torsdag 28. mars 2019

Oldemors Quiz 7. mars 2019

Det har gått litt tid siden denne quizen blei avvikla, og jeg klarer nok ikke å gjengi alt av hva vi svarte og hvem som tok hva, men Bobla stilte i alle fall med Anders, Vidar, John Arne, Tone, Kristin og meg.

Første runde

1. Hvilken klubb vant den engelske ligacupen i år?
2. Nevn to av tre land som Amazonas renner gjennom.
3. a) Hvilken brus har eller har hatt etiketter som Pluss, Sitron, Super?
b) Hvilken brus blei laga første gang i USA i 1921 som selges på grønn flaske og har smak av sitron og lime?
4. Hvilken sang har disse åpningslinjene?
«Hello darkness, my old friend
I've come to talk with you again”.
5. Hva heter snømannen i Disney-filmen «Frozen» (2013)?
6. Hva kalles eldgamle sykdommen som er den mest utbredte dødelige infeksjonssykdommen i verden med 3 millioner døde hvert år.
7. Hvem vant årets «Mesternes mester»?
8. I hvilket uavhengig søramerikansk land er nederlandsk det offisielle språket?
9. Hva er det norske navnet på en rekke svært utbredte østasiatiske matretter som kan tilberedes på forskjellige måter, men består enten av pastaliknende tynn deig eller rispapir som pakker inn fyll som kan bestå av …. (her fikk jeg ikke med meg mer)?
10. Hvilken kvinnelig svensk forfatter skreiv i 2019 romanen som på norsk har fått ittelen «Gullburet»?
11. Hvilket opprinnelig latisk begrep som betyr blodhevn oppsto i sin tid på Korsika og går ut på at man straffer en eller flere slektninger av en gjerningsmann for dennes forbrytelser og som i Norge blei forbudt på 1200-tallet?
12. Artist (2017)?
13. Ranger følgende planeter i riktig rekkefølge fra størst til minst: Neptun, Saturn, Merkur.
14. Nevn en av to av fergeselskapene som daglig trafikkerer strekningen Langesund – Hirtshals.
15. Hva kalles innenfor matematikk forholdet som gir tallet phi (altså 1,618) og som er en deling av en linje eller flate i to deler slik at den minste delen forholder seg til den største delen som denne gjør til hele linja eller flaten?
16. Nevn to av tre franske byer som har arrangert vinter-OL.
17. Hvilken av hakkespettene har markert svarte og hvite tegn, svart rygg med en stjert, hvite felt på hver skulder. Begge kjønn har et rødt parti på undersiden mellom halen og beina og hvor det i begge kjønn har rød nakkeflekk?
18. Hva heter administrasjonssenteret i Sør-Varanger kommune?
19. Hvilket ord brukes om en betegnelse for det systematiske studien av visse overnaturlige fenomener og som tidligere blei kalt psykisk forskning?
20. Hva var navnet på gameshowet som blei sendt på TV2 i perioden 2000-2011 hvor deltakerne kunne spørre publikum om hjelp, fjerne to alternativer eller ringe en venn?
21. Hvilken skikkelse i gresk mytologi fikk navnet Den bevingede seiersgudinnen og er den vanligste figuren som er portrettert på greske mynter?
22. Hva heter stortingspresidenten i Norge?
23. Hvilken amerikansk delstat er arealmessig nest minste delstat og kalles The First State fordi det var den første som ratifiserte USAs grunnlov, og har en delstatshovedstad som heter Dover?
24. a) Hvilken av disse filmene har vinni Oscar for beste film? La La Land, The Revenant, Kongens Tale, Django Unchained.
b) Hvilken av disse filmene har ikke vinni Oscar for beste film? Slumdog Millionaire, No Country For Old Men, Pulp Fiction, Rain Main.
25. Artist (2019)? Beklager, VG-lista er helt uinteressant for meg, og når jeg da ikke har notert ned verken artist eller låt her, så kan jeg heller ikke gjengi hva som blei spilt.

Andre runde

26. Hva slags figur er Stich, som er bestevennen til Lilo i den Disney-animerte filmen fra 2002?
27. Ranger flyplassene etter størrelse fra størst til minst. Heathrow – Schipol – Sheremetyevo.
28. Hvilket pattedyr blir kalt kvitunge som nyfødt.
29. Hva kalles biproduktet av brennevin som er en masse av villing og rik på B-vitaminer og som blir mye brukt som dyrefor, spesielt til storfe?
30. Hvilken norsk kombinertløper vant to VM-gull i Seefeld 2019?
31. Nevn tre av de sju dødssyndene slik de er navngitt i dag.
32. Hvilken farge er komplementærfarge til blå?
33. a) Hva slags jobb utførte Onkel Skrue da ha som 12-åring tjente sine første penger og fikk den mye omtalte Lykketiøringen som betaling?
b) Hvilken megeklyse i Andeby-universet heter Gladstone Gant på originalspråket?
34. a) Hvilken amerikansk delstat har det sydligste punktet på USAs mainland?
b) Nevn tre av fem delstater som grenser mot Stillehavet.
35. Hvilen kunstner forbindes med suppebokser fra Campbell’s?
36. I hvilken norsk TV-serie på NRK møter vi karakterene Noora og Wilde Lien Hellerud?
37. I hvilken historie møter vi uruk-haier og orker?
38. Hva kalles biffretten som serveres rå med rå eggeplomme og kapers?
39. a) Hva kalles det når serveren i tennis bommer på to forsøk og poenget går til motspilleren?
b) Hva kalles stillingen og prosedyren som benyttes i tennis når spillerne står likt på 6-6 i siste og avgjørende sett? .
c) Hva regnes som tidenes beste mannlige tennisspiller med 17 Grand Slam-titler i tillegg til at han med 302 uker er spilleren som har flest uker som nr 1 på verdensrankingen?.
40. Artist (1996)?
41. Hva heter det offentlig eide selskapet som er ansvarlig for kollektivtransporten i Oslo?
42. a) Hvilken dansk forfatter skreiv i 2018 romanen ”Kastanjemannen”?
b) Hvilken kvinnelig svensk forfatter skreiv i 2018 romanen «Perlefarmen»?
43. Hva er Estrella, Sapporo, Lapin Kulta og Cobra eksempler på?
44. Hvilken attraktiv skuespiller har hatt rolla som Wolverine i 10 filmer 2000-2017?
45. a) Hvilken forfatter? Født 1818 i Trier (død 1883 i London), forfatter, samfunnsforsker, filosof og politisk økonom, som framsto som arbeidernes …. (her fikk jeg ikke med meg meg, men dette burde vel holde?)?
b) Navn? Født 1928, død 1967, utdanna lege og seinere revolusjonær, meldem av 26. julibevegelsen og seinere industriminister på Cuba og tatt til fange av CIA i Bolivia, henrette mens han var i fangenskap?
46. I hvilket fylke ligger Hellesylt og Ikornes?
47. a) Hva kaller man sykdommen som rammer noen av hjernecellene som kontrollerer bevegelse og som nesten bare ….. (fikk ikke med mer, sorry)?
b) Hva kalles betegnelsen på en rekke symptomer på sviktende hjernefunkjson, hvor det viktigste symptomet er svekkelse av hukommelsen, noe som fører til nedsatt evne til å fungere i det daglige liv?
48. a) Hva er jahisme, zoroastrisme og wicca eksempler på?
b) Hva er GTA, Space Invaders og Kingdom Fantasy eksempler på?
49. Hvem var sittende president da andre verdenskrig slutta?
50. Artist (2018)? Beklager - det samme her som i oppgave 25, VG-lista er helt uinteressant for meg, og når jeg da ikke har notert ned verken artist eller låt her, så kan jeg heller ikke gjengi hva som blei spilt.


---------------------------------------------------

Fasit

Feite, svarte typer = fasit, feite, røde typer = hva Bobla svarte når vi svarte feil.

Som vanlig en del spørsmål som er reine planker, her var det ingen diskusjon innad i laget.

Første runde
1. Hvilken klubb vant den engelske ligacupen i år? Manchester City.
2. Nevn to av tre land som Amazonas renner gjennom. Brasil, Colombia, Peru. Vi gikk for de to første.
3. a) Hvilken brus har eller har hatt etiketter som Pluss, Sitron, Super? Solo.
b) Hvilken brus blei laga første gang i USA i 1921 som selges på grønn flaske og har smak av sitron og lime? 7Up.
4. Hvilken sang har disse åpningslinjene?
«Hello darkness, my old friend
I've come to talk with you again”. Her var jeg litt treig, men Tone dro kjapt fram "Sound of silence".
5. Hva heter snømannen i Disney-filmen «Frozen» (2013)? Vidar (og andre?) var sikker på Olaf.
6. Hva kalles eldgamle sykdommen som er den mest utbredte dødelige infeksjonssykdommen i verden med 3 millioner døde hvert år. Ikke lungebetennelse, men den andre vi hadde på blokka - tuberkulose. Vi stilte oss noe tvilende til tallet som blei oppgitt og mente at flere infeksjonssykdommer burde godkjennes. Jr kilder døde f eks ca 1,5 millioner av tuberkulose i 2017, men 1,1 millioner "barn under fem år" dør av lungebetennelse. Tallene avviker fra kilde til kilde, men her burde QM godkjent vårt svar også. Spesielt surt er jo det siden dette ene poenget avgjorde om det blei seier (utslag) eller ikke.
7. Hvem vant årets «Mesternes mester»? Pål Anders Ullevålseter.
8. I hvilket uavhengig søramerikansk land er nederlandsk det offisielle språket? Surinam.
9. Hva er det norske navnet på en rekke svært utbredte østasiatiske matretter som kan tilberedes på forskjellige måter, men består enten av pastaliknende tynn deig eller rispapir som pakker inn fyll som kan bestå av …. (her fikk jeg ikke med meg mer)? Litt undring og diskusjon, men vi endte opp med at det måtte være vårrull.
10. Hvilken kvinnelig svensk forfatter skreiv i 2019 romanen som på norsk har fått tittelen «Gullburet»? Vi er nesten sikre på Camilla Läckberg.
11. Hvilket opprinnelig latisk begrep som betyr blodhevn oppsto i sin tid på Korsika og går ut på at man straffer en eller flere slektninger av en gjerningsmann for dennes forbrytelser og som i Norge blei forbudt på 1200-tallet? John Arne var nok først ute med vendetta.
12. Artist (2017)? Vi var usikre og det sto mellom Sam Smith og Ed Sheeran, etter en del vakling landa vi med beina først.
13. Ranger følgende planeter i riktig rekkefølge fra størst til minst: Neptun, Saturn, Merkur. Anders, Tom og John Arne enes om S-N-M.
14. Nevn en av to av fergeselskapene som daglig trafikkerer strekningen Langesund – Hirtshals. Vi har begge: Color Line og Fjord Line.
15. Hva kalles innenfor matematikk forholdet som gir tallet phi (altså 1,618) og som er en deling av en linje eller flate i to deler slik at den minste delen forholder seg til den største delen som denne gjør til hele linja eller flaten? Det gylne snitt.
16. Nevn to av tre franske byer som har arrangert vinter-OL. Også her har vi alle, svarer de to første: Albertville, Grenoble, Chamonix.
17. Hvilken av hakkespettene har markert svarte og hvite tegn, svart rygg med en stjert, hvite felt på hver skulder. Begge kjønn har et rødt parti på undersiden mellom halen og beina og hvor det i begge kjønn har rød nakkeflekk? Flaggspett.
18. Hva heter administrasjonssenteret i Sør-Varanger kommune? Kirkenes.
19. Hvilket ord brukes om en betegnelse for det systematiske studien av visse overnaturlige fenomener og som tidligere blei kalt psykisk forskning? Parapsykologi.
20. Hva var navnet på gameshowet som blei sendt på TV2 i perioden 2000-2011 hvor deltakerne kunne spørre publikum om hjelp, fjerne to alternativer eller ringe en venn? Vil du bli millionær?
21. Hvilken skikkelse i gresk mytologi fikk navnet Den bevingede seiersgudinnen og er den vanligste figuren som er portrettert på greske mynter? Nike.
22. Hva heter stortingspresidenten i Norge? Tone W. Trøen.
23. Hvilken amerikansk delstat er arealmessig nest minste delstat og kalles The First State fordi det var den første som ratifiserte USAs grunnlov, og har en delstatshovedstad som heter Dover? Anders er først ute med Delaware.
24. a) Hvilken av disse filmene har vinni Oscar for beste film? La La Land, The Revenant, Kongens Tale, Django Unchained. Her er jeg med på å ødelegge. Hadde vi hatt litt mer ro så hadde John Arne dratt i land poeng for oss her. Vi blei nok lurt litt av de som leste opp vinneren det året, Faye og Warren leste jo opp La La Land som vinner, noe som var feil - det var Moonlight som vant det året.
b) Hvilken av disse filmene har ikke vinni Oscar for beste film? Slumdog Millionaire, No Country For Old Men, Pulp Fiction, Rain Main. Men denne var jeg i alle fall sikker på.
25. Artist (2019)? Her kan jeg dessverre ikke melde verken hva fasit er, hva vi svarte og om vi svarte korrekt ...

I første omgang fikk vi altså trolig 24p .... Det var nok trolig ikke ledelse.

Andre runde

26. Hva slags figur er Stich, som er bestevennen til Lilo i den Disney-animerte filmen fra 2002? Ganske mye diskusjon her, men vi ender heldigvis opp med å svare hund.
27. Ranger flyplassene etter størrelse fra størst til minst. Heathrow – Schipol – Sheremetyevo. Samme rangering.
28. Hvilket pattedyr blir kalt kvitunge som nyfødt. Sel.
29. Hva kalles biproduktet av brennevin som er en masse av villing og rik på B-vitaminer og som blir mye brukt som dyrefor, spesielt til storfe? Drank var vi ikke innom og vi endte opp med å svare (trur jeg) melasse.
30. Hvilken norsk kombinertløper vant to VM-gull i Seefeld 2019? Jarl Magnus Riiber.
31. Nevnt tre av de sju dødssyndene slik de er navngitt i dag. Vi svarte de tre første: Grådighet, hovmod, fråtsing, begjær,  misunnelse vrede, latskap
32. Hvilken farge er komplementærfarge til blå? Her husker jeg ikke helt, men trur kanskje John Arne trumfa gjennom oransje?
33. a) Hva slags jobb utførte Onkel Skrue da ha som 12-åring tjente sinde første penger og fikk den mye omtalte Lykketiøringen som betaling? Ikke gullgraver, men skopusser.
b) Hvilken megeklyse i Andeby-universet heter Gladstone Gant på originalspråket? Fetter Anton.
34. a) Hvilken amerikansk delstat har det sydligste punktet på USAs mainland? Hawaii.
b) Nevn tre av fem delstater som grenser mot Stillehavet. Hawaii, California, Washington, Alaska, Oregon. Vi hadde alle, husker ikke hvilke tre vi plukka ut.
35. Hvilen kunstner forbindes med suppebokser fra Campbell’s? Andy Warhol.
36. I hvilken norsk TV-serie på NRK møter vi karakterene Noora og Wilde Lien Hellerud? Skam.
37. I hvilken historie møter vi uruk-haier og orker? Ringenes Herre.
38. Hva kalles biffretten som serveres rå med rå eggeplomme og kapers? Biff tartar.
39. a) Hva kalles det når serveren i tennis bommer på to forsøk og poenget går til motspilleren? Dobbeltfeil.
b) Hva kalles stillingen og prosedyren som benyttes i tennis når spillerne står likt på 6-6 i siste og avgjørende sett? Tie-break.
c) Hva regnes som tidenes beste mannlige tennisspiller med 17 Grand Slam-titler i tillegg til at han med 302 uker er spilleren som har flest uker som nr 1 på verdensrankingen? Roger Federer.
40. Artist (1996)? George Michael.
41. Hva heter det offentlig eide selskapet som er ansvarlig for kollektivtransporten i Oslo? Ruter.
42. a) Hvilken dansk forfatter skreiv i 2018 romanen ”Kastanjemannen”? Kristin og jeg kom til slutt på Jussi Adler-Olsen og var fornøyd med det, men det hjalp ikke når fasit viser Søren Sveistrup.
b) Hvilken kvinnelig svensk forfatter skreiv i 2018 romanen «Perlefarmen»? Når QM har to spørsmål om svenske kvinnelige krimforfattere og fasit fra første omgang viser Läckberg, da kan vi ikke annet enn å svare Lisa Märklund.
43. Hva er Estrella, Sapporo, Lapin Kulta og Cobra eksempler på? Øl.
44. Hvilken attraktiv skuespiller har hatt rolla som Wolverine i 10 filmer 2000-2017? Jeg var sikker på Hugh Jackman.
45. a) Hvilken forfatter? Født 1818 i Trier (død 1883 i London), forfatter, samfunnsforsker, filosof og politisk økonom, som framsto som arbeidernes …. (her fikk jeg ikke med meg meg, men dette burde vel holde?)? Karl Marx.
b) Navn? Født 1928, død 1967, utdanna lege og seinere revolusjonær, meldem av 26. julibevegelsen og seinere industriminister på Cuba og tatt til fange av CIA i Bolivia, henrette mens han var i fangenskap? Che Guevara.
46. I hvilket fylke ligger Hellesylt og Ikornes? Møre og Romsdal.
47. a) Hva kaller man sykdommen som rammer noen av hjernecellene som kontrollerer bevegelse og som nesten bare ….. (fikk ikke med mer, sorry)? Parkinsons.
b) Hva kalles betegnelsen på en rekke symptomer på sviktende hjernefunkjson, hvor det viktigste symptomet er svekkelse av hukommelsen, noe som fører til nedsatt evne til å fungere i det daglige liv? Demens.
48. a) Hva er jahisme, zoroastrisme og wicca eksempler på? Religion.
b) Hva er GTA, Space Invaders og Kingdom Fantasy eksempler på? Dataspill.
49. Hvem var sittende president da andre verdenskrig slutta? Harry S Truman.
50. Artist (2018)? Her kan jeg dessverre ikke melde verken hva fasit er, hva vi svarte og om vi svarte korrekt ...

Vi hadde nok fire feil (- men ta det med klype salt) i andre runde, uansett ser jeg fra regnearket til QM at vi endte opp på 53p - så regnestykket går opp i alle fall. Men pga 1p vi fikk for lite i første omgang med tuberkulose/lungebetennelse så blei det ikke utslag, men 1p bak vinnerlaget.

Litt mye å stri med for tida, men jeg har to (etter i kveld tre) Oldemors Quiz liggende - de blir lagt ut etter hvert. Jeg har også flere Peppes Quiz liggende som også får se dagens lys om en stund. Smør dere med tålmodighet. Litt fintuning av fredagens MusikkQuiz på BassGarasjen (fortsatt plass til flere lag - eller enkeltdeltakere til de lagene som ikke er fylt opp ennå, meld på her!) Så prioriteres deretter utlegging av egne quizer fra tirsdag og fredag, det offentliggjøres nok før de andre jeg har liggende. Nå bærer det av sted til Oldemors med Bobla for en ny runde der, snakkes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar