mandag 4. desember 2017

Quiz på Utdanningsforbundets julebord 30. november 2017

QM Arnfinn hadde sydd sammen en liten quiz på 20 spørsmål, mange overkommelige og noen nøtter. Det var altså kun én omgang.

Vi skrapa sammen et lag fra Hønefoss vgs bestående av Torgrim, Nina og undertegnede og vi fikk med oss musiker Anders som hadde underholdt tidligere på kvelden.

Her er spørsmålene, deretter kommer hva vi svarte og fasit.

1. Under fellesbetegnelsen motorsport finnes det 15 ulike motorsporter. I hvilken motorsport blei Martin Schanche europamester seks ganger?
2. Hvem spilte hovedrolla i filmatiseringa av Bør Børson jr i 1973?
3. Hvilket band er kjent for låter som «Tigergutt» og «Barnehjemmet Johnny Johnny»?
4. Kråkefamilien er en fuglefamilie på over 130 ulike fugler. I Norge lever åtte av disse. Hvilken av kråkefuglene som lever i Norge er størst?
5. Hva er et annet vanlig navn på verktøyet brekkjern?
6. Hva er navnet på den kristne avisa med redaktøren Vebjørn Kroll Selbekk og som fikk mye medieoppmerksomhet i 2006 fordi de trykket Muhammed-tegninger?
7. Tidligere blei det brukt delfiafett, men hva slags type fett er vanligst å bruke i delfiakake nå?
8. Hva er det korteste tidsramma for utvisning i ishockey?
9. Hvor mange biter er det i en rull med Smil?
10. Hva er kallenavnet til Patrick, tenåringssønnen til Pondus?
11. Hvor mange symfonier skreiv Ludvig van Beethoven?
12. Hvilke land kommer ølmerkene Amstel og Heineken fra?
13. Alle lagene i årets Eliteserie i fotball for menn har jo hver sin forbokstav. Hvilke to bokstaver begynner flere enn ett lag på?
14. TV-serien Da vi styrte landet har gått på NRK i det siste. Det mangla en av de gjenlevende, tidligere norske statsministerne – hvem?
15. Hvilken frukt er øverst på pokalen som vinneren av herrer, single-klassen i tennis i Wimbledon-turneringa?
16. Før i tida var det kun to omreisende sirkus i Norge. Det ene var Circus Merano, hva het det andre?
17. Hva heter den lille familieeide brusfabrikken som etablerte seg på Lillestrøm i 1920 og som lager bl a RC Cola, Asina og Selters?
18. Hvilken farge har S’en i logoen til Sosialistisk Venstreparti?
19. Hvor mange forskjellige utgaver er trykket og satt i produksjon av norsk 100-lapp siden 1971?
20. Hvilken av The Beatles-medlemmer var yngst?


------------------------------------------------------------------------------

Fasit

Feite, svarte typer = fasit, feite, røde typer = det vi svarte når vi svarte feil.

1. Under fellesbetegnelsen motorsport finnes det 15 ulike motorsporter. I hvilken motorsport blei Martin Schanche uropamester seks ganger? Rallycross.
2. Hvem spilte hovedrolla i filmatiseringa av Bør Børson jr i 1973? Rolv Wesenlund.
3. Hvilket band er kjent for låter som «Tigergutt» og «Barnehjemmet Johnny Johnny»? CC Cowboys.
4. Kråkefamilien er en fuglefamilie på over 130 ulike fugler. I Norge lever åtte av disse. Hvilken av kråkefuglene som lever i Norge er størst? De tre første var greie, ingen diskusjoner, men her sleit vi litt mer. Vi mente at kråke rett og slett var størst, men var den nå det? Vi endra etterhvert som vi fikk tenkt oss mer om til ravn.
5. Hva er et annet vanlig navn på verktøyet brekkjern? Kubein.
6. Hva er navnet på den kristne avisa med redaktøren Vebjørn Kroll Selbekk og som fikk mye medieoppmerksomhet i 2006 fordi de trykket Muhammed-tegninger? Dagen.
7. Tidligere blei det brukt delfiafett, men hva slags type fett er vanligst å bruke i delfiakake nå? To alternativer kom opp, kakao- og kokosfett. Vi var egentlig ganske sikre på at vi valgte rett.
8. Hva er det korteste tidsramma for utvisning i ishockey? To minutter.
9. Hvor mange biter er det i en rull med Smil? Dette var det neste spørsmålet som bød på problemer, 13 datt inn hodet mitt med en gang, vi var ganske sikre på at det var et oddetall, men når vi tegna opp kom vi ikke til flere enn 11 og endra derfor svaret vårt
10. Hva er kallenavnet til Patrick, tenåringssønnen til Pondus? Påsan.
11. Hvor mange symfonier skreiv Ludvig van Beethoven? Ni.
12. Hvilke land kommer ølmerkene Amstel og Heineken fra? Nederland.
13. Alle lagene i årets Eliteserie i fotball for menn har jo hver sin forbokstav. Hvilke to bokstaver begynner flere enn ett lag på? S (Sogndal, Stabæk, Strømsgodset og Sarpsborg 08) og V (Viking og Vålerenga).
14. TV-serien Da vi styrte landet har gått på NRK i det siste. Det mangla en av de gjenlevende, tidligere norske statsministerne – hvem? Oddvar Nordli.
15. Hvilken frukt er øverst på pokalen som vinneren av herrer, single-klassen i tennis i Wimbledon-turneringa? Dette var neste som bød på problemer, vi hadde ikke peiling og gjetta på litt av hvert, epler, appelsin -utelukka banan, valgte druer. Vi har ikke innom ananas før helt på slutten, men valgte dessverre å utelukke det også.
16. Før i tida var det kun to omreisende sirkus i Norge. Det ene var Circus Merano, hva het det andre? Circus Arnardo.
17. Hva heter den lille familieeide brusfabrikken som etablerte seg på Lillestrøm i 1920 og som lager bl a RC Cola, Asina og Selters? Dette var ei lita nøtt, men når Nina kom med forslaget Roma mineralvannsfabrikk var vi ikke i tvil.
18. Hvilken farge har S’en i logoen til Sosialistisk Venstreparti? QM sa at dette var ei lita nøtt, det signalet tok ikke vi og vi gikk før rød på Sosialistisk S, men de hadde bytta til grønn for fire år siden.
19. Hvor mange forskjellige utgaver er trykket og satt i produksjon av norsk 100-lapp siden 1971? Denne krevde også litt jobbing, Anders var sikker på at det hadde vært tre så lenge han hadde levd, Collett, Fløgstad og den nyeste, Torgrim mente at den eldste han huska også var Collett, men at det trolig hadde vært én før det også - det stemte, Wergeland var den fjerde - og vi traff derfor med fire.
20. Hvilken av The Beatles-medlemmer var yngst? George Harrison.

Det måtte utslag til for å kåre en vinner, både vi og et annet lag hadde 17p - mens to lag på 16p måtte ha utslag for å avgjøre hvem som havna på tredjeplass. QM gjorde det kort og greit, ett spørsmål - de som kom nærmest vant hhv første- og tredjeplass. Spørsmålet var som følger:

Hvor mye veier en bordtennisball?
Her var Anders og jeg temmelig sikre på at det var under 3g, jeg mente det enten var 2,6 eller 2,7g. Fasit viste 2,6g og vi var med det nærmest, da andre lå på 4 til 10 gram. Da blei det en seier, gitt.

Neste quiz for undertegnede er 4. desember når jeg holder nest siste runde av høstens NorsiaQuiz. Denne quiz'en blir ikke offentliggjort før den er i gang, jeg har tenkt å stjele to av spørsmålene fra denne quiz'en siden ingen av de som frekventerer Kooperativen på mandager deltok denne kvelden, snakkes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar