mandag 17. juni 2019

Oldemors Quiz 28. mars

Her følger enda en Oldemors Quiz. Denne gangen danna John Arne, Anders, Tom, Tone, Ronny og undertegnede Bobla.

Siden det er en stund siden quizen, skorter det nok litt på helt korrekte gjengivelser og diskusjonene vi hadde underveis og hvem som tok hva har jeg rett og slett utelatt fordi det ville innholde mange feil. Men spørsmål og svar kan jeg i alle fall gi dere.

Runde 1 

1. Hva kaller man et fullt orkester bestående av treblåser, messingblåsere , slaginstrumenter og strengeinstrumenter?
2. a) Hvilken farge var det på drosja som Joni Mitchell synger om i sangen fra 1970?
b) Hva het den mishandla gutten i tredje etasje som Suzanne Vega synger om i en sang fra 1987?
3. Hva heter kjæresten til Baharaeh Letnes?
4. Hva kalles den type norsk privatskole som har navn etter Italias første kvinnelige lege og som er basert på barnas egenverdi, læring uten negative inntrykk og at elevene sjøl skal søke etter kunnskap?
5. Hvor mange meter er den lengste hekkeøvelsen for både menn og kvinner?
6. Hva slags firmaer er Hertz, Budget og Avis?
7. Hvilken familie er hovedpersoner i ei bok fra 2018 med tittel «Kunsten å oppdra en verdensmester»?
8. Hva er den vanlige betegnelsen på tilstanden mental retardasjon, som er en psykisk diagnose og kjennetegnes av lavere kognitiv intelligens enn normalnivået?
9. Hvilken by er administrasjonssenter i Møre og Romsdal?
10. Hva heter den tyske astronomen som i sin tid var assistent hos Tycho brahe og som i 1627 ga ut «Rudolfinske tabeller» som beskriver planetbevegelser og som seinere danna grunnlaget for Isaac Newtons teori om universell gravitasjon?
11. a) Hvilken by i Michigan, USA, fikk tidligere tilnavnet Verdens bilhovedstad fordi den første bilfabrikken blei grunnlagt i byen i 1899?
b) Hvilkne by i Oklahoma, USA fikk tidligere tilnavnet Verdens oljehovedstad?
12. Artist (2018)?
13. Hvilken ordklasse tilhører et ord som sier noe om hvor noe eller noen er plassert ift noe annet, f eks mellom og gjennom?
14. Hva kaller man det som opprinnelig var et typografisk element i ei bok, som seinere er blitt brukt om f eks småtegn i bøker, kjenningsmelodier og jingles i radioprogram eller åpningssekvenser i TV eller film?
15. Hva kalles søksøvelsen som går ut på at hunden skal finner mennesker som ligger skjult i terrenget og hvor hund må bruke luktesansen for å finne evt mennesker?
16. I hvilket land er det kristendemokratiske og liberalkonservative politiske partiet Platforma Obywatelska en viktig aktør?
17. Hva kalles produkt som forbindes med produsentene Krombacher og La Trappe?
18. Hva er hovedtittel på den amerikanske filmserien i fire deler der tre har undertitler som Catches Fire og Mockinjay 1 & 2?
19. Hvor mange sidekanter har en trigon?
20. Hva heter det amerikanske nettstedet som blei grunnlagt 2005 av Andrew Breitbart, Arianna Huffington, Kenneth Lerer and Jonah Peretti, som tilbyr nyheter, blogger og originalt innhold og dekker bl a politikk, næringsliv, underholdning, miljø, teknologi, livsstil og kultur?
21. I hvilken klubb av Jürgen Klopp i sju år før han gikk til Liverpool i 2015? Borussia Dortmund.
22. I hvilket land ligger byene Trabzon, Manavgat og Kusadasi?
23. Hva kalles verdens største reisenettsted hvor man kan se bilder og lese de reisendes egne historier og anmeldelser av byer, severdigheter, hoteller og restauranter og hvor reisende sjøl setter karakter på disse?
24. Hva slags dyr bruker Finn.no i sine reklameinnslag på TV?
25. Gruppe (1973)?

Runde 2

26. Hvilken idrett forbindes med Stine Bredal Oftedal?
27. Hvilket kjemisk stoff finnes det mest av i eteriske oljer?
28. I hvilken by ligger Universeum, Nordens største opplevelsessenter i sju etasjer, hvor man kan oppleve tropisk regnskog, gigantiske akvarier og spennende eksperimenter?
29. a) Hvilken artist hadde kjempesuksess med sangene «Wake me up» og «Hey brother»?
b) Hvilken artist hadde kjempesuksess med sangene «Love the way you lie» m/Eminem og «We found love» m/Calvin Harris?
30. a) Hvilken norsk forfatter ga i 2018 ut «Søsterklokkene»?
b) Hvilken norsk forfatter ga i 2018 ut romanen «Menn i min situasjon»?
31. a) Hvilken by? Bykommune med over 30 000 innbyggere, universitetsby med bl a bydelene Kopperud og Bybrua, Hunnselva har sitt utløp her. Ett av fotballagene har blitt norgesmester og en individuell utøver som representerer byens idrettslag er både verdens- og OL-mester?
b) Hvilken by? I overkant av 55 000 innbyggere, bl a med Tunøya (32 000 innbyggere) og er Norges nest største øy i folketall. Høyeste punkt er 216 m høye Gastgiveren, sjøene Vestvannet og Mingevannet ligger i kommunen som er kjent som en av Norges mest framgangsrike idrettsbyer.
32. a) Hva heter sandkassespillet, utvikla av den svenske spillkonsollutvikleren Mojang, konstruert for PC som lar spilleren bygge og rive ned konstruksjoner av kuber?
b) Hva heter plattformspillserien utgitt av Sony Computer Entertainment til PS3 og PSV, der vi møter skattejegeren Nathan Drake, vennen Victor Sullivan og journalisten Elena Fisher?
33. Hva betyr det at et individ er androgyn?
34. Hvilket ord er felles for SI-enheten for måling av trykk, måleenheten for lydtrykk i akustikk og flere konditorier i Oslo som bærer denne franske grunnleggerens navn?
35. Hvilket asiatisk land var part i både Første Gulfkrigen (1980-1988), Andre Gulfkrigen (1990-91) og i Gulfkrigen (2003)?
36. Hvilken kjent norsk person oppfant uttrykket iman-sleiking?
37. Hva er det norske ordet for det fiktive ballspillet Quidditch, som spiller i noen bøker og filmer og som er den mest populære sporten i magiverdenen?
38. Hva kalles en bil med kalesje eller metalltak som kan slås ned slik at bilen blir åpen?
39. a) Ranger følgende planeter i rekkefølge etter nærhet til Jordan, fra nærmest til lengst unna – Saturn – Neptun – Jupiter.
b) Ranger følgende planeter i rekkefølge etter diameterens størrelse, fra størst til minst – Merkur – Jordan – Mars.
c) Hva kalles fenomenet som oppstår når Venus passerer mellom Sola og Jorda slik at Venus fra Jorda framstår som en liten svart flekk som beveger seg over solskiva?
40. Gruppe (2011)?
41. Nevn et felles år der Brundtland, Thatcher og Reagan var ledere i sine land.
42. Hvilket fotballstadion er med sine 75 957 tilskuerplasser den største i Premier League i England?
43. Hva er tittelen på filmen (1997) av Ridley Scott med Demi Moore, Viggo Mortensen og Anne Bancroft i hovedrollene, hvor filmen forteller en fiktiv historie om den første kvinnen som får opplæring i amerikanske Navy Seal?
44. Nevn en av de to som skreiv «We are the world», utgitt på singel sammen med USA for Africa i 1985?
45. a) Hva heter matretten som er nasjonalrett i Ungarne, som egentlig betyr gjetermat og som er en gryterett av kjøtt, paprika, tomat, potet, løk, hvitløk, som helst serveres med brød, nudler eller makaroni?
b) Hva heter den thailandske hverdagsretten som nærmest er å regne som en nasjonalrett, som består av kylling eller svinekjøtt med tilbehør, servert i friske kålblader?
46. a) I hvilket land var Donald Tusk statsminister (2007-2014)?
b) I hvilket land var Manuel Valls statsminister (2014-2016)?
47. Under hvilket amerikanske navn kjenner vi Brynhild Paulsdatter Størset (f i Selbu) (1859-1908) som USAs meste berykta kvinnelige seriemorder gjennom tidene, som drepte mer enn 14 personer, deriblant to ektemenn?
48. Hva slags produkt er Fiji, Eira og Voss?
49. Hva kaller man kvinneskikkelsene i norrøn mytologi som samler sammen de døde etter et slag og som tar de falne med seg til Åsgard og som enkelte steder i litteraturen er beskrivi som Odins skjoldmøyer?
50. Artist (1987)?

-------------------------------------------------------------------------------------

Fasit

Feite, svarte typer = fasit, feite, røde typer = det Bobla svarte når vi svarte feil.

Runde 1 

1. Hva kaller man et fullt orkester bestående av treblåser, messingblåsere , slaginstrumenter og strengeinstrumenter? Symfoniorkester.
2.
a) Hvilken farge var det på drosja som Joni Mitchell synger om i sangen fra 1970? Gul.
b) Hva het den mishandla gutten i tredje etasje som Suzanne Vega synger om i en sang fra 1987? Luka.
3. Hva heter kjæresten til Baharaeh Letnes? Per Sandberg.
4. Hva kalles den type norsk privatskole som har navn etter Italias første kvinnelige lege og som er basert på barnas egenverdi, læring uten negative inntrykk og at elevene sjøl skal søke etter kunnskap? Montesorri.
5. Hvor mange meter er den lengste hekkeøvelsen for både menn og kvinner? 400.
6. Hva slags firmaer er Hertz, Budget og Avis? Bilutleie.
7. Hvilken familie er hovedpersoner i ei bok fra 2018 med tittel «Kunsten å oppdra en verdensmester»? Ingebrigtsen.
8. Hva er den vanlige betegnelsen på tilstanden mental retardasjon, som er en psykisk diagnose og kjennetegnes av lavere kognitiv intelligens enn normalnivået? Psykisk utviklingshemma.
9. Hvilken by er administrasjonssenter i Møre og Romsdal? Molde.
10. Hva heter den tyske astronomen som i sin tid var assistent hos Tycho brahe og som i 1627 ga ut «Rudolfinske tabeller» som beskriver planetbevegelser og som seinere danna grunnlaget for Isaac Newtons teori om universell gravitasjon? Johannes Kepler.
11. a) Hvilken by i Michigan, USA, fikk tidligere tilnavnet Verdens bilhovedstad fordi den første bilfabrikken blei grunnlagt i byen i 1899? Detroit.
b) Hvilkne by i Oklahoma, USA fikk tidligere tilnavnet Verdens oljehovedstad? Husker ikke hva vi gjetta, men ikke Tulsa.
12. Artist (2018)? Ruben The Half.
13. Hvilken ordklasse tilhører et ord som sier noe om hvor noe eller noen er plassert ift noe annet, f eks mellom og gjennom? Preposisjon.
14. Hva kaller man det som opprinnelig var et typografisk element i ei bok, som seinere er blitt brukt om f eks småtegn i bøker, kjenningsmelodier og jingles i radioprogram eller åpningssekvenser i TV eller film? Totalt hjernteppe på alle her, og vi endte dermed opp med å svare ingress som vi visste var feil. Svaret er sef vignett.
15. Hva kalles søksøvelsen som går ut på at hunden skal finner mennesker som ligger skjult i terrenget og hvor hund må bruke luktesansen for å finne evt mennesker? Ikke ettersøk, men rundering.
16. I hvilket land er det kristendemokratiske og liberalkonservative politiske partiet Platforma Obywatelska en viktig aktør? Polen.
17. Hva kalles produkt som forbindes med produsentene Krombacher og La Trappe? Øl.
18. Hva er hovedtittel på den amerikanske filmserien i fire deler der tre har undertitler som Catches Fire og Mockinjay 1 & 2? The Hunger Games.
19. Hvor mange sidekanter har en trigon? Tre.
20. Hva heter det amerikanske nettstedet som blei grunnlagt 2005 av Andrew Breitbart, Arianna Huffington, Kenneth Lerer and Jonah Peretti, som tilbyr nyheter, blogger og originalt innhold og dekker bl a politikk, næringsliv, underholdning, miljø, teknologi, livsstil og kultur? Huffington Post.
21. I hvilken klubb av Jürgen Klopp i sju år før han gikk til Liverpool i 2015? Borussia Dortmund.
22. I hvilket land ligger byene Trabzon, Manavgat og Kusadasi? Tyrkia.
23. Hva kalles verdens største reisenettsted hvor man kan se bilder og lese de reisendes egne historier og anmeldelser av byer, severdigheter, hoteller og restauranter og hvor reisende sjøl setter karakter på disse? Tripadvisor.
24. Hva slags dyr bruker Finn.no i sine reklameinnslag på TV? Katt.
25. Gruppe (1973)? Eagles Desperado.

24p holdt til andreplass, 1p bak lederlaget - vi burde jo ha kommet på vignett og dermed vært i delt ledelse ....

Runde 2

26. Hvilken idrett forbindes med Stine Bredal Oftedal? Håndball.
27. Hvilket kjemisk stoff finnes det mest av i eteriske oljer? Ikke karbon, men alkohol.
28. I hvilken by ligger Universeum, Nordens største opplevelsessenter i sju etasjer, hvor man kan oppleve tropisk regnskog, gigantiske akvarier og spennende eksperimenter? Gøteborg.
29. a) Hvilken artist hadde kjempesuksess med sangene «Wake me up» og «Hey brother»? Avicci.
b) Hvilken artist hadde kjempesuksess med sangene «Love the way you lie» m/Eminem og «We found love» m/Calvin Harris? Rihanna.
30. a) Hvilken norsk forfatter ga i 2018 ut «Søsterklokkene»? Lars Mytting.
b) Hvilken norsk forfatter ga i 2018 ut romanen «Menn i min situasjon»? Per Petterson.
31. a) Hvilken by? Bykommune med over 30 000 innbyggere, universitetsby med bl a bydelene Kopperud og Bybrua, Hunnselva har sitt utløp her. Ett av fotballagene har blitt norgesmester og en individuell utøver som representerer byens idrettslag er både verdens- og OL-mester? Gjøvik.
b) Hvilken by? I overkant av 55 000 innbyggere, bl a med Tunøya (32 000 innbyggere) og er Norges nest største øy i folketall. Høyeste punkt er 216 m høye Gastgiveren, sjøene Vestvannet og Mingevannet ligger i kommunen som er kjent som en av Norges mest framgangsrike idrettsbyer. Sarpsborg.
32. a) Hva heter sandkassespillet, utvikla av den svenske spillkonsollutvikleren Mojang, konstruert for PC som lar spilleren bygge og rive ned konstruksjoner av kuber? Minecraft.
b) Hva heter plattformspillserien utgitt av Sony Computer Entertainment til PS3 og PSV, der vi møter skattejegeren Nathan Drake, vennen Victor Sullivan og journalisten Elena Fisher? Uncharted.
33. Hva betyr det at et individ er androgyn? Tvekjønna.
34. Hvilket ord er felles for SI-enheten for måling av trykk, måleenheten for lydtrykk i akustikk og flere konditorier i Oslo som bærer denne franske grunnleggerens navn? Pascal.
35. Hvilket asiatisk land var part i både Første Gulfkrigen (1980-1988), Andre Gulfkrigen (1990-91) og i Gulfkrigen (2003)? Irak.
36. Hvilken kjent norsk person oppfant uttrykket iman-sleiking? Sylvi Listhaug.
37. Hva er det norske ordet for det fiktive ballspillet Quidditch, som spiller i noen bøker og filmer og som er den mest populære sporten i magiverdenen? Rumpeldunk.
38. Hva kalles en bil med kalesje eller metalltak som kan slås ned slik at bilen blir åpen? Kabriolet.
39. a) Ranger følgende planeter i rekkefølge etter nærhet til Jordan, fra nærmest til lengst unna – Saturn – Neptun – Jupiter. J-S-N.
b) Ranger følgende planeter i rekkefølge etter diameterens størrelse, fra størst til minst – Merkur – Jordan – Mars. J-Ma-Me.
c) Hva kalles fenomenet som oppstår når Venus passerer mellom Sola og Jorda slik at Venus fra Jorda framstår som en liten svart flekk som beveger seg over solskiva? Venuspassasjen.
40. Gruppe (2011)? Coldplay - .
41. Nevn et felles år der Brundtland, Thatcher og Reagan var ledere i sine land. 1986-1989, vi landa på 1987.
42. Hvilket fotballstadion er med sine 75 957 tilskuerplasser den største i Premier League i England? Old Trafford.
43. Hva er tittelen på filmen (1997) av Ridley Scott med Demi Moore, Viggo Mortensen og Anne Bancroft i hovedrollene, hvor filmen forteller en fiktiv historie om den første kvinnen som får opplæring i amerikanske Navy Seal? GI Jane.
44. Nevn en av de to som skreiv «We are the world», utgitt på singel sammen med USA for Africa i 1985? Lionel Richie og Michael Jackson.
45. a) Hva heter matretten som er nasjonalrett i Ungarne, som egentlig betyr gjetermat og som er en gryterett av kjøtt, paprika, tomat, potet, løk, hvitløk, som helst serveres med brød, nudler eller makaroni? Gulasj.
b) Hva heter den thailandske hverdagsretten som nærmest er å regne som en nasjonalrett, som består av kylling eller svinekjøtt med tilbehør, servert i friske kålblader? Ikke pak choy, men laab.
46. a) I hvilket land var Donald Tusk statsminister (2007-2014)? Polen.
b) I hvilket land var Manuel Valls statsminister (2014-2016)? Frankrike.
47. Under hvilket amerikanske navn kjenner vi Brynhild Paulsdatter Størset (f i Selbu) (1859-1908) som USAs meste berykta kvinnelige seriemorder gjennom tidene, som drepte mer enn 14 personer, deriblant to ektemenn? Sef ikke Calamity Jane, men Belle Gunness.
48. Hva slags produkt er Fiji, Eira og Voss? Vann.
49. Hva kaller man kvinneskikkelsene i norrøn mytologi som samler sammen de døde etter et slag og som tar de falne med seg til Åsgard og som enkelte steder i litteraturen er beskrivi som Odins skjoldmøyer? Valkyrier.
50. Artist (1987)? Whitney HoustonDance with somebody.

Solid poengfangst i en vanskelig andreomgang, det holdt til seier 1p foran et par lag.

Jeg har fortsatt notater fra et par Oldemors Quiz liggende + flere Peppes Quizer, du leser dem har i løpet av sommeren, snakkes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar