opp?
b) Hvilken serie starta på TVNorge i 2010, med Fridtjov Nilsen som programleder der en gruppe amerikanere kjemper for å være mest mulig norsk?
c) Tittel på svensk TV-serie basert på Anne Holts roman «Pengemannen», der vi møter kriminalpsykologen Inger Johanne Vik, som sammen med politikollega Ingvar Nyman jakter på en seriemorder?
40. Gruppe (2012)?
41. Hvilke land mista sin posisjon som en stormakt etter at Den Store Nordiske Krigen var over?
42. a) I hvilken fotballklubb spiller Manuel Neuer?
b) I hvilke fotballklubb spiller Kevid de Bruyne?
43. Hvilke skikkelse i norrøn mytologi har på mange måter samme rolle som Judas i Bibelen?
44. a) Hvilket medisinsk uttrykk brukes om å bedøve?
b) Hvilket medisinsk uttrykk brukes om ryggen og som er det motsatte av abdomen som er det medisinske uttrykket for buken?
45. Hvem spiller hovedrollen som geolog Kristian Eikjord i den norske thrilleren «Skjelvet» (2018)?
46. Hva er det norske navnet på vårplanten Primula vugaris?
47. Hvilket ord er felles for en ost og en by i Pennsylvania?
48. a) Hvilken norsk statsråd trakk seg fordi kona hans fikk jobb som lege på sykehus i Alabama?
b) Hva heter partikollegaen som overtok som statsråd?
49. Hva heter verdens lengste hundesledeløp hvor fører og hunder skal tilbakelegge 1800 km i løpet av ei uke?
50. Gruppe (1986)?

-------------------------------------------------------------------------------

Fasit

Svarte, feite typer = fasit, røde, feite typer = det vi svarte når vi svarte feil.

(Gjengivelse av gruppas diskusjoner er fortsatt ikke helt på topp, fortsatt litt for lenge siden til at jeg husker detaljer, samt at det som vanlig er litt for mange spørsmål som ikke krever diskusjon i det hele tatt. De som var med på laget får tilgi meg for upresise gjengivelser, og at jeg ikke husker så mye av hvem som tok hva - alle bidro uansett med sine ting.)

