lørdag 3. mars 2018

Oldemors Quiz 18. januar 2018

Det begynner å bli lenge siden denne quizen blei avholdt nå, men fant notatene mine. Jeg var med Bobla denne kvelden.

Mye av hva som skjedde under quizen - hvem som tok hva, osv - om vi svarte korrekt faktisk også - har gått litt i glømmeboka. Så jeg gjengir rett og slett quizen og litt om hva vi svarte. Jeg kan ikke garantere at jeg har gjengitt alt korrekt.

Det var veldig mange forholdsvis enkle spørsmål som ikke krevde særlig diskusjon - men enkelte diskusjoner husker jeg kanskje. Som vanlig var det ingen bilder i quizen, kun fire lydspor.


Runde 1

1. Fornavn til svensk kokk, programleder og forfatter med etternavn Nordström, lage flere matprogram og TV-reklamer, kjent for uttrykket «jättegott»?
2. Hvilket ord på A vil sannsynligvis en lege bruke om språkvansker som skyles en hjerneskade?
3. Hvilken fotballklubb har vært sammenhengende lengst i eliteserien for menn uten å rykke ned til nivå 2?
4. Tittel på Clint Eastwood-film (95), men han sjøl i hovedrolla som fotograf for National Geographic og innleder et kort, intenst kjærlighetsforhold til gift kvinne spilt av Meryl Streep?
5. Hva heter proteiner som finnes i flere typer korn, som gjør det mulig å få gjærbakst til å heve seg og som hos enkelte personer kan framkalle allergi?
6. Hvilken kategori av instrumenter er det flest av i et symfoniorkester?
7. På hvilken halvøy ligger byene Jalta, Simferopol og Sevastopol?
8. I hva slags forretning var det tidligere mulig å få varene pakka inn i en «Fjose-pose»?
9. a) Hva kaller man et språklig kasus som f eks å kjøre/hoste/reise?
b) Hva kaller man et språklig kasus som uttrykker en befaling eller et direkte forbud, f eks gå! spis! hopp!?
10. Hvem intervjua Lance Armstrong på TV 17.1.2013, da han for første gang innrømma å ha dopa seg systematisk gjennom hele sin karriere?
11. Hva kalles det norske systemet for elektronisk innkreving av bompenger og som eies av Statens Vegvesen?
12. I hvilken 1980-tallsfilm hører vi denne låta? Klikk her for avspilling av utdrag av låt i nr 12, 25 og 40 (nr 50 har jeg ikke tatt med.)
13. Hvilket instrument forbindes særlig med Kari Svendsen?
14. Hva heter den danske politikeren (f 23.2.47), innvalgt på Folketinget i 1984, først for Frp, så for Dansk Folkeparti – et parti hun også blei leder for?
15. Hvilken by i Derbyshire i England deler navn med en type skinnmøbler?
16. Hva heter høydedraget der Jordan, Syria, Libanon og Israel møtes som Israel okkuperte i 19667 og annekterte i 1981?
17. Hva hen den norske ishockeyspilleren fra Oslo (f 29.10.58) som spilte for bl a Furuset, Detroit Red Wings og Bergen/Djerv og som omkom i en bilulykke i Sverige 21.6.89?
18. Hvilken norsk gruppe blei grunnlagt i 1973, der Eigil Berg og John Kollonen har vært med fra starten av, og som mista to av sine musikere og to teknikere da turnebussen blei truffet av et steinras på veien mellom Førde og Naustad i 1982?
19. Hvilket eldgammelt brukes om en kjøpmannsstad/handelsplass hvor den første i sitt slag i Norge blei finni i Skiringsdal utafor Larvik og kan derfor regnes som Norges første by?
20. Fra hvilket land kommer Gulbuddin Hekmatyar, som var visepresident i sitt land i perioden 1992-95, nominell statsminister og seinere leder for landets Mujaheddin etterpå?
21. Hvilken forfatter (1906-89) skreiv i 1952 romanen «Waiting for Godot”/”Mens vi venter på Godot”?
22. Hvilken orden har kun mannlige medlemmer og hvor kriterium for medlemskap er at man må være fylt 24 år, har ordna økonomi, bekjenne seg til den kristne tro og være anbefalt av minst to eksisterende medlemmer?
23. Nevn to av de fire husene ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom.
24. a) I hvilket land ligger byene Ceske, Budejovice, Teplice, Liberec?
b) I hvilket land ligger byene Bezirers, Troyes og Colmar?
25. Artist (2003)?

Delt andreplass med 25p, 1p bak leder

Runde 2

26. Hva heter talkshowet med Thomas Numme og Harald Rønneberg som siden 2003 har gått på TV2, og som får sin siste sending i mai 2018?
27. Hvilken av følgende bilmodeller produseres ikke av Mitsubishi?
28. Hvilken profesjon forbindes særlig med russeren Sergej Rachmaninov (1873-1943)?
29. Fra hvilket land kommer gruppa Paperboys?
30. a) Hva het den britiske polfareren som døde 29.3.1912 i Antarktis?
b) Hva het den nederlandske polfareren som døde 20.6.1597 på Novaja Semja og som har fått både en by på Svalbard og et hav oppkalt etter seg?
31. Hva betyr uttrykket vaporisere?
32. Hvilken bedrift lager barneproduktet Litago?
33. Hva heter det mest kjente byggverket på Liberty Island i New York?
34. a) Hvilken nasjon har kvalifisert seg til alle VM-sluttspill i fotball for menn?
b) For hvilken nasjon har Davor Suker spilt VM-sluttspill?
35. Hva het klesmerket starta i 1973 av Ola Mæhle, Skule Eggum, Kenneth Sandvold, Karstein Gjersvik og Ola Kongshaug?
36. Hvilken gruppe ga i 1996 ut albumet «Stormblåst» og en nyutgivelse av samme album i 2005?
37. a) Hvilken norsk dagsavis var den første som ga ut søndagsutgave?
b) Hvilken norsk dagsavis var den første som ga ut nettavis?
38. Hvilket engelsk uttrykk brukes om brikken med personlig informasjon som militært personell har hengende rundt halsen, som primært brukes til å identifisere døde eller sårede soldater?
39. a) Hva heter kvinnen, f 21.12.77 i Teheran, som er standup-komiker, programleder og skuespiller, som blei adoptert til Norge og har seinere deltatt i innslag i Camp Senkveld på TV2 i tillgg til at hun bl a har hatt rolla som Solfrid i TV2-serien «Seks som oss»?
b) Hva heter Oslo-kvinnen (f 2.2.80) som har vært standup-komiker siden 2003, deltatt i bl a Torsdag kveld fra Nydalen + reporter i Rikets røst og har seinere hatt program som … søker kjæreste og …. blir mamma?
c) Hva heter Jessheim-kvinnen (f 18.7.80), standup-komiker, reporter, programleder og bl a kjent fra Torsdag kveld fra Nydalen og forestillingen Kondolerer (og enda flere opplysninger som jeg ikke rakk å skrive ned …. – men det holder sikkert, tenker jeg)?
40. Artist (2017)?
41. Hva kalles en knut som strammer seg ved belastning og som benyttes i lassoer, snarer og henrettelser ved henging?
42. a) Hvilken plante blir også kalt dahlia?
b) Hvilken plante blir også kalt taraxacum?
43. hva kaller man en meget lang debatt med formål å forhindre at et forslag blir vedtatt og som er mest kjent fra USA? (Spørsmålet er noe upresist gjengitt av meg, men bør være mulig å klare likevel.)
44. Hva het den danske offiseren som i 1932 oppfant en metode for å gi kunstig åndedrett, en metode som ikke lenger brukes fordi den regnes som uforsvarlig?
45. Hvem spilte hovedrolla som «Bill Cage» i filmen «Edge of tomorrow» (2014) hvor hovedrolleinnehaveren blir drept i begynnelsen av filmen under et selvmordsoppdrag mot romvesener, men som hver dag våkner til liv for å gjenoppleve kampdagen på nytt?
46. Hva heter Danmarks sydligste by som ligger på øya Falster og har fergeforbindelse med Tyskland?
47. I hvilket sport har Jacques Villenueve og Fernando Alonso blitt verdensmestre? Formel 1.
48. a) Hva kalles skikkelsene i Mummidalen som blir elektriske i torden?
b) Hva heter den hårete, venneløste og illeluktende figuren i Mummidalen, som spiser det meste og som beskrives som en skurk fordi han er uærlig og liker å ødelegge ting for andre?
49. a) Hva heter utenriksministeren fra Arbeiderpartiet som døde i embedet som følge av hjerneblødning 26.2.1987, 59 år gammel?
b) Hva heter utenriksministeren fra Arbeiderpartiet som døde i embedet 13.1.1994 av hjerneslag, 56 år gammel?
50. Artist (1978)? Beklager, noterte ikke ned hva som blei spilt og husker det rett og slett ikke. Trolig var det rimelig enkelt, noe de fleste tok.

--------------------------------------------------------

Fasit 

Runde 1

1. Fornavn til svensk kokk, programleder og forfatter med etternavn Nordström, lage flere matprogram og TV-reklamer, kjent for uttrykket «jättegott»? Tina.
2. Hvilket ord på A vil sannsynligvis en lege bruke om språkvansker som skyles en hjerneskade? Afasi.
3. Hvilken fotballklubb har vært sammenhengende lengst i eliteserien for menn uten å rykke ned til nivå 2? Lillestrøm.
4. Tittel på Clint Eastwood-film (95), men han sjøl i hovedrolla som fotograf for National Geographic og innleder et kort, intenst kjærlighetsforhold til gift kvinne spilt av Meryl Streep? Broene i Madison County.
5. Hva heter proteiner som finnes i flere typer korn, som gjør det mulig å få gjærbakst til å heve seg og som hos enkelte personer kan framkalle allergi? Gluten.
6. Hvilken kategori av instrumenter er det flest av i et symfoniorkester? Strykere.
7. På hvilken halvøy ligger byene Jalta, Simferopol og Sevastopol? Krim-halvøya.
8. I hva slags forretning var det tidligere mulig å få varene pakka inn i en «Fjose-pose»? Vinmonopolet.
9. a) Hva kaller man et språklig kasus som f eks å kjøre/hoste/reise? Infinitiv.
b) Hva kaller man et språklig kasus som uttrykker en befaling eller et direkte forbud, f eks gå! spis! hopp!? Imperativ.
10. Hvem intervjua Lance Armstrong på TV 17.1.2013, da han for første gang innrømma å ha dopa seg systematisk gjennom hele sin karriere? Oprah Winfrey.
11. Hva kalles det norske systemet for elektronisk innkreving av bompenger og som eies av Statens Vegvesen? Litt diskusjon her faktisk, om det var flere løsninger eller ikke, men vi endte på AutoPASS.
12. I hvilken 1980-tallsfilm hører vi denne låta? The Blues Brothers.
13. Hvilket instrument forbindes særlig med Kari Svendsen? Banjo.
14. Hva heter den danske politikeren (f 23.2.47), innvalgt på Folketinget i 1984, først for Frp, så for Dansk Folkeparti – et parti hun også blei leder for? Pia Kjærsgaard.
15. Hvilken by i Derbyshire i England deler navn med en type skinnmøbler? Chesterfield.
16. Hva heter høydedraget der Jordan, Syria, Libanon og Israel møtes som Israel okkuperte i 19667 og annekterte i 1981? Golanhøyden.
17. Hva hen den norske ishockeyspilleren fra Oslo (f 29.10.58) som spilte for bl a Furuset, Detroit Red Wings og Bergen/Djerv og som omkom i en bilulykke i Sverige 21.6.89? Bjørn «Botta» Skaare.
18. Hvilken norsk gruppe blei grunnlagt i 1973, der Eigil Berg og John Kollonen har vært med fra starten av, og som mista to av sine musikere og to teknikere da turnebussen blei truffet av et steinras på veien mellom Førde og Naustad i 1982? New Jordal Swingers.
19. Hvilket eldgammelt brukes om en kjøpmannsstad/handelsplass hvor den første i sitt slag i Norge blei finni i Skiringsdal utafor Larvik og kan derfor regnes som Norges første by? Kaupang.
20. Fra hvilket land kommer Gulbuddin Hekmatyar, som var visepresident i sitt land i perioden 1992-95, nominell statsminister og seinere leder for landets Mujaheddin etterpå? Afghanistan.
21. Hvilken forfatter (1906-89) skreiv i 1952 romanen «Waiting for Godot”/”Mens vi venter på Godot”? Samuel Beckett.
22. Hvilken orden har kun mannlige medlemmer og hvor kriterium for medlemskap er at man må være fylt 24 år, har ordna økonomi, bekjenne seg til den kristne tro og være anbefalt av minst to eksisterende medlemmer? Frimuerne.
23. Nevn to av de fire husene ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Her var faktisk de andre grønne, så endelig hadde jeg litt å bidra med aleine: Håsblås, Smygard, Griffin og Ravnklo.
24. a) I hvilket land ligger byene Ceske, Budejovice, Teplice, Liberec? vi var meget usikre, vi endte på Slovakia, men burde hørt på en litt beskjeden Tom som nok var ganske sikker på Tsjekkia.
b) I hvilket land ligger byene Bezirers, Troyes og Colmar? Frankrike.
25. Artist (2003)? Eminem.

Delt andreplass med 25p (kan ikke huske hvilket annet spørsmål vi bomma på?), 1p bak leder.

Runde 2

26. Hva heter talkshowet med Thomas Numme og Harald Rønneberg som siden 2003 har gått på TV2, og som får sin siste sending i mai 2018? Senkveld.
27. Hvilken av følgende bilmodeller produseres ikke av Mitsubishi? Lancer, Crafstman, Pajero, Crisma, Outlander. Craftsman. Jeg trur vi bomma her.
28. Hvilken profesjon forbindes særlig med russeren Sergej Rachmaninov (1873-1943)? Komponist (han var også pianist, noe vi visste, så det burde også gi poeng).
29. Fra hvilket land kommer gruppa Paperboys? Norge.
30. a) Hva het den britiske polfareren som døde 29.3.1912 i Antarktis? Robert Falcon Scott.
b) Hva het den nederlandske polfareren som døde 20.6.1597 på Novaja Semja og som har fått bådet en by på Svalbard og et hav oppkalt etter seg? Barents.
31. Hva betyr uttrykket vaporisere? Fordampe.
32. Hvilken bedrift lager barneproduktet Litago? Tine.
33. Hva heter det mest kjente byggverket på Liberty Island i New York? Frihetsgudinnen.
34. a) Hvilken nasjon har kvalifisert seg til alle VM-sluttspill i fotball for menn? Brasil.
b) For hvilken nasjon har Davor Suker spilt VM-sluttspill? Kroatia.
35. Hva het klesmerket starta i 1973 av Ola Mæhle, Skule Eggum, Kenneth Sandvold, Karstein Gjersvik og Ola Kongshaug? Bik Bok.
36. Hvilken gruppe ga i 1996 ut albumet «Stormblåst» og en nyutgivelse av samme album i 2005? Her hadde vi ikke peiling, vi var så vidt innom Dimmu Borgir.
37. a) Hvilken norsk dagsavis var den første som ga ut søndagsutgave? Dagbladet.
b) Hvilken norsk dagsavis var den første som ga ut nettavis? Brønnøysunds Avis.
38. Hvilket engelsk uttrykk brukes om brikken med personlig informasjon som militært personell har hengende rundt halsen, som primært brukes til å identifisere døde eller sårede soldater? Dog tag.
39. a) Hva heter kvinnen, f 21.12.77 i Teheran, som er standup-komiker, programleder og skuespiller, som blei adoptert til Norge og har seinere deltatt i innslag i Camp Senkveld på TV2 i tillgg til at hun bl a har hatt rolla som Solfrid i TV2-serien «Seks som oss»? Lisa Tønne.
b) Hva heter Oslo-kvinnen (f 2.2.80) som har vært standup-komiker siden 2003, deltatt i bl a Torsdag kveld fra Nydalen + reporter i Rikets røst og har seinere hatt program som … søker kjæreste og …. blir mamma? Sigrid Bonde Tusvik.
c) Hva heter Jessheim-kvinnen (f 18.7.80), standup-komiker, reporter, programleder og bl a kjent fra Torsdag kveld fra Nydalen og forestillingen Kondolerer (og enda flere opplysninger som jeg ikke rakk å skrive ned …. – men det holder sikkert, tenker jeg)? Else Kåss Furuseth.
40. Artist (2017)? Kygo (feat Justin Jesso).
41. Hva kalles en knut som strammer seg ved belastning og som benyttes i lassoer, snarer og henrettelser ved henging? Renneløkke.
42. a) Hvilken plante blir også kalt dahlia? Planter sleit vi fælt med, vi hadde ikke georginer.
b) Hvilken plante blir også kalt taraxacum? Det samme her, vi hadde ikke løvetann.
43. hva kaller man en meget lang debatt med formål å forhindre at et forslag blir vedtatt og som er mest kjent fra USA? (Spørsmålet er noe upresist gjengitt av meg, men bør være mulig å klare likevel.) Filibuster.
44. Hva het den danske offiseren som i 1932 oppfant en metode for å gi kunstig åndedrett, en metode som ikke lenger brukes fordi den regnes som uforsvarlig? Holger Nilsen.
45. Hvem spilte hovedrolla som «Bill Cage» i filmen «Edge of tomorrow» (2014) hvor hovedrolleinnehaveren blir drept i begynnelsen av filmen under et selvmordsoppdrag mot romvesener, men som hver dag våkner til liv for å gjenoppleve kampdagen på nytt? Tom Cruise.
46. Hva heter Danmarks sydligste by som ligger på øya Falster og har fergeforbindelse med Tyskland? Rødbyhavn (men den ligger ikke på øya Falster, derimot på Lolland – litt forvirring i spørsmålet der altså).
47. I hvilket sport har Jacques Villenueve og Fernando Alonso blitt verdensmestre? Formel 1.
48. a) Hva kalles skikkelsene i Mummidalen som blir elektriske i torden? Hattifnattene.
b) Hva heter den hårete, venneløste og illeluktende figuren i Mummidalen, som spiser det meste og som beskrives som en skurk fordi han er uærlig og liker å ødelegge ting for andre? Stinky.
49. a) Hva heter utenriksministeren fra Arbeiderpartiet som døde i embedet som følge av hjerneblødning 26.2.1987, 59 år gammel? Knut Frydenlund.
b) Hva heter utenriksministeren fra Arbeiderpartiet som døde i embedet 13.1.1994 av hjerneslag, 56 år gammel? Johan Jørgen Holst.
50. Artist (1978)? Beklager, noterte ikke ned hva som blei spilt og husker det rett og slett ikke.

Vi greide oss ganske bra, men endte likevel på delt andreplass.

Da begynner jeg å komme helt a jour med quizer jeg har holdt/deltatt på fram til nå, og håper jeg kan legge ut mer fortløpende igjen. Eneste quiz som nå mangler er Peppes Quiz fra 6. februar, men jeg finner ikke notatene mine fra denne. Dukker de opp, skal jeg legge ut denne også. Neste uke er ei quiz-uke; jeg har NorsiaQuiz mandag 5., Peppes Quiz avholdes tirsdag 6. og Løvstad-Quiz på Eger & Co kjører ny runde fredag 9.3. - dog uten meg. Uka etter må dere få med dere Dahlbergs MusikkQuiz på BassGarasjen fredag 16. mars med Marte Dæhlen som liveartist, snakkes!

2 kommentarer:

  1. Hei. En kommentar til spørsmål 46 : Er det ikke Gedser som er Danmarks sydligste by. Ligger på rett øy også ifølge spørsmålet.

    SvarSlett
  2. Det er sikkert riktig. Har nok rota med hva vi svarte og hva som var fasit :-)

    SvarSlett