torsdag 17. januar 2019

GledesQuiz 15. januar 2019

Premieren på GledesQuiz på Gledeshuset må en kunne si blei en suksess! Hele 24 lag deltok, og av disse har 21 lag meldt at de blir med fast framover - det er utrolig hyggelig.

Det er nytt for Gledeshuset å arrangere quiz, så vi håper folk skjønner at ting må gå seg til litt. Dette gjelder bl a quizmat, servering underveis og ikke minst sørge for at alle får ok bord å sitte ved. Ved at det kom så mange lag første gang, og så mange lag som har meldt seg på fast, så må vi nok se litt på hvordan vi kan løse dette best mulig. Alle lag som har meldt seg på fast får reservert bord på resten av quizrundene, og de som stilte tidlig opp tirsdag og fant seg et bord i er fornøyd med beholder dette framover. De som blei litt slitne av å sitte på barkrakker under hele quizen må vi se om vi kan finne en bedre løsning for. Vær også klar over av vi kanskje må justere bordene ift hvordan de var plassert ut tirsdag 15. januar. Vi ønsker å gjøre alle fornøyd!

Et godt tips hvis folket ønsker servering før vi starter er å komme i god tid før kl 1900 (jeg er beinhard, første spørsmål blir lest kl 1900 uansett om det er ti meter kø i baren eller ikke :-) ), dvs en halvtimes tid i forkant. Jeg kan love god musikk / videos over anlegget fram til quizstart.

Datoer for de neste quizrundene kan du se i kalenderen i venstremargen, kort fortalt er det annenhver tirsdag kl 1900 hele veien fram til 7. mai, før det avsluttes med finale 28. mai.

Så over til sjølve quizen. Når det nå deltar 24 lag må jeg dessverre droppe å legge inn alle lags enkeltresultater hver gang, det blir for tidkrevende. Jeg prioriterer heller å lage så gode spørsmål som mulig.

For de som kjenner denne bloggen: opplegget på GledesQuiz er omtrent likt, 28 mulige poeng i første runde og 32 i andre, til sammen 60 poeng. Normalt vil et vinnerlag hos meg ligge på mellom 45 og så vidt over 50p. Jeg regner med at det kommer til å ligge på det nivået også på GledesQuiz. Desto mer imponerende er derfor B-Gjengens innsats i første runde - de vant med hele 55p, og hadde 31 av 32 poeng i andre omgang, det eneste de røyk på der var de to låtene fra hhv 1999 og 2009 (to 0,5p) i oppgave 46, en bedre andre omgang tror jeg ikke jeg har vært borti før! Men mange andre lag imponerte også, her var det mange høye poengsummer - det vitner en gjennomsnittlig svarpoengsum på over 40 poeng om også.

Her ser du hele tabellen fra første runde. Etter hvert kan en følge sammenlagtlista her.


Under kan du ta hele quizen om igjen, - hvis du var med på tirsdag (repetisjon er ikke dumt ...) eller teste deg sjøl opp mot de meget gode quizhodene som var med. Dersom du skulle trenge fasit, så finner du den i kommentarfeltet.

Første omgang

1. I hvilken by foregikk romjulas VM i hurtig- og lynsjakk?

2. Hva slags brennevin er det i en margarita?


3. Hvilken karakter spiller munnharpe i Flåklypa-orkesteret i den originale Flåklypa-filmen?

4. Filmtittel? (Deler av trailer blei vist under quiz, men får ikke lagt ut den her uten å røpe fasit. Derfor må dere nøye dere med coveret her. Trailer kan skues her - men der røpes altså fasit.)

5.


Ja, hva er det som regulerer tidspunktet for påske hvert år? Nevn to faktorer.

6. . Medley heter det på engelsk og norsk, men hvilket annet ord fra fransk bruker vi om det samme?

7. Tittel på fjorårets mest solgte bok?


8. Hvor skal alpin-VM arrangeres i år?

9.

a) Etternavn på begge to?
b) I hvilket land ligger landsbyen de laga romersk bibiliotek og satte i gang hjelpeaksjon høsten 2018?

10. a) Hva er den tredje største byen i Skottland med litt over 190 000 innbyggere?
b) Hva er hovedingrediensen (minst 51%) i bourbon whisky?

11. Hvilken dansk kjede har tatt over lokalene til både Søstrene Grene og Spaceworld på Kuben nå?


12. Navn på brettspill (utgitt første gang 1957)?


13. Hvor mange medlemmer av denne gruppa lever fremdeles?

14. I januar 2018 måtte lederen for Unge Høyre gi seg. Hva er hans navn?

15. Denne soppen deler navn på hvilken av Jesu disipler?


16. Dialektprøve – fra hvilket fylke?

17. Hva er det viktigste en haiker kan ha med seg på tur i galaksen (the most massively useful thing an interstellar hitchhiker can have), ifølge Douglas Adams?


18. Hvilket fornavnet har Torbjørn Egners oldebarn som er på det norske hopplandslaget?

19. Navn på komponist? Født 1678 i Venezia, død 1741 i Wien. (Under quizen blei ikke maleriet under vist, men derimot en liten videosnutt av et orkester som spilte noe av komponisten, kan dessverre ikke legge ut det her uten å røpe fasit.)

20. Hva heter dette lokale vannet?


21. Covers (4x0,5p) - originalartist/-gruppex4? (a-d)

22. Ambidekstri er evnen til å bruke begge hender eller føtter med tilnærma lik ferdighet og presisjon. Hvilket norsk ord på K bruker vi for å betegne en person som har denne evnen?

23. Ved hvilken by ligger flyplassen Kvernberget?


24. Navn?


25. Hva kalte disse to seg når de ga ut dette?


Andre omgang

26. Hvilket år?
- Vampyr blir stjålet fra Nasjonalgalleriet
- Et Widerøe-fly styrter i Torghatten
- Sovjetunionen starter tilbaketrekning av sine styrker i Afghanistan.
- TVNorge begynner sine sendinger
- Christer Pettersson arresteres for mordet på Olof Palme
- Født: Tarjei Bø og Tone Damli Aaberge
- Denne låta kom ut:

27. a) Hvilken annen Premier League-klubb har O G Solskjær vært manager for?
b) Hvem starta i jobben som RBK-trener 9. januar 2019?

28. I 2003 blei Norsk helse- og sosialforbund og Norsk Kommuneforbund slått sammen og blei til hvilket forbund?

29. Nevn én av de amerikanske presidentene på 1920-tallet.

30. Låttittel det siktes til i vitsetegninga?


31. Navn? Født 1995 i Vail i Colorado. To OL-gull, tre VM-gull og to sammen-lagtseire i verdens-cupen.


32. Navn på fisk?


33. Navn på mannlig revyskuespiller?


34. Hvilken elektronikkjede skifter nå navn til Elon?


35. Hvilken øy ligger lengst nord av Hispaniola og Jamaica?

36. Hvilket dyr kaller nord-amerikanerne caribou?

37. Denne kommunen var fram til 31.12.18 en del av Møre og Romsdal. Nå er den en del av Trøndelag. Kommunen grenser i nord mot Hemne og Orkdal, i øst mot Meldal, i sør mot Rennebu og Oppdal, og i vest mot Surnadal – og er kjent som «porten til Trollheimen». Hva heter kommunen?




38. Gruppe + norsk lyriker (som vi hører leser sjøl i begynnelsen av låta? (2x1p)

39. Hvilket krydder har sitt navn fra en opplevelse av den kombinerte smaken av kryddernellik, pepper, kanel og muskat? Det er sterkt som svart pepper, mellom 100 og 500 på Scovilleskalaen. Krydderet kom til Europa fra Jamaica, der spanske oppdagelsesreisende kom over den tidlig på 1500-tallet. Fremdeles er det nesten utelukkende på Jamaica at planten dyrkes. Det latinske navnet er Pimenta dioica.

40. Hvilken tidligere journalist og NRK-medarbeider går nå av som direktør for Bryggeri- og drikkevare-foreningen etter 10 år?

41. Gi meg to av de ti mest brukte jente- (a) og gutte-navnene (b) i 2017.

42. Dialektprøve – fra hvilket fylke?

43. a) Skuespiller? Ed Wood, Donnie Brasco, Sleepy Hollow, Blow, Public Enemies, The Rum Diary, Fabeldyr og hvor de er å finne
b) Regissør? Blade Runner, Thelma & Louise, Gladiatoren, Black Hawk Down, Kingdom of Heaven, Prometheus, The Martian – Strandet på Mars

44. Hvilken klubb leder Get-ligaen i  ishockey i dag?

45. a) Gi meg et årstall mellom når Påskelabyrinten gitt på lufta første gang og Desmund Tutu fikk Nobels fredspris.
b) Hvem er frontfigur i orkesteret som blir spilt som pausemusikk i løpet av alle (?) Påskelabyrint-programmene?

46. Gruppe / artist? 4x0,5p Alle er fra VG-lista, hhv fra 1979, 1989, 1999 OG 2009.

47. Å løpe maraton beregnes til 7 mikromort, fallskjermhopping til 10 mikromort og å bestige Mount Everest til 40 000 mikromort. Hva beregnes i mikromort?
48. Tittel på TV-serie?

49. Hvilke fire bakker hoppes det i i Den tysk-østerrikske hoppuka? Både sted og navn på bakke blir godkjent som svar (behøver ikke begge deler) (4x0,5p)

50. Artist?

B-Gjengen fikk med seg gavekort på kr 500 som rundens vinner, og Hurpene blei trukket ut som vinner av fem drikkesjetonger. Ja, hvordan gikk det med deg? Vinnerlaget slo du nok ikke, men du plasserte deg kanskje pent inn på lista - og husk at du kan ha med deg fire på laget hvis du melder deg på til neste runde 29. januar, vi snakkes!

mandag 14. januar 2019

Litt info før premiere på GledesQuiz 15. januar 2019

Da er det straks klart for premieren på allmennquizen GledesQuiz på Gledeshuset. Og ja .... jeg gleder meg! Responsen har vært overveldende, i skrivende stund har 20 lag meldt sin ankomst, veldig bra :-)

For å unngå å ta alt for mye informasjon før vi går i gang med sjølve quizen i morra (det er jo sjølve quizen som er moro), så legger jeg ut en del info her og nå:

Oppstart

Quizstart er kl 1900. Til første runde blir det ikke holdt av bord til noen, førstemann til mølla får velge bord (som faste lag kan få beholde framover). I de neste rundene kommer vi til å reservere bord til alle som har meldt seg på (faste og de som melder seg på til en runde). Her er lenke til påmelding enten som fast lag eller til enkeltrunder. Men vi garanterer plass til alle, også de som dropper inn rett før kl 1900. Men merk at quizstart er presis kl 1900, så kan det være lurt å få skaffa seg plass og litt vått (og evt tørt) i baren i god tid før start - det har en tendens til å bli kø i baren rett før kl 1900. Det tar også litt tid å rigge til flere bord dersom mange ikke har meldt seg på i forkant. Svarark, kladdeark og penner finner du på bardisken. Normalt vil en quiz være ferdig ca kl 2145.

Fra kl 1800 vil det være mulig å kjøpe QuizBurger (med pommes frites) til den hyggelige prisen av kr 89. Denne kan også bestilles ved quizstart, da serveres maten i pausa.

Quizen består av to runder av 25 spørsmål, med høyest oppnåelige poengsum i første omgang er 28 poeng, 32 poeng i andre omgang, til sammen 60 poeng. Et eksempel på en slik quiz finner du f eks i dette blogginnlegget.


Her en liten stemningsvideo fra samme quiz.

Skriv navn på laget deres på begge sider av svararket, vi retter for hverandre. (NB! Feilretting betyr minuspoeng!) Etter hver omgang leveres svarark inn til QM innen en gitt frist. I løpet av første omgang kommer betjeninga rundt og samler inn kr 200 pr lag (40 kr pr deltaker.)

Følg gjerne denne bloggen og DahlbergQuiz på Facebook for mer info.

Utregning og premiering

Det er 10 runder i vårens quiz, de åtte beste blir tellende i sammendraget. Datoer finner du til venstre i margen på bloggen her, og som Facebook-arrangementer både på DahlbergQuiz og Gledeshusets sider. På GledesQuiz regnes vinnerlagets poengsum om til 100, og de andre tilsvarende. (Normalt ligger vinnerlag hos meg på 45-50 poeng.) Hvis vinnerlaget får 50p, og de på andre 49p, blir det altså 100p og 98p. Dette for å slippe å være avhengig av at spørsmålvanskegraden skal være lik fra gang til gang, et lag får like mye uttelling hvis de vinner en runde på 40p som de gjør hvis de vinner med 55p. Det er ikke lett å ha akkurat samme vanskenivå hver eneste gang.

Det blir premiering pr runde til vinnerlag og til et uttrekkslag, hhv gavekort kr 500 og fem drikkesjetonger. Det vil bli sammenlagtpremier til de tre beste lagene + ett av de som har stilt på alle 10 runder i vår. Vi regner med at vi kan opplyse om hva det blir på en av rundene i februar.


Regler

Det sier seg vel sjøl, men kan jo nevnes for sikkerhets skyld: søking på nett eller kontakt med andre personer enn de fem på eget lag underveis er ikke lov.

Hvis et lag stiller med mer enn fem personer, trekkes 2p pr omgang pr ekstra deltaker, og laget kan ikke vinne kveldens quiz – og en runde med mer enn fem personer kan heller ikke telle i sammendraget.

Etter noen år med erfaring som QM kjenner en jo godt til at det noen ganger blir diskusjoner, det være seg om at det kan være flere svar enn QM har oppgitt, upresise svar - og spørsmål (ikke minst). Hovedregel er at QMs fasit og avgjørelse (evt justering etter at internettet kommer opp med utvetydige nye/flere opplysninger) gjelder.

Vi kan sikkert minne om at dette er en vennskapelig allmennquiz der en først og fremst skal ha det hyggelig, sjøl om rett skal være rett også. Rett dine kollegaer med godviljen til :-)

Lagene må sjøl følge med på om de får den poengsummen de mener de skal ha. Når resultater etter første omgang blir lest opp, må evt protester komme før andre omgang starter. Etter det er det for seint. Det samme gjelder etter andre omgang. Er vil imidlertid QM se over slik at korrekt vinner blir kåra. Uttrekket av fem drikkesjetonger til et annet lag er ikke avhengig av poengsummet, dette skjer via digitalt lykkehjul.

Når det blir spurt om navn på person holder det med etternavn (evt kunstnernavn) hvis annet ikke blir oppgitt.

For et års tid siden fant jeg fram regler fra Norsk Quizforbund og skreiv litt om det i et blogginnlegg. Jeg har henta opp en del av det her, som er regler vi også forsøker å følge så godt det lar seg gjøre:

– Ordene «sport» og «idrett» skal forstås i vid forstand, og refererer til det samme. Hvorvidt det ene eller andre ordet brukes kan altså ikke nødvendigvis brukes som pekepinn på hvilket svar QM er ute etter, og protester som baseres på et betydningsskille mellom begrepene vil ikke bli tatt til følge. 

– Betydningen av ord som «land» og «landslag» skal forstås innen konteksten av den sporten det spørres om. I fotball er Skottland et land (unntatt i OL), i cricket har Vest-India et landslag. Utenom spesielle kontekster kan «land» i denne quizen ellers forstås som de stater som er fulle FN-medlemmer. 

– Det er sju verdensdeler: Afrika, Antarktis, Asia, Europa, Nord-Amerika, Oseania, Sør-Amerika. 

– Et problem man av og til kommer ut for som er spesielt for sportsspørmål, er definisjonsspørsmålet om hva som utgjør forskjellige sporter/idretter kontra hva som bare er disipliner innen samme sport. I mange tilfeller er det en allmenn forståelse om hvor skillet går; ellers skal QM forsøke å formulere spørsmålene slik at tvetydigheter unngås. Ordet «øvelse» angir det mest detaljerte nivået, og er det det deles ut et sett medaljer i under et sportsarrangement. 

– Dersom det er tvil, anbefales det å svare så spesifikt man kan; man blir ikke straffet for overspesifisering i svarene. 

– De vanlige rettereglene sier at til og med fem bokstaver i fasitsvaret skal svaret være lydlikt riktig. Fra og med seks bokstaver i fasitsvaret skal åpningslyden være riktig, og ellers aksepteres én lydfeil eller ombytte av to lyder, dersom svaret da ikke er eller blir liggende like nær et aktuelt feilsvar. Dette siste forbeholdet faller bort ved personnavn, da gjelder én-lyd-eller-ombytte-aksepten uten unntak.

Spesielt dette siste bør vi merke oss når vi retter. Det er altså lov med litt feil så lenge det er lydriktig og litt ombytting av lyd hvis svaret er over fem bokstaver. Greier vi å holde oss sånn noenlunde innafor dette? Reglene over vil bli tatt opp før vi starter opp femte runde 5. mars. (Se også oppdatering nederst i dette innlegget.)

§C3 Rettskrivning

1. Quiz er en kunnskapstest, ikke en stavetest. Et svar som er fonetisk riktig, er riktig.

2. Ved tvilstilfeller ved nærliggende svar brukes følgende regler (basert på VMs
retteregler) som hovedretningslinjer, som dog ikke er ment fullstendig å erstatte
fornuftig skjønn:

A) Hvis et svar har færre enn 6 bokstaver/lyder, skal svaret være fullstendig fonetisk
riktig (innen et rimelig spenn av uttalekonvensjoner).
Eksempel: Svaret er CUZCO.
Aksepterte svar: Cusco, Quzkoo.
Ikke aksepterte svar: Cezco, Cupco (én bokstav/lyd feil i svar på færre enn 6).

B) Hvis svaret har 6 eller flere bokstaver, kan én bokstav/lyd avvike, eller to
nærliggende riktige bokstaver/lyder være byttet om, unntatt når

B1) det er den første bokstaven/lyden i svaret;
B2) svaret er et annet mulig svar;
B3) svaret er svært nær et annet sannsynlig men helt feil svar;
B4) bokstaven/lyden som avviker er i den mest meningsbærende delen av
svaret, som i seg selv har færre enn 6 bokstaver.

Eksempel: Svaret er ROVANIEMI.
Akseptert svar: Rovamieni (nærliggende ombytting av to bokstaver).

Eksempel: Svaret er Homer SIMPSON.
Ikke aksepterte svar: Howard Simpson (feil fornavn), Kimpson (B1, første lyd feil),
Silpton (to bokstaver feil), Sampson (B2, annet vanlig engelsk etternavn).

Eksempel: Svaret er SUHARTO (tidligere indonesisk president).
Ikke aksepterte svar: Sukarto, Suharno (B3, begge er bare én bokstav unna, men også
bare én bokstav unna Sukarno, en annen indonesisk president; retter kan ikke vite om
det er en genuin feilskriving eller en gardering).

Eksempel: Svaret er PETER DEN STORE (alle deler trengs).
Ikke akseptert svar: Peker den store (B4, hele svaret er lengre enn 5 bokstaver, men
delen som er feil er i den mest meningsbærende delen, som er på færre enn 6).

C) Noe mer slingringsmonn gis når svaret er transkribert fra ikke-latinsk skrift. (Rene
alternativer som Beijing/Peking er opplagt, men også forskjellige vokallyder eller
«ibn» versus «bin» i arabisk, lyder som er fremmede i Vesten, med mer.)

Hele quizen og resultatene blir lagt ut her på bloggen noen dager etter avholdt quiz. Da gleder vi oss alle til i morra og håper på en festlig tirsdagsquizkveld, vi snakkes!