Runde 1
1. Navn på svensk politisk parti? Leda av Jimmie Åkesson og hvor Mathias Karlsson er gruppeleder i Riksdagen. Sverigedemokraterna.
2. Navn på brettspill? Et av de eldste og mest populære, spill for to personer, 15 brikker hver som flyttes mellom 24 triangler etter verdien av to terninger og hvor vinneren er den som først greier å flytte alle brikkene ut av brettet. Backgammon.
3. Hvilke land representerte Vladimir Smirnov som langrennsløper etter at Sovjetunionen blie oppløst? Kasakhstan.
4. Hva kalles hvalens barn? Kalv.
5. På hvilken av påskens dager vaska Jesus føttene til sine disipler? Vi resonnerte oss ganske raskt fram til at det ikke kunne være annet enn skjærtorsdag.
6. Hvilket tilnavn hadde Harald III (1015-1066), sønnn av Sigurd Syr og Åsta Gudbrandsdotter og halvbror av Olav den hellige, konge fra 1046 til han falt i et slag i 1066? Hardråde.
7. Hvilket ord brukes på norsk om en lengde på nøyaktig 30,48 cm? Fot.
8. I hvilket land ligger den 1776 km lange Keiserkanalen som er verdens lengste vannvei konstruert av mennesker? Kina.
9. a) Hvilken gruppe ga ut albumene «Splitter Pine» (1989) og «Pstereo» (1990)? Dumdum boys.
b) Hvilken gruppe ga ut albumene «Hybel» (1997) og «Feber» (1998)? Her var jeg veldig i tvil, ikke akkurat fra noen favorittband, jeg var egentlig 50/50 på Postgirobygget og Trang fødsel og valgte sef feil. etter vi hadde levert kom jeg da på hva albumet til Postgirobygget het, "Melis" - noen minutter for seint ...
10. Hvilken skotsk forfatter skreiv den klassiske middelalderromanen «Ivanhoe» (1819)? Om vi ikke var helt sikre, så var det ikke langt unna. Vi prøvde å tenke på om det kunne være noen andre - bare for å eliminere bort feil om at vi er enige og så ikke tenker mer på det, men kom ikke på andre enn Sir Walter Scott.
11. Hva slags figurer fra barne-TV leiker med kaniner, blomster, en vindmølle og rør som sitkker opp fra bakken og som har forskjellige slags TV-antenner på hodet? Teletubbies.
12. Artist (1979)? Michael Jackson - It's the falling in love.
13. Hva heter den kritthvite kriken designa i romersk-bysantisk stil, som ligger på toppen av Montmartre i Paris? Secre Coeur hadde flere på laget.
14. Hva kalles stilarten hvor bl a villaer, stasjonsbygninger og landbruksbygninger blei bygget med stor takutstikk, framheving av gavler, rikt utskårete ornamenter og lister, høye grunnmurer og maling i tre-imiterte farger? Sveitserstil, av en eller annen grunn blei dragestil også godkjent, det stemmer ikke overens med spørsmålsstilling.
15. a) Hva er hovedtittel på filmen «Fallout» (2018) med Tom Cruise i hovedrollen? Mission Impossible.
b) Hvem spiller hovedrollen som Lena i thrilleren «Annihilation» (2018)? Her hadde vi ikke peiling og forsøkte bare å komme på noen som kunne være litt aktuelle, det var ikke Jodie Foster, men Natalie Portman.
16. Hvilket ord er felles for ei rockegruppe og en buddhistisk gjenfødsel? Om spørsmålsstillinga er litt upresis her, så skjønte nok alle hva QM mente. Nirvana.
17. Hvilket norsk brusmerke kommer i de sukkerfrie variantene «Super» og «Pluss»? Solo.
18. I hvilket land er Suuli Niiistö president? Finland.
19. Hva kaller man et mønstret veva sengeteppe, som har vært i bruk i Norge siden middelalderen og som i Setesdal kalles rugge og brosse? Anders dro fram åkle.
20. Hva het den skotske misjonæren og oppdageren (1813-1873) kjent for sine lange reiser, som utforsket elever og sjøer i det indre Afrika og som etter eget ønske fikk hjertet begravet på det afrikanske kontinentet, mens de øvrige lemningene blei begravet i Westminster Abby i London? David Livingstone.
21. Hva heter vektklassen for mannlige, profesjonelle boksere mellom 79 og 91 kg og som ligger mellom lett tungvekt og tungvekt i henhold til WBC, WBA, IBF og WBOs regelverk? Her var noen av oss dessverre enige om at det var weltervekt, og svarte det til tross for at Anders var veldig skeptist. Klassisk tabbe på ikke jobbe mer med denn, jeg burde ha kommet på cruiservekt.
22. Hva heter tegneseriekatten hvor vi møter dennes potensielle kjæreste Arlene, kosebamsen Teddy, kattungen Nermal, en postmann som hovedpersonen terroriserer og veterinæren Liz Wilson? Pusur.
23. Hva heter den forfalne og fraflyttede spøkelsesbyen 10 mil nord for Kiev i Ukraina som blei grunnlagt for arbeidere i Sovjetunionen og hvor de fleste av de ansatte ved atomkraftverket i Tsjernobyl hadde sin arbeidsplass? Trur Tom jobba fælt med denne og kom på Pripyat.
24. Hva kallen man et åpent fjellområde som generelt ligger høyere enn tregrensa og har begrensa vekst av trær og hvor kjente sådanne finnes i Hardanger og Finnmark? Vidde.
25. Artist (2017)? Vi burde kanskje tatt denne, men var ordentlig ute og kjøre og svarte Selena Gomez, Taylor Swift var vi ikke innom.

23p var ikke all verden; Trang Fødsel og cruiservekt burde absolutt blitt skrudd inn av oss, men ... Jeg mener vi lå 1-2p bak de som leda (men ta det med ei klype salt).

Runde 2
26. Hva står forkortelsen EDM for når det gjelder musikk?  Elektronisk Dansemusikk.
27. Hva betyr ordet fjelg? Ikke lys, men alt mulig annet blei vel godkjent .... bl a varm, lun, pen, osv
28. a) Hvilken hunderase? Opprinnelig fra Belgia, kalt St Hubertshund i deler av verden. Den er langstrakt med mye løshud, har rynker og slapp hud på hodet og langs hele halsen og et kjeveparti som har hengende løse lepper. Ørene er festet lavere enn øynene og er meget lefsete og har ikke brusk og henger derfor ned mot kjakene. Blodhund.
b) Hvilken hunderase? Opprinnelig fra Frankrike, en av verdens mest populære hunderaser, den blei tidligere regna som apporterende fuglehund, men klassifiseres i dag som selskapshund som ikke røyter, men som må klikkes og er tett og krøllete og bl a kjent for mange ekstreme frisyrer. Puddel.
29. a) Hvilken norsk forfatter har skapt karakteren Simon Darre, også kjent som Simon Andressøn? Sigrid Undset.
b) Hvilken norsk forfatter har skapt skikkelsen Bård Skolemester? Bjørnstjerne Bjørnson.
30. Ved hvilken millionby ligger flyplassen El Prat? Her var vi på 50/50 igjen, og jaggu landa vi ikke feil nå også med Madrid, det var Barcelona.
31. Hvilket tidligere navn hadde el-kjeden Power? Expert.
32. Hva heter den lille jenta i HC Andersens eventyr som blei til ved hjelp av et frø fra en heks, og som allerede første natta blei kidnappa av ei padde? Tommelise.
33. Hvilken tidligere amerikanske president har to døtre, Malia og Sasha, og ei kone som heter Michelle? Barack Obama.
34. Hva het nordmannen som i 1888 blei den første som i sin helhet kryssa innlandsisen på Grønland? Fridtjof Nansen.
35. Hva kalles hovedkirken i et bispedømme som skiller seg fra andre kirker ved at de kirkelige handlinger bare kan foretas av en biskop og at biskopen …. (fikk ikke notert mer)? Domkirke.
36. I hvilke hovedstad ligger teaterdistriktet West End? London.
37. Hvilken bryllupsdeltaker skal sørge for å hjelpe bruden med kjole og blomster og i tillegg holde dennes blomster under sjølve vielsen? Brudens forlovede.
38. a) I hvilket fylke ligger øykommunen Sula? Møre og Romsdal.
b) I hvilken øykommune i Hordaland er Svortland administrasjonssenter og hvor tettstedene Mosterhamn og Rubbestadneset også ligger? Bømlo.
39. a) Hva er tittelen på serien so sendes på D-Play og FEM hvor ungdom plasseres på ei strand på Mauritius for å bade, feste og ha sex når ex-kjærester bukker opp? Ex on the beach.
b) Hvilken serie starta på TVNorge i 2010, med Fridtjov Nilsen som programleder der en gruppe amerikanere kjemper for å være mest mulig norsk? Alt for Norge.
c) Tittel på svensk TV-serie basert på Anne Holts roman «Pengemannen», der vi møter kriminalpsykologen Inger Johanne Vik, som sammen med politikollega Ingvar Nyman jakter på en seriemorder? Endelig kunne jeg rette opp litt fra Greyzone (se tidligere Oldemors Quiz i høst) ved å dra fra Modus.
40. Gruppe (2012)? Imagine Dragons - Radioactive.
41. Hvilke land mista sin posisjon som en stormakt etter at Den Store Nordiske Krigen var over? Sverige.
42. a) I hvilken fotballklubb spiller Manuel Neuer? Bayern München.
b) I hvilke fotballklubb spiller Kevid de Bruyne? Manchester City.
43. Hvilke skikkelse i norrøn mytologi har på mange måter samme rolle som Judas i Bibelen? Loke.
44. a) Hvilket medisinsk uttrykk brukes om å bedøve? Anestesi.
b) Hvilket medisinsk uttrykk brukes om ryggen og som er det motsatte av abdomen som er det medisinske uttrykket for buken? Her sleit vi veldig og var ikke nærheten av dorsum.
45. Hvem spiller hovedrollen som geolog Kristian Eikjord i den norske thrilleren «Skjelvet» (2018)? Kristoffer Joner.
46. Hva er det norske navnet på vårplanten Primula vugaris? Også her bomma vi, vi var ikke innom kusymre.
47. Hvilket ord er felles for en ost og en by i Pennsylvania? Philadelphia.
48. a) Hvilken norsk statsråd trakk seg fordi kona hans fikk jobb som lege på sykehus i Alabama? Ketil Solvik-Olsen.
b) Hva heter partikollegaen som overtok som statsråd? Jon Georg Dale.
49. Hva heter verdens lengste hundesledeløp hvor fører og hunder skal tilbakelegge 1800 km i løpet av ei uke? Idiatarod.
50. Gruppe (1986)? A-ha - Cry wolf

52p, 1p bak vinner - her var det mange steder vi med litt mer skjerping kunne dratt seieren i land, gitt. Vi får håpe det går bedre i de neste ukene med Bobla ;-) 

Flere quizer blir lagt ut i løpet av noen få dager, snakkes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar