fredag 7. oktober 2016

OldemorsQuiz 6. oktober 2016

Rookiene gjorde et lite comeback på Oldemors denne torsdagen. Vi hadde premie fra vårens runder å spise opp, så vi møttes kl 1800 til hyggelig middag og trivelig selskap. Deretter deltok vi på Arvids quiz igjen. Vi stilte med det som var mer eller mindre fast lag de siste sesongene vi deltok: Ivar, Anders, Gro, Hanne, Kristin og undertegnede. Det store spørsmålet var om vi var blitt rustne eller om vi greide å henge med i toppen.  Du får sjekke fasiten lenger ned, så finner du ut av det. Uansett kommer vi ikke til å delta fast på Oldemors framover, men at noen av oss gjør gjesteopptredener på andre lag skal en ikke se bort fra. Jeg var jo f eks med Bobla for tre uker siden.

Spørsmålene som blei stilt kommer under. Det var mange planker, spesielt i første omgang - så da var det om å gjøre å treffe på de utfordringene som dukka opp. I andre omgang var det flere utfordringer, men likevel mange planker.

Første runde
1. Hva heter fotballtreneren som fikk 67 dager og en kamp som manager for Englands fotballandslag før han fikk sparken 27. september?
2. Hva heter den 67 år gamle rockeartisten som nylig ga ut sin biografi hvor han forteller om mobbing i barne- og ungdomsårene og angst og depresjon i sitt voksne liv?
3. Hva kallen med et engelsk uttrykk en tilleggskontrakt som artister ofte benytter ved opptreden, der de f eks krever ekstra ytelser so drikkevarer, håndklær og mat levert bak scenen? 
4. Hva er tittelen på Erik Poppes film fra 2016 som handler om Haakon den 7. og hvor Jesper Christiansen og Anders B Christiansen har hovedrollene? 
5. Hvem skreiv boka «Drømmetiden» som blei utgitt i 1899, med tittel «Die Traumdeutung» som blei etterdatert til 1900 ved utgivelsen og som er ei bok om teorien drømmeanalyse? 
6. Hva slags levende skapning er dette? Ca 12500 arter, de fleste under 1 cm, kroppsleddet er kuleforma, mens hodet oknebøyde antenner, fasettert og 3 punktsøyne. Her var det mye mer tekst, bl a om at de var sosiale, mm – men de fleste har vel tatt det allerede. 
7. I hvilket fylke ligger Vefsn kommune? 
8. Nevn en av fire motstandere Bjørn Borg slo i sine fem Wimbledonseire. 
9. Hva het Fords modell som blei produsert 1962-1982 med navn etter en by i Dolomittene i Italia?
10. Hva heter Tysklands nærings- og energiminister og er forbundskanslerens stedfortreder og som også er leder for partidet SPD? 
11. Hvilken grad har en soldat som et engelskspråklig land tituleres som «private»?
12. Gruppe (1968)? Klikk her for avspilling.
13. Hvem er dette? Født 1926 i New York, død 2004. Jobba for BBC 1955-58, utdanna Masters of Arts i England i journalistikk og dramaturgi, har mottatt St Olavs orden og ga i 2001 ut boka «Vinterlys» og samarbeida ofte med Willy Andresen. 
14. a) Hva heter den skotske innsjøen der tradisjonen sier at det er en sjøorm?
        b) Hva heter sjøormen som skal befinne seg der?
15. I hvilke land heter myntenheten forint?
16. Hva heter hovedrollefiguren i den klassiske TV-episoden «Radioten» i 1976?
17. I hvilket organ i kroppen sitter ambolten?
18. I hvilken by er Tom Hanks og Meg Ryan i en film fra 1993?
19. Hva er fornavnet på Sigurd Lybechs tegneseriefigur «Plassbakkallen»? 
20. I hvilke år fant trefningen ved Harestua der Gregers Granvolden forsinka svenskene slik at nordmennene kunne organisere forsvaret av Drammen? 1616, 1716 eller 1816.
21. Hvilken kvinnelig svensk forfatterinne bodde på herregården «Mårbacka» og har siden 1991 vært avbilda på den svenske 20-kroners seddelen? (Har Sverige 20-kroners seddel ennå, da?)
22. a) Hvilken gruppe blei stifta i USA i 1967 av Randy Brecker, Fred Lipsius, Jerry Weiss, Dick Halligan, Steve Katz, Bobby Colmby. Seinere var David Clayton-Thomas og Al Kooper sentrale medlemmer?
b) Hvilken gruppe blei stifta i Storbritannia i 1975 av Johnny Rotten, Steve Jones, Paul Cook og Steve Matlock og hvor sistnevnte seinere blei erstatta av Sid Vicious (som imidlertid døde i 1979)?
23. I hvilken sportsgren forekommer uttrykkene «piaffe» og «passage»? Det blei opplyst av svaret skulle oppgis spesifikt.
24. I hvilken innsjø starter elva Vorma?
25. Artist (2015)? Klikk her for avspilling.

Andre runde

26. Hva heter avisa med 3,9 millioner i opplag og som er Europas største og den største i verden hvis en ser bort fra Japan?
27. I hvilket land blei erkebiskop Makarios III den første president i 1960 og satt i embetet til han blei avsatt etter kupp i 1974, men som kom tilbake som president seinere samme år og beholdt den til sin død i 1977?
28. Hva betyr det gamle, utdaterte uttrykket «å kavere»?
29. a) Hva heter trollmannen i Asterix som bl a lager de fantastiske styrkedråpene?
        b) Hv heter den hyggelige trubaduren i Asterisk som blir mislikt kun når han synger fordi hans forferdelige sang får det til å begynne å regne?
30. a) Hvilken norsk krimforfatter har i år skrivi barneboka «Ulvehundgåten»? 
        b) Hvilken norsk krimforfatter har i år utgitt romanen «Sporvekslingsmordet»?
31. a) Hvem spiller den mannlige hovedrollen i «Basic instinct» som etterforskeren Nick Curran? 
        b) Hvem spiller den ene av to hovedroller som privatdetektiven Larry Doc Sportello i filmen «Inherent Vice» fra 2014? 
32. Hvilken latinsk betegnelse brukes om de ti bud?
33. Hva heter lagmannsretten som har sitt sete i Tromsø?
34. I hvilken idrett vant Vidar Benjaminsen mye (husker ikke om det blei nevnt VM, NM eller annet) på 1990-tallet?
35. Hvilken betegnelse fikk flyttinga i 1830-årene av cherokee fra deres hjemland i det østre USA ti indianerterritorier vest for Mississippi-elva i det nåværende Oklahoma?
36. Hva het industrianlegget ved Akerselva i Oslo som blei etablert i 686 og opprinnelig var en kornmølle og som i 1696 blei Norges første papirmølle? 
37. Hva het guden for medisin og helbredelse, lys, lyrikk, profetier og sannhet i gresk mytologi? 
38. Hvilken tidligere skihopper har deltatt i årets «Skal vi danse»?
39. Amerikanske delstater.
      a) Alabama, Arizona og Alaska. Hva heter den fjerde staten på A?
      b) Colorado og California. Hva heter den tredje staten på C?
      c) Oregon og Ohio. Hva heter den tredje staten på O?a
40. Gruppe 1990? Klikk her for avspilling. NB! Ikke kikk i adressefeltet hvis du vil unngå fasiten. 
41. a) Hvilken hovedfarge har blomsten tiriltunge? 
        b) Hvilket navn brukes i vanlig dagligtale om rød jonsokblomst? 
42. Hva heter fornøyelsesparken på Djurgården i Stockholm?
43. Hva kalles prosessen som renser sukkeret slik at det blir hvitt?
44. Hvilket organ i kroppen filtrerer blodet, fjerner avfallsrester og regulerer likevekt mellom syre og base? 
45. a) Hva er tittelen på TV-serien på NRK der Aksel Hennie spiller Erling Riise?
        b) Hva er tittelen på TV-serien på TV2 som handler om bestekameratene «Joar» og «Lothepus» som er anleggsarbeidere i Hardanger?
46. I hvilket nåværende land ligger byen Poltava hvor det i 1709 sto et avgjørende slag i Den Store Nordiske Krigen?
47. Hva refererer muslimer til når de nevner ordet «jahamman»? 
48. Hva heter dne japanske jernbanes høyhastighetsnett? 
49. a) For hvilken Tippeligaklubb spiller Christian Landu Landu? 
b) For hvilken Tippeligaklubb spiller Babacar Sarr? 
50. Gruppe (1994)? Klikk her for avspilling.

---------------------------------------------------------

Fasit

Som vanlig markeres korrekt svar med feite, svarte typer, mens feite, røde typer er hva vi svarte når vi svarte feil.

Første runde

1. Hva heter fotballtreneren som fikk 67 dager og en kamp som manager for Englands fotballandslag før han fikk sparken 27. september? Det starta med mange planker: her Sam Allardyce
2. Hva heter den 67 år gamle rockeartisten som nylig ga ut sin biografi hvor han forteller om mobbing i barne- og ungdomsårene og angst og depresjon i sitt voksne liv? Planke: Bruce Springsteen
3. Hva kallen med et engelsk uttrykk en tilleggskontrakt som artister ofte benytter ved opptreden, der de f eks krever ekstra ytelser so drikkevarer, håndklær og mat levert bak scenen? Flere planker: raider
4. Hva er tittelen på Erik Poppes film fra 2016 som handler om Haakon den 7. og hvor Jesper Christiansen og Anders B Christiansen har hovedrollene? Kongens nei bød heller ikke på noen utfordring.
5. Hvem skreiv boka «Drømmetiden» som blei utgitt i 1899, med tittel «Die Traumdeutung» som blei etterdatert til 1900 ved utgivelsen og som er ei bok om teorien drømmeanalyse? Planke: Siegmund Freud
6. Hva slags levende skapning er dette? Ca 12500 arter, de fleste under 1 cm, kroppsleddet er kuleforma, mens hodet oknebøyde antenner, fasettert og 3 punktsøyne. Her var det mye mer tekst, bl a om at de var sosiale, mm – men de fleste har vel tatt det allerede. Maur
7. I hvilket fylke ligger Vefsn kommune? Det måtte være fylket med flest kommuner, Nordland
8. Nevn en av fire motstandere Bjørn Borg slo i sine fem Wimbledonseire. Vi var sikre på John McEnroe, Ilie Nastase og Jimmy Connors, vi gikk for McEnroe – huska ikke Roscoe Tanner
9. Hva het Fords modell som blei produsert 1962-1982 med navn etter en by i Dolomittene i Italia? Flere planker; Cortina
10. Hva heter Tysklands nærings- og energiminister og er forbundskanslerens stedfortreder og som også er leder for partidet SPD? Dette var definitivt ikke noen planke, og da var det til gjengjeld ingen av de som var til stede denne kvelden som kunne gi korrekt svar. Vi forsøkte oss med Wolfgang Schäuble, men korrekt svar var Sigmar Gabriel
11. Hvilken grad har en soldat som et engelskspråklig land tituleres som «private»? Planke med stor P: Menig
12. Gruppe (1968)? Her sleit vi mener, men sjøl om jeg ikke har hørt veldig mye på Manfred Mann hadde jeg en magefølelse som viste seg å stemme. Dette kan kalles stang inn. Låta heter "Fox on the run"
13. Hvem er dette? Født 1926 i New York, død 2004. Jobba for BBC 1955-58, utdanna Masters of Arts i England i journalistikk og dramaturgi, har mottatt St Olavs orden og ga i 2001 ut boka «Vinterlys» og samarbeida ofte med Willy Andresen.Planke: Erik Bye
14. a) Hva heter den skotske innsjøen der tradisjonen sier at det er en sjøorm? Mer enkelt, Loch Ness
        b) Hva heter sjøormen som skal befinne seg der? Samme her. og de kommer på rekke og rad i alle fall tom nr 18, Nessie
15. I hvilke land heter myntenheten forint? Ungarn
16. Hva heter hovedrollefiguren i den klassiske TV-episoden «Radioten» i 1976? Marve Fleksnes
17. I hvilket organ i kroppen sitter ambolten? Øret
18. I hvilken by er Tom Hanks og Meg Ryan i en film fra 1993? Seattle
19. Hva er fornavnet på Sigurd Lybechs tegneseriefigur «Plassbakkallen»? Større utfordring her, noen flere lag som tok denne, men Anders var eneste på Rookiene som visste Hallstein
20. I hvilke år fant trefningen ved Harestua der Gregers Granvolden forsinka svenskene slik at nordmennene kunne organisere forsvaret av Drammen? 1616, 1716 eller 1816. Ingen tvil om 1716
21. Hvilken kvinnelig svensk forfatterinne bodde på herregården «Mårbacka» og har siden 1991 vært avbilda på den svenske 20-kroners seddelen? (Har Sverige 20-kroners seddel ennå, da?) Uansett måtte det være Selma Lagerlöf
22. a) Hvilken gruppe blei stifta i USA i 1967 av Randy Brecker, Fred Lipsius, Jerry Weiss, Dick Halligan, Steve Katz, Bobby Colmby. Seinere var David Clayton-Thomas og Al Kooper sentrale medlemmer? Her var jeg rimelig sikker på Blood, Sweat & Tears, ingen hadde andre forslag.
        b) Hvilken gruppe blei stifta i Storbritannia i 1975 av Johnny Rotten, Steve Jones, Paul Cook og Steve Matlock og hvor sistnevnte seinere blei erstatta av Sid Vicious (som imidlertid døde i 1979)? Planke: Sex Pistols
23. I hvilken sportsgren forekommer uttrykkene «piaffe» og «passage»? Det blei opplyst av svaret skulle oppgis spesifikt. Vi var ikke helt sikre, men vi blei enige om å forsøke dressurridning
24. I hvilken innsjø starter elva Vorma? Planke: Mjøsa
25. Artist (2015)? De andre på laget tok raskt Adele. Jeg trur det var "When we were young" som blei spilt (det er i alle fall den jeg lenka til tidligere i innlegget her).

Dette gikk jo greit, én feil - og det var på tyskeren som ingen andre visste navnet på heller. Men i en omgang med mange lette var det ikke mye som skilte lagene. Vi leda sammen med Per & Co, 1p foran neste lag.

Andre runde

26. Hva heter avisa med 3,9 millioner i opplag og som er Europas største og den største i verden hvis en ser bort fra Japan? Litt tvil her også, men vi endte på Bild Zeitung
27. I hvilket land blei erkebiskop Makarios III den første president i 1960 og satt i embetet til han blei avsatt etter kupp i 1974, men som kom tilbake som president seinere samme år og beholdt den til sin død i 1977? Planke: Kypros
28. Hva betyr det gamle, utdaterte uttrykket «å kavere»? Planke: garantere
29. a) Hva heter trollmannen i Asterix som bl a lager de fantastiske styrkedråpene? Easy piecy: Miraculix
        b) Hv heter den hyggelige trubaduren i Asterisk som blir mislikt kun når han synger fordi hans forferdelige sang får det til å begynne å regne? Trubadurix er også rimelig enkelt
30. a) Hvilken norsk krimforfatter har i år skrivi barneboka «Ulvehundgåten»? Det blei opplyst om at det var litt utenom det vanlige at denne forfatteren hadde skrivi barnebok (og det er vel strengt tatt mer enn ungdomsbok enn barnebok) men vi lot oss ikke forvirre av slike feilaktige opplysninger, og endte opp med korrekt svar i Jørn Lier Horst
        b) Hvilken norsk krimforfatter har i år utgitt romanen «Sporvekslingsmordet»? Planke med Hans Olav Lahlum
31. a) Hvem spiller den mannlige hovedrollen i «Basic instinct» som etterforskeren Nick Curran? Planke: Michael Douglas
        b) Hvem spiller den ene av to hovedroller som privatdetektiven Larry Doc Sportello i filmen «Inherent Vice» fra 2014? Her var vi helt på viddene og gjetta på Bruce Willis, det var Joaquin Phoenix
Denne filmen hadde gått alle Rookiene hus forbi.
32. Hvilken latinsk betegnelse brukes om de ti bud? Vi prøvde oss på noe med ..... dues her, men var ikke innom dekalogen
33. Hva heter lagmannsretten som har sitt sete i Tromsø? Eneste vi diskutere var om det var sør og nord slik som i bispedømmene, men vi endte med å svare bare Hålogaland
34. I hvilken idrett vant Vidar Benjaminsen mye (husker ikke om det blei nevnt VM, NM eller annet) på 1990-tallet? Jeg og Anders var ikke i tvil om skiorientering
35. Hvilken betegnelse fikk flyttinga av cherokee fra deres hjemland i det østre USA ti indianerterritorier vest for Mississippi-elva i det nåværende Oklahoma? Her begynte Hanne virkelig å slå til og dro fram Trail of tears
36. Hva het industrianlegget ved Akerselva i Oslo som blei etablert i 686 og opprinnelig var en kornmølle og som i 1696 blei Norges første papirmølle? Vi hadde ikke annet forslag enn Bjølsen Valsemølle, men hadde selvfølgelig hørt om Bentse Brug
37. Hva het guden for medisin og helbredelse, lys, lyrikk, profetier og sannhet i gresk mytologi? Her var tre navn oppe: Apollon, Promethus og Asklepeios. Hanne mente Apollon, vi gikk for Asklepeios
38. Hvilken tidligere skihopper har deltatt i årets «Skal vi danse»? Roger Ruud var de som følger med på sånt sikre på. Jeg trudde det var Anders Jacobsen, men det var visst et tidligere år
39. Amerikanske delstater
        a) Alabama, Arizona og Alaska. Hva heter den fjerde staten på A? Planke: Arkansas
        b) Colorado og California. Hva heter den tredje staten på C? Andre planke: Connecticut
        c) Oregon og Ohio. Hva heter den tredje staten på O? Tredje planke: Oklahoma
40. Gruppe 1990? Planke igjen: Scorpions med "Wings of change"
41. a) Hvilken hovedfarge har blomsten tiriltunge? Alle hadde gul på arket sitt
b) Hvilket navn brukes i vanlig dagligtale om rød jonsokblomst? Gro og Hanne var enige om at dette av sankthansblomst
42. Hva heter fornøyelsesparken på Djurgården i Stockholm? Planke igjen: Gröna lund
43. Hva kalles prosessen som renser sukkeret slik at det blir hvitt? Mer planke: raffinering
44. Hvilket organ i kroppen filtrerer blodet, fjerner avfallsrester og regulerer likevekt mellom syre og base? Her var vi veldig usikre på om det var lever eller nyrer. Vi var faktisk ikke helt sikre på om vi hadde fått skrivi ned det Anders mente i det hele tatt, det gikk nemlig litt kjapt mot slutten siden det var flere spørsmål vi var usikre på i denne runden. Men det hadde vi og vi hadde skrivi nyrerne
45. a) Hva er tittelen på TV-serien på NRK der Aksel Hennie spiller Erling Riise? Planke: Nobel
b) Hva er tittelen på TV-serien på TV2 som handler om bestekameratene «Joar» og «Lothepus» som er anleggsarbeidere i Hardanger? Her var det virkelig graving innerst i hjernen på Hanne. Først blei Cowboys gravd fram og like før vi skulle levere kom Fjorden, Fjorden Cowboys – en TV-serie ingen av oss hadde sett, men trailers har det vel vært uunngåelig å ikke å ha fått med seg. Dette var close call!
46. I hvilket nåværende land ligger byen Poltava hvor det i 1709 sto et avgjørende slag i Den Store Nordiske Krigen? Her var vi også usikre, vi endte på Hviterussland, mens korrekt svar var Ukraina. Kan ikke betegnes som stang-ut
47. Hva refererer muslimer til når de nevner ordet «jahamman»? Forslaget djevelen fra Hanne blei godtatt, vi hadde ikke noe bedre – men det var helvete
48. Hva heter dne japanske jernbanes høyhastighetsnett? Planke for gamlegutta på laget: Shinkansen
49. a) For hvilken Tippeligaklubb spiller Christian Landu Landu? Kristin mente først det var Viking, men hun kom på at han hadde gått til Tromsø
b) For hvilken Tippeligaklubb spiller Babacar Sarr? Her endte vi opp med Sogndal, og huska ikke at han hadde blitt kjøpt av Molde i sommer
50. Gruppe (1994)? Denne tok jeg på først akkord, stor favorittgruppe dette. Kun Bobla og Oldemors favoritter tok denne i tillegg til oss. Midnight Choir

Flere utfordringer i andre omgang, men det var det visst for flere enn oss. Det endte med at vi vant med 52p, 1p foran Per & Co. Spesielt fornøyd var vi med seier siden andre lag, som f eks Bobla stilte med meget sterkt lag, inkludert en fersk norgesmester i quiz. Du kan tru Rookiene var fornøyd med at de hadde begått en slik gjesteopptreden, ganske breie smil som gitt ut døra, gitt.

Nå kommer quizene på rekke og rad; Audun holder EgerQuiz fredag 7.10, jeg holder NorsiaQuiz mandag 10.10. og Fredrik stiller spørsmål på Peppes tirsdag 11.10. Vi får se om jeg rekker å legge ut blogginnlegg fortløpende eller om noe må samles opp, følg med - snakkes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar