fredag 23. september 2016

OldemorsQuiz 22. september 2016

Så dukka jeg opp på OldemorsQuiz igjen, gitt. Men bare en gjesteopptreden denne gangen. Bobla mangla folk, og når de trivelige quizzerne fra Modum spør er det vanskelig å si nei. Det er mulig å ha med seks stk på laget på Oldemors, men vi var ikke mer enn fire: Vidar, John Arne, Johan og meg - kunne det holde til å være med i toppen, da?

Her er spørsmålene,  så kan du teste deg sjøl. Fasit inkl hva vi svarte får du deretter.

Første omgang

1. Hvilken norsk komiker blei arrestert på Aker Brygge i Oslo iført kamuflasjeklær og med pistol i handa?
2. Hvilket parti representerer Ola Elvestuen og Kjetil Kjenseth på Stortinget?
3. a) Hvilken norsk forfatter har skrivi romanen «Jeg vet hvor du bor» i 2016
        b) Hvilken norsk foratter har skrivi romanen «Gudmoren» i 2016?

4. Hva slags levende skapning er en toppdykker?
5. Hva er Radegast, Tyskie og Urquell eksempler på
6. Hva heter den 380 km lange elva som er Norges nest lengste elv?
7. Hva slags framkomstmiddel blei tidligere produsert av det britiske industrikonsernet de Havilland?
8. I hvilken idrett har Martin Røymark og Jonas Holøs vært VM-deltakere i 2016?
9. Hvilken yrkesgruppe inngår under betegnelsen geistlighet?
10. Hvem spiller den mannlige hovedrollen som Paul Rivers i filmen «21 grams» fra 2003
11. Hvem er dette? Født 13.4.37 i Finnøy kommune, død 11.1.16 og var historiker, teolog og politiker for SV/SF. Var med på grunnlegginga av Sosialistisk Folkeparti og var partileder for SV 1976-1983, og historiker v universitetet i Tromsø og professor i teologi ved universitetet i Oslo.
12. Gruppe 2016? Klikk her for å høre låta, men NB! Unngå å se i adressefeltet på nettleseren hvis du ikke vil se svaret.
13. Hva kalles dagen da banken begynner renteberegning for beløp som trekkes for eller godskrives konto?
14. Hvilken betegnelse brukes om tastene F1-F12 på et tastatur?
15. Hva kjennetegner taket på et funkishus?
16. Hva er et mer brukt og populært uttrykk for vaktarrest, som brukes av vernepliktige i forsvaret som en disiplinærstraff på inntil 20 dager?
17. a) I hvilken by ligger Kongsten fort?
        b) I hvilken by lå det tidligere Julneset fort, etablert i 1940 og nedlagt i 1959?
18. Hva heter den 17 år gamle tenninsspilleren som i det siste har levert oppsiktsvekkende resultater i internasjonale turneringer?
19. Hvilken europeisk hovedstad har ca 6700 innbyggere og ligger mellom Grand Harbour og Marsamxett Harbour og er oppført på UNESCOs verdensarvliste, sjøl om mange gamle byggverk blei ødelagt ved bombing under andre verdenskrig?
20. Nevn ett synonym for ordet «kontaminere» når det brukes innen medisin?
21. Hvilket tilnavn fikk terrorveldet under den franske revolusjonen, leda av Maximillen de Robespierre, som gjennomførte et jernhardt diktatorisk styre av brutal undertrykkelse.
22. I hvilket land er Alexis Tsipras statsminister?
23. Hva kaller man den seigtflytende blandinga fra sårflater på trær som stivner i kontakt med luft?
24. Hvilket ord på «v» brukes om teknikken som er en behandling av ullstoffer i vår tilstand, der ullhårene filtrerer seg sammen og tøyet krymper både i lengde- og tverretning slik at tettheten øker?
25. Artist 1973? Klikk her for å høre låta, men NB! Unngå å se i adressefeltet på nettleseren hvis du ikke vil se svaret.

Andre omgang

26. I hvilken idrettsgren har den norske paralympiske utøveren Sarah Louise L Rung vinni flere Ol- og VM-medaljer, i tillegg til at hun har satt mange verdensrekorder?
27. a) I hvilken norsk by ligger bydelen Mathopen?
        b) I hvilken norsk by ligger bydelen Hinna?
28. Hva måler man med en spektrograf?
29. Hvilken virkning har legemidlet Furosemid?
30. Hva slags produkt lages hos det delvis statseide selskapet Yaris?
31. Hva kaller man læren om utvinning av metaller og halvmetaller av malm og andre råstoffer, og læren og metalls struktur, egenskaper og behandling?
32. Hva het kongen over de tre frankiske kongedømmene, som er mest kjent for at han vant slaget v Poitiers i 732 hvor han stoppa et muslimsk ….. ? (Her hang jeg ikke med lenger i den lange teksten, men dere har sikkert fått nok opplysninger
33. Hvilket or på «m» brukes om et register som er en fortegnelse over et lands grunneiendommer?
34. Hva heter kapellet i Vatikanet som også er Pavens eget huskapell?
35. Hva kalles de falnes hall i norrøn mytologi som har tak av sølv og har 640 dører som er så breie at 960 …..? (Igjen falt sekretæren av pga lang tekst)
36. Hva heter den svenske forfatteren som har skrivi «Syndefall i Wilmslow» som handler om matematikeren og kodeknekkeren Alan Turing?
37. a) Hvilket dyr? Finnes i gull-, stripet- og svartrygget og er rovpattedyr i hundefamilien. Veier 6-10 kg. To arter finnes i Afrika, en i S-Amerika og Asia. Dyrene er altetende og kjent som åtseletere.
        b) Hvilket dyr? Tilhører ordenen av gomlere og lever i dag i vill tilstand bare i S-Amerika og sørlige deler av N-Amerika. Spiser helst insekter, men mange innafor arten er altetende. Dyret kjennetegnes av den tykke hudpanseret …. (her hang ikke sekretæren med lenger).
38. Hva kan være navnet på en norsk visegruppe og en erotisk tiltrekkende kvinne som utnytter menn?
39. Komponisters leveår (fødsels- og dødsår teller med)
        a) Jean Sibelius
        b) Paul Hindemith
        c) Gustav Mahler
40. Gruppe 1983? Klikk her for å høre på låta (her vil det ikke dukke opp fasit).
41. a) Fra hvilken by i Østfold kommer idrettslaget Kvik?
        b) Fra hvilken by kommer idrettslaget Djerv 1919?
42. a) Hva er Huang He, Yukon og Indus eksempler på?
        b) Hva er Kanchenjunga, Lhotse og Makalu eksempler på?
43. Hva er en valplass?
44. Hvem spiller hovedrolla som Frank Walker i eventyrfilmen «Tomorrowland – A world beyond»?
45. Hva kalles innen matematikken et tall der summen av tallets alle ekte divisorer er lik tallet selv. For eksempel er 6 et slikt tall, siden de ekte divisorene til 6 er 1, 2 og 3 og 1 + 2 + 3 = 6.
46. Hva heter jernbanestrekningen mellom Fagernes og Eina som var en del av Gjøvikbanen og som blei nedlagt for persontrafikk i 1989?
47. I hva slags aktivitet har Gary Kasparov og Viswanathan Anand blitt verdensmestre?
48. a) Hvilken politiker som seinere blei ordfører i Oslo var forsvarsminister 1989-90, mellom J J Holsts perioder?
       b) Nevn en av de to som var forsvarsminister mellom Anne-Grethe Strøm-Erichsens to perioder.
49. a) Fra hvilket land kommer dekkprodusenten Nokian?
        b) Fra hvilket land kommer dekkprodusenten Pirelli?
50. Gruppe 2013? Klikk her for å høre låta, men NB! Unngå å se i adressefeltet på nettleseren hvis du ikke vil se svaret.

---------------------------------------------

Fasit

Som vanlig markeres korrekt svar med feite, svarte typer, mens der er feite, røde typer der hvor vårt svar avviker fra fasit.

Første omgang
1. Hvilken norsk komiker blei arrestert på Aker Brygge i Oslo iført kamuflasjeklær og med pistol i handa? Kristian Valen visste nok alle …
2. Hvilket parti representerer Ola Elvestuen og Kjetil Kjenseth på Stortinget? Venstre bød ikke på særlig problemer
3. a) Hvilken norsk forfatter har skrivi romanen «Jeg vet hvor du bor» i 2016? Jeg var sikker på at dette var en av damekrimbøkene i høst, fikk det ikke til å stemme med Karin Fossum sjøl om det var det første som datt inn, endra derfor til Unni Lindell, mente jeg hadde fått med meg et eller annet sted at romantittelen hennes denne høsten avveik fra mønster i tidligere romaner.
        b) Hvilken norsk foratter har skrivi romanen «Gudmoren» i 2016? Ikke Anne B Ragde, men hun som blei behøring slakta, Hanne Kristin Rohde.
4. Hva slags levende skapning er en toppdykker? Planke: Fugl
5. Hva er Radegast, Tyskie og Urquell eksempler på? Planke når det kom til den siste i alle fall: Ølmerker, visste at Tyskie var polsk også, men måtte sjekke opp for å finne ut at Radegast også er tjsekkisk
6. Hva heter den 380 km lange elva som er Norges nest lengste elv? Noe usikkerhet, men vi endte opp med korrekte Pasvikelva
7. Hva slags framkomstmiddel blei tidligere produsert av det britiske industrikonsernet de Havilland? Johan skreiv kjapt ned fly, og vi syntes det var et godt forslag. Når John Arne går ut for å ta en røyk rett for levering begynner vi å lure på om det kunne være motorsykkel. Siden John Arne ikke er der kan vi bytte. Han blei ikke blid etterpå …
8. I hvilken idrett har Martin Røymark og Jonas Holøs vært VM-deltakere i 2016? Planke for Vidar og meg: Ishockey
9. Hvilken yrkesgruppe inngår under betegnelsen geistlighet? Det er vel mange, men prester er i alle fall innafor
10. Hvem spiller den mannlige hovedrollen som Paul Rivers i filmen «21 grams» fra 2003? Sean Penn var jeg noen lunde sikker på
11. Hvem er dette? Født 13.4.37 i Finnøy kommune, død 11.1.16 og var historiker, teolog og politiker for SV/SF. Var med på grunnlegginga av Sosialistisk Folkeparti og var partileder for SV 1976-1983, og historiker v universitetet i Tromsø og professor i teologi ved universitetet i Oslo. Her fikk vi i alle fall ikke for lite info, og Berge Furre kom fram under første setning
12. Gruppe? «No money» (2016) Ikke Chainsmokers, men Galantis
13. Hva kalles dagen da banken begynner renteberegning for beløp som trekkes for eller godskrives konto? Dette hadde vi ikke peiling på og jeg husker ikke hva vi svarte. Det var i alle fall ikke Valuteringsdag
14. Hvilken betegnelse brukes om tastene F1-F12 på et tastatur? Funksjonstaster kom som forslag til Johan og John Arne rimelig kjapt, det kunne vi jo ikke være uenig i
15. Hva kjennetegner taket på et funkishus? Flatt måtte vel svaret være her
16. Hva er et mer brukt og populært uttrykk for vaktarrest, som brukes av vernepliktige i forsvaret som en disiplinærstraff på inntil 20 dager? Planke: Kakebu
17. a) I hvilken by ligger Kongsten fort? Vidar mente han hadde hørt om Kongstenhallen og at det var der Larvik håndball spilte sine kamper, de spiller nok i Larvik Arena (nå Boligmappa Arena Larvik). Kongstenhallen finnes, men den finnes i Fredrikstad
b) I hvilken by lå det tidligere Julneset fort, etablert i 1940 og nedlagt i 1959? Vi hadde ikke peiling, gjetta på Kristiansand, men Molde var ikke oppe blant forslaga

18. Hva heter den 17 år gamle tenninsspilleren som i det siste har levert oppsiktsvekkende resultater i internasjonale turneringer? Planke: Casper Ruud
19. Hvilken europeisk hovedstad har ca 6700 innbyggere og ligger mellom Grand Harbour og Marsamxett Harbour og er oppført på UNESCOs verdensarvliste, sjøl om mange gamle byggverk blei ødelagt ved bombing under andre verdenskrig? Johan var den som først kom opp med forslaget Valetta, og vi fant vel ut at det måtte være korrekt svar sjøl om vi ikke kunne si vi hadde hørt om bombing der under andre verdenskrig (men det burde vil sikkert ha visst)
20. Nevn ett synonym for ordet «kontaminere» når det brukes innen medisin? Her blei det opplyst at mange svar blei godtatt. F eks forurensning, vi fikk for infeksjon, mange andre ord blei også godkjent
21. Hvilket tilnavn fikk terrorveldet under den franske revolusjonen, leda av Maximillen de Robespierre, som gjennomførte et jernhardt diktatorisk styre av brutal undertrykkelse. Skrekkveldet blei oppgitt som eneste korrekte, men vi protesterte og viste til hva det blei kalt i Frankrike: Den Store Terroren, og fikk godkjent det. (Det blir også bare kalt Terroren.)
22. I hvilket land er Alexis Tsipras statsminister? Planke: Hellas
23. Hva kaller man den seigtflytende blandinga fra sårflater på trær som stivner i kontakt med luft? Planke: Harpiks, og det vi svarte: kvae
24. Hvilket ord på «v» brukes om teknikken som er en behandling av ullstoffer i vår tilstand, der ullhårene filtrerer seg sammen og tøyet krymper både i lengde- og tverretning slik at tettheten øker? Vi forsøkte oss på vadmel uten at vi hadde særlig tru på det, valking var korrekt
25. Artist? «Let’s get it on» (1973). Denne tok jeg rimelig tidlig, likner jo også litt på «What’s going on» som var enda større hit for Marvin Gaye.

Ganske vanskelig førsterunde, vi endte på 20p - det var 1p bak lederlaget og det må vi si oss godt fornøyd med. Hadde vi bare ikke bytta ut fly med motorsykkel ...

Andre omgang

26. I hvilken idrettsgren har den norske paralympiske utøveren Sarah Louise L Rung vinni flere Ol- og VM-medaljer, i tillegg til at hun har satt mange verdensrekorder? Planke: Svømming
27. a) I hvilken norsk by ligger bydelen Mathopen? Vi var ikke særlig sikre, men endte opp med Bergen
b) I hvilken norsk by ligger bydelen Hinna? Ikke Kristiansund, men den andre byen vi var inne på (og som jeg var i i sommer …), nemlig Stavanger
28. Hva måler man med en spektrograf? Det sto mellom lyd (som vi raskt forkasta), farger og lys. Sef valgt vi feil :-)
29. Hvilken virkning har legemidlet Furosemid? Her var vi på gyngende grunn og svarte beroligende, vanndrivende var vi ikke innom
30. Hva slags produkt lages hos det delvis statseide selskapet Yaris? Kunstgjødsel var planke
31. Hva kaller man læren om utvinning av metaller og halvmetaller av malm og andre råstoffer, og læren og metalls struktur, egenskaper og behandling? Metallurgi kom kjapt fra John Arne og det hørtes ut som et godt forslag)
32. Hva het kongen over de tre frankiske kongedømmene, som er mest kjent for at han vant slaget v Poitiers i 732 hvor han stoppa et muslimsk ….. ? (Her hang jeg ikke med lenger i den lange teksten, men dere har sikkert fått nok opplysninger.) Johan var kjapt frampå med Karl Martell og sjøl om andre forslag kom fram var han nok ganske sikker på det
33. Hvilket or på «m» brukes om et register som er en fortegnelse over et lands grunneiendommer? Flere på laget kom opp med matrikkel ganske fort
34. Hva heter kapellet i Vatikanet som også er Pavens eget huskapell? Dette regna vi med var en planke og svarte Det Sixtinske Kapell
35. Hva kalles de falnes hall i norrøn mytologi som har tak av sølv og har 640 dører som er så breie at 960 …..? (Igjen falt sekretæren av pga lang tekst) Planke dette også, Valhall
36. Hva heter den svenske forfatteren som har skrivi «Syndefall i Wilmslow» som handler om matematikeren og kodeknekkeren Alan Turing? Dette var jeg ganske sikker på var samme forfatter som begitt helligbrøde ved å skrive videre på Stieg Larsons Millennium-univers, men jeg kom ikke på navnet. Det ordna de andre på laget kjapt og skreiv ned David Lagerkrantz
37. a) Hvilket dyr? Finnes i gull-, stripet- og svartrygget og er rovpattedyr i hundefamilien. Veier 6-10 kg. To arter finnes i Afrika, en i S-Amerika og Asia. Dyrene er altetende og kjent som åtseletere. Hyene kom kjapt opp, men vi mente de veide mer og da gikk vi for sjakal
b) Hvilket dyr? Tilhører ordenen av gomlere og lever i dag i vill tilstand bare i S-Amerika og sørlige deler av N-Amerika. Spiser helst insekter, men mange innafor arten er altetende. Dyret kjennetegnes av den tykke hudpanseret …. (her hang ikke sekretæren med lenger). Dette var hakket lettere enn a, beltedyr var det ingen tvil om
38. Hva kan være navnet på en norsk visegruppe og en erotisk tiltrekkende kvinne som utnytter menn? Vamp datt inn i hodet mitt med en gang
39. Komponisters leveår (fødsels- og dødsår teller med)
        a) Jean Sibelius. Vi var egentlig ganske sikre på at vi kunne svare samme årstall på alle og være innafor, men gikk ned til 1890 her. 1865-1957
        b) Paul Hindesmith. 1900. 1895-1963
        c) Gustav Mahler. 1900. 1860-1911
40. Gruppe? 1983. Det var ikke Electric Light Orchestra som vi syntes var god kvalifisert gjetting til denne ganske håpløse låta, men faktisk:


41. a) Fra hvilken by i Østfold kommer idrettslaget Kvik? Planke: Halden
b) Fra hvilken by kommer idrettslaget Djerv 1919? Planke: Haugesund
42. a) Hva er Huang He, Yukon og Indus eksempler på? Planke: Elver
b) Hva er Kanchenjunga, Lhotse og Makalu eksempler på? Planke: Fjell
43. Hva er en valplass? Her kom Johan med slagplass med en gang, men siden QM sa at her kunne vi svare «enkelt og greit» tenke vi vi kunne være litt mer runde siden ordet betyr flere ting. Vi svarte derfor møteplass og fikk feil på det. Synonymer for valplass er (to meningsgrupper) bl a bane, felt, kjørefelt, kjørefil, arena, front, kampplass, krig, skueplass, slagmark, teater, vigvoll … Nå viste det seg at de vi kniva mot om seier hadde svart det samme som oss, så resultatet hadde blitt det samme uansett :-)
44. Hvem spiller hovedrolla som Frank Walker i eventyrfilmen «Tomorrowland – A world beyond»? Her var vi virkelig på tynn is, forkasta Tom Cruise for Johnny Depp – men var ikke innom George Clooney
45. Hva kalles innen matematikken et tall der summen av tallets alle ekte divisorer er lik tallet selv. For eksempel er 6 et slikt tall, siden de ekte divisorene til 6 er 1, 2 og 3 og 1 + 2 + 3 = 6. Dette greide grunnskolelærerne ganske greit, men jeg var lost. De svarte Perfekt tall og det var perfekt ….
46. Hva heter jernbanestrekningen mellom Fagernes og Eina som var en del av Gjøvikbanen og som blei nedlagt for persontrafikk i 1989? Her kom forslag om Einabanen kjapt opp, jeg hadde egentlig ikke peiling, men kasta fra Valdresbanen uten å kunne stille med noen pondus bak svaret.
47. I hva slags aktivitet har Gary Kasparov og Viswanathan Anand blitt verdensmestre? Planke: Sjakk
48. a) Hvilken politiker som seinere blei ordfører i Oslo var forsvarsminister 1989-90, mellom J J Holsts perioder? Her kunne vi ikke svare annet enn Diffen Simonsen, dvs Per Ditlev-Simonsen. Her veit jeg ikke om vi svarte bare Simonsen eller også Ditlev (husker du, John Arne?), men i tidligere quizer på Oldemors har etternavn med bindestrek vært eneste korrekte svar – Simonsen var i så fall ikke korrekt. Et lag som hadde svart Simensen fikk ikke korrekt. Når jeg holder quiz godtar jeg alltid de som kun svarer det siste etternavnet (sef i tillegg til de som har helt presist svar), det er ofte stor vanskegrad å vite om personer med to etternavn har bindestrek eller ikke.
       b) Nevn en av de to som var forsvarsminister mellom Anne-Grethe Strøm-Erichsens to perioder. Jævla mange bindestreker her, gitt ;-) Vi grubla litt, men fant ut at hun ikke kunne vært forsvarsminister så tidlig at det hadde vært borgelig minister i mellom og gikk derfor for Grete Faremo, Espen Barth Eide var det andre korrekte svaret. Dette var to morsomme spørsmål der en måtte resonnere litt før en kom fram til korrekt svar.
49. a) Fra hvilket land kommer dekkprodusenten Nokian? Vidar kjapt frampå med Finland
      b) Fra hvilket land kommer dekkprodusenten Pirelli? Planke: Italia
50. Gruppe 2013? One Direction var det flere på laget som tok med en gang, jeg var ikke en av de.

Da endte vi opp på 46p, litt flaks så hadde vi hatt 3p til (lysmåling, slagmark og Valdresbanen) - men da hadde nok det gått under betegnelsen stang-inn ... Per & Co tok en etterlengta seiere, det var visst lenge siden de hadde vinni nå :-) Vi var fornøyde med innsatsen, men litt forsmedelig at vi ikke rodde i land 1p til slik at vi kunne fått utslag. Uansett, takk for hyggelig quiz-aften sammen med Bobla, alltid hyggelig å quizze med dere.

Det kan jo hende jeg stiller som reserve på Oldemors seinere også, og Rookiene gjør en liten gjesteopptreden der 6. oktober for å fortære litt premie og bli med på quizzinga den kveldn, snakkes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